Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Mesy!

Jól sejtem, hogy nem olvastad el az útmutatót, amit küldtem neked a tippsorozatra való feliratkozáskor, és mait ajánlottam az előző kommentben? Azért lenne jó, ha megtennéd, hogy elolvasod, mert abban benne van egy csmó minden, amire szükséged lehet, illetve szükséged van.

Amit te alapobinak nevezel, az nem alapobi. Ezt most nem fejtem ki, hogy miért, mert erről is írtam részletesen az útmutatóban. Ha már nincs meg, szólj, és elküldöm újra. Valójában neked egy fix alapobi ténylegesen elég lenne. Jó a 85mm is, csak ha mondjuk egy családot fényképezel, nem valószínű, hogy beleférnek a képbe.

Nagylátószögre akkor van szükséged, ha eseményt vagy tájképet fotózol.

Ami a fix blendét illeti, azt jelenti, az a legnagyobb érték, amire nyitni tudod a rekeszt. Zárni tudod a fixeket is. A fix értékű blendéről a zoom objektíveknél van értelme beszélni. Amikor egy obin látsz egy olyan értéket, hogy f4 - 5.6, az azt jelenti, hogy a nagyobb látószögnél 4-re tudod nyitni, hosszabb gyútáv esetén csak 5.6-ra. Ha fix f4-ről beszélünk, abban azesetben bármelyik gyútáv értéknél tudsz 4-es blendével fényképezni.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni, és bátorítalak, hogy olvasd el az útmutatót! :)

2018-05-30 15:44:50 • Szalay Krisztián

Dorkó Emese

Kedves Krisztián!

Sikerült kiválasztanom a fényképezőgépet. A Nikon D750 mellett döntöttem. Egy jó minőségű alap és egy jó minőségű nagylátószögű objektívet javasoltál az előbbi kérdésemben. Alap optikának véleményed szerint megfelelne a AF-S 24–120mm f/4 VR Kit objektív (több helyen látom hogy ezzel együtt árulják) . Itt az állandó 4-es rekesz azt jelenti hogy nem tudok majd szűk rekesznyílást beállítani? Vagy miben különbözik ez a nem fix rekeszes objektívektől?
Ez az alap mellé még kell nekem a nagylátószögű objektív? Nem lenne jobb az alap mellé a Nikon 85 mm f1,8g fix objektív? Ez elég jó árban van.
Vagy ha főleg embereket (újszülött, gyermek, család, esküvő, portré) szeretnék fotózni hagyjam az alapot és elég a nagylátószögű és a fix 85 mm-es?

Tanácstalan vagyok hogy mi érné meg, mit javasolnál nekem?
Előre is köszönöm a válaszod!
Mesy

2018-05-30 14:33:06 • Dorkó Emese

Szalay Krisztián

Kedves Emese!

Először is nagyon örülök neki, hogy feliratkoztál a 101 Fotótipp sorozatra, hiszen abban nagyon sok olyan kompozíciós technikát találsz, ami az általad preferált témákhoz elengedhetetlenek. Amiatt is jó volt feliratkoznod, mert kaptál egy útmutatót, amibe pontosan beleírtam a kérdésedre a választ. Mindenképp olvasd el, mert sok hasznos dolgot találsz benne még. Az útmutatóban a technikán felül megírtam azt is, hogy ha kereskedelmi céllal fényképeznél, a technikán túl mit javaslok.

A technikáról pedig annyit, hogy a belépő és hobbi gépeket nagyon nem javaslom kereskedelmi célra, mert nem nyújtják azt, amit kellene. Válaszd ki azt a márkát, amelyik számodra a legszimpatikusabb, nézd meg a kínálatát, nézd meg, hogy mit ajánl haladó/profi szintű felhasználásra, és az lesz az ideális munkaeszköz. Objektívben pedig minőségi nagylátószögre és egy minőségi alapoptikára lesz szükséged.

Azért, hogy értsd is, hogy miért, gyere el a tanfolyamra májusban!

2018-04-09 07:58:47 • Szalay Krisztián

Dorkó Emese

Kedves Krisztián!

Teljesen kezdő "fotós" vagyok (alap tanfolyam volt meg), viszont komolyan szeretnék a fotózással foglalkozni. Amit fotózni szeretnék az a porté, újszülött, gyermek, család, kicsi táj és esetleg később esküvő. Szeretnék munkába állni amint megtanultam. Minél többet olvasok a témáról annál bizonytalanabb leszek hogy milyen gépet kellene választanom….
Van egy régi Nikon D40X-em alap objektummal, ezzel fotóztam eddig, de kipróbáltam páromnak a hobbi célból vásárolt Nikon J5 fényképezőgépét és én úgy látom szebb képeket csinál, ehhez 3 féle objektív is tartozik, (amit persze nem tudok a D40X-emhez csatlatkoztatni) viszont nincs keresője, csak a kijelző monitoron látom a témát. Az ilyen gépeket nem profi fotósoknak szánták?
Én azt gondolom hogy gyakorló gépnek itt van ez a kettő, de már komolyabb gépet szeretnék, hogy a vele készített képért pénzt lehessen kérni. Milyen Nikon gépet javasolnál nekem? És hozzá objektívet?

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!
Mesy89

2018-04-07 13:31:32 • Dorkó Emese

Szalay Krisztián

Szia Lajos!

Igen, jól látod a helyzetet a szervomotorokkal kapcsolatban. Nem gondolom, hogy sebességben olyan számottevő különbséget tapasztalnál. Videónál meg használj inkább manuális fókuszt. Bosszantó, amikor felvétel közben ide-oda "mászkál" a fókusz. Más az, amikor gyors mozgást rögzítesz, de az ritka.

Az objektívek közül a belső vagy hátsó élességállítású szerkezetűek nem mozdulnak el. Azoknak pont ez az előnyük. IF (Internal focus) vagy RF (Rear focus) betűjelzéssel szoktál ellátni ezeket.

Írtad, hogy inkább nagylátószögűvel videóznál. Az addig oké, ha tudod, hogy miért azzal és milyen témát. Ahogyan a fényképeknél, úgy a mozgóképnél is a témához kell igazítani az optikát. Tájképekhez, riporthoz, városképekhez, utazáshoz tökéletes a nagylátó. Videózásnál is vannak olyan plánok (pl. a közismert premier plan), amik telét kívánnak.

Az 50-es alap nagyon jó dolog, én is szoktam ajánlani, de csak akkor vedd meg, ha valóban szükséged van rá. Portrézni gyönyörűen lehet vele.

Alapvetően azt a logikát kell megérteni az objektív rajzolatának méretével kapcsolatban, hogy egy kisebb szenzorhoz gyártott obi (pl. egy APS-C mérethez készített) akkor képet rajzol ki, amekkorát egy APS-C szenzorral lehet rögzíteni. Ennek az obinak a képe nem fed le egy fullframe szenzort, mert ugye az nagyobb. Ezért fog a széleknél vignettálni, azaz elsötétedni.

Fordított esetben, amikor egy fullframe obit teszel egy APS-C szenzoros gépre, akkor az objektív sokkal nagyobb képet rajzol, mint a szenzor. Itt nem a vignettálással kell számolnod, hanem az úgynevezett "crop factor"-ral, azaz a gyújtótávolság szorzótényezővel. Erről sokat írtam itt a fórumban, ha van kedved, olvass vissza.

Akkut nyugodtan vehetsz utángyártottat.

2018-02-01 13:18:09 • Szalay Krisztián

Szakál Lajos

Szia,
nos, azt gondolom, az eos 80d-nél maradok. Nagyobb tudású váz a 77d-nél, több előnye szól mellette mint a 77d mellett.
Kitben 18-55 is stm -mel vagy 18-135 is usm obival látom most.
Ahogy látom, érdemesebb kitben venni a gépet, mert egy pucér váz + objektiv drágább mint egy kit.
Fórumokat is olvasgatom, érdemes újabb, objektivet venni, amiben van IS, és stm vagy usm motoros.
Jól tudom, ugye az stm a halkabb tehát videohoz az a jobb, mig az usm a gyorsebb, de az zümmög a felvétel alatt.
Jó ötlet-e hogy egy nagyobb látószögű obit vennék stm-motorost, és egy zoom usm -et?
Mert ugye ha csinálok videót, valószinűleg nem a zoomossal fogom csinálni hanem a nagyobb látószügűvel.

Az stm mennyivel "lassabb" az usm-nél? Egyáltalán nagy különbség van a kettő közt fókuszáláskor?

Egy fix 50 1/8-as objektivet is javasoltak hozzáértő barátaim. EF-S fix obit viszont nem találok.
Jól tudom, hogy az EF-S vázra lehet tenni EF és EF-S objektivet is, csak az EF-re nem szabad EF-S bajonett zárasat feltenni?

Elfordul-e az objektivek vége? Ha használnék mondjuk polárszűrőt, az esetén nem mindegy.

Megéri utángyártott akkut venni vagy csak a gyárival érdemes foglalkozni?

Bocsi a kérdés dömpingért, de inkább vásárlás előtt próbálok tájékozódni mint utána vakarjam a fejem .-)

2018-01-31 08:23:59 • Szakál Lajos

Szalay Krisztián

Szia Lajos!

Azt nem tudom, hogy HDR funkciót tud-e. Erről vagy a gyártó képviseletét, vagy valamelyik kompetens kereskedőt lenne érdemes megkérdezni. Vagy esetleg a gyártó oldalát mélyebben áttanulmányozni, hátha.

A tükör és a prizma között a különbség annyi, mint ég és föld között. Teljesen más látvány. Ha teheted, prizmával ellátott gépet vegyél. Ami pedig az időjárásállóságot illeti, néhány csepp eső nem fog neki megártani. Nem tudom, hogy konkrétan mit takar a gyártó üzenete ezzel, de nekem még nem volt problémám soha egyik géppel sem. Persze, azért óvd, amennyire tudod.

2018-01-13 17:08:11 • Szalay Krisztián

Szakál Lajos

Szia,

Egy fuji hs10-ről váltanék komolyabb gépre és eos 77d vagy 80d között őrlődöm.
Pár konkrét kérdésem lenne, hátha közelebb jutnék a döntéshez.
1. pentatükör vagy penta prizma. Előbbi kicsit sötétebb képet ad vissza. Konkrétan mit jelent ez? van-e komolyabb jelentősége?
2. egyik oldalon irják hogy a 77d tud HDR képet csinálni, másik oldal azt irja hogy nem. jó, lenne ezt biztosan tudnom, mert ez szeretném használni.
3. időjárásálló vagy sem. Ez konkrétan mit jelent? Pár csepp eső belefolyhat a gépbe? Nyilván nem akarom esőben használni, de mondjuk ha szemerkélő esőben előkapnám hogy lőjek egy képet, már az is árthat neki?
Köszi a választ előre is.
Lajos

2018-01-12 07:45:54 • Szakál Lajos

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen, jó döntés! Az 50-es alappal pedig minőségi portrékat fogsz tudni készíteni, és az állatkáidhoz is jól fog jönni. Előre is jó fotózást kívánok!

2017-10-23 10:33:44 • Szalay Krisztián

Pető György

Köszönöm szépen a válaszod !
Nekem is a Nikon felé húz a szívem, de így könnyebb dönteni.
A D7100-ről eddig is sok jót hallottam, kultikus gép. A D7200 meg gondolom egy fokkal jobb.
Akkor feláldozom a tapi kijelzőt és a kihajthatóságot a minőség oltárán.
A Nikon-nak vannak olcsóbb verziói ezekkel az opciókkal, de lejjebb nem nagyon szeretnék menni.
Inkább megoldom a nehézkesebb selfie módot.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm !
Üdv.

u.i: Az obiról még annyit, hogy egy 50-es fix lencse mindenképpen be van tervezve a kit mellé.
És ezzel nagyjából le is van fedve minden helyzet amire szükségem lehet .... egyenlőre :D

2017-10-22 18:12:00 • Pető György

Szalay Krisztián

Szia!

Elég egyértelmű lesz a válaszom, ettől függetlenül szeretném jelezni, hogy a döntés a te kezedben van. Amit mondok, azt csak véleményként kezeld!

Ha nekem kellene választanom a kettő közül, gondolkodás nélkül a Nikon D7200 mellett döntenék. Két okból. Az egyik, hogy a Canon 80D-t nem próbáltam, a D7200-at igen, és kimagaslóan jó gépnek tartom. Szerintem az egyik legjobb darab az APS-C szenzoros gépek között. A másik ok szubjektív, egyszerűen nekem jobban tetszik a Nikon által előállított kép. Írtad, hogy mire használnád. Elsősorban az objektíven múlik a kép, nem a vázon. Abba most nem mennék bele, hogy milyen témára mi jó, mert ezt részleteztem abban az útmutatóban, amit a lap alján is látsz. Ingyenes, érdemes elolvasnod.

Az aluláteresztő szűrőt egyre több gépbe nem építik bele, megoldják máshogy annak funkcióját. Erről nagyon sok írást találsz a neten, hosszan lehetne taglalni előnyét és hátrányát, de nem érdemes. Ami a kihajtható kijelzőt illeti, bennem is gyakran felmerülnek ezek a kérdések, jobban szeretem az egyszerűbb megoldásokat, bár az igazat megvallva néha nagyon jól tud jönni.

Az objektívről annyit, hogy a 18-140mm zoom tartomány elegendő lesz számodra. A minőségétől nem fogod földhöz vágni magad, viszont gyakorolni és tanulni jó lesz. Később, ahogy pénz engedi, tudsz majd fejleszteni.

2017-10-22 17:01:15 • Szalay Krisztián

Pető György

Szia Krisztián !
Mint szakavatott a segítségedet kérném.
Első DSLR gépem megvásárlásán gondolkodom és a karácsonyi akciók bevezetéséig döntenem kéne ... de nem tudok.
Hosszú hetek/hónapok vívódása, tesztek olvasása és videók nézegetése után két gépre szűkítettem a kiszemeltjeimet. ( Ár max. 400.000 Ft)
- Nikon D7200 + 18-140 mm
- Canon EOS 80D + 18-55 mm
A Canon-ban tetszik az érintő képernyő és annak kihajthatósága , a Nikon-ban pedig az időjárásállóság és némi technikai többlet amit Én mint amatőr még nem nagyon értek.
A legkézenfekvőbb kérdésem: melyik készít szebb képeket ?
Tudom ez szubjektív, de olvastam, hogy a Nikon-ban nincs aluláteresztő szűrő (bármi is legyen az) így élesebbek a képek.
Kérdem én , akkor miért rakják bele a Canon-ba ha ez hátrány ???
Továbbá olvastam , hogy a Canon anyaga nem túl bizalom gerjesztő, olcsó , gagyi műanyag benyomását kelti.
Kétségeim vannak a kihajtható képernyő stabilitásáról, időt állóságáról. Nem törik le egy idő után ?
Nem szakad meg a kapcsolat egy eltört vezeték miatt a gép és a képernyő között ?
Amire használnám ( a mindenen túl…) horgász ember lévén sokat vagyok szabadban, sátorral , napokat.
Tehát akár éjszakai akár nappali fényképek készítése, lehetséges , hogy magamat kellene fotóznom, mert nem mindig van segítségem. A hal ugrál, tehát kicsit bonyolult az önkioldó kisütése is néha.
Vannak hüllőim, tehát otthoni állatfotókra is kellene.
Van családom, tehát portré fotókra is kellene.
Események, pl. esküvő, kirándulás, állatkert látogatás, stb. Minden ami egy család életében előfordul.
Hosszú időre tervezek gépet venni, tehát cél egy jó minőségű, időtálló gép megvétele.
Eddig egy bridge Fuji Finepix S6500fd-t használtam és kinőttem.
Automata és milc gépek kilőve, más márkák szintén nem érdekelnek.
Ha tudsz segíteni azt megköszönném !
Üdv.

2017-10-22 10:14:23 • Pető György

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen, és örülök, hogy megoldódott a kérdés. Szerintem jól jársz vele, bőségesen hozza azt a gép, ami elvárható tőle.

2017-10-20 14:47:02 • Szalay Krisztián

Szalai Zoltán

Köszönöm szépen a válaszodat. És hogy megoldottad a dilemmámat.

2017-10-20 12:42:32 • Szalai Zoltán

Szalay Krisztián

Szia Zoltán!

Jó a kérdés. Mindkettő mellett vannak érvek. A D750 két évvel újabb konstrukció, magas érzékenységen is szép a képe, benne van a WiFi, szép videókat is készít, és gyorsabb is, már ami a sorozatexpókat illeti. Konkrétan ezt a típust teszteltem, nagyon bejött. A másiknál a magasabb pixelszám lehet érdekes, amennyiben fontos a felbontás. Ha nekem kellene választanom, a D750 mellett tenném le a voksom, de természetesen a döntés a tiéd.

A tippeket pedig nagyon szívesen, örülök, hogy hasznos volt! Én pedig köszönöm szépen, hogy figyelemmel kísérted az írásokat!

2017-10-19 17:46:47 • Szalay Krisztián

Szalai Zoltán

Szia Krisztián!
Köszönöm szépen a 101 fotótippet,nagyon hasznos volt.
Szeretném a véleményedet kikérni újból.
Te melyik fényképezőgépet választanád: Nikon D750, vagy D800E.
Főleg portrézás lenne a cél.
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Szalai Zoltán

2017-10-19 12:15:38 • Szalai Zoltán

Szalay Krisztián

Gábor, amit válaszolok, azt kezeld úgy mint az én szubjektív véleményem, és ne pedig úgy mint tényt. Én egyáltalán nem vagyok Canon párti, annak ellenére sem, hogy esetenként ráver a Nikonra, nem is keveset. Nekem a Nikonnak a kezelhetősége, színvilága, dinamikája sokkal megnyerőbb. Természetesen nem azt jelenti, hogy a Canon rosszabb lenne, de ha nekem kellene választani, maradnék a Nikonnál. Főleg úgy, hogy nem kell az objektívekhez igazodnod. Persze én nem dönthetek helyetted, és nem is szeretnék, hiszen ez a faladat rajtad áll. Mindössze a véleményemet írtam le neked.

2017-05-04 13:36:43 • Szalay Krisztián

Perényi Gábor

Köszi!

Azért gondoltam a D750-re, mert sok esetben iso100-on nagyobb a dinamika tartalékom, 6D-vel dolgoztam, sokszor 3-7 expo kellett, hogy zajmentesen lehessen látni azt is ami a lakáson belül van és azt is ami kinn. A fókuszrendszer nekem már kevés volt (1 rohadt pont:D), ilyen téren az 5D mark iii jobb lenne egyértelműen, a D750 meg szintén középre tolta a 15 keresztszenzort, ergo lehet nem akkora ugrás, de a képminősége sokkal jobb, magasabb ison a dinamika ugyan laposabb egy hajszállal, de ennek ellenére ha a csúszkákat rángatom, akkor nem lesz olyan színes foltos. Üvegek már nincsenek meg, szóval a márka lényegtelen, nem vagyok elfogult sem.

2017-05-04 11:04:51 • Perényi Gábor

Szalay Krisztián

Szia Gábor!

Teljesen mindegy. Mindkét gép kiváló. Az objektív(eke)n van a hangsúly. Az optikának kell elsődlegesen olyannak lennie, amivel el tudod látni ezeket a feladatokat.

2017-05-01 04:45:13 • Szalay Krisztián

Perényi Gábor

Szia Krisztián!

Most veszek új gépet, a régitől egy az egyben megváltam mindennel együtt, ergo tiszta lap. Kérdés, hogy Canon 5d mark iii vagy D750 legyen e a befutó. Megyek néha esküvőre, de főleg portré, illetve enteriőr fotózás a cél.

2017-04-30 21:14:48 • Perényi Gábor

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató