Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Az aranymetszés

2013. 08. 30. | Szalay Krisztián

Az aranymetszés az az arányosság, amelyet a kép megkomponáláskor alkalmazva természetes harmóniát teremtünk a felvételen.

Az aranymetszés nem egy száraz, tankönyvszagú elmélet, hanem a természet alapvető építőköveiben is megfigyelhető. Ilyen például a csigaház, a fák törzse és lombkoronája, és maga az emberi test struktúrája is az aranymetszés szabálya szerint épül fel. Ezért érezzük hát ennyire magunkénak és természetesnek ezt az arányt.

Az aranymetszésnek nemcsak a fotográfiában vehetjük hasznát, hanem legnagyobb zenealkotók, szobrászok, festőművészek alkotásaiban is fellelhető. Az elméleti szabály sokkal rémisztőbb a gyakorlatnál. Mielőtt belemennénk a tényleges gyakorlati alkalmazásába, nézzük meg a száraz elméleti szabályt, amely így szól:

Aranymetszés esetén amikor egy képet kettéosztunk, akkor a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobb részhez, ahogyan a nagyobbik rész az egész képhez.

Nézzünk egy konkrét példát. Az alábbi kép aranymetszéssel készült. A szaggatott vonalak jelzik az aranymetszés vízszintes és függőleges tengelyét. Ez a tengely osztja két részére a képet. A kép fő témájának a lányt mint fotóalanyt és a festéshez használt eszközeit vettük. Ezek összessége adja azt a képi elemet, amit el kell helyeznünk. Vessünk egy pillantást a képre.

Jól látszik, hogy a fő téma ki lett mozdítva a középvonaltól a kép jobb széle felé. Ha a középpontban maradt volna az alany, az egyensúlyi helyzet nagyon statikus, egyhangú, unalmas hatást eredményezne. Szimmetrikusan, középre lehetőleg ne komponáljuk a fő témát, kivéve akkor, ha éppen a szimmetria érzékeltetése a célunk. A könnyebb érthetőség kedvéért nézzünk még két példát az aranymetszésre.

Középvonalra komponált kép
Aranymetszés szabálya szerint komponált kép

Ugye, hogy mennyivel másabb a hatása az aranymetszéssel készült képnek? Tehát az aranymetszéskor kimozdítjuk a képet a középvonalról. Ez az elmozdítás történhet vízszintesen, függőlegesen, vagy mindkét irányban egyszerre. Ezt már a kép témája határozza meg. A vízszintes és a függőleges középvonal metszése a kép mértani középpontja. Az aranymetszés ettől a ponttól eltolt helyzetet jelenti, ahogyan ezt a lenti ábra szemlélteti.

Már csak a középvonaltól való elmozdítás mértéke a kérdés. Ha mérnöki adottságokból fakadó matematikai túltengésben szenvedünk, kiszámolhatjuk milliméter pontosan is a metszési arányt. Ha maradunk inkább a művészetnél és a ráérzésnél, akkor van egy egyszerűbb módja is az aranymetszés helyének meghatározására.

Az aranymetszés akár függőlegesen, akár vízszintes a középvonal és a harmadoló vonal közé esik. A harmadoló vonalat úgy kapjuk meg, hogy a képet három egyenlő részre osztjuk. Az egyik ilyen harmadoló vonal és a középvonal között lesz valahol az aranymetszés vonala. Mivel művészetről beszélünk, így nem a matematikai pontosság a lényeg, hanem a kép által sugárzott harmónia. Gyakoroljuk minél többet az aranymetszést és rövid időn belül készség szinten fogjuk alkalmazni.

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató