Kreativitás

2020. 07. 17. | Szalay Krisztián

A kreativitás a legnagyobb érték a fotográfiában, ahogyan az élet egészében is kiemelten fontos szerepet játszik. Meghatározza sikerességünket, új ötletekkel gazdagít, és képessé tesz dolgok létrehozására, megteremtésére.

A kreativitás a latin eredetű creare (létrehozni, teremteni) szóból ered. Egyéni alkotóképességet, teremtőképességet, alkotó gondolkodást jelent. Gondolkodásról, gondolkodás módról van szó, melyek formálhatók, megváltoztathatók, ezáltal alkotóképességünk új szintre emelhető. De miért játszik annyira fontos szerepet a kreativitás mindennapjainkban?

Kreativitás nélkül az ember bizonyos értelemben kiszolgáltatott. Ahhoz, hogy elérjünk valamit, megteremtsünk dolgokat, kialakítsunk egy élethelyzetet, vagy ha már fotográfia témában olvasol, létrehozzunk egy kompozíciót, szükségünk van elegendő képzelőerőre, alkotó gondolkodásra, illetve ennek hiányában valakire, aki viszont rendelkezik mindezzel, és aki képes új ötletekkel, vízióval előállni. Létrehozni valamit a semmiből képzelőerő nélkül nem lehetséges.

Amikor kreatív emberrel társalogsz, az elképzeléseiről, terveiről fog neked beszélni. Az ilyen egyén rendkívül nagy képzelőerővel rendelkezik. A képzelőerőt még véletlen se tévesszük össze a képzelgéssel, amikor valaki tévesen valóságosnak gondol nemlétező dolgokat, jelenségeket. A képzelőerő szellemi alkotóképességet jelent. Elképzelni valamit abból a célból, hogy azt megvalósítsuk. Ez a kreativitás lényege.

Még a legegyszerűbb dolgokhoz is szükség van bizonyos mértékű képzelőerőre. Ha csak arra gondolsz, hogy készítenél valakiről egy portrét, ahhoz is el kell tudnod képzelni a helyszínt, a kompozíciót, a technikai kivitelezést, a színeket, és bármi mást, amit lényegesnek tartasz. Még akkor is kiemelt szerepet játszik a kreativitás, ha előre nincs különösebb elképzelésed a létrehozandó produkcióról. Önmagában a technikai kivitelezés is megkíván némi képzeletet, hiszen még a kép tényleges elkészítése előtt látnod kell magad előtt, hogy mit szeretnél végeredményként kapni.

A kreativitás fejleszthető

Sokan gondolják tévesen azt, hogy a kreativitás az intelligenciához hasonlóan állandó az egyén életében. Szerencsére ez nem így van. Mindkettő fejleszthető, és meggyőződésem, hogy ezek amúgy is kéz a kézben járnak. De mit tehetünk mi magunk fejlődésünk érdekében?

Ahogyan a cikk elején már említettem, gondolkodásunkon múlik kreativitásunk. Ha változtatni szeretnénk, akkor gondolataink és az alkotáshoz, valamint magához az élethez való hozzáállásunk formálására lesz szükségünk. Ez nem egy természetellenes dolog, pusztán annyit jelent, hogy gátló gondolatainkat előre mutató elképzelésekkel és bizalommal helyettesítjük.

Minden pillanatunkat átszövik mélyen beágyazódott elképzeléseink. Kreativitás hiányában gondolhatjuk azt, hogy nem tudunk, nem értünk hozzá, fogalmunk sincs, hogyan kezdjünk neki, szükség van valakire, aki megmutatja vagy megtanítja. Teremtőképesség birtokában az egyén úgy gondolkodik, hogy lehet, hogy még nem tudom, de szerezhetek róla ismereteket. Utána tudok járni dolgoknak, meg tudom érteni, és képes vagyok bármit létrehozni. Míg az előző esetben a képtelenség az alapvető és meghatározó elképzelés, utóbbinál a képesség. Henry Ford amerikai üzletember így fogalmazta meg ezt a jelenséget.

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

Pontosan erről van szó, és itt van a kulcs. Amit gondolunk magunkról, azt teremtjük. Minden ami valósággá vált, korábbi meggyőződéseink eredményeként jött létre. Ha eddig képtelennek éreztük magunkat, miért is ne kezdenénk bele egy másfajta gondolkodásba, amivel nem állunk sikerünk és saját magunk útjába?

Bölcs dolog fokozatosan, lépésről lépésre átszoktatni magunkat azokra a gondolatokra, amelyek a képességet keresik. Nem fog egycsapásra minden megváltozni, hiszen ami mélyen beágyazódott, az azért komoly visszahúzó erővel rendelkezik. Kitartással, következetességgel azonban bármi megteremthető, megváltoztatható. Ez egy folyamat, és a változás szinte észrevétlenül történik. Napról napra újabb ötletekben gazdagodunk, és egyre több dolgot leszünk képesek meg is valósítani.

A fotográfiában az alkotóképesség elengedhetetlen. Ahhoz, hogy létrehozzunk egy igazán jó képet, el kell tudnunk azt képzelni azelőtt, hogy annak látnánk fizikai megnyilvánulását. Egy új ötlet megvalósítása képzelőerőt igényel. Elképzelni valamit, majd elképzelni azt, hogyan kerül tényleges kivitelezésre. Ehhez szükségeltetik az a hit, az a bizalom, hogy képesek vagyunk akkor is, ha adott pillanatban még nem látunk módot az alkotás létrehozására. Az a tudat, hogy utánajárhatunk dolgoknak, megismerhetjük a célhoz vezető utat, leküzdhetjük az esetlegesen felmerülő akadályokat, az alapja mindennek.

Szó szerint mindennek, hiszen nem különíthető el az alkotás az élet más területeitől. Aki kreatív, az minden tevékenységében az lesz. Akinek a képtelenség a meghatározó gondolata, az azt is tapasztalja nap mint nap. A kreativitás fejlesztése ugyan megkíván némi erőfeszítést, de nem igényel emberfeletti képességet. Mindössze arról van szó, hogy gondolkodásmódunkba némi tudatosságot viszünk fokozatosan.

Bármit is teremtünk, minden az alkotásra irányuló gondolatainkkal kezdődik. Minél nagyobb szellemi alkotóképességgel rendelkezünk, annál nagyobb örömünket leljük a teremtésben. Miért is fosztanánk meg magunkat ettől a hatalmas érzéstől?

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató