Fórum / Analóg (filmes) fényképezés / Van még létjogosultsága a filmes fényképezésnek?

Van még létjogosultsága a filmes fényképezésnek?

Létrehozta: Szalay Krisztián87 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Tamás!

A fotózás mindig költséges hobbi volt. Egyébként pedig nagyon jól jársz a Pentaconnal, bátran ajánlom. Az is nagyszerű, hogy megoldod otthon a filmhívást. Sőt, a lehető legjobb, amit tehetsz.

2018-10-19 17:04:43 • Szalay Krisztián

Petruska Tamás

Üdv Krisztián!
Köszönöm a tanácsot. Néztem a Mamiya-t is . Tudom a fényképezés drága hobbi, most már az analóg fotózás is egyre drágább,csak hát egy jó állapotú Pentacon Six kb 40-50000ft, a Mamiya 100000ft alatt talán nincs is!!! A filmeket itthon hívom elő,lassan a nagyításokat is megoldom,ezzel egy kicsit olcsóbb az egész .
Köszönöm , keresgélek egy kicsit.

2018-10-19 15:46:28 • Petruska Tamás

Szalay Krisztián

Kedves Tamás!

A középformátumú analóg fényképezést kiváló ötletnek tartom. Ha valami igazán fényképezés, hát az az. Természetesen nem lebecsülve más technikákat sem. Rolleicord-ot még a kezemben sem fogtam soha, így nem tudok kimondottan arról a gépről nyilatkozni, de a hasonló rendszerű eszközök számomra is idegenek kicsit. De ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne megszokni. A Pentaconhoz volt szerencsém, és nagyon szerettem. Objektíveket is könnyen be tudsz szerezni hozzá. Mármint viszonylag könnyen. Ha a kettő közül kellene választanom, utóbbi mellett döntenék.

Viszont amiket még mindenképpen érdemes megnézned, az a Hasselblad 501, és a Mamiya RB/RZ 67. Ha megfordult a fejedben az instant film, akkor az utóbbira pláne nézz rá! Ha van 46 másodperced, akkor erre is:
https://vimeo.com/70263041

2018-10-19 11:21:22 • Szalay Krisztián

Petruska Tamás

Tisztelt Krisztián!
Egy kis tanácsot kérnék Tőled.Középformátumú gépet szeretnék venni. Most kipróbáltam egy Rolleicord 6x6 gépet, viszont a tüköraknás megoldás egy kicsit macerás számomra. Páran a Pentacon Sixet javasolják. Mi a véleményed erről a gépről, illetve te mit ajánlanál?

Köszönöm Tamás.

2018-10-18 15:35:22 • Petruska Tamás

Szalay Krisztián

Szia Tamás!

Az egy klasszikus gép, az biztos. Analóg tanfolyamot egyelőre nem indítok., viszont érdemes lenne Török Györgyöt megkeresned ebből a célból. Google pillanatok alatt megadja az elérhetőségét.

Az infra fotózásban nem vagyok jártas, úgyhogy biztos választ nem tudok adni. Régebben találkoztam a témával egy fórumban, ahol írták, hogy digitális esetén szükséges a szenzorról az úgynevezett "hot mirror" réteg eltávolítása. Vagy veszel a Nikonba majd infra filmet, és IR szűrővel filmre fényképezel. Így megkíméled magad a berheléstől.

2017-11-13 08:49:50 • Szalay Krisztián

Belovics Tamás

Szia Krisztián!
Kiszemeltem magamnak a legendás Nikon F2AS gépet. Igaz, kissé ódzkodom az ára miatt, de egyre közelebb kerülök ahhoz, hogy az álom vásárlássá váljon :) Érdeklődni szeretnék, hogy a jövőben nem tervezel-e tanfolyamot indítani analóg fotózás + labormunka témában.
Volna egy másik kérdésem az infrafotózással kapcsolatban. A végeredményt illetően mi a különbség a között, ha sima infra szűrővel készül a fotó vagy eleve infrává átalakított fényképezőgéppel? Ugyanis van egy kevésbé használt micro 4/3-os Olympus vázam, és találtam egy szakembert, aki fényképezőgépek átalakításával foglalkozik. Érdemes átalakítani a gépet infrafotózás céljából?
Köszönöm a válaszod.
Üdv. Tamás

2017-11-12 21:36:31 • Belovics Tamás

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

Mivel új filmes gépeket nem igazán kapsz (a Nikon F6-ot és a Nikon FM10-et leszámítva), így marad a használt piac. A használt vásárlásnak van kockázata, de ezzel számolni kell. Objektívnél ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint a digi gépeknél. Nem a márka a döntő, hanem a gép működése és műszaki állapota. Nekem volt több Zenitem, Prakitcám, Minolta X-700-am, most van itthon Nikon F-501, kifogástalanul működik. Mondjuk a Zenithez már azért nem térnék vissza, de ami most van, tökéletesen teszi a dolgát. Persze még ezer másik lehetőség van. Nézz körül, nézd meg mi a kínálat, és ha találsz szimpatikusat, vedd meg és fényképezz vele. A filmhívás árakról pedig kiindulópontnak veheted ezt az oldalt.

Egyébként a másik topikban írtad, hogy épp befejezted a könyvem kiolvasását. Ha visszalapozol a második fejezethez, ott találsz nem kevés infót a filmes technikáról is.

2017-08-12 15:55:54 • Szalay Krisztián

Bogya Tünde

szia Krisztián!
Egyre többször eszembe jut, hogy szeretném kipróbálni a filmes fotózás a jövőben…

Milyen márkát ajánlsz? objektívet?
Érdemes használtat vásárolni?
A film előhívása kb.mennyibe kerül?

Köszönettel,
Tünde.

2017-08-10 13:57:16 • Bogya Tünde

Horváth Álmos

Szia Evelyn!

Jövőhéten, ha minden jól megy, nekem is lesz egy ilyen gépem. Tudnál írni róla, hogy megéri-e, vagy inkább vegyek kicsit drágábban valami jobbat?

Előre is köszönöm!

2017-02-24 16:39:17 • Horváth Álmos

Szalay Krisztián

Szia Evelyn!

Igen, lehetséges, bár azt élőben kellene látni. Próbáld meg a szigetelőszalagos megoldást. Ha úgy eltűnik a fényfolt, akkor az okozta. Ha hosszú távra tervezel filmre fényképezni, érdemes szervizben megjavíttatni, vagy cserélni.

2017-02-23 22:04:37 • Szalay Krisztián

Sárkány Evelyn

Szia!
Nemrég beszereztem egy Zenit 12XP-t, most hívattam elő a vele készült első kupac fényképet. Sajnos a film valahol fényt kap, a képeim két szélén látni. Azt a tippet kaptam, hogy a gép hátulját szigszalagozzam le, mert kissé lötyög az ajtaja.
Viszont a képek bal alsó sarkában nem csupán egy világos folt látható, hanem csíkos is (ránézésre talán úgy néz ki, mint egy fényszóró - ennél jobban nem tudom körülírni:) ). Mi a véleményed, ez is az ajtó rossz záródása miatt lehet? (Ha tokban hagyva fotózom, akkor is megjelenik, bár lényegesen kisebb területen)
Előre is köszönöm a válaszod!

2017-02-22 19:16:40 • Sárkány Evelyn

Szalay Krisztián

Gyönyörű gyűjtemény! Csak így tovább! :)
Rendicsek, hívd nyugodtan majd.

2017-02-14 16:50:49 • Szalay Krisztián

Nagy Bence István

Igen-igen gyűlnek egyre jobban. Most 7 darabból áll a gyűjtemény. Van itt slr, több távmérős, tlr. Név szerint:
Zenit E, Smena 8M, FED 5B, Zorki 10, Lubitel 166B, Yashica MG-1 és most már ez a Voigtlander is. :)

Akkor lehet majd felhívom, de először inkább a szomszéd városban nézek szét, Budapest nekem kicsit messze van.

2017-02-13 18:01:04 • Nagy Bence István

Szalay Krisztián

Szia!

Látom, gyűjtöd a csoda masinákat! :) Helyes, helyes! Ennek gépnek a zárszerkezete még elég kezdetleges, nem kell felhúzni. A blendének is van három állása, és ennyi.

Domonkos honlapján ott van a mobilszáma. Nem tudom, hogy levelekre válaszol-e, én soha nem írtam neki, nem ismerem őt. Látom, olvasom, hogy rendkívül jó szakember, jók a visszajelzések, ezért ajánlottam őt.

2017-02-13 14:40:14 • Szalay Krisztián

Nagy Bence István

Szia!

Újabb géppel jelentkezem, családból került elő egy Voigtlander Brillant még a 1930-as évekből mivel ez még fémvázas. Ez már második kiadású, 1933-ból. Sajnos mostani állapotában nem használható, csupa por mindkét objektív. Domonkost már nem lehet elérni emailben? Csak mert kerestem volna más ügyben már. Annyi volna a kérdésem, hogy ezt nem kell felhúzni? Csak mert láttam videót amin csak a zársebességet állították és utána el lehetett sütni.

2017-02-12 15:42:48 • Nagy Bence István

Szalay Krisztián

István, nagyon szívesen!

2017-01-26 08:49:01 • Szalay Krisztián

Tar István

Köszönöm szépen!

2017-01-25 16:56:58 • Tar István

Szalay Krisztián

Kedves István!

Sajnos ezt nem tudom megmondani, mert színes hívóval még nem hívtam fekete-fehér filmet, és nem vagyok annyira járatos a vegyszerekben, hogy erről biztosat tudjak mondani. Továbbra is ajánlom Török Györgyöt. Ő keni-vágja a témát, biztosan meg tudja mondani, hogy mire lehet számítani a C-41 esetében.

2017-01-22 23:21:43 • Szalay Krisztián

Tar István

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Még azért megkérdezném, mi történne, ha a színes fotó negatívhoz való c41 eljárást alkalmaznám a fekete fehér fotó negatívon. Abszolút laikus számára elfogatható végeredmény születne belőle, tehát utána szkennelve (digitalizálva a szalagot) laikusok számára (nem művészi szemmel tekintve meg) elfogatható lenne a végeredmény, vagy totális avária lenne belőle?

2017-01-22 17:33:06 • Tar István

Szalay Krisztián

Kedves István!

A C-41 színes negatívhívási eljárás, fekete-fehérhez inkább a hozzá való eljárást érdemes alkalmazni. Ha biztosra akarsz menni, kérdezd meg Török Györgyöt, hogy mit ajánl. Ha jól tudom, ő még ki is keveri neked a vegyszereket, ha kéred. Érdemes beszélni vele.

2017-01-15 18:13:37 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató