Fotós leszek 3. rész

2014. 03. 26. | Szalay Krisztián

A fotográfia mint hivatás a legkisebb mértékben sem öncélú tevékenység. Amint szakmaként tekintesz a fényképezésre, tartsd szem előtt, hogy ezzel a tevékenységgel azokat az embereket szolgálod, akiknek értéket jelent a munkád.

A hangsúly az értékes munkán van a célközönséged, megrendelőid számára. Ahhoz, hogy ezt elérd, kommunikálnod, kérdezősködnöd kell. Meg kell kapnod a választ arra, hogy mire is van szükség valójában.

Mit kíván a magyar nemzet?

Az ügyfeleid és leendő ügyfeleid véleménye és kívánsága a legfontosabb számodra, hiszen ők azok vagy ők lesznek azok, akik juttatásért cserébe igénybe veszik munkádat. Minden esetben érdeklődj, tudd meg, hogy mire van leginkább szükségük, milyen végeredményt várnak el tőled. Olyan munkát adj ki a kezedből, amire ténylegesen szükség van, ne olyat, amiről azt gondolod, hogy szükség van. Ezt pedig csak úgy tudod meg, ha folyamatosan kérdezel. Ha munkát végzel, akkor az ügyfeled nézőpontja az elsődleges kiindulópont.

Amikor kéred az emberek véleményét vagy javaslatait, azzal részben bevonod őket a munkába. Kevésbé érzik magukat kívülállónak. Fontos tényező a bizalom és a hosszú távú munkakapcsolat kiépítésénél. Akkor lesz igazán értékes a munkád, ha az ügyfeled szájíze szerint készült a fénykép. Nem a tiéd szerint, hanem az övé szerint! Javaslatokat természetesen adhatsz, sőt kell is adnod, hiszen te vagy a szakember, te vagy az, akinek nem véletlenül lóg a fényképezőgép a nyakában. Te vagy az, akinek több szakmai jártassággal kell rendelkeznie. Azonban a javaslat csak javaslat. Ha másra van igény, akkor szolgáltasd azt.

Ez egyben kijelöli az utat is, amit érdemes követned. Hiszen amíg a valós igényeket kielégíted, addig biztosan kereslet lesz a munkádra is. Tevékenységed hosszú távon is életképes lesz. Önjelölt fotósok jönnek-mennek, nagy részük megpróbálja a szakmát, de a kezdeti sikertelenségek után feladja vagy megunja és odébb áll. Ugyanez igaz a dilettánsokra is, akik szaktudás nélkül címkézik fel magukat fotósnak, és a hozzá nem értő embereket megtévesztve próbálnak érvényesülni. Sajnos sok ilyet látni, nem is kell olyan sokáig kutatni, hogy bele ne futnánk néhányba. Ők azok, akik tisztességtelenül húznak hasznot az emberekből, és rombolják a fényképészet valódi értékeit.

Ezért is nagyon fontos, hogy folyamatosan képezd magad. Járj utána a dolgoknak, gyakorolj minél többet, csiszold a képességeid és a látásmódod, hogy egyre jobb és jobb munkákat tudj kiadni a kezedből. Az a tapasztalatom, hogy azokat az embereket a legkönnyebb tanítani, akik maguk is hajlandóak az adatok utáni kutatásra, nem csak a készet várják. Rövid idő alatt látványos sikereket képesek elérni. Ők azok, akik nemcsak a tanulásban, hanem az életben is sikeresebbek.

Nem az a cél, hogy az összes fotós közül te legyél a legjobb. Ez amúgy is értelmetlen cél lenne. Egyrészt a versengő gondolkodás nem vezet eredményre, másrészt pedig különbözőek vagyunk, különböző ízléssel, látásmóddal és szépérzékkel rendelkezünk. Saját magadhoz képest fejlődj. Ha ma jobb képeket készítesz mint tegnap, akkor jó úton jársz.

Szeresd azt amit csinálsz és tiszteld meg az embereket azzal, hogy nem pénzforrásként, hanem barátodként tekintesz rájuk. Kommunikálj őszintén, nyújtsd a tőled telhető legjobbat, és hamarosan meg lesz a méltó eredménye. Lehet, hogy elcsépeltnek, közhelyesnek, netán röhejesnek hangzik. Az igaz dolgok végtelenül egyszerűek, és nincs ez másként a fényképészet területén sem.

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató