Középformátumú fényképezés instant filmre

Fórum » Analóg (filmes) fényképezés » Középformátumú fényképezés instant filmre
Létrehozta: Szalay Krisztián
Szalay Krisztián

2013-07-24 11:36:34

Polaroidot nem érdemes üzleti alapon szemlélni. Ha így néznénk, akkor egy drága, vacak valami lenne. Fílingje van, ahogy a művelt bolgár mondaná. Emlékképeknek kiváló, kézzel fogható. Persze, deigitálist is lehet papírizálni, de amikor odaadod az exponálást követő percekben valakinek még ott a helyszínen, az azért más életérzés.

Parsberg Erich

2013-07-22 20:05:51

Érdekes ez a Polaroid téma, mi annak idején arra használtuk, ha valami azonnal kellett(létezett kisfilmkiszerelésben és egy érdekes szerkezettel lehetett a pusztaközepén pár perc alatt elővarázsolni a latens képet), de próbázásra nem használtam és nem is tenném, mert a tényleges érzékenysége nem éri el a névlegeset,(ahogy sajnos az itthon vásárolt egyéb filmeké sem, a 100-as az jó esetben 70-80 ASA) továbbá a színvilága is eltérő és nagyban befolyásolja a hőmérséklet, hívási idő. Tulajdonképpen, hogy máig életben maradt abban nagy részük van a gyártóknak, bár már azt hiszem csak a Fuji van a színpadon. Nagyon sokat öltek bele, hogy legyen egy külön művészeti irányzat a fotográfián belül a Polaroid, voltak kiállítások wörksopok, leginkább külföldön, és ezek húzták egy kicsit a fogyasztást is, de mint üzlet, végül is befulladt, ma már az igazolványképek is digitálisan készülnek az ocsmány-irodákban (ma voltam, szerintem a proszektúrán is jobbat lehetett volna csinálni) Ha az érzelmi oldalát nézem, szeretem, ez 20 évvel ezelőtt, nagyon izgi volt, hogy azonnal látod és nem rágod egy órán át egy kávéházban a körmödet, amíg sül a filmed a laborban. Sajnos mivel roncsolásos technológia, a hívási folyamat sohasem fejeződik be igazán, így az élettartama is kérdéses. Egy kis adalék: Az amúgy színvak, André Kertész, öregkorában készített igen sok színes Polaroid képet, de ennek is inkább az volt az oka, hogy már nem volt biztos benne, hogy megéri mire kihívják a filmjeit. Az biztos, hogy nagyon sokakat megérintett és érdekel, aminek az is lehet az oka, hogy egyedi és megismételhetetlen. Időtálló alkotás akkor lesz igazán belőle,ha nagyítjuk, vagy transzferként, használjuk.

Szalay Krisztián

2012-12-10 15:11:47

Vanessza, nagyon jól látod. Polaroidra fényképezni egy más világ. Művészeti célokat szolgál első sorban, bár néha még azok a profik is használják, akik síkfilmre fényképeznek műszaki kamerával. A Polaroidon látszik az eredmény, és ha az megfelelő, akkor ki lehet exponálni filmre is. Szóval, praktikus is és hobbi célra is megfelelő.

Szabó Vanessza

2012-11-26 21:46:32

Szia :) Nekem nagyon tetszik az ötlet ,hogy foglalkozzunk a polaroid korszakkal. Bár sok ellenérve van ... Többek közt költséges az alapanyag és a digitális világ kiszorította a piacról az effajta megoldást. Gondolom ezért is álltak le a gyártással. Viszont ha valaki mélyebben belemerül mint mellékvágányra biztosan sok értékes tapasztalatot szerezhet. Egy egészen másfajta megközelítése ez a fotográfiának. Nincs igazán alkalom kattogtatni majd a számítógépen kiszelektálni 100 képből 25 öt . De nagyon kreatív és ötletes dolgokat lehetne kihozni ebből a műfajból. Inkább kísérletezőknek tudom elképzelni, de szerintem nagy jövője sajnos nincs . Azt tudnám elképzelni, hogy (csak elméleti szinten írok) kihirdetnek egy pályázatot melynek lényege hogy ezzel a technikával készítsenek a résztvevők egy portfóliót, vagy pályaművet. Szerintem sokunk meglepődne micsoda megoldások születnének és mire képes lehet az ember egy ilyen géppel a kezében. Tömören, szerintem inkább egy művészeti mellékpálya amivel igazán nagyszerű művészi alkotásokat lehet készíteni ,de sajnos nem állhat a mai digitális világban az elsők közé. :) De bármire is jutsz ebben a témában, nagyon szívesen megnézném a végeredményt.

Szalay Krisztián

2012-10-23 08:44:48

Persze felmerülhet a kérdés, hogy van-e értelme foglalkozni ezzel. Mennyire létezhet jelene és jövője az instant filmes fényképezésnek, mikor a legnevesebb gyártó 2008-ban leállította a gyártását a Polaroid filmeknek. Tegnap olvastam MLZphoto blogjában, hogy van egy csapat, aki még évekkel ezelőtt megvásárolta a Polaroidtól a gyártó gépsort és új ruhában továbbra is gyártják az instant filmeket. Ráadásul szépen bővül a paletta, rendszeresen hoznak ki újabb típusokat is.

Akit ez mélységeiben érdekel, annak ajánlom figyelmébe a The Impossible Project honlapját.
http://www.the-impossible-project.com/

Szalay Krisztián

2012-10-22 20:05:20

Az instant film az, amin azonnal (majdnem azonnal) megjelenik a kép. Tulajdonképpen nem is igazán film, hanem fotópapír. A Polaroid vált nevezetessé az instant filmes gépeiről.

Nagy György

2012-10-22 19:58:04

Mi az az instatnt film?

Szalay Krisztián

2012-10-22 19:44:30

A Polaroid korszak ugyan kimaradt az életemből, de az instant filmre történő fényképezés egyre jobban vonz. Persze nem a digitális helyett, hanem mellette. Jövőre tervben van egy középformátumú gép, és ehhez egy Polaroid magazin is. Mivel semmi tapasztalatom nincs ezen a téren, így most én kérek segítséget. Ha van valaki, aki fotózott már ilyen felszereléssel, szívesen venném, ha megosztaná a tapasztalatait. Köszönöm!

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább