Fényképezzünk ködben!

2022. 09. 27. | Szalay Krisztián

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

A ködös, párás közeg fényképezése nemhogy nehézséget nem jelent, de meg is könnyíti a fotós életét azáltal, hogy a napfényt jelentősen megszűri, minek eredményeként gyenge, de egyenletes megvilágítást kapunk. A kis kontraszt egyetlen hátránya, hogy a térbeliség kevésbé érvényesül, a háromdimenziós tárgyak plasztikusságának nem igazán kedveznek ezek a feltételek, de nem is ez a cél vele, sokkal inkább az érzelmek kiváltása, az üzenet hangsúlyozása.

Egy felvétel kommunikációját objektív és szubjektív tényezők egyaránt befolyásolják. Ködös témáknál a tárgyilagosság leginkább a mélység érzékeltetésében és a fő motívum kiemelésében nyilvánul meg. A sűrű közegnek köszönhetően az egyre távolodó képi elemek fokozatosan eltűnnek, mint a szürke szamár a ködben. (Már ezért a hasonlatért megérte megírni ezt a cikket.) Mindezt gyönyörűen szemlélteti az alábbi felvétel.

© Nagy Imréné. A felvétel 11mm gyújtótávolságú nagylátószögű objektívvel készült. Expozíciós értékek: 1/60 sec záridő, f5.6 fényrekesz, 100 ISO fényérzékenység.

Természetesen a kamerához közelebb lévő dolgok rajzolódnak ki leginkább, így praktikus azokra állítani az élességet. Azáltal, hogy a távolabbi objektumok egyre halványabbak és életlenebbek, kiemelik a fő témát, ezzel hangsúlyosabbá téve azt. Az üzenet szempontjából egy jól megválasztott képi elem így még hatásosabbá válik.

© Nagy Imréné. A felvétel 17mm gyújtótávolságú nagylátószögű objektívvel készült. Expozíciós értékek: 1/60 sec záridő, f5.6 fényrekesz, 100 ISO fényérzékenység.

Eltekintve az objektív szempontoktól, úgy önmagában a köd atmoszférája képes a kompozíciót látványossá tenni. Még akkor is, ha nem a mélység érzékeltetése kapja a képalkotás fő szerepét. A ködös időjárásnak és évszaknak megvan a maga jelentéstartalma, ami a nézőből kivált valamilyen érzelmet, gondolatot. Ahogy a jó időnek, a vidámságnak, a pezsgésnek is megvan a maga ideje, úgy a jó értelemben vett befelé fordulásnak, önismeretnek, átértékelődésnek is. Ezek megjelenítéséhez fel lehet használni ezt a jelenséget.

© Nagy Imréné. A felvétel 20mm gyújtótávolságú nagylátószögű objektívvel készült. Expozíciós értékek: 1/125 sec záridő, f5.6 fényrekesz, 100 ISO fényérzékenység.

Pusztán a játék kedvéért ötletelhetsz azon, hogy milyen témához passzolna leginkább a köd atmoszférája. Miről szólhatna az a kép, aminek üzenetét a köd képes lenne hangsúlyosabbá tenni? Milyen hangulatot, lelkiállapotot lehetne érzékeltetni ezzel a közeggel? Milyen képi elemeket helyeznél el egy ködös, párás térben? Ezzel a kis kreatív gyakorlattal a látásmódod fejleszted, valamint azt a képességedet, hogy a semmiből alkoss valami nagyszerűt. Előfordulhat, hogy egyik vagy másik képzeletbeli koncepciód inspirálni fog a tényleges megvalósításra. Ha így történne, nehogy visszafogd magad!

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató