A fény ereje

2012. 12. 28. | Szalay Krisztián

Elvonatkoztatva ősi kultúrák jóslatától, saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy egy új korszak veszi most kezdetét, aminek mindannyian részesei vagyunk. Mit jelent ez a számunkra? Mi a szerepünk és a befolyásunk a hétköznapi életben és hogyan kapcsolódik ehhez a fényképezés?

A fényképezés során rögzítünk egy látványt, ami képes üzenetet hordozni, gondolatokat és érzéseket közvetíteni, valamint érzelmeket kiváltani a kép szemlélőjéből. Ennek jelentősége felbecsülhetetlen. Minden gondolat és érzelem energia. Akár tudunk róla, akár nem, hatást gyakorol szellemi és fizikai világunkra egyaránt. Anélkül, hogy részletes kvantumfizikai okfejtésbe bocsátkoznánk, nézzünk egy hétköznapi példát!

Gondolj arra, hogy gyönyörű tavaszi idő van és az erdőben kirándulsz! Tele vagy energiával, gyönyörködsz a természet szépségében és harmóniájában, az illatokban. Áthat a nyugalom, a szeretetet és a végtelen szabadság érzése. Ha ezt a látványt képi formában megörökíted, akkor maga felvétel képes egy idegen szemlélő számára is ugyanezeket, de legalábbis hasonló érzéseket közvetíteni. Amennyiben a néző fogékony rá, akár át is élheti a szemlélt világ általa érzékelt és megteremtett valóságát. Ilyen tekintetben egy fénykép multidimenzionális, ami nem csak az objektív látványt tükrözi.

Gondolataink által létrejött és kibocsátott rezgések energiaként nyilvánulnak meg, melyek hatással vannak környezetünkre, akárcsak a rádióhullámok, melyek a gondolat hullámaihoz képest jóval alacsonyabb frekvenciatartományban találhatók. A gondolati és érzelmi energiák ugyanúgy körülvesznek bennünket, ahogyan a rádióhullámok is, és a rádiókészülékhez hasonlóan mi magunk is folyamatosan vesszük az adást, csak mi még sugárzunk is. Ez az oka annak, hogy gondolataink és érzelmeink mások számára is érzékelhetőek, és mi is érzékeljük másokét. Kérdés, hogy mennyire vagyunk tudatában mindennek.

A világon minden fizikai megnyilvánulás az energia terméke, tehát a kibocsáatott energia hatást gyakorol megtapasztalható világunkra. Életet támogató, kívánatos jövőképpel telített gondolatokkal, érzelmekkel hozzájárulhatunk egy reménytelibb jövő létrejöttéhez. Bár nagyon sok negativitás ér minket nap mint nap, mégis meg kell tanulnunk ezek ellenére is hűek maradni magunkhoz, igaz értékeinkhez. Fotósként szerencsére rendelkezünk egy igen hatékony eszközzel, hiszen a fényképezéssel jelentős befolyásunk van a világra. Fényképen keresztül sokkal több gondolat és érzelem kifejezhető mint szavakkal. A fotózás kiváló eszköz arra, hogy a dolgokat jó irányba tereljük. Ne gondold, hogy amit egymagad meg tudsz tenni, annak nincs hatása!

Mit tehetünk tehát? Kommunikáljunk fényképeinkkel olyan gondolatokat, melyeket meg szeretnénk tapasztalni! Készítsünk esztétikus kompozíciókat! Mindegy, hogy az egy portré, egy tájkép vagy bármi más. A lényeg, hogy jó érzést, kellemes gondolatokat váltson ki a szemlélőből. Bár művészi értelemben lehet esztétikája a nyomornak, az enyészetnek vagy az elmúlásnak, mégis ezek melankóliája lehangolja a nézőt, és nem feltétlen ezzel teremtünk kívánatos jövőt. Ez nem azt jelenti, hogy tilos ilyen képeket készíteni. Csupán el kell döntenünk, hogy milyen energiákat bocsátunk ki, és milyet várunk vissza. Amit teremtünk, azt előbb vagy utóbb megkapjuk.

A fényképezés egyfajta terápia is, ahogyan a festés, a rajzolás, a zene, az ének és bármilyen más alkotó tevékenység. Kizökkent a hétköznapok gondjaiból, elcsendesíti a világ zaját, megismertet önmagunkkal. Kétségtelen, hogy ez az új korszak változást hoz mindannyiunk hétköznapjaiba. Ugyanakkor rajtunk áll, hogy milyen irányba kormányozzuk életünket gondolataink és érzelmeink segítségével. A művészetek és a kultúrális tevékenységek mindig felemelkedést hoznak. A fényképezés egy eszköz ennek megvalósításához. A fénynek világokat teremtő ereje van. Használjuk bátran, és alkossunk vele egy mindannyiunk számára élhetőbb jövőt!

Fenti gondolatok hasonló írásokkal együtt elolvashatók a Bevezetés a fotográfia világába című könyv hatodik fejezetében.

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató