Élesség és életlenség

2015. 09. 28. | Szalay Krisztián

Előfordult már veled, hogy életlennek találtad a fényképed? Fényképezés során belefuthatunk abba a problémába, hogy nem elég éles a kép, vagy nem ott van az élesség, ahol annak kéne lennie.

Az életlenségnek számos oka lehet, de még mielőtt mélyebben belemegyünk, nem árt tisztában lenni az alapvető fogalmakkal. Gyakran mondják egy képre, hogy homályos. Lehetőség szerint kerüljük ezt a kifejezést a fotográfiában. A homályos kép valójában életlen. Az életlen kifejezés onnan származik, hogy nincsenek látható élek a felvételen, azaz nem különülnek el markánsan a kép elemei.

Helytelen fókuszálásból eredő életlenség
Helytelen fókuszálásból eredő életlenség

Az életlenség leggyakoribb oka a helytelen fókuszálás, ahogyan ezt a fenti képen látjuk. Fókuszáláskor távolságot állítunk. Azt a távolságot, ami a fényképezőgépünk és a fényképezett dolog között húzódik. Tegyük fel, hogy fotóalanyunk 3 méter távolságban áll a géptől, akkor a fókusztávolságnak 3 méternek kell lennie ahhoz, hogy fotóalanyunk élesen kirajzolódjon. Ha a fókuszt rövidebb távolságra állítjuk, akkor a kép előtere lesz éles, ha hosszabb távolságra fókuszálunk, akkor pedig a háttér fog élesen kirajzolódni. Így történt ez a fenti kép esetében is. A bal oldali képen a fókusz helyesen a szemre lett állítva, a jobb oldalin pedig a lány bal kezére, ami térben közelebb helyezkedett el a kamerához mint a szeme. Így helytelenül a kéz lett éles, az arc már kívül esett az élességi tartományból.

A másik oka az életlenségnek az, amikor exponálás közben bemozdítjuk a fényképezőgépet. Ezt bemozdulásos életlenségnek nevezzük. Leggyakrabban akkor fordul elő ez a jelenség, amikor az exponáló gomb túl erős megnyomásával megbillentjük a fényképezőgépet. Ez az elmozdulás elegendő ahhoz, hogy a képen a bemozdulás irányában hosszúkás elmosódást lássunk. Ezt illusztrálja a lenti fotó is. A bal oldalon a helyesen exponált, a jobb oldalon pedig a bemozdított képet látjuk. A bemozdulásos életlenség kiküszöbölésére jó szolgálatot tesz az állvány. Ha a felvétel témája és körülményei lehetővé teszik, a rövidebb zársebesség is megoldást jelenthet, hiszen ebben az esetben rövidebb ideig van nyitva a zár, azaz kevesebb az esélye annak, hogy a bemozdulás látszódni fog. Gyakran elegendő az is, ha a fényképezőgépet helyesen és stabilan megtartjuk.

Bemozdulásos életlenség
Bemozdulásos életlenség

A bemozdulásos életlenség másik oka az, amikor ugyan stabilan tartjuk a gépet, és még a fókuszt is jó helyre állítjuk, de a téma olyan gyorsan mozog, hogy elmosódott alakzatot látunk a felvételen. Ilyenkor kizárólag a rövid záridő fog eredményre vezetni.

További oka lehet az életlenségnek a túl magas fényérzékenység (ISO) használata. Magas ISO értéknél egyre nagyobb képzajt kapunk, és a szép kontúros rajzolat helyett szemcsés, elmosódott képet kapunk. Persze van amikor nem tudunk visszavenni a fényérzékenységből, de legalább tudjunk róla, hogy mire számíthatunk a felvételen.

Többször is belefutottam abba a kérdésbe, hogy mi okozza azt, hogy a fotóalany éles, de a háttér életlen? Sokan ezt hibának gondolják. Nem, ez nem hiba. Ez a mélységélességi tartományon kívül eső rész. Amíg a fókuszpont egy távolságot jelent, addig a mélységélesség egy tartományt. A mélységélességi tartományt a fókuszponttól számítjuk. A fókuszpont a legélesebb a képen. A mélységélességi tartományon belül élesen rajzolódnak ki a kép elemei, azon kívül életlennek látunk mindent. Ezért van az, hogy például egy szabadtéri portrén a fotóalany élesen kirajzolódik, és mögötte a háttér életlen.

Mélységélesség
A mélységélességi zóna
Az élességállításról, a mélységélességről, valamint a technikailag tökéletes fénykép elkészítéséről szoktam tartani egy nagyon rövid, de velős tréninget. A képzésről bővebben a A fényképezés összetevői tanfolyam oldalán tudsz olvasni.

Tehát az életlenség elkerülhető, ha jó helyre állítjuk a fókuszt, ha stabilan tartjuk a gépet, és viszonylag alacsony fényérzékenységgel dolgozunk. A fókuszt mindig oda állítsuk, amit a leginkább élesnek szeretnénk látni. Emberábrázolásnál minden esetben a szemre.

Jó fotózást kívánok!

Fotográfiai alapismeretek

A szakkönyvek többsége a kezdők számára érthetetlenek, így nem csoda, hogy sokaknál halomban porosodnak a polcon, olvasatlanul. Az a jó könyv, ami megszeretteti az olvasóval az adott tárgyat, és amit egyúttal öröm olvasni. Nagyon bízom benne, hogy ez a könyv beteljesíti ezt a küldetést. A kétkötetes mű sok olyan információt is tartalmaz, amiről többnyire nem szól a szakirodalom. Szeretnél a könyvről bővebb információt kapni?

Igen, érdekel a könyv!

Legfrissebb bejegyzések

Lomográfia

Miért fog valaki újra filmes fényképezőgépet a kezébe, miért vásárol drága nyersanyagot, mikor lassan már a lélegzetvételünket is digitális algoritmusok vezérlik telefonos applikáción keresztül? Mit jelent ismét filmre fotózni kötöttségek és szabályok nélkül? A lomográfia választ ad a kérdésre.

Olvass tovább

A súrlófény

A fotográfiában a megvilágítás az elsődleges és legfontosabb tényezőnk, hiszen egy felvétel elkészítésekor a környezetről visszaverődött fénysugarakat tudjuk csak rögzíteni gépünkkel, éppen ezért kiemelt szerepet játszik a fény jellege, intenzitása, iránya, színhőmérséklete. A súrlófény képre gyakorolt hatása meghatározó jelentőségű a fotográfiában.

Olvass tovább

Speciális objektívek

A speciális objektívek rendeltetése eltér az általános célú felhasználástól. A legtöbb fotótéma besorolható az általános célú objektívek hatáskörébe, azonban léteznek olyan feladatok, melyeket csak specializált eszközzel lehet végrehajtani.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató