Hogyan kezdjünk el látni?

2019. 04. 30. | Trajtler István

Van a fotózásnak egy belső, talán a külső, fizikainál még lényegesebb, vetülete. Maga a fotós. A fotósnak vannak állapotai. Ezek egészen más jellegűek és természetűek, mint a külső tényezők.

Egy fotósnak például van hangulata. Nyilvánvalóan hangulatának megfelelő dolgokra fog rezonálni. Ez annyit jelent, hogy azt a dolgot tartja exponálásra érdemesnek, amit észre vesz. És azt veszi észre, amit észre tud venni. Hangulata nagy befolyással van érzékelésére.

Ha éppen volt egy keményebb vitája a barátjával, vagy órákig ült dugóban, akkor könnyen lehet, hogy jobban rezonál majd egy feszültséget kifejező, szikrázóbb témára, mint mondjuk egy a csecsemőjét tápláló anyára. Vagy más példa lehetne, ha valaki éppen eddigi élete legboldogabb szerelmes időszakát éli, akkor valószínű, hogy hontalanok életkörülményeinek dokumentálására nem lesz fogékony. Nyilván találhatsz kivételes példát is, de a lényeg így is nyilvánvaló: nem mindegy, milyen lelkiállapotban vagyunk, amikor fotózunk.

Hangulati állapotunkhoz hasonlóan a látásunknak is vannak állapotai. Vajon mit látunk meg, mit érzékelünk egy adott pillanatban? Biztosan észrevetted már, hogy olykor egészen finom részletekre is rálátsz, vagy nyilvánvaló dolgok zsenialitását látod meg, amit máskor nem és mások nem. Más esetben meg hiába nézel, keresel témát, vagy a szándékodat jól ábrázoló tárgyat, sehogy sem találod. Valójában ott van, de nem látod meg.

Azt is megtapasztalhattad, hogy bizonyos esetekben egészen élesen és konkrétan, élénk színekben látod a világot, máskor meg homályos, tompa, elmosódott látvány tárul eléd. Mi lehet a titka annak, hogy meglátjuk-e azt, ami az orrunk előtt van, és hogy érzékeljük-e egy adott látvány szinte objektív, harsogó élményét?

A válasz a koponyád körül található és egyszerűbb, mint gondolnánk. Az emberi elme, rengeteg emléket tárol a múltról. Ezek észrevétlen is a jelenünkbe kerülhetnek. Ha ez a múltból származó tartalom nagy számban, vagy nagy erővel van jelen, akkor a látásunk sem a jelent érzékeli jobban, inkább a múltat. De itt hangsúlyoznom kell, hogy a múlt hatásai többnyire nem tudatosulnak a jelen időben.

Egy szó, mint száz, a múltunk „képei” tompíthatják a látásunkat anélkül, hogy erről tudnánk. Ám, ha mentesek vagyunk ezektől a nem kedvező hatásoktól, akkor a látásunk is sokkal képesebb a jelenben lévő részletek finom észlelésére.

Ennyi a nagy titok. Mit is tehetünk ez ügyben? Mielőtt igazán jó fotókat akarsz készíteni, nézz a környezetedben körül kicsit alaposabban, mint szoktál. Irányítsd akarattal a figyelmed különböző fizikai tárgyakra, és szoktassad át a szemed a való jelenre. Ha ezt a kis gyakorlatot 10-15 percig csinálod, váltogatva sokféle tárgyra, egy sor új részletet fogsz találni. Egészen biztos az is, hogy lesz egy pont, ahol határozott változást figyelsz majd meg a látásodban.

Az, hogy meddig hangolod a látásod a jelen érzékelésére, nem megkötött. Szükséged lehet hosszabb időre is. A lényeg, hogy kezdj el látni!

A fent leírt trükk minden bizonnyal sokat adhat a képeid értékéhez. Vannak azonban további eszközök is, amik segítségével több tudatosságot és kontrollt érhetsz el. Amennyiben érdekesnek találtad az eddigieket, figyelmedbe ajánlom a következő lépést.

A tudatos fotós következő lépése: Találd meg a küldetésed!

Trajtler István
Trajtler István vagyok, önismereti konzultáns és tréner. Segítségemmel őszintébb, örömtelibb életed lehet. Módszerem az, hogy megmutatom, hogyan érd el saját, rejtett tudásod. Célom, hogy életed bölcs kormányosává válj.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Hogyan kezdjünk el látni?

Bizonyára te is tapasztaltad, hogy bizonyos esetekben egészen élesen és konkrétan, élénk színekben látod a világot, máskor meg homályos, tompa, elmosódott látvány tárul eléd. Mi lehet a titka annak, hogy meglátjuk-e azt, ami az orrunk előtt van, és hogy érzékeljük-e egy adott látvány szinte objektív, harsogó élményét?

Olvass tovább

Tónusok és kontraszt

Vonatkoztassunk el a fénykép témájától, a fotón megjelenő színektől, az alkalmazott kompozíciós technikáktól, és egy egészen érdekes, mindent átható jelenséggel találjuk szembe magunkat, ami alapvetően határozza meg a kép jellegét.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató