Fotós leszek 4. rész

2014. 06. 03. | Szalay Krisztián

A stabilitás a mának élés ellentéte. Érdemes tisztán látnod magad előtt azt a képet, amit szeretnél megvalósítani. Akár a fotográfiát, akár bármelyik más tevékenységet nézzük, hosszú távon csak az tud fennmaradni, aki tervezetten halad a kitűzött cél irányába.

Hosszútávon, életképesen

A hivatásszerűen űzött fotográfia többet kíván a puszta kedvtelés célú kattintgatástól. Amikor hivatásról, szakmáról beszélünk, akkor azt értjük ez alatt, hogy fotográfiai szolgáltatást nyújtunk, és ebből származtatjuk bevételünket. Ennek a cikksorozatnak a korábbi részeiben már írtam, hogy a megrendelőknek, ügyfeleknek nyújtunk értékes szolgáltatást, amiért cserét kapunk. Az érték lényegét már részben tárgyaltuk, azonban van még egy kulcsfontosságú tényező. Hogyan lehet még érték tevékenységünk?

Nézzük meg ezt a kérdést a másik oldalról, mintha mi lennénk a megrendelők. Mit szeretnénk azon túl, hogy minőségi munkát kapjunk? Fontos, hogy legyen egy megbízható szolgáltató, akihez bátran fordulhatunk. A megbízhatóság azt jelenti, hogy tudjuk, hogy ott van, amikor szükség van rá, és feltehetően ott is lesz a későbbiekben is, és a lehető legjobb tudása szerint ki is szolgál bennünket. Ezt kell nekünk is szem előtt tartanunk, hiszen a legfontosabb dolog az, hogy ügyfeleink hosszú távon számíthassanak ránk.

A fotográfia jelentősen különbözik az érsebészettől. Utóbbinál nem találkozunk annyi önjelölt műkedvelővel, akik szakembernek adják ki magukat. Aki hosszú távra tervez, az azt nézi, hogy hogyan tud valódi értéket teremteni.

A stabilitás egyik alapja, hogy rendelkezel a megélhetéshez szükséges anyagi forrással. Éppen ezért ne licitálj más árai alá, csak azért, hogy te kapd meg a munkát. Ez a hozzáállás többet rombol mint amennyi előnyt jelent számodra. Fontosabb az, hogy öt év múlva is lehessen rád számítani mint, hogy te legyél a legolcsóbb fényképész.

Az igényes megrendelőknek fontosabb a minőségi munka mint a nyomott ár. Ezzel együtt természetesen a lehető legjobb tudásod szerint kell dolgoznod. Felelősséggel tartozol a kezeid közül kikerült termékért vagy szolgáltatásért. Nem győzöm hangsúlyozni a képzés és a folyamatos fejlődés fontosságát. Neked is azt kell nyújtanod, amit elvárnál, hogy neked nyújtsanak.

A fotósok többnyire nagyon szeretik az eszközeiket, és értékelik, ha valami extra tudású szerkezettel dolgozhatnak. A megrendelőket viszont ez nagyon nem érdekli. Tehát ne az eszközeidet reklámozd, hiszen egy pék sem a kemencéjével büszkélkedik, hanem a minőségi termékével. Sokkal többet érsz, ha szakmai tanácsokkal segíted az embereket. Akkor is, ha ebből közvetlen nincs bevételed. Többre tartják a segítő szándékot, mint azt, hogy milyen tárgyaid vannak.

Az önzetlenség az egyik mérvadója tevékenységednek. Ez mutatja meg, hogy mi motivál. Csak a pénz, vagy sokkal inkább valami magasabb rendű dolog, az alkotás öröme. Az, aki képes úgy teremteni, hogy nem azt lesi, hogy ezért mit kap, az az igazán boldog ember. Az önzetlen segítő szándék nem zárja ki azt, hogy bevételhez juss. Éppen ellenkezőleg. Minél több valódi értéket teremtesz, annál többen fogják igénybe venni szolgáltatásaidat.

Legyen örömöd abban amit csinálsz, legyél akkor a legboldogabb, ha valamit alkothatsz. Ez meg fog látszódni a munkáidon és garantáltan meg lesz a méltó eredménye is.

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató