Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

A fényképezés összetevői

2012. 09. 18. | Szalay Krisztián

Bármilyen fényképet is készítesz, alapvetően három tényezőn múlik annak kimenetele. Az automatika részben leveszi a terhet a válladról, hogy ezzel ne kelljen foglalkoznod, ugyanakkor a kényelemnek igen komoly árnyoldala is van.

Automatán fényképezni nem az ördögtől való, ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy amikor kiengedjük a kezünkből az irányítást és a gépre bízzuk a fényképezéshez szükséges értékek beállítását, akkor azzal kisebb vagy nagyobb mértékben függőséget hozunk létre. Ami felett nem tudunk kontrollt gyakorolni, annak működését sem vagyunk képesek befolyásolni, és az eredmény véletlenszerű lesz. Vagy úgy sikerül, ahogyan elterveztük, vagy nem.

Önmagában a technikai tudás nem lenne fontos, ha független lenne alkotásunk látványvilágától. Amikor szeretnél készíteni egy gyönyörű éles és részletgazdag tájképet, megörökítenéd egy sportjelenet befagyasztott pillanatát, vagy beszéljünk akár csak egy portréról, ahol az alany szépen kirajzolódik, mögötte a háttér elmosódik, minden esetben a fényképezés alapvető összetevőivel van dolgod. Amint meg tudod mondani a gépnek, hogy pontosan mit csináljon, nyert ügyed van, és nem kell a szerencsében bíznod. Tekintsük át a három tényezőt!

Fényrekesz (blende)

A fényrekesz szabályozza a fényképezőgépbe érkező fény mennyiségét. Működési elve hasonlít az emberi szem pupillájához. Jelölése f/ és egy szám. A szám adja meg a rekesz értékét. Minél kisebb a számszerű érték (pl. f/2.8), annál tágabb a rekesz, és természetesen fordítva is igaz, minél nagyobb az érték (pl. f/11), annál szűkebb keresztmetszeten jut át a fény.

A fényrekesz állásától függ a mélységélességi tartomány is. Tág rekesznél lecsökken, szűk rekesznyílásnál pedig nő. A mélységélesség nem pusztán annyit jelent, hogy a kép éles vagy sem, de ezt most itt nem taglalom, mert az élesség és életlenség témájával foglalkozó cikkben kellő részletességgel írtam, amit szintén érdemes elolvasnod, hogy teljes legyen a kép. Tehát a fényrekesszel szabályozzuk, hogy mennyi fény érkezhet a fényképezőgépbe, és mekkora legyen a mélységélesség.

Zársebesség

A zár szerepe, hogy meghatározott ideig engedje át a fényt a képérzékelő felületre. Azt szabályozza, hogy milyen hosszan rögzítjük a jelenetet a géppel. Azért írtam szándékosan jelenetet, mert amikor fényképezünk, akkor egyben mozgást is rögzítünk. Ennek az az oka, hogy minden mozgásban van. Nem feltélten kell gyorsan száguldó autóra gondolni. Mozgás az is, hogy fújja a szél a fotóalanyunk haját.

A zársebességet másodpercben határozzuk meg. Minden fényképezőgép más és más zársebesség tartománnyal rendelkezik. Tegyük fel, hogy a legrövidebb időérték a gépünkön az 1/4000. Ez azt jelenti, hogy a másodperc négyezred részével tudunk fényképezni. Ez egy rendkívül rövid idő. Amikor nincs 1/ jelölés a szám előtt, akkor az egész másodpercet jelöl. Amíg nyitva van a zár, addig minden felvételre kerül. A bemozdulás azt jelenti, hogy a kép hosszabb időértékkel készült, így a mozgásnak egy szakasza rögzítve lett. A bemozdulás mértékét a zársebesség határozza meg.

A zár nemcsak a felvétel hosszát, hanem a bejutó fény mennyiségét is szabályozza. Értelemszerűen minél rövidebb ideig van nyitva a zár, annál kevesebb fény jut be. Tehát minél rövidebb idővel dolgozunk, annál inkább éles képet kapunk, de kevesebb fénnyel, és minél hosszabb ideig van nyitva a zár, annál nagyobb lesz a bemozdulás, viszont több fény fog a rendelkezésünkre állni.

Fényérzékenység (ISO)

A fényérzékenység azt határozza meg, hogy milyen érzékeny legyen az a felület, ami a fényt rögzíti. Filmes gépeknél a filmnek volt egy meghatározott ISO (ASA) értéke, a digitáls gépek viszont rendelkeznek egy tartománnyal, amiből kiválaszthatjuk, hogy milyen fényérzékenységi értékkel akarunk dolgozni. Ez a tartomány többnyire ISO 100 és ISO 1600 között mozog, azonban nem ritka az ennél sokkal tágabb tartomány sem.

Minél alacsonyabb az ISO érték, annál érzéketlenebb a fényre, viszont élettel teli színeket kapunk és nagyon alacsony képzajt. A képzaj a kép szemcsézettségét jelenti. A magasabb ISO érték jól jöhet akkor, amikor a rendelkezésünkre álló fény kevesebb (például erősen borult időben vagy sötétebb helyiségben), azonban a színek kevésbé lesznek élénkek, és a képzaj nagyobb lesz.

Mit tennél, ha…

Anélkül, hogy megoldást adnék az alábbi kérdésekre, próbáld magad megtalálni a helyes válaszokat! Nem az a lényeg, hogy konkrét értéket mondj, hanem hogy a fent leírtakból következtetni tudj a kép kimenetelére. Mit tennél az alább felsorolt szituációkban, milyen értékekkel fényképeznél, hogy az eredmény az általad elvártak szerint alakuljon?

Egy tó partján állva késztetést érzel, hogy megörökítsd látványt, aminek része a parthoz kötött csónak, és a háttérben húzódó hegy vonulatai. Szeretnéd, ha lehetőség szerint a csónak is, és a hegyek is élesen kirajzolódnának. Hogyan választod meg a fényképezés alapvető értékeit?

Portrét készítesz egy ismerősödről, és azt szeretnéd, hogy ő éles legyen a képen, a háttér pedig életlen. Melyik az a tényező, amelyik ebben az esetben prioritást élvez a többivel szemben?

Természetjárás közben megpillantasz egy gyönyörű vízesést. Úgy szeretnéd lefényképezni, hogy a lezúduló víz mozgása befagyasztott pillanatként jelenjen meg. Melyik érték fogja ezt biztosítani? Mit tennél akkor, ha az előzővel ellentétben úgy fotóznál, hogy a víz mozgása egybefüggő, fátyolszerű hatást eredményezzen?

A lényeg

Nagyon egyszerűen úgy foglalható össze, hogy meg kell tudni határozni, hogy exponáláskor a fényképezőgépbe jutó fény milyen érzékeny felületre érkezzen, mennyi fény jusson be a gépbe az objektíven keresztül, és mindez mennyi ideig tartson.

Mindegyik tényező hat a többire. Amint egyik értéket állítod, hatással lesz a másikra. Egy gyakorlati példán szemléltetve ez úgy néz ki, hogy ha szeretnél egy gyors mozgást befagyasztani, ahhoz nagyon rövid záridőre lesz szükséged, viszont a rövid idő miatt csak kevesebb fény jut be a gépbe, így a kép sötét (alulexponált) lesz. Ahhoz, hogy elegendő fényt biztosíts és jó expozíciót kapj, növelned kell a fényérzékenységet és/vagy nyitnod kell a fényrekeszt. Ez csak egy példa volt a gyors mozgás esetére.

Ez a lelke és az alapja a fényképezés technikai oldalának. Elsőre talán ijesztőnek tűnik. Ne aggódj, senki nem várja el tőled, hogy bemagold, és azonnal készségszinten alkalmazni tudd. Bőségesen elég, ha megérted a működési elvét és megfigyeled a gyakorlatban. Fontos, hogy te magad kísérletezz! Az majd meghozza a gyümölcsét, és egyre inkább magadénak fogod érezni a fényképezés minden egyes részltetét.

További lehetőségek

A fentiek jelentik az alapot a fényképezésben. Minden kép esetében, témától függetlenül. Ezeket jó megérteni és elmélyíteni, hiszen mi más képezné a stabilitást, ha nem az alapvető összetevők ismerete? Pontosan ezért tartom meg időnként a poszt címével azonos elméleti gyorstalpaló tréninget. Ez azt jelenti, hogy mindössze négy óra alatt átfogó megértésed lesz, számtalan példán keresztül, számszerűsített konkrét értékekkel. Nézd meg, hogy mikor lesz legközelebb képzés, és gyere el, találkozzunk személyesen!

További információk

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató