Március végéig 30%-os kedvezménnyel jelentkezhetsz az április elején induló Képalkotás alapjai online tanfolyamra. Jelentkezz itt!

Az önkéntes karate

2020. 04. 17. | Trajtler István

Bekuckózás, meleg tea, otthonmaradás. Rendrakás, fejbeni tisztogatás, lelkizés, család, társasozás. Hű, de csodás! Mindig is erre vágytunk, nem igaz? Végre figyelhet az ember önmagára és mindarra, amire eddig nem.

De szép így az élet! Szép-szép, csak épp felmerül néhány fontosabb kérdés is. Vajon hány napig tartható fent ez a működés? Hogyan állunk mentálisan talpra, hogy ütőképesek legyünk, mindezek után? Hova dugjuk heteken, hónapokon át a bennünk háborgó alkotót? És ki végzi el ez időben a fotós munkáját?

A válaszokat mindenki meg tudja magának mondani őszintén. Lépjünk hát tovább és lássuk, mit tehet a fotós, aki minden bizonnyal a Jelen Őre. Igen, a fotós a jelen idő egyik legelkötelezettebb barátja. Nem is tehet másként, hiszen a lencse nem emlékszik és nem álmodik. Objektív. Milyen fenséges, büszkeséggel eltöltő küldetés lehet a tudatos fotósé! Magasra emeli őt, hiszen a társadalom objektív szemének lenni ritka és kivételes szerep.

Barátom! Tedd fel magadnak ezt a kérdést: Hova fordult ez az objektív szem az utóbbi hetekben? Esetleg befelé? Akkor kiesett a kézből a gép! Az Objektívre pedig sötétség borult. Úgy, ahogy az objektivitásra is. A fotózásnál objektívebb művészet aligha van. A fő kérdés pedig ez? „Ki viszi át a szerelmet?” Akarom mondani, az objektivitást, ha a fotós elalszik.

Tudod mit? Ha kicsit is zavar ez a helyzet, akkor vonulj Önkéntes karatéba! Önkéntes karate? Az meg micsoda? Harc a javából. Ki ellen vagy mi ellen? Itt van: „Fordulj magadba és merülj kellemes álomba! Szöszölj még többet az okostelóddal, meg a neten! Most aztán van időd játszani. Úgyse tehetsz mást, hisz leszabályoztak.” Ez ellen.

Nyilván a rend és a társadalom elvár bizonyos viselkedést tőlünk mostanában. Ezzel nincs is gond. Az a kérdés, hogy a megváltozott működéssel mit kezdesz. Azt mondod: Oké, most nem lehet azt tennem, amit rendes időkben fotósként simán megteszek. Visszavonulok, elmélyülök, kivárok, befelé nézek, meditálok… Vagy ehelyett azt mondod: „Lássuk csak, jó kis kihívás, de én az Objektív pártján állok és nem hagyom Őt cserben. Harcra fel!”

Ha ez utóbbiban megegyezünk és így áll a helyzet nálad is, akkor lásd az Önkéntes karate öt egyszerű és hatásos lépését!

Önkéntes karate lépései

1. Rúgj oda az aggódásnak és vedd elő géped!

2. Ragadd meg a befelé való nézést és csavarj egyet rajta, nézz bele a keresőbe!

3. Mérd föl az ellenfelet, láss tisztán és láss valóságot! Pillantsd meg az oly nagyon tisztelt és szeretett Jelent!

4. Ragadd meg és dobd a földre várakozó elmédet, és alkoss egy friss, remek jelen idejű képet a fejedben!

5. Végső győzelmet aratva, tedd harcképtelenné a döntésedet, mely azt súgja, fotózhatsz kevesebbet, mint amennyit a legaktívabb időkben elvártál magadtól! Nyomd le a gombot!

(Figyelem! Ez az írás 2020. áprilisában született, amikor törvényekkel korlátozták a mozgásterünket. Természetesen a cikk üzenete, a lényeg más időkben és helyzetekben is érvényes marad és figyelmeztet, amikor egyéb okok miatt, mi magunk vonulnánk passzivitásba önkéntes alapon.)

Legyél mestere a fotózásnak!

A FotóMester 52 részes sorozat, ami teljes egészében tartalmazza a fényképezéshez szükséges alapvető technikai ismereteket. Az egyes fejezetek minden pénteken a kora reggeli órákban érkeznek meg hozzád, egy éven keresztül. és részei elég rövidek ahhoz, hogy kényelmesen el tudd őket olvasni akár a reggeli kávé mellett. Jó érzés felemelő gondolatokkal indítani a napot.

Érdekel a leckesorozat

Legfrissebb bejegyzések

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

Lépésről lépésre 2. rész

A digitális fényképezés a maga kényelmével, gyorsaságával és viszonylagos korlátlanságával jelentősen megkönnyítette mindannyiunk életét. Ugyanakkor a milliónyi funkció zavarba ejtő lehet, melyek egyre csak szaporodnak. Nem csoda, hogy sokaknak elveszi a kedvét és az önbizalmát a fényképezés alaposabb megértése.

Olvass tovább

Lépésről lépésre 1. rész

A fényképezéssel való ismerkedés kezdeti szakaszában rendre felmerül a kérdés: merre induljak, és hogyan tovább? Hogyan hozhatunk létre megalapozott stratégiát, amire valóban lehet építkezni, és hogyan győződhetünk meg arról, hogy tényleg fejlődünk, és nem csak hamis illúziókat kergetünk? Milyen további lehetőségek állnak még rendelkezésünkre a fotográfia mélyebb megértéséhez?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató