Photography őrület

2012. 09. 04. | Szalay Krisztián

Megdöbbenve tapasztalom, hogy gombamód szaporodnak a különféle Photography oldalak az Interneten. Ez a jelenség leginkább a Fészbukon burjánzik, hiszen ott még arra a minimális tudásra sincs szükség, amivel létrehoznánk magunknak egy saját galériát.

Túl sok időt ugyan nem töltök a Facebookon, de nincs olyan napszak, amikor ne látnám, hogy valaki Aranka Tóth Photography oldalát ne lájkolta volna. Az előbb említett név csak kitaláció, ha valóban létezik ilyen, az a véletlen műve. Elgondolkodtam, hogy mi a fene válthatta ki ezt az őrületet, hogy boldog és boldogtalan Photography oldallal álljon elő. Mi az, ami ennyire motiváló hatású? Ez lett a trend? Vagy az az illető, akinek nincs Photography oldala, az nem is létezik?

Természetesen tisztelet illeti meg azt a maroknyi kivételt, akiknél tényleg van létjogosultsága az efajta oldalaknak. Azokra gondolok, akik nyugodt szívvel elmondhatják magukról, hogy értik a fényképezést, tudnak is fényképezni, és ezt munkájuk vissza is tükrözi.

Nem is azzal van a gond, ha egyre többen vesznek fényképezőgépet a kezükbe. Sőt, ezt kifejezetten nagyra értékelem, hiszen ez egy kreatív tevékenység, ami növeli az ember látásmódját, kommunikációját a világgal, valamint az alkotásra való hajlandóságát és képességét. Valószínűleg nem úgy születünk, hogy azonnal minőségi munkát tudunk letenni az asztalra. Mint minden tevékenység, úgy a fotózás is a gyakorlás útján kristályosodik ki.

A probléma inkább abból ered, hogy nem is értik, hogy mit jelent a Photography fogalma. De milyen jól hangzik ez a név, ugye? Ráadásul mindezt úgy, hogy a fotográfiai jártasság kimerül a digitális gép exponáló gombjának megnyomásában.

Ha már a Photography elnevezésnél tartunk, miért van szükség hazánkban barátaink, rokonaink, ismerőseink felé fellengzősködni azzal, hogy a Photography szót a nevünk mellé biggyesztjük? Már ennyire ismernek világszerte, hogy erre szükségünk van? Így trendi?

Hasonló a helyzet a szórakoztatóiparban is. Amikor még vinylről (bakelit lemez) kevert a discjockey, szükséges volt a kellő szaktudás és a gyakorlat is. Kíváncsi lennék, hogy ha visszajönne az analóg technika, mennyire tizedelődne meg a szakma. Gondolok itt egyben a fotográfiára is.

Ne akarjunk egyből hatalmasnak látszani, ha nincs meg ennek az alapja. El lehet kezdeni úgy, hogy tanulunk néhány alapvető dolgot, majd gyakoroljuk, aztán megint tanulunk valamit, és azt is gyakoroljuk. Ez lenne a normális menete a dolgoknak. Kommuikáljunk mindig annyit, ami a valóság, és akkor nem fogjuk saját magunkat kellemetlen helyzetbe hozni a nagyvilág előtt.

Egy kisgyermeken is baromi idétlenül néz ki egy óriási kabát. Az én véleményem az, hogy hordjunk akkora kabátot, amekkorát pontosan ránk szabtak. Ahogyan növekedünk, úgy mindig le lehet cserélni a ruhatárat, és ezzel fogjuk azt a benyomást kelteni, amire vágyunk. Mennyivel szebben hangzik egy egyszerű, izléses fotógaléria, amely Tóth Aranka fényképei nevet viseli, ugye?

Zárszóként

Ezt a bekezdést már utólag írtam a poszthoz a visszajelzések alapján. Hangsúlyozom, hogy a cikk nem azokról a Photography oldalakról szól, akik jogosan használják ezt a nevet. Rengeteg profi Photography oldal létezik, melyeket én is megcsodálok napról napra.

Pont arról van szó, hogy ezeket a profi oldalakat ne higítsa fel a kommersz, igénytelen tucatoldal. Mégcsak arról sincs szó, hogy fotográfusnak kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyen oldallal büszkélkedhessen. Legyen igényes, és ez tükröződjön a fényképeken. Minden igényes Photography oldaltulajdonost pedig kifejezetten bíztatok a további munkára!

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató