Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

A fény ereje

2012. 12. 28. | Szalay Krisztián

Elvonatkoztatva ősi kultúrák jósalatától, saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy egy új korszak veszi most kezdetét, aminek mindannyian részesei vagyunk. Mit jelent ez a számunkra? Mi a szerepünk és a befolyásunk a hétköznapi életben és hogyan kapcsolódik ehhez a fényképezés?

A fényképezés során egy látványt rögzítünk, ami üzenetet hordoz, gondolatokat közvetít, és érzelmeket vált ki a kép szemlélőjéből. Mi ennek a jelentősége? Minden érzelemnek van egy meghatározott rezgése, azaz hullámhossza. Ez nem egy elvont, valóságtól elrugaszkodott fikció. Sokkal inkább a fizika témaköre. Nézzünk egy hétköznapi példát.

Gondolj arra, hogy gyönyörű tavaszi idő van és a hegyekben kirándulsz. Tele vagy energiával, gyönyörködsz a természet harmóniájában, az illatokban, nyugalmat érzel, szeretetet és végtelen szabadságot. Milyen érzés ez számodra? Hasonló érzést képes kiváltani egy jól megkomponált fénykép is. Az általunk kibocsátott rezgéshullámok energiaként jelennek meg, és ez hatással van a környezetünkre is. Akár tudunk róla, akár nem. Az érzelmi hullámok hasonló energiák mint a rádióhullámok, csak más tartományban. Ahogyan a rádióhullámok is eljutnak az agyunkig, úgy azok a hullámok is, amelyeket a fülünkkel nem hallunk. Ez az oka annak, hogy gondolataink és érzelmeink mások számára is érzékelhetőek.

Az egész világon minden energia, és minden energia hatással van a többi energiára is. Pozitív gondolatokkal és érzelmekkel képesek vagyunk azt tovább erősíteni. Annak ellenére, hogy nagyon sok negativitás ér minket minden nap, meg kell tanulnunk ezek ellenére is pozitívnak maradni. Ráadásul azzal, hogy fényképezünk, nagyobb befolyásunk van a világra, hiszen egy kép többet ér ezer szónál. Egy képpel sokkal több gondolat és érzelem kifejezhető mint szavakkal. Sokkal több lehetőségünk van arra, hogy a dolgokat jó irányba tereljük mint azt elsőre gondolnánk.

Mit tehetünk tehát? Kommunikáljunk minél több pozitív gondolatot. Akár szóban, akár képeinkkel. Készítsünk esztétikus fényképeket, amik pozitív üzenetet hordoznak. Mindegy, hogy az egy portré, egy tájkép, vagy bármi más. A lényeg, hogy jó érzést, pozitív gondolatokat váltson ki a szemlélőből. Fontos, hogy ne a nyomort, az enyészetet vagy a pusztulást kommunikáljuk. Az mindig lehangoló, még akkor is, ha művészien ábrázoltuk. Ez nem azt jelenti, hogy tilos ilyen képeket készíteni. Csupán el kell döntenünk, hogy milyen energiákat bocsátunk ki, és milyet várunk vissza. Előbb vagy utóbb minden energia visszatér.

Ráadásul a fényképezés egyfajta terápia is, ahogyan a festés, a rajzolás, a zene, vagy bármilyen más művészi alkotó tevékenység. Kizökkent a hétköznapok gondjaiból, elcsendesíti a világ zaját, felszínre hozza mélyebb gondolatainkat. Kétségtelen, hogy ez az új korszak változással lesz mindannyiunk életére. Rajtunk áll, hogy milyen irányba kormányozzuk. Gondolataink és érzelmeink teremtik meg a jövőnket. A művészetek és a kultúrális tevékenységek mindig felemelkedést hoznak. Használjuk hát egy kiváló eszközként, amivel teremthetünk egy élhetőbb világot. Ekkora ereje van tehát a fénynek.

Fenti gondolatok hasonló írásokkal együtt elolvashatók a Bevezetés a fotográfia világába című könyv hatodik fejezetében. Ezekkel a szavakkal kívánok békés, boldog Új Esztendőt!

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató