Fotós leszek 2. rész

2014. 01. 02. | Szalay Krisztián

A fotózás szubjektív tevékenység. Nincs két ember, aki egy adott témát pontosan ugyanúgy fényképezne, ugyanazt a kompozíciót készítené el. Különbözőek vagyunk, különböző a látásmódunk és gondolatvilágunk is. Ez ad nekünk lehetőséget arra, hogy egyedi munkákat alkossunk, természetesen a szükséges szaktudás birtokában.

A fentiekből az is következik, hogy képeink nem fognak egyöntetű sikert aratni minden egyes embernél. Nem tudunk mindenkinek megfelelni, és szerencsére nincs is erre szükségünk. Azokat az egyéneket kell megtalálnunk, akiknek tetszenek munkáink. Ők alkotják a mi célközönségünket.

Találd meg a célközönséged!

Ne várd, hogy a hegy menjen Mohamedhez. Neked kell először kommunikálnod az emberekkel, te fogod magad ismertté tenni, hiszen csak így lehetséges megtalálni a célközönséget.

Első lépésben írj össze minden olyan lehetséges kommunikációs csatornát, amin keresztül el tudod juttatni munkáidat az emberekhez. Az Internet rengeteg lehetőséget kínál, de nem csak ebben érdemes gondolkodni. A személyes kontaktus a lehető legerőteljesebb kommunikációs forma. Beszélj minél több emberrel, mondd el nekik, hogy fotózással fogsz foglalkozni és mutass néhány képet, amit készítettél. Kérj visszajelzést a képekről. Kérdezd meg, hogy szerintük mitől jó egy fénykép. Gyűjtsd össze és elemezd ki a válaszokat. Ezek alapján látni fogod, hogy a célközönségednek mi az igénye. Fontos, hogy kialakíts egyfajta párbeszédet az emberekkel.

Kezdetekben vállalhatsz fotózást ingyen is. Mondd el nyugodtan, hogy most kezded a fényképezést, szeretnél gyakorlatot szerezni. Nyugodtan megteheted, nem fogja rombolni a tekintélyedet. Vannak olyanok, akik a minimális szaktudás és gyakorlat hiányában profi fotósnak adják ki magukat. Ez egyrészt becstelen dolog, másrészt pedig a képeken úgyis tükröződni fog a felkészültség vagy annak hiánya. Hálás dolog a valóságot kommunikálni. Nem kell izgulnod, hogy beégsz, mert a kelleténél tovább tart a gép beállítása. A fotóalanyok türelmesek lesznek, mert látják az igyekezetet.

Ajándékozz fényképeket! Olyan fényképeket, amiket te készítettél. Ne csak családtagoknak, hanem bárki másnak is. Lehetőleg ne elektronikus úton, mert az emberek többsége szereti a kézzel fogható dolgokat. Egy szép fénykép sokáig emlék marad. Emlékeztetni fogja az illetőt, hogy kitől kapta, ki készítette. Nyugodtan ráírhatod a hátuljára az elérhetőséged. Ezek apró dolgoknak tűnnek, de valójában nagy jelentőséggel bírnak.

Népszerű dolog a Facebookon megosztani a képeket. Nincs azzal semmi baj, ha te is ezt teszed, viszont erre nem szabad alapozni. Ne dőlj be a látszólagos nagy számoknak. Aki sokat markol, keveset fog – tartja a mondás. Építkezz stabil alapokra. A célközönséged nem egy tömeg, hanem egyénekből álló csoport. Kommunikálj úgy mint a legjobb barátoddal. Tiszteld meg minden egyes tagját. Ez a hozzáállás előbb eljuttat a sikerhez mint a legtökéletesebb fénykép. Mindezek mellett legyél felkészült technikai oldalról is.

Nevezz be minél több fotópályázatra. Ne a nyeremény vagy a helyezés motiváljon, hanem az aktivitás. Az alkotásban való részvétel. A pályázatok óriási előnye, hogy meg kell felelni bizonyos kritériumoknak, ami kiváló lehetőség a fejlődésre. Így te magad is láthatod, hogy mennyire vagy felkészült, miket kell még tanulni, hogy a munkáid egyre jobbak és jobbak legyenek.

Fényképezz minél többet és törekedj a folyamatos fejlődésre. Nincs az az elméleti tudás, ami pótolná a gyakorlatot. Az elmélet azért kell, hogy tudd, hogyan csináld, viszont a gyakorlat fog igazán kikristályosítani.

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató