A polarizációs szűrő

2019. 06. 21. | Szalay Krisztián

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képen, melyek egyébként rejtve maradnának.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan is működik a polarizációs szűrő, térjünk vissza az alapokhoz, és nézzük meg, honnan is kapta ez az eszköz az elnevezését. A polarizáció szó jelentésére a Wikiszótár adta a legérthetőbb meghatározást. Vessünk erre néhány pillantást!

“Fényrészecskék mozgásának rendeződése; a különböző irányba rezgő fényrészecskéket szétválasztja egy bizonyos szögben elhelyezett visszaverő felület vagy fénytörő közeg.”

A definícióban említett fény elemi részecskéi a fotonok, melyek mozgásukkal elektromágneses hullámot gerjesztenek, azaz fénysugarat bocsátanak ki. Ennek az elektromágneses hullámnak van hullámhossza és terjedési iránya. A hullámhossz a szemünkkel látható tartományon belül a színekre van hatással, míg a terjedési irány a fény útját határozza meg. A természetes fény nem egyenletesen, azonos hullámhosszon és egy irányba terjed, mint például a lézerfény, hanem a teljes spektrumot, azaz az összes színt magába foglalja, és terjedése szerteágazó.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a különböző felületekről más és más szögben verődnek vissza a fotonok, melyek gyakran nem kívánt becsillanásokat, visszatükröződéseket okoznak. Polarizálás során adott terjedési irányú sugarak szűrőn való átjutását gátoljuk, azaz csak azokat engedjük a gépbe, melyek kedvezően hatnak a felvételre. Ezt a feladatot végzi a polarizációs szűrő.

© SANDMARC. Szűrő nélkül készült kép.
© SANDMARC. Szűrővel készült kép.

A vízfelület gazdagon tükrözi vissza a fényt, ami bár gyönyörködtető, a fényképen még sem mutat valami jól. Ezeket a csillogásokat szünteti meg a polárszűrő, és fedi fel a kép szempontjából fontos részleteket. A becsillanások még akkor is zavaróan hathatnak, ha mértékük elenyésző. Ezt jól példázza az alábbi két felvétel.

© SANDMARC. Szűrő nélkül készült kép.
© SANDMARC. Szűrővel készült kép.

Kültéri felvételeknél az égbolt színe és kontrasztja minden esetben fontos tényező. A polarizálás hatására kontrasztosabb eget kaphatunk, melyen a felhők karakteresebben rajzolódnak ki.

© SANDMARC. Szűrő nélkül készült kép.
© SANDMARC. Szűrővel készült kép.

A polarizációs szűrő rendkívül sokoldalúan használható, és szinte csak előnyére válik a képnek, azonban az árnyoldaláról is szót kell ejtenünk. Azáltal, hogy a sugárzásnak csak egy részét engedjük át a szűrőn, jelentős fényveszteséggel kell számolnunk. A gyakorlatban ez akár 1-2 fényértéket is jelenthet.

Számszerűsítve azt jelenti, hogy ha napközben a tűző napon fényképeznénk tájat 100 ISO fényérzékenységgel és a megfelelő mértékű mélységélesség miatt legalább f11 fényrekesszel, akkor szűrő használata nélkül 1/250 másodperc idő lenne a megfelelő zársebesség, polárszűrővel azonban ez az idő 1/60 másodpercre növekedhet, ami már könnyebben vezethet bemozduláshoz, ha netán kézben tartjuk a fényképezőgépet.

Ez a záridő önmagában még nem probléma, de tájat célszerű nem a vakító napsütésben fényképezni, hanem a korai vagy késői napszakokban. Ilyenkor viszont közel sincs annyi fény, mint az előző esetben, és ha még a szűrő is az objektíven van, biztosan hosszabb záridővel kell dolgoznunk úgy, hogy állványra rakjuk a gépet, vagy drasztikusan kell emelnünk a fényérzékenységet. Tájfelvételek esetében utóbbi nem ajánlott, az állványos megoldás hosszabb expozíciós idővel tökéletesen járható út. Ezzel tehát számolnunk kell.

© Luke Detwiler, Bamboo. Forrás: Flickr. Jellegzetes polarizációs szűrő okozta hatás, melynek során az égbolt markáns kékje dominál és a felületek tükröződésmentessé válnak.

A fenti példák egyértelművé teszik, hogy mit is jelent polarizált fénnyel dolgozni, és miért nem lehetséges az utómunka szoftverekkel pótolni ezt az egyszerű optikai eszközt. Nem csak arról beszélünk, hogy a kép egyes részletei kevésbé kontrasztosak és túlexponáltak, hanem a nem kívánt visszacsillanások és tükröződések egészen egyszerűen elzárják a kép egyes részleteit. Azáltal, hogy a szűrőn nem engedjük át a kép szempontjából káros sugarakat, láthatóvá válik az, ami igazán lényeges.

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató