Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Fotós leszek 2. rész

2014. 01. 02. | Szalay Krisztián

A fotózás szubjektív tevékenység. Nincs két ember, aki egy adott témát pontosan ugyanúgy fényképezne, ugyanazt a kompozíciót készítené el. Különbözőek vagyunk, különböző a látásmódunk és gondolatvilágunk is. Ez ad nekünk lehetőséget arra, hogy egyedi munkákat alkossunk, természetesen a szükséges szaktudás birtokában.

A fentiekből az is következik, hogy képeink nem fognak egyöntetű sikert aratni minden egyes embernél. Nem tudunk mindenkinek megfelelni, és szerencsére nincs is erre szükségünk. Azokat az egyéneket kell megtalálnunk, akiknek tetszenek munkáink. Ők alkotják a mi célközönségünket.

Találd meg a célközönséged!

Ne várd, hogy a hegy menjen Mohamedhez. Neked kell először kommunikálnod az emberekkel, te fogod magad ismertté tenni, hiszen csak így lehetséges megtalálni a célközönséget.

Első lépésben írj össze minden olyan lehetséges kommunikációs csatornát, amin keresztül el tudod juttatni munkáidat az emberekhez. Az Internet rengeteg lehetőséget kínál, de nem csak ebben érdemes gondolkodni. A személyes kontaktus a lehető legerőteljesebb kommunikációs forma. Beszélj minél több emberrel, mondd el nekik, hogy fotózással fogsz foglalkozni és mutass néhány képet, amit készítettél. Kérj visszajelzést a képekről. Kérdezd meg, hogy szerintük mitől jó egy fénykép. Gyűjtsd össze és elemezd ki a válaszokat. Ezek alapján látni fogod, hogy a célközönségednek mi az igénye. Fontos, hogy kialakíts egyfajta párbeszédet az emberekkel.

Kezdetekben vállalhatsz fotózást ingyen is. Mondd el nyugodtan, hogy most kezded a fényképezést, szeretnél gyakorlatot szerezni. Nyugodtan megteheted, nem fogja rombolni a tekintélyedet. Vannak olyanok, akik a minimális szaktudás és gyakorlat hiányában profi fotósnak adják ki magukat. Ez egyrészt becstelen dolog, másrészt pedig a képeken úgyis tükröződni fog a felkészültség vagy annak hiánya. Hálás dolog a valóságot kommunikálni. Nem kell izgulnod, hogy beégsz, mert a kelleténél tovább tart a gép beállítása. A fotóalanyok türelmesek lesznek, mert látják az igyekezetet.

Ajándékozz fényképeket! Olyan fényképeket, amiket te készítettél. Ne csak családtagoknak, hanem bárki másnak is. Lehetőleg ne elektronikus úton, mert az emberek többsége szereti a kézzel fogható dolgokat. Egy szép fénykép sokáig emlék marad. Emlékeztetni fogja az illetőt, hogy kitől kapta, ki készítette. Nyugodtan ráírhatod a hátuljára az elérhetőséged. Ezek apró dolgoknak tűnnek, de valójában nagy jelentőséggel bírnak.

Népszerű dolog a Facebookon megosztani a képeket. Nincs azzal semmi baj, ha te is ezt teszed, viszont erre nem szabad alapozni. Ne dőlj be a látszólagos nagy számoknak. Aki sokat markol, keveset fog – tartja a mondás. Építkezz stabil alapokra. A célközönséged nem egy tömeg, hanem egyénekből álló csoport. Kommunikálj úgy mint a legjobb barátoddal. Tiszteld meg minden egyes tagját. Ez a hozzáállás előbb eljuttat a sikerhez mint a legtökéletesebb fénykép. Mindezek mellett legyél felkészült technikai oldalról is.

Nevezz be minél több fotópályázatra. Ne a nyeremény vagy a helyezés motiváljon, hanem az aktivitás. Az alkotásban való részvétel. A pályázatok óriási előnye, hogy meg kell felelni bizonyos kritériumoknak, ami kiváló lehetőség a fejlődésre. Így te magad is láthatod, hogy mennyire vagy felkészült, miket kell még tanulni, hogy a munkáid egyre jobbak és jobbak legyenek.

Fényképezz minél többet és törekedj a folyamatos fejlődésre. Nincs az az elméleti tudás, ami pótolná a gyakorlatot. Az elmélet azért kell, hogy tudd, hogyan csináld, viszont a gyakorlat fog igazán kikristályosítani.

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató