Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

A mélység titka

2019. 04. 12. | Szalay Krisztián

A fénykép két dimenzióba sűrített három dimenziós tér látványa. A függőleges és a vízszintes kiterjedések még könnyűszerrel megjeleníthetőek, de mi történik a mélységgel? Megmarad, avagy elvész a harmadik dimenzió?

A mélység elválaszthatatlan része a térnek. A világot szemlélve megszoktuk a tér látványát, annak érzékelését, természetesnek vesszük a dolgok térbeliségét, a perspektívát, és nagyszerűen érzékeljük a térben található objektumok elhelyezkedését. Nevezzük mindezt az egyszerűség kedvéért térérzetnek.

Amikor egy fényképen nem érzékeljük a teret, akkor az lapossá, egysíkúvá, ezáltal jellegtelenné válik. Érdemes tehát tenni valamit azért, hogy amennyire csak lehetséges, a kép szemlélője is részesüljön a tér látványából. A tér érzékeltetése alapvetően két fő tényezőn múlik.

Az egyik tényező a széles látószög. Minél tágasabb területet rögzítünk, annál érzékelhetőbb lesz a perspektíva, annál jobban elkülönülnek a tér elemei, ezáltal a mélység is érzékelhetőbbé válik. Ehhez nagylátószögű objektívre van szükség. Olyan gépeken, ami egy meghatározott zoom tartománnyal rendelkezik, de az objektív nem cserélhető, ott pedig a távolítással érjük el az egyre szélesebb teret.

A másik tényező a kompozíciós technikák közé sorolandó. Amennyire csak lehetséges, érdemes a kép elemeit a fényképezőgéptől való távolodásuk szerint – azaz mélységében – rétegekben látni, elképzelni, és aszerint alkotni meg a látványt. Konkrétan mit is jelent ez a gyakorlatban?

A legegyszerűbb példa erre az előtérbe komponált képi elemek, melyek a kép fő témájától közelebb helyezkednek el a fényképezőgéphez, így távolságuk különbsége mélységben is elkülönülést eredményez. Ez az elkülönülés érzékelteti a kép szemlélője számára, hogy a kép elemei nem ugyanakkora távolságban helyezkednek el, hanem térben. Így mélységet kapunk, láthatóvá válik a harmadik dimenzió is.

Képzeld el a képet a fa előtérbe lógó ágai nélkül. Ugye mennyivel laposabbnak tűnne? Azáltal, hogy a témához képest van valami közelebb a kamerához, máris jobban érzékeljük a mélységet.

Látásmódunkat fejleszthetjük azáltal, hogy még mielőtt a gép keresőjébe néznénk, vagy egyáltalán fényképezőgépet fognánk a kezünkbe, elképzeljük, hogy adott szituációban honnan fényképeznénk, mit választanánk előtérként, mi lenne a fő téma, és hol helyezkedne el, és mi látszana a háttérből. Ez a fajta előre gondolkodás sokat segít helyesen megalkotni a képet.

Ahogyan említettem, a nagylátószög az egyik sarkalatos pontja a térérzetnek. Azonban nem lehet mindent tágas térben fényképezni, vannak témák, melyekhez a normál vagy a teleobjektív a megfelelő eszköz. Azt tudni kell, hogy a látószög szűkítésével a perspektíva csökken, a tér összepréselődik, és éppen ellentétes hatást fog eredményezni, mint amire szükségünk lenne. A jó hír, hogy még így sem kell teljesen lemondanunk a mélységről, hiszen a fent említett képalkotási technikával azért valamelyest érzékeltethetjük a távolságokat.

Négy mélységi réteget figyelhetünk meg a képen. Pitypangok, mögötte a fotóalany, majd ismét pitypangok, és ezt követi a háttér. Így a szűkös tér ellenére érzékelhető a mélység.

A hatásvadász címmel egy meglehetősen fontos, ám igen alulértékelt jelenségre szerettem volna felhívni a figyelmet. Természetesen semmiféle titokról nincs szó, ahogyan ez a fotográfia egészére is vonatkozik. A fotós szem sem titkokról szól, hanem sok apróságról, melyek együttese formál egy szép kerek egészet. Jó dolog, ha mindig van kéznél egy-két használható ötlet, hogy mivel lehet a képet látványossá tenni, és a néző számára vizuális értékkel szolgálni.

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató