A fényképezés összetevői

2012. 09. 18. | Szalay Krisztián

Bármilyen fényképet is készítesz, alapvetően három tényezőn múlik annak kimenetele. Az automatika részben leveszi a terhet a válladról, hogy ezzel ne kelljen foglalkoznod, ugyanakkor a kényelemnek igen komoly árnyoldala is van.

Automatán fényképezni nem az ördögtől való, ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy amikor kiengedjük a kezünkből az irányítást és a gépre bízzuk a fényképezéshez szükséges értékek beállítását, akkor azzal kisebb vagy nagyobb mértékben függőséget hozunk létre. Ami felett nem tudunk kontrollt gyakorolni, annak működését sem vagyunk képesek befolyásolni, és az eredmény véletlenszerű lesz. Vagy úgy sikerül, ahogyan elterveztük, vagy nem.

Önmagában a technikai tudás nem lenne fontos, ha független lenne alkotásunk látványvilágától. Amikor szeretnél készíteni egy gyönyörű éles és részletgazdag tájképet, megörökítenéd egy sportjelenet befagyasztott pillanatát, vagy beszéljünk akár csak egy portréról, ahol az alany szépen kirajzolódik, mögötte a háttér elmosódik, minden esetben a fényképezés alapvető összetevőivel van dolgod. Amint meg tudod mondani a gépnek, hogy pontosan mit csináljon, nyert ügyed van, és nem kell a szerencsében bíznod. Tekintsük át a három tényezőt!

Fényrekesz (blende)

A fényrekesz szabályozza a fényképezőgépbe érkező fény mennyiségét. Működési elve hasonlít az emberi szem pupillájához. Jelölése f/ és egy szám. A szám adja meg a rekesz értékét. Minél kisebb a számszerű érték (pl. f/2.8), annál tágabb a rekesz, és természetesen fordítva is igaz, minél nagyobb az érték (pl. f/11), annál szűkebb keresztmetszeten jut át a fény.

A fényrekesz állásától függ a mélységélességi tartomány is. Tág rekesznél lecsökken, szűk rekesznyílásnál pedig nő. A mélységélesség nem pusztán annyit jelent, hogy a kép éles vagy sem, de ezt most itt nem taglalom, mert az élesség és életlenség témájával foglalkozó cikkben kellő részletességgel írtam, amit szintén érdemes elolvasnod, hogy teljes legyen a kép. Tehát a fényrekesszel szabályozzuk, hogy mennyi fény érkezhet a fényképezőgépbe, és mekkora legyen a mélységélesség.

Zársebesség

A zár szerepe, hogy meghatározott ideig engedje át a fényt a képérzékelő felületre. Azt szabályozza, hogy milyen hosszan rögzítjük a jelenetet a géppel. Azért írtam szándékosan jelenetet, mert amikor fényképezünk, akkor egyben mozgást is rögzítünk. Ennek az az oka, hogy minden mozgásban van. Nem feltélten kell gyorsan száguldó autóra gondolni. Mozgás az is, hogy fújja a szél a fotóalanyunk haját.

A zársebességet másodpercben határozzuk meg. Minden fényképezőgép más és más zársebesség tartománnyal rendelkezik. Tegyük fel, hogy a legrövidebb időérték a gépünkön az 1/4000. Ez azt jelenti, hogy a másodperc négyezred részével tudunk fényképezni. Ez egy rendkívül rövid idő. Amikor nincs 1/ jelölés a szám előtt, akkor az egész másodpercet jelöl. Amíg nyitva van a zár, addig minden felvételre kerül. A bemozdulás azt jelenti, hogy a kép hosszabb időértékkel készült, így a mozgásnak egy szakasza rögzítve lett. A bemozdulás mértékét a zársebesség határozza meg.

A zár nemcsak a felvétel hosszát, hanem a bejutó fény mennyiségét is szabályozza. Értelemszerűen minél rövidebb ideig van nyitva a zár, annál kevesebb fény jut be. Tehát minél rövidebb idővel dolgozunk, annál inkább éles képet kapunk, de kevesebb fénnyel, és minél hosszabb ideig van nyitva a zár, annál nagyobb lesz a bemozdulás, viszont több fény fog a rendelkezésünkre állni.

Fényérzékenység (ISO)

A fényérzékenység azt határozza meg, hogy milyen érzékeny legyen az a felület, ami a fényt rögzíti. Filmes gépeknél a filmnek volt egy meghatározott ISO (ASA) értéke, a digitáls gépek viszont rendelkeznek egy tartománnyal, amiből kiválaszthatjuk, hogy milyen fényérzékenységi értékkel akarunk dolgozni. Ez a tartomány többnyire ISO 100 és ISO 1600 között mozog, azonban nem ritka az ennél sokkal tágabb tartomány sem.

Minél alacsonyabb az ISO érték, annál érzéketlenebb a fényre, viszont élettel teli színeket kapunk és nagyon alacsony képzajt. A képzaj a kép szemcsézettségét jelenti. A magasabb ISO érték jól jöhet akkor, amikor a rendelkezésünkre álló fény kevesebb (például erősen borult időben vagy sötétebb helyiségben), azonban a színek kevésbé lesznek élénkek, és a képzaj nagyobb lesz.

Mit tennél, ha…

Anélkül, hogy megoldást adnék az alábbi kérdésekre, próbáld magad megtalálni a helyes válaszokat! Nem az a lényeg, hogy konkrét értéket mondj, hanem hogy a fent leírtakból következtetni tudj a kép kimenetelére. Mit tennél az alább felsorolt szituációkban, milyen értékekkel fényképeznél, hogy az eredmény az általad elvártak szerint alakuljon?

Egy tó partján állva késztetést érzel, hogy megörökítsd látványt, aminek része a parthoz kötött csónak, és a háttérben húzódó hegy vonulatai. Szeretnéd, ha lehetőség szerint a csónak is, és a hegyek is élesen kirajzolódnának. Hogyan választod meg a fényképezés alapvető értékeit?

Portrét készítesz egy ismerősödről, és azt szeretnéd, hogy ő éles legyen a képen, a háttér pedig életlen. Melyik az a tényező, amelyik ebben az esetben prioritást élvez a többivel szemben?

Természetjárás közben megpillantasz egy gyönyörű vízesést. Úgy szeretnéd lefényképezni, hogy a lezúduló víz mozgása befagyasztott pillanatként jelenjen meg. Melyik érték fogja ezt biztosítani? Mit tennél akkor, ha az előzővel ellentétben úgy fotóznál, hogy a víz mozgása egybefüggő, fátyolszerű hatást eredményezzen?

A lényeg

Nagyon egyszerűen úgy foglalható össze, hogy meg kell tudni határozni, hogy exponáláskor a fényképezőgépbe jutó fény milyen érzékeny felületre érkezzen, mennyi fény jusson be a gépbe az objektíven keresztül, és mindez mennyi ideig tartson.

Mindegyik tényező hat a többire. Amint egyik értéket állítod, hatással lesz a másikra. Egy gyakorlati példán szemléltetve ez úgy néz ki, hogy ha szeretnél egy gyors mozgást befagyasztani, ahhoz nagyon rövid záridőre lesz szükséged, viszont a rövid idő miatt csak kevesebb fény jut be a gépbe, így a kép sötét (alulexponált) lesz. Ahhoz, hogy elegendő fényt biztosíts és jó expozíciót kapj, növelned kell a fényérzékenységet és/vagy nyitnod kell a fényrekeszt. Ez csak egy példa volt a gyors mozgás esetére.

Ez a lelke és az alapja a fényképezés technikai oldalának. Elsőre talán ijesztőnek tűnik. Ne aggódj, senki nem várja el tőled, hogy bemagold, és azonnal készségszinten alkalmazni tudd. Bőségesen elég, ha megérted a működési elvét és megfigyeled a gyakorlatban. Fontos, hogy te magad kísérletezz! Az majd meghozza a gyümölcsét, és egyre inkább magadénak fogod érezni a fényképezés minden egyes részltetét.

Egyébként szívesen megtanulnál fényképezni?

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató