Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Fórum » Professzionális fényképezés » Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?
Létrehozta: Szalay Krisztián
Szalay Krisztián

2018-01-13 17:08:11

Szia Lajos!

Azt nem tudom, hogy HDR funkciót tud-e. Erről vagy a gyártó képviseletét, vagy valamelyik kompetens kereskedőt lenne érdemes megkérdezni. Vagy esetleg a gyártó oldalát mélyebben áttanulmányozni, hátha.

A tükör és a prizma között a különbség annyi, mint ég és föld között. Teljesen más látvány. Ha teheted, prizmával ellátott gépet vegyél. Ami pedig az időjárásállóságot illeti, néhány csepp eső nem fog neki megártani. Nem tudom, hogy konkrétan mit takar a gyártó üzenete ezzel, de nekem még nem volt problémám soha egyik géppel sem. Persze, azért óvd, amennyire tudod.

Szakál Lajos

2018-01-12 07:45:54

Szia,

Egy fuji hs10-ről váltanék komolyabb gépre és eos 77d vagy 80d között őrlődöm.
Pár konkrét kérdésem lenne, hátha közelebb jutnék a döntéshez.
1. pentatükör vagy penta prizma. Előbbi kicsit sötétebb képet ad vissza. Konkrétan mit jelent ez? van-e komolyabb jelentősége?
2. egyik oldalon irják hogy a 77d tud HDR képet csinálni, másik oldal azt irja hogy nem. jó, lenne ezt biztosan tudnom, mert ez szeretném használni.
3. időjárásálló vagy sem. Ez konkrétan mit jelent? Pár csepp eső belefolyhat a gépbe? Nyilván nem akarom esőben használni, de mondjuk ha szemerkélő esőben előkapnám hogy lőjek egy képet, már az is árthat neki?
Köszi a választ előre is.
Lajos

Szalay Krisztián

2017-10-23 10:33:44

Nagyon szívesen, jó döntés! Az 50-es alappal pedig minőségi portrékat fogsz tudni készíteni, és az állatkáidhoz is jól fog jönni. Előre is jó fotózást kívánok!

Pető György

2017-10-22 18:12:00

Köszönöm szépen a válaszod !
Nekem is a Nikon felé húz a szívem, de így könnyebb dönteni.
A D7100-ről eddig is sok jót hallottam, kultikus gép. A D7200 meg gondolom egy fokkal jobb.
Akkor feláldozom a tapi kijelzőt és a kihajthatóságot a minőség oltárán.
A Nikon-nak vannak olcsóbb verziói ezekkel az opciókkal, de lejjebb nem nagyon szeretnék menni.
Inkább megoldom a nehézkesebb selfie módot.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm !
Üdv.

u.i: Az obiról még annyit, hogy egy 50-es fix lencse mindenképpen be van tervezve a kit mellé.
És ezzel nagyjából le is van fedve minden helyzet amire szükségem lehet .... egyenlőre :D

Szalay Krisztián

2017-10-22 17:01:15

Szia!

Elég egyértelmű lesz a válaszom, ettől függetlenül szeretném jelezni, hogy a döntés a te kezedben van. Amit mondok, azt csak véleményként kezeld!

Ha nekem kellene választanom a kettő közül, gondolkodás nélkül a Nikon D7200 mellett döntenék. Két okból. Az egyik, hogy a Canon 80D-t nem próbáltam, a D7200-at igen, és kimagaslóan jó gépnek tartom. Szerintem az egyik legjobb darab az APS-C szenzoros gépek között. A másik ok szubjektív, egyszerűen nekem jobban tetszik a Nikon által előállított kép. Írtad, hogy mire használnád. Elsősorban az objektíven múlik a kép, nem a vázon. Abba most nem mennék bele, hogy milyen témára mi jó, mert ezt részleteztem abban az útmutatóban, amit a lap alján is látsz. Ingyenes, érdemes elolvasnod.

Az aluláteresztő szűrőt egyre több gépbe nem építik bele, megoldják máshogy annak funkcióját. Erről nagyon sok írást találsz a neten, hosszan lehetne taglalni előnyét és hátrányát, de nem érdemes. Ami a kihajtható kijelzőt illeti, bennem is gyakran felmerülnek ezek a kérdések, jobban szeretem az egyszerűbb megoldásokat, bár az igazat megvallva néha nagyon jól tud jönni.

Az objektívről annyit, hogy a 18-140mm zoom tartomány elegendő lesz számodra. A minőségétől nem fogod földhöz vágni magad, viszont gyakorolni és tanulni jó lesz. Később, ahogy pénz engedi, tudsz majd fejleszteni.

Pető György

2017-10-22 10:14:23

Szia Krisztián !
Mint szakavatott a segítségedet kérném.
Első DSLR gépem megvásárlásán gondolkodom és a karácsonyi akciók bevezetéséig döntenem kéne ... de nem tudok.
Hosszú hetek/hónapok vívódása, tesztek olvasása és videók nézegetése után két gépre szűkítettem a kiszemeltjeimet. ( Ár max. 400.000 Ft)
- Nikon D7200 + 18-140 mm
- Canon EOS 80D + 18-55 mm
A Canon-ban tetszik az érintő képernyő és annak kihajthatósága , a Nikon-ban pedig az időjárásállóság és némi technikai többlet amit Én mint amatőr még nem nagyon értek.
A legkézenfekvőbb kérdésem: melyik készít szebb képeket ?
Tudom ez szubjektív, de olvastam, hogy a Nikon-ban nincs aluláteresztő szűrő (bármi is legyen az) így élesebbek a képek.
Kérdem én , akkor miért rakják bele a Canon-ba ha ez hátrány ???
Továbbá olvastam , hogy a Canon anyaga nem túl bizalom gerjesztő, olcsó , gagyi műanyag benyomását kelti.
Kétségeim vannak a kihajtható képernyő stabilitásáról, időt állóságáról. Nem törik le egy idő után ?
Nem szakad meg a kapcsolat egy eltört vezeték miatt a gép és a képernyő között ?
Amire használnám ( a mindenen túl…) horgász ember lévén sokat vagyok szabadban, sátorral , napokat.
Tehát akár éjszakai akár nappali fényképek készítése, lehetséges , hogy magamat kellene fotóznom, mert nem mindig van segítségem. A hal ugrál, tehát kicsit bonyolult az önkioldó kisütése is néha.
Vannak hüllőim, tehát otthoni állatfotókra is kellene.
Van családom, tehát portré fotókra is kellene.
Események, pl. esküvő, kirándulás, állatkert látogatás, stb. Minden ami egy család életében előfordul.
Hosszú időre tervezek gépet venni, tehát cél egy jó minőségű, időtálló gép megvétele.
Eddig egy bridge Fuji Finepix S6500fd-t használtam és kinőttem.
Automata és milc gépek kilőve, más márkák szintén nem érdekelnek.
Ha tudsz segíteni azt megköszönném !
Üdv.

Szalay Krisztián

2017-10-20 14:47:02

Nagyon szívesen, és örülök, hogy megoldódott a kérdés. Szerintem jól jársz vele, bőségesen hozza azt a gép, ami elvárható tőle.

Szalai Zoltán

2017-10-20 12:42:32

Köszönöm szépen a válaszodat. És hogy megoldottad a dilemmámat.

Szalay Krisztián

2017-10-19 17:46:47

Szia Zoltán!

Jó a kérdés. Mindkettő mellett vannak érvek. A D750 két évvel újabb konstrukció, magas érzékenységen is szép a képe, benne van a WiFi, szép videókat is készít, és gyorsabb is, már ami a sorozatexpókat illeti. Konkrétan ezt a típust teszteltem, nagyon bejött. A másiknál a magasabb pixelszám lehet érdekes, amennyiben fontos a felbontás. Ha nekem kellene választanom, a D750 mellett tenném le a voksom, de természetesen a döntés a tiéd.

A tippeket pedig nagyon szívesen, örülök, hogy hasznos volt! Én pedig köszönöm szépen, hogy figyelemmel kísérted az írásokat!

Szalai Zoltán

2017-10-19 12:15:38

Szia Krisztián!
Köszönöm szépen a 101 fotótippet,nagyon hasznos volt.
Szeretném a véleményedet kikérni újból.
Te melyik fényképezőgépet választanád: Nikon D750, vagy D800E.
Főleg portrézás lenne a cél.
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Szalai Zoltán

Szalay Krisztián

2017-05-04 13:36:43

Gábor, amit válaszolok, azt kezeld úgy mint az én szubjektív véleményem, és ne pedig úgy mint tényt. Én egyáltalán nem vagyok Canon párti, annak ellenére sem, hogy esetenként ráver a Nikonra, nem is keveset. Nekem a Nikonnak a kezelhetősége, színvilága, dinamikája sokkal megnyerőbb. Természetesen nem azt jelenti, hogy a Canon rosszabb lenne, de ha nekem kellene választani, maradnék a Nikonnál. Főleg úgy, hogy nem kell az objektívekhez igazodnod. Persze én nem dönthetek helyetted, és nem is szeretnék, hiszen ez a faladat rajtad áll. Mindössze a véleményemet írtam le neked.

Perényi Gábor

2017-05-04 11:04:51

Köszi!

Azért gondoltam a D750-re, mert sok esetben iso100-on nagyobb a dinamika tartalékom, 6D-vel dolgoztam, sokszor 3-7 expo kellett, hogy zajmentesen lehessen látni azt is ami a lakáson belül van és azt is ami kinn. A fókuszrendszer nekem már kevés volt (1 rohadt pont:D), ilyen téren az 5D mark iii jobb lenne egyértelműen, a D750 meg szintén középre tolta a 15 keresztszenzort, ergo lehet nem akkora ugrás, de a képminősége sokkal jobb, magasabb ison a dinamika ugyan laposabb egy hajszállal, de ennek ellenére ha a csúszkákat rángatom, akkor nem lesz olyan színes foltos. Üvegek már nincsenek meg, szóval a márka lényegtelen, nem vagyok elfogult sem.

Szalay Krisztián

2017-05-01 04:45:13

Szia Gábor!

Teljesen mindegy. Mindkét gép kiváló. Az objektív(eke)n van a hangsúly. Az optikának kell elsődlegesen olyannak lennie, amivel el tudod látni ezeket a feladatokat.

Perényi Gábor

2017-04-30 21:14:48

Szia Krisztián!

Most veszek új gépet, a régitől egy az egyben megváltam mindennel együtt, ergo tiszta lap. Kérdés, hogy Canon 5d mark iii vagy D750 legyen e a befutó. Megyek néha esküvőre, de főleg portré, illetve enteriőr fotózás a cél.

Szalay Krisztián

2017-04-16 07:12:40

Szia Dániel!

Szerintem ne várjatok, vegyétek meg azt, amelyik belefér anyagilag, mert a legfontosabb az alkotás. Addig is fényképeztek, tanultok, tapasztaltok, és ez a lényeg. Aztán majd úgyis látni fogjátok, hogy érdemes-e egyáltalán drága eszközbe invesztálni.

Alkossatok! :)

Kővári Dániel

2017-04-14 22:03:14

Szia Krisztián!

Először is köszönöm a válaszodat. Jelenleg megrendelés alatt van egy

Canon EOS 700D +  EF-S 18-55mm IS STM kit

Nézegettük még ezt az objektívet amit az előző hozzászólásban írtam és kicsit elbizonytalanodtunk, de ebben az ár kategóriában nem találtunk jobbat egyelőre. ezt jelenleg ~90e huf körül néztük és ennél többet nemigazán szeretnénk/tudunk belefektetni. Érdemes esetleg csak "ideiglenesnek" megvenni vagy várjunk még inkább egy kicsit drágábbra? bár abban az esetben eléggé tanácstalanok vagyunk hogy mi érné meg , esetleg van valami javaslatod ?

Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv.:
K.D

Szalay Krisztián

2017-04-13 18:41:50

Szia Dániel!

Jó a kérdésed. Kategóriájában nagyon jó váznak számít a 700D. Ugyan még mindig a belépő gépekhez sorolandó, de azok között az egyik legjobb a Canon palettáján. Ennek ellenére azt nem lehet garantálni, hogy a kutyus minden helyzetben, mindig éles legyen. Ez nagyon sok dologtól függ. Fókuszálás sebessége, az objektív minősége, aktuális fényviszonyok, az állat sebessége, az expozíciós értékek, a távolság közted és a kutya között, és nem utolsó sorban a te felkészültséged és tudásod. Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Ha biztosra akarsz menni, ahhoz nagyon mélyen bele kell nyúlnod a zsebedbe, és ráadásul nem is biztos, hogy indokolt. Sokkal fontosabb az, hogy legyen egy elfogadható eszközöd, amivel te magad ki tudod kísérletezni, hogy mikor, hogyan, honnan a legjobb fényképezni, hogy az eredmény jó legyen. Úgy gondolom, hogy a váz használható, az objektív hagy némi kívánni valót maga után, viszont a jobb objektívek nem férnek bele az említett árba. Hobbi célra viszont teljesen megfelelő lehet.

A csalódás elkerülése érdekében egy dolgot hozzáfűzök. Amikor hozzád hasonló céllal vásárol valaki gépet, többnyire azért teszi, mert lát az interneten csodaszép, tűéles felvételeket, megtetszik neki, és ő is olyat szeretne. Többnyire ezek a tökéletes fotók minőségi eszközökkel készülnek, és/vagy egy halom utómunkával. Aztán megtörténik a gépvásárlás, és az eredmény valahogy nem olyan, ami eredetileg tervben volt. Éppen ezért szoktam ajánlani, hogy mindig kell keresni a kiszemelt géppel és objektív párossal készült példafotókat, mert azok árulkodnak a leginkább arról, hogy mit lehet kihozni a szóban forgó eszközzel. Érdemes egy kis időt rászánni. Megéri.

Kővári Dániel

2017-04-12 19:38:35

Szia Krisztián!

A hetekben elég sokat kutakodtunk már sőt kaptunk kölcsönbe is gépet ( Sony a200 Minolta 70-210-es objektívvel ) próbálgattuk is hogy mit tudunk kezdeni egy viszonylag olcsóbb géppel. Az eredmény számunkra nem is rossz. Kutyák fényképezéséhez használjuk és azért a képek viszonylag kis százaléka sikerült élesre, főleg akkor probléma ha közeledik ill távolodik a kuytus. Mivel nem feltétlenül közelről szeretnénk őket fényképezni , esetleges sétáltatás közben is így a következőket néztük.

Canon EOS 700D váz
Canon EF-S 55-250mm 1:4-5,6 IS STM objektív

persze ez már eléggé a rászánható összeg tetejét súrolja ~230e huf
Szerinted ez a gép ezzel az objektívvel képes a gyors pontos focus-ra úgy hogy a kutyus is éles maradjon ?
Esetleg valami másabb alternatíva ?

Előre is köszönöm a Válaszodat.
Üdv.:
K.D.

Szalay Krisztián

2017-04-04 10:41:41

Szia Klaudia!

Először is köszönöm szépen a dicséretet! Igyekszem. :)

A két gép közül azt válaszd ki, amelyik neked szimpatikusabb. Nézd meg élőben mind a kettőt. A kettő közül a Nikonnal többre mész a két objektív miatt. Nagyobb tartományban tudsz vele fényképezni. Ha viszont a Canon praktikus számodra, válaszd azt nyugodtan. Hobbi célra és tanuláshoz tökéletes mindkettő. Az ne befolyásoljon, hogy más mennyire ért a géphez. Neked kell megtanulnod és megtapasztalnod, hogy mi mire való.

Tóth Klaudia

2017-04-02 19:22:57

Szia Krisztián!

Azzal kezdeném, hogy szuper az oldal, sokat lehet itt tanulni :)
Hála és köszönet az oldalért :)

Nagyon nagy dilemmában vagyok.
Imádok fényképezni, és nagyon lelkes vagyok, szeretnék nagyon sok gyakorlás után eljutni a pénzkeresésig, addig meg hobbyként szeretnék csodás képeket készíteni.

Kiszemelt gépeim vannak, jónak tűnő ajánlattal:
Nikon D3300+ AF-P 18-55 VR + 55-200 VR II Kit (188.000 Ft), vagy
CANON EOS 700D + 18-55 mm DC III Kit (150.000 Ft).

Valamiért nekem a Nikon nagyobb név, viszont drágább hozzá objektívet venni.
Canon olcsóbb, később is, és segítségem is lenne, aki jól kezeli a Canon gépet.

Mit javasolsz? Milyen tapasztalataid vannak? Te melyiket ajánlanád a kettő közül, vagy esetleg valami másikat? Kb 200.000-ig mennék el árban, mégis kezdő szint, a sok állítgatás biztos nem tesz túl jót neki majd :) Ami még fontos, hogy szívem szerint természetfotózással foglalkoznék, ott is leginkább hegyek, vízesés, de ha pénzkereset oldaláról közelítem meg, akkor eseményfotózás merül fel bennem legelőször.

Szeretnék elvégezni egy tanfolyamot is, erre is várok javaslatot, de már saját géppel szeretnék odamenni :)

Köszönöm előre is!

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább