Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Sok lúd nem győz disznót

2015. 08. 17. | Szalay Krisztián

A digitális korszak magával hozott valami egészen elképesztő hozzáállást az általános fényképezést illetően: készítsünk nagyon sok képet, majd csak lesz közöttük egy-két jól sikerült fotó is.

Ez amolyan „mindenki tudja” dolog. Pedig amiről azt halljuk vagy gondoljuk, hogy mindenki tudja, azt érdemes alaposan szemügyre venni, mert a közhelyes dolgok általában félrevezetnek bennünket. Az az állítás, amit arra alapozva tekintünk igaznak, hogy valószínűleg mások is úgy gondolják, nem hoz mást, csak tudatlanságot. Nézzük meg ezt a fentiekre vonatkozóan.

Vegyünk egy szobrászművészt. A szobrász amikor nekiáll elkészíteni egy tárgyat, nem csinál belőle sokat, csak azért, hogy legyen majd egy elfogadható is közöttük. Figyelemre méltó gondossággal alkot. Ahogyan a festőművész sem több tucat festményében reméli azt az egyet, amit megálmodott. Vehetnénk bármelyik képzőművészeti alkotást, de még akár a zene területét is megvizsgálhatnánk, ugyanezt találnánk.

Első olvasásra talán durván hangzik a fentieket párhuzamba állítani a fényképezéssel. Mélyebben megvizsgálva azonban egyáltalán nem az. Minden esetben teremtésről, alkotásról, esztétikáról, művészetről beszélünk, függetlenül attól a ténytől, hogy mennyi időbe telik az adott alkotás elkészítése. Mindegy, hogy két hónap vagy a másodperc százhuszonötöd része. Az előállított érték a lényeg. Művészet, illetve művészi érték alatt nem elvont absztrakciókat, hanem minőséget értünk technikai és kommunikációs értelemben is. Ennek eléréséhez pedig figyelmet kell fordítanunk arra, amit csinálunk.

A túlzásba vitt exponálás a kapkodásnak, a szétszórtságnak és a bizonytalanságnak a mutatója.

A túl nagy mennyiség elkerülhetetlenül a minőség rovására megy. Ennek eléggé kézzelfogható magyarázata van. A sok gombnyomogatás elvonja a figyelmet a lényegről. Arról a két alap dologról, amire minden körülmények között figyelnünk kellene: a helyes expozícióra, és a tudatos képalkotásra, azaz a kompozícióra. Teljesen mindegy, hogy mi a téma, mindig ez a kettő az, ami az alapját képezi a jó képnek.

A rengeteg feleslegesen elkészített kép további káros következményekkel is jár. Egyrészt ember legyen a talpán, aki a sok képből nekiáll kiválogatni a jobbakat. Eseti jelleggel ez még csak-csak elmegy, de amikor rendszeresen tesszük ezt, az finoman szólva is árt a lelkesedésünknek. Nem beszélve a pénztárcánkról. A zárszerkezet élettartama véges. Nagyon nem mindegy, hogy mennyi idő alatt amortizáljuk le az eszközünket. A digitális géppel látszólag ingyen készítjük a felvételeket. De csak látszólag. Aztán még ott van a tetemes adatmennyiség, amit illendő archiválnunk. Tehát a felesleges képhalmaz rengeteg plusz munkát, időt, energiát és pénzt emészt fel.

A nagyon sok kép között persze találunk jobban sikerülteket is. Ezek azonban nem a mennyiségnek köszönhetők. Akármennyi képet készítesz, mindig egy vagy két, esetleg három kép lesz a befutó. Sokkal elegánsabb határozottan, nyugodtan, hozzáértéssel dolgozni mint sorozatlövő bajnokot játszani. A szúnyogot sem Molotov-koktéllal likvidáljuk a falról. Elég egy elegáns, jól megkomponált mozdulat a sikerhez.

Megjegyzem, hogy gyakran kerülök olyan helyzetbe, ahol a megrendelő csodálkozik, amikor elmondom, hogy nem több száz nyers kép közül fog válogatni, hanem annak töredékéből. Egy portréfotózás során 20-30 képet készítek maximum. De inkább kevesebbet. A fényképezőgépet korrekten beállítom, a képet megkomponálom, és akkor nyomom meg az exponáló gombot, amikor úgy is gondolom, hogy az a kompozíció megállja a helyét. Így a megrendelő a tudásom szerinti legjobb képeket kapja, nem beszélve arról, hogy sok bosszúságtól és felesleges energiapazarlástól kímélem meg magam.

Hogyan lehet fejlődni ebbe az irányba?

Van egy nagyon jó módszer. Illetve kettő. Ragaszd le a fényképezőgéped hátulján a kijelzőt úgy, hogy egyáltalán ne lásd azt, viszont könnyen eltávolítható legyen a ragasztás, és persze ne tegye tönkre a gépet. Keress mondjuk tíz különböző témát. Mindegyikről készíts képet manuális üzemmódban, de csak egyet! Tíz exponálás van, nincs több. Nincs olyan, hogy kitörlöd, mert nem sikerült jól. Otthon számítógépen megnézed, és kiértékeled a saját magad számára. A tíz képből megszámolod, hogy mennyi lett jó. Ez adni fog egy arányt. Aztán ezt újra és újra megismétled, egyre nagyobb odafigyeléssel. Míg végül tíz exponálásból kapni fogsz tíz tökéletes képet.

Azonban messze a legjobb megoldás, ha vásárolsz egy filmes gépet. A filmes tükörreflexes gépek árai jelen pillanatban nevetségesen alacsonyak. Az orosz Zenitek ebben az időszakban 2.000 és 5.000 Ft között mozognak. 10.000 és 20.000 Ft között már komolyabb Nikont, Minoltát, és hasonló kategóriájú gépeket kaphatsz. Vásárolj hozzá filmeket. Kezdetben keresd az olcsó termékeket. Később azonban a minőség legyen az elsődleges szempont, amikor nyersanyagot választasz.

Exponálj úgy, hogy tudod, minden kattintásnak ára van. Egy kisfilmre 24 vagy 36 expozíciót rögzíthetsz. Törekedj arra, hogy az összes képed kiváló legyen. Előbb vagy utóbb nehezedre fog esni elrontani akárcsak egy képet is. Állítsd magad ilyen kihívások elé, és biztos vagyok benne, hogy meg fogsz lepődni saját magadon. A befektetett energia és tanulás előbb fog megtérülni mint azt gondolnád.

A fotográfiának lelke van. Garantáltan mélyebben megismered, ahogy a felszín alá merülsz, és saját magad tapasztalod meg ennek a tevékenységnek a csodálatos világát. Azonban ehhez szükség van Valakire, aki ezt az egészet élettel ruházza fel. Ez a valaki pedig Te vagy.

Örömteli alkotást kívánok!

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató