A kijelzőn innen és túl

2019. 11. 15. | Szalay Krisztián

Amikor fényképezel, mi viszi el figyelmed legnagyobb részét? A külvilág érzékelése és a képzeletbeli képalkotás, vagy a gép menüjében való barangolás? Többet nézed a kijelzőt mint a fotózandó témát? Mennyire érzed lelkesítőnek a fényképezés folyamatát?

A közelmúltban mutatta be a FUJIFILM az X-Pro3 nevet viselő digitális fényképezőgépét, amely külső megjelenésre és valamelyest kezelésében is az analóg kamerák világát idézi. A gép hátoldalán csak egy kis kijelző kapott helyet, ami a gép beállításait és az expozíciós értékeket hivatott megjeleníteni. Az elkészült képeket itt nem látjuk. Ugyan rejtett kijelző van, ami a hátoldal lehajtásával válik láthatóvá, és amin már visszanézhetjük munkánkat, de a lényeg, hogy a gyártó törekedett arra, hogy amennyire csak lehetséges, az alkotó a figyelmét minél inkább a külvilágra fordítsa, és ehhez egy könnyen kezelhető, masszív, időjárásálló eszközt készített.

Nem a FUJIFILM volt az első, aki ezzel az elgondolással tervezett fényképezőgépet. Néhány évvel korábban a Leica bemutatta az M10-D gépét, amin viszont egyáltalán nincs kijelző. A gép ugyan lehetőséget teremt a telefonra való adatátvitelre, és így a mobilon nézhetjük vissza képeinket, de a lényeg itt is azon van, hogy csak a minimális időt töltsünk a gép babrálásával.

Ez a cikk nem típusismertető, és nem is gépajánló. A figyelemről, mint a fényképezés folyamatának kulcsfontosságú tényezőjéről írok. Ez az alapja annak, hogy egyáltalán észleljük a külvilágot, érzékeljünk, és meglássuk azt, aminek megörökítésre törekszünk.

Érzéke van a fotózáshoz, szokás mondani arra, akinek munkái tükrözik látását, észlelését, és ezt képi formában képes megjeleníteni, visszakommunikálni. Az érzék alapja az érzékelés. Csak azt vagyunk képesek meglátni, amit érzékelni tudunk. Ahhoz, hogy érzékeljünk, figyelemre van szükség, és ezért játszik döntő szerepet az alkotásban, hogy mire fordítjuk figyelmünket. A kreativitás, a látásmód, a „fotós szem” a figyelem összpontosításának és tudatos irányításának képességén múlik. Egyszerűen megfogalmazva, ha nem a géppel szórakozunk, hanem nézünk és látunk, akkor válunk képessé igazán az alkotásra.

A fényképezőgépet természetesen ehhez meg kell tanulni kezelni, legalább annyira, hogy ne okozzanak gondot az alapvető funkciók elérése. Ehhez szükség van a gép használati útmutatójára, és annak olvasásával egyidejűleg a beállítások begyakorlására. Még annak is, aki kizárólag csak az automatikára hagyatkozik. Ezek a minimális technikai feltételei a fényképezésnek, és innen kezdve fokozatosan egyre több és több figyelmet tudunk szentelni a külvilágnak. Ha nekiállnál megtanulni rajzolni, akkor is a rajz eszközeit kellene megismerned mindenek előtt. Tekinthetjük ezt egyfajta vízválasztó pontnak is.

Innentől viszont kitárul a világ. Ha a gépednek csak minimális figyelmet szentelsz, és nagyrészt a külvilág észlelése válik elsődleges céloddá, akkor elképzelhető, hogy észreveszel olyan helyzeteket és lehetőségeket, melyekről a gombnyomkodás miatt valószínűleg lemaradnál? Talán a teret szemlélve jobban meglátnád a dolgok elrendeződését, és ezáltal a megfelelő nézőpontot könnyebben megtalálnád? Még az sem kizárt, hogy mielőtt a keresőbe néznél, képzeletben már meg is alkottad a képet? Beleérezve ennek könnyedségébe, milyen érzéseket vált ki belőled mindez?

Ez a lényege az alkotásnak. A kreatív folyamatoknak könnyednek, és amennyire csak lehetséges, gondolkodástól mentesnek kell lennie. A gondolkodás nem azonos az érzékeléssel és az észleléssel. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy talán akadálya is lehet. Nem azért látunk meg valamit, mert gondolkodunk rajta. Ha valamit érzékelünk, ha valamiben meglátjuk a lehetőséget, ha valamiből ihletet merítünk, az nem az agyalás termékeként jön létre. Sokkal inkább a figyelem eredménye.

A figyelem irányítása lehet, hogy igényel némi erőfeszítést, mire természetessé válik. Sokat segít, ha érdeklődésed minél szélesebb körben kiterjeszted. Még akár olyan dolgokat is beleértve, melyek felett korábban elsiklottál. Egyre élettel teltebbnek és gazdagabbnak fogod érzékelni a külvilágot. Meglátod azt, amit eddig talán nem. Hogy mindez milyen hatással lesz a fényképezésre? Erre a kérdésre te magad leszel a leghitelesebb válasz.

Örömteli alkotást kívánok!

Borítókép: Leica Camera AG

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató