Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Fotós leszek 3. rész

2014. 03. 26. | Szalay Krisztián

A fotográfia mint hivatás a legkisebb mértékben sem öncélú tevékenység. Amint szakmaként tekintesz a fényképezésre, tartsd szem előtt, hogy ezzel a tevékenységgel azokat az embereket szolgálod, akiknek értéket jelent a munkád.

A hangsúly az értékes munkán van a célközönséged, megrendelőid számára. Ahhoz, hogy ezt elérd, kommunikálnod, kérdezősködnöd kell. Meg kell kapnod a választ arra, hogy mire is van szükség valójában.

Mit kíván a magyar nemzet?

Az ügyfeleid és leendő ügyfeleid véleménye és kívánsága a legfontosabb számodra, hiszen ők azok vagy ők lesznek azok, akik juttatásért cserébe igénybe veszik munkádat. Minden esetben érdeklődj, tudd meg, hogy mire van leginkább szükségük, milyen végeredményt várnak el tőled. Olyan munkát adj ki a kezedből, amire ténylegesen szükség van, ne olyat, amiről azt gondolod, hogy szükség van. Ezt pedig csak úgy tudod meg, ha folyamatosan kérdezel. Ha munkát végzel, akkor az ügyfeled nézőpontja az elsődleges kiindulópont.

Amikor kéred az emberek véleményét vagy javaslatait, azzal részben bevonod őket a munkába. Kevésbé érzik magukat kívülállónak. Fontos tényező a bizalom és a hosszú távú munkakapcsolat kiépítésénél. Akkor lesz igazán értékes a munkád, ha az ügyfeled szájíze szerint készült a fénykép. Nem a tiéd szerint, hanem az övé szerint! Javaslatokat természetesen adhatsz, sőt kell is adnod, hiszen te vagy a szakember, te vagy az, akinek nem véletlenül lóg a fényképezőgép a nyakában. Te vagy az, akinek több szakmai jártassággal kell rendelkeznie. Azonban a javaslat csak javaslat. Ha másra van igény, akkor szolgáltasd azt.

Ez egyben kijelöli az utat is, amit érdemes követned. Hiszen amíg a valós igényeket kielégíted, addig biztosan kereslet lesz a munkádra is. Tevékenységed hosszú távon is életképes lesz. Önjelölt fotósok jönnek-mennek, nagy részük megpróbálja a szakmát, de a kezdeti sikertelenségek után feladja vagy megunja és odébb áll. Ugyanez igaz a dilettánsokra is, akik szaktudás nélkül címkézik fel magukat fotósnak, és a hozzá nem értő embereket megtévesztve próbálnak érvényesülni. Sajnos sok ilyet látni, nem is kell olyan sokáig kutatni, hogy bele ne futnánk néhányba. Ők azok, akik tisztességtelenül húznak hasznot az emberekből, és rombolják a fényképészet valódi értékeit.

Ezért is nagyon fontos, hogy folyamatosan képezd magad. Járj utána a dolgoknak, gyakorolj minél többet, csiszold a képességeid és a látásmódod, hogy egyre jobb és jobb munkákat tudj kiadni a kezedből. Az a tapasztalatom, hogy azokat az embereket a legkönnyebb tanítani, akik maguk is hajlandóak az adatok utáni kutatásra, nem csak a készet várják. Rövid idő alatt látványos sikereket képesek elérni. Ők azok, akik nemcsak a tanulásban, hanem az életben is sikeresebbek.

Nem az a cél, hogy az összes fotós közül te legyél a legjobb. Ez amúgy is értelmetlen cél lenne. Egyrészt a versengő gondolkodás nem vezet eredményre, másrészt pedig különbözőek vagyunk, különböző ízléssel, látásmóddal és szépérzékkel rendelkezünk. Saját magadhoz képest fejlődj. Ha ma jobb képeket készítesz mint tegnap, akkor jó úton jársz.

Szeresd azt amit csinálsz és tiszteld meg az embereket azzal, hogy nem pénzforrásként, hanem barátodként tekintesz rájuk. Kommunikálj őszintén, nyújtsd a tőled telhető legjobbat, és hamarosan meg lesz a méltó eredménye. Lehet, hogy elcsépeltnek, közhelyesnek, netán röhejesnek hangzik. Az igaz dolgok végtelenül egyszerűek, és nincs ez másként a fényképészet területén sem.

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató