A fényképezés összetevői

Alapjában véve egy fénykép elkészítése három tényezőn múlik. A fényrekesz állásán, a zársebességen, és a fényérzékenységen. Ez a három tényező mindig jelen van, ezek alkotják magát az expozíciót. Nézzük meg, hogy melyikkel mit tudunk kezdeni.

Fényrekesz (blende, diafragma)

A fényrekesz szabályozza a fényképezőgépbe érkező fény mennyiségét. Működési elve hasonlít az emberi szem pupillájához. Jelölése f/ és egy szám. A szám adja meg a rekesz értékét. Minél kisebb a számszerű érték (pl. f/2.8), annál tágabb a rekesz, és természetesen fordítva is igaz, minél nagyobb az érték (pl. f/11), annál szűkebb keresztmetszeten jut át a fény.

A fényrekesz állásától függ a mélységélességi tartomány is. Tág rekesznél lecsökken, szűk rekesznyílásnál pedig nő. A mélységélesség nem pusztán annyit jelent, hogy a kép éles vagy sem, de ezt a következő részben fogjuk részletesen megnézni. Tehát a fényrekesszel szabályozzuk, hogy mennyi fény érkezhet a fényképezőgépbe, és mekkora legyen a mélységélesség.

Zársebesség

A zár szerepe, hogy meghatározott ideig engedje át a fényt a képérzékelő felületre. Azt szabályozza, hogy milyen hosszan rögzítjük a jelenetet a géppel. Azért írtam szándékosan jelenetet, mert amikor fényképezünk, akkor egyben mozgást is rögzítünk. Ennek az az oka, hogy minden mozgásban van. Nem feltélten kell gyorsan száguldó autóra gondolni. Mozgás az is, hogy fújja a szél a fotóalanyunk haját.

A zársebességet másodpercben határozzuk meg. Minden fényképezőgép más és más zársebesség tartománnyal rendelkezik. Tegyük fel, hogy a legrövidebb időérték a gépünkön az 1/4000. Ez azt jelenti, hogy a másodperc négyezred részével tudunk fényképezni. Ez egy rendkívül rövid idő. Amikor nincs 1/ jelölés a szám előtt, akkor az egész másodpercet jelöl. Amíg nyitva van a zár, addig minden felvételre kerül. A bemozdulás azt jelenti, hogy a kép hosszabb időértékkel készült, így a mozgásnak egy szakasza rögzítve lett. A bemozdulás mértékét a zársebesség határozza meg.

A zár nemcsak a felvétel hosszát, hanem a bejutó fény mennyiségét is szabályozza. Értelemszerűen minél rövidebb ideig van nyitva a zár, annál kevesebb fény jut be. Tehát minél rövidebb idővel dolgozunk, annál inkább éles képet kapunk, de kevesebb fénnyel, és minél hosszabb ideig van nyitva a zár, annál nagyobb lesz a bemozdulás, viszont több fény fog a rendelkezésünkre állni.

Fényérzékenység (ISO)

A fényérzékenység azt határozza meg, hogy milyen érzékeny legyen az a felület, ami a fényt rögzíti. Filmes gépeknél a filmnek volt egy meghatározott ISO (ASA) értéke, a digitáls gépek viszont rendelkeznek egy tartománnyal, amiből kiválaszthatjuk, hogy milyen fényérzékenységi értékkel akarunk dolgozni. Ez a tartomány többnyire ISO 100 és ISO 1600 között mozog, azonban nem ritka az ennél sokkal tágabb tartomány sem.

Minél alacsonyabb az ISO érték, annál érzéketlenebb a fényre, viszont élettel teli színeket kapunk és nagyon alacsony képzajt. A képzaj a kép szemcsézettségét jelenti. A magasabb ISO érték jól jöhet akkor, amikor a rendelkezésünkre álló fény kevesebb (például erősen borult időben vagy sötétebb helyiségben), azonban a színek kevésbé lesznek élénkek, és a képzaj nagyobb lesz.

Az expozíció tehát a blende állásán, a zársebességen és a fényérzékenységen múlik.

Részlet a Bevezetés a fotográfia világába című könyvből.

Szalay Krisztián

Ha szeretnél ilyen és ehhez hasonló cikkeket olvasni, regisztrálj be a honlapra, és amint megjelenik az új írás, elküldöm neked levélben. Nyugi, nem fogsz naponta hirdetéseket kapni, hiszen a spammelést én is rendkívül utálom. Csak és kizárólag értesítőt küldök a cikkekről és a helyi eseményekről.

Tovább a regisztrációhoz

Trackback cím: http://www.szalayfoto.com/trackback/receive/blog/10

Te mit gondolsz erről a cikkről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Liptai Szilvia

2012-09-18 19:21:24

Köszönöm ezt a kis szöszzenetett a könyvből, már csorog a nyálam rá:) Teljesen szőke vagyok a fényképezéshez, nincs photography oldalam és nem is tervezem, mégis köszönöm, hogy érthető módon leírod a fényképezés alapjait. Általad minőségibb, szebb képeket tudok betenni a mindennapi családi fotóalbumunkba.

Szalay Krisztián

2012-09-18 19:32:11

Szilvi, köszönöm! :) Gratulálok a sikereidhez és nagyon örülök neki, hogy sokkal jobb képeket csinálsz. Csak így tovább, hajrá! :)

Szabó István

2012-09-19 12:53:11

Lényegre törő, könnyen érthető és nagyon profi leírás, gratulálok.

Szalay Krisztián

2012-09-19 15:20:42

Köszönöm szépen! A könyvben sokkal részletesebben kifejtem, rengeteg példa fotóval és illusztrációval. Ez csak egy részlete a nyomtatott változatának, tehát a könyv még ennél is érthetőbben adja át a tudást.

Hirkó Zoltán

2012-09-19 16:28:28

Nehéz dolga lesz annak, aki ennél rövidebben, egyszerűbben és könnyen érthetően szeretné leírni a fényképezés eme három alappillérét. Gratulálok. Nagy segítség lesz a könyv azoknak, akikben már feléledt az igény arra, hogy szebb mások által is élvezhető képeket készítsenek. (Ne kelljen megmagyarázni azoknak, akik nem voltak ott a kép készítésekor, hogy mi is van a képen :) )

Soltész Zoltán

2012-09-19 19:21:29

Fontos és pontos információk, dióhéjjban. Mint az előttem írók zöme is megfogalmazta a három alap pillér ismerete nélkül nincs jó fotó. Sokan fotóznak már digitális gépekkel, de nem igen tudják, hogy a kezelésiben mit is jelentenek ezek a "szakkifejezések". A fotózás varázsa ezeknek az ismerete nélkül elvész.Ezek azok az eszközök amik alapján én döntöm el mitakarok , és kevésbé múlik a véletlenen, hogy mi lessz az eredmény. Gratulálok a frappáns összefoglalóhoz, nagyon sokat segítesz a nagy "fotós baráti körnek".

Szalay Krisztián

2012-09-19 19:38:42

Kedves Zoltánok! :) Nagyon örülök, hogy így vélekedtek az írásról, hiszen ez azt jelenti, hogy a könyv eléri a célját. Mivel nem magamnak írom, hanem Nektek, ezért csak a visszajelzésekből tudom, hogy jó úton járok-e vagy sem. Bízom benne, hogy mindannyian örömmel fogjátok használni a könyvet. Ha pedig bármilyen további segítségre van szükségetek, írjatok nyugodtan levelet, vagy kérdezzetek a Fórumban. Persze ez nem csak a Zoltánokra vonatkozik. ;)

Tóth Krisztina

2012-09-24 17:33:04

Szőke létemre mindent megértettem. ;) :D

Szalay Krisztián

2012-09-24 22:27:21

Krisztina, mit is mondhatnék?! :D Örülök nagyon!

Forintos Imre

2012-10-03 19:47:37

Nagyon szemléletesen van elmagyarázva!

Visszakövetések

A poszthoz jelenleg nincs egyetlen visszakövetés sem.

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább