Március végéig 30%-os kedvezménnyel jelentkezhetsz az április elején induló Képalkotás alapjai online tanfolyamra. Jelentkezz itt!

A képalkotás elsődleges célja

2020. 05. 26. | Szalay Krisztián

Nagy a zűrzavar a kompozíció tárgyát illetően. Sokan valamiféle érthetetlen, mértanhoz kapcsolódó dolognak tartják, ahol arányokról, vonalakról, metszésekről beszélünk, mindenféle gyakorlati érték nélkül. De valóban csak erről szólna a képalkotás?

A kép megkomponálása tudatos tervezést jelent, mely megelőzi magát a tényleges fénykép elkészítését. Mindezt két okból szükségszerű megtennünk. Egyrészt azért, hogy maga a látvány kellemes összhatást keltsen, élmény legyen a képet nézni, természetesen nemcsak magunk, hanem mások számára is. Azonban van ennél egy sokkal fontosabb, elsődleges cél is.

A fényképezés kommunikáció. Felvételeinkkel üzenünk a kép szemlélőjének, üzenetet közvetítünk. Legalábbis szerencsés esetben. Üzenet nélkül egy kép semmitmondó. Ha nincs mit mondanunk, nem is várhatunk különösebb reakciót a nézőtől, hiszen mi az, ami hatást kellene, hogy gyakoroljon? A semmire nem lehet választ várni.

Minden egy jól megfogalmazott üzenettel indul. A közvetítő közeg bármi lehet. Írott szöveg, beszéd, ének, zene, rajz, festmény, képzőművészeti alkotás, mozgókép, és ha már fotós blogot olvasol, említsük meg a fényképet is. A siker azon múlik, hogy megfogalmaztunk-e bármilyen üzenetet, és ha igen, át tudtuk-e juttatni a néző számára? Ez a képalkotás, vagyis a kompozíció elsődleges célja. Minden egyéb csak másodlagos tényező.

Tehát először is határozd meg, mit szeretnél üzenni! Ez a legfontosabb lépés. Akkor is, ha virágot fényképezel méhecskével, vagy tájképet készítesz, esetleg portrét valakiről. Bármilyen témát is választasz, próbáld megfogalmazni, hogy miért készíted el azt a képet. Az üzenetnek nem kell bonyolultnak lennie. Sőt, minél egyértelműbb, annál valószínűbb, hogy aki a felvételt nézi, érteni is fogja mondanivalódat.

Az üzenet birtokában már tudsz tervezni magával a képpel. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kérdés, amit feltehetsz magadnak. Milyen képi elemekkel, tárgyakkal, személyekkel tudod a leginkább kifejezni mondanivalódat? Mit komponálsz a képre és mit hagysz le róla? Mit fogsz kihangsúlyozni és hogyan? Milyen pozícióból és irányból készíted el a felvételt? Ha lehetőséged van a színek megválasztására, melyeket alkalmazod?

Nagy valószínűséggel első nekifutásra nem fogsz tudni határozott válaszokat adni a fenti kérdésekre, tehát emiatt egyáltalán ne aggódj! Azáltal, hogy elgondolkodsz a válaszokon, és elképzelsz néhány lehetséges megoldást, határozottan közelebb kerülsz a megoldáshoz. Nem beszélve arról, hogy egy újabb lépést tettél látásmódod fejlesztése érdekében. Természetesen a komponálást meg is tanulhatod, de ha csak annyi erőfeszítést teszel, mint amit az imént olvastál, már nyertél.

Örömteli alkotást kívánok!

Legyél mestere a fotózásnak!

A FotóMester 52 részes sorozat, ami teljes egészében tartalmazza a fényképezéshez szükséges alapvető technikai ismereteket. Az egyes fejezetek minden pénteken a kora reggeli órákban érkeznek meg hozzád, egy éven keresztül. és részei elég rövidek ahhoz, hogy kényelmesen el tudd őket olvasni akár a reggeli kávé mellett. Jó érzés felemelő gondolatokkal indítani a napot.

Érdekel a leckesorozat

Legfrissebb bejegyzések

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

Lépésről lépésre 2. rész

A digitális fényképezés a maga kényelmével, gyorsaságával és viszonylagos korlátlanságával jelentősen megkönnyítette mindannyiunk életét. Ugyanakkor a milliónyi funkció zavarba ejtő lehet, melyek egyre csak szaporodnak. Nem csoda, hogy sokaknak elveszi a kedvét és az önbizalmát a fényképezés alaposabb megértése.

Olvass tovább

Lépésről lépésre 1. rész

A fényképezéssel való ismerkedés kezdeti szakaszában rendre felmerül a kérdés: merre induljak, és hogyan tovább? Hogyan hozhatunk létre megalapozott stratégiát, amire valóban lehet építkezni, és hogyan győződhetünk meg arról, hogy tényleg fejlődünk, és nem csak hamis illúziókat kergetünk? Milyen további lehetőségek állnak még rendelkezésünkre a fotográfia mélyebb megértéséhez?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató