Művészet a hétköznapokban

2020. 01. 08. | Szalay Krisztián

A művészet egyfajta minőség. Nem elvont fogalom, nem az érthetetlen zagyvaság politikailag korrekt szinonimája, hanem nagyon is érzékelhető megnyilvánulás, ami a szépségből, harmóniából, esztétikából, az alkotás öröméből ered.

A művészetet sokan félreértelmezik. Vagy elérhetetlen misztikumnak tekintik, amit csak a kiváltságosok, hírességek, neves művészek képesek létrehozni, vagy pedig művészetnek nevezett zűrzavaros, mindenféle harmóniát nélkülöző valamit szemlélnek, idegennek érzik a látottakat vagy hallottakat, és a művészetet mint fogalmat azzal azonosítják. A valóság azonban teljesen más.

A művészet a szépségről, a harmóniáról, az esztétikáról szól. Művészinek nevezhető egy alkotás, ha az képes összhangot sugározni, kellemes érzést árasztani, és egyértelműen átadni az üzenetet. A zeneművészet, a képzőművészet bármely ágazata, az előadó művészet is a minőségi kommunikációról szól. Nem pejoratív értelemben, az életművész az életvitelével tükrözi az erőfeszítésmentességet, nagyszerű dolgok létrehozását, az élet művészi szinten való megélését. Ez az esszenciája a művészetnek.

Akkor lesz alkotásunk esztétikus, akkor fog harmóniát sugározni, és akkor tekinthetjük művészinek, amikor a megfelelő módon álltunk hozzá annak elkészítéséhez. A művészet mint megnyilvánult esszencia nem egy tőlünk független, önálló entitás, sokkal inkább tekinthetjük tudatállapotnak. Hiszen ennek forrása kizárólag magunkban, az alkotóban keresendő. Kifejezetten bölcs döntés, ha elhatározzuk, hogy a művészetet mint minőséget fokozatosan életünk szerves részévé tesszük.

A Bevezetés a fotográfia világába című könyvben részletesen kifejtettem gondolataimat a művészetről és annak az egyénre gyakorolt hatásáról. Írtam Kodály Zoltánról, aki a mindennapi éneklést szorgalmazta, mondván a zene formálja a személyiséget és növeli az életminőséget. A legmélyebben egyetértek ezzel a nézettel, és nem csak a zenére, hanem általánosan mindenféle művészetre és alkotó tevékenységre vonatkoztatva, a fotográfiára a legteljesebb mértékben.

Amikor szívből jövően hozunk létre vagy teszünk meg valamit, legyen szó bármilyen hétköznapi cselekedetről, és azt nem csak annak létrejötte miatt végezzük, hanem a folyamat minden egyes momentumának megéléséért, akkor nagyszerű dolgok születnek. Fontos, hogyan éljük meg az adott pillanatot, mennyire vagyunk képesek jelen lenni benne. Arra az érzésre gondolok, amikor szinte megáll az idő, elillannak a problémák, nincsenek felesleges gondolatok, csak a tevékenységből, illetve a tökéletes jelenlétből származó belső örömöt érezzük. Volt már ilyen érzésed, igaz?

Az alkotásnak könnyednek kell lennie. Még akkor is, ha éppen csak elkezdtél ismerkedni a fotográfiával és a fényképezőgépeddel. Érezd jól magad abban a fázisban, ahol vagy, és akkor se görcsölj, ha még nem sikerült kiexponálni egy rendes képet sem. Tanulj örömmel, gyakorolj amikor csak kedved tartja, járj utána a dolgoknak, és kísérletezz bátran! Ez mind része a folyamatnak. A fényképezés mint alkotó tevékenység nagyon is igényli ezt a fajta hozzáállást.

A művészet megnyilvánulhat magában a technikai minőségben is. Ámulatba ejtő az a fénykép, amely gazdag tónusokban, színekben és ami a legapróbb részleteket is látványosan feltárja előttünk. Csodálatos ránézni az éles rajzolatra, a technikai perfekcionizmusra. Azonban nem jöhetne létre mindez az alkotó nélkül. Kell valaki, aki a technikai eszközökkel létrehozza az alkotást.

A technikát is meg kellett valakinek álmodnia. Függetlenül attól, hogy nem a képzőművészet területe egy fényképezőgép vagy bármilyen más műszaki termék létrehozása, a művészet mint minőség ugyanúgy jelen lehet, és szerencsés esetben jelen is van. Ez az a tényező, ami miatt egyik vagy másik termék kiemelkedik a többi közül. Kiemeli az alkotó szelleme. Láttunk és látunk is erre példákat a világban.

A művészetet nem lehet kisajátítani. Mindenhol jelen van, ahol életre keltik. Ha azt csinálod, amit igazán szeretsz, és ezt nem kizárólag a produktum létrejöttéért, hanem magának az alkotásnak mint folyamatnak minden egyes pillanatáért teszed, akkor az nemcsak munkáidon fog tükröződni, hanem rajtad is, és a környezeteden is. A szeretettel és örömmel végzett tevékenység áthatja a produktumot, és aki annak szemlélőjévé válik, részesül belőle. Ha felvételeiddel ráadásul pozitív, az életet támogató üzenetet közvetítesz, azzal nagyon jó szolgálatot teszel mindenki javára. Művészettel emeled az élet minőségét.

Örömteli alkotást kívánok!

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Legfrissebb bejegyzések

A súrlófény

A fotográfiában a megvilágítás az elsődleges és legfontosabb tényezőnk, hiszen egy felvétel elkészítésekor a környezetről visszaverődött fénysugarakat tudjuk csak rögzíteni gépünkkel, éppen ezért kiemelt szerepet játszik a fény jellege, intenzitása, iránya, színhőmérséklete. A súrlófény képre gyakorolt hatása meghatározó jelentőségű a fotográfiában.

Olvass tovább

Speciális objektívek

A speciális objektívek rendeltetése eltér az általános célú felhasználástól. A legtöbb fotótéma besorolható az általános célú objektívek hatáskörébe, azonban léteznek olyan feladatok, melyeket csak specializált eszközzel lehet végrehajtani.

Olvass tovább

A teleobjektív

A távolban lévő fotótémák megörökítésének eszköze a teleobjektív. Látszólag közelre hozza a messzi témát, ami igen hasznos természet- és sportfotózásnál, valamint minden más esetben, ahol a szűk tér látványára szeretnénk kompozíciónkat építeni.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató