Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Fotós leszek 4. rész

2014. 06. 03. | Szalay Krisztián

A stabilitás a mának élés ellentéte. Érdemes tisztán látnod magad előtt azt a képet, amit szeretnél megvalósítani. Akár a fotográfiát, akár bármelyik más tevékenységet nézzük, hosszú távon csak az tud fennmaradni, aki tervezetten halad a kitűzött cél irányába.

Hosszútávon, életképesen

A hivatásszerűen űzött fotográfia többet kíván a puszta kedvtelés célú kattintgatástól. Amikor hivatásról, szakmáról beszélünk, akkor azt értjük ez alatt, hogy fotográfiai szolgáltatást nyújtunk, és ebből származtatjuk bevételünket. Ennek a cikksorozatnak a korábbi részeiben már írtam, hogy a megrendelőknek, ügyfeleknek nyújtunk értékes szolgáltatást, amiért cserét kapunk. Az érték lényegét már részben tárgyaltuk, azonban van még egy kulcsfontosságú tényező. Hogyan lehet még érték tevékenységünk?

Nézzük meg ezt a kérdést a másik oldalról, mintha mi lennénk a megrendelők. Mit szeretnénk azon túl, hogy minőségi munkát kapjunk? Fontos, hogy legyen egy megbízható szolgáltató, akihez bátran fordulhatunk. A megbízhatóság azt jelenti, hogy tudjuk, hogy ott van, amikor szükség van rá, és feltehetően ott is lesz a későbbiekben is, és a lehető legjobb tudása szerint ki is szolgál bennünket. Ezt kell nekünk is szem előtt tartanunk, hiszen a legfontosabb dolog az, hogy ügyfeleink hosszú távon számíthassanak ránk.

A fotográfia jelentősen különbözik az érsebészettől. Utóbbinál nem találkozunk annyi önjelölt műkedvelővel, akik szakembernek adják ki magukat. Aki hosszú távra tervez, az azt nézi, hogy hogyan tud valódi értéket teremteni.

A stabilitás egyik alapja, hogy rendelkezel a megélhetéshez szükséges anyagi forrással. Éppen ezért ne licitálj más árai alá, csak azért, hogy te kapd meg a munkát. Ez a hozzáállás többet rombol mint amennyi előnyt jelent számodra. Fontosabb az, hogy öt év múlva is lehessen rád számítani mint, hogy te legyél a legolcsóbb fényképész.

Az igényes megrendelőknek fontosabb a minőségi munka mint a nyomott ár. Ezzel együtt természetesen a lehető legjobb tudásod szerint kell dolgoznod. Felelősséggel tartozol a kezeid közül kikerült termékért vagy szolgáltatásért. Nem győzöm hangsúlyozni a képzés és a folyamatos fejlődés fontosságát. Neked is azt kell nyújtanod, amit elvárnál, hogy neked nyújtsanak.

A fotósok többnyire nagyon szeretik az eszközeiket, és értékelik, ha valami extra tudású szerkezettel dolgozhatnak. A megrendelőket viszont ez nagyon nem érdekli. Tehát ne az eszközeidet reklámozd, hiszen egy pék sem a kemencéjével büszkélkedik, hanem a minőségi termékével. Sokkal többet érsz, ha szakmai tanácsokkal segíted az embereket. Akkor is, ha ebből közvetlen nincs bevételed. Többre tartják a segítő szándékot, mint azt, hogy milyen tárgyaid vannak.

Az önzetlenség az egyik mérvadója tevékenységednek. Ez mutatja meg, hogy mi motivál. Csak a pénz, vagy sokkal inkább valami magasabb rendű dolog, az alkotás öröme. Az, aki képes úgy teremteni, hogy nem azt lesi, hogy ezért mit kap, az az igazán boldog ember. Az önzetlen segítő szándék nem zárja ki azt, hogy bevételhez juss. Éppen ellenkezőleg. Minél több valódi értéket teremtesz, annál többen fogják igénybe venni szolgáltatásaidat.

Legyen örömöd abban amit csinálsz, legyél akkor a legboldogabb, ha valamit alkothatsz. Ez meg fog látszódni a munkáidon és garantáltan meg lesz a méltó eredménye is.

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató