Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.
Fórum / Analóg (filmes) fényképezés / Van még létjogosultsága a filmes fényképezésnek?

Van még létjogosultsága a filmes fényképezésnek?

Létrehozta: Szalay Krisztián87 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Tamás!

A fotózás mindig költséges hobbi volt. Egyébként pedig nagyon jól jársz a Pentaconnal, bátran ajánlom. Az is nagyszerű, hogy megoldod otthon a filmhívást. Sőt, a lehető legjobb, amit tehetsz.

2018-10-19 17:04:43 • Szalay Krisztián

Petruska Tamás

Üdv Krisztián!
Köszönöm a tanácsot. Néztem a Mamiya-t is . Tudom a fényképezés drága hobbi, most már az analóg fotózás is egyre drágább,csak hát egy jó állapotú Pentacon Six kb 40-50000ft, a Mamiya 100000ft alatt talán nincs is!!! A filmeket itthon hívom elő,lassan a nagyításokat is megoldom,ezzel egy kicsit olcsóbb az egész .
Köszönöm , keresgélek egy kicsit.

2018-10-19 15:46:28 • Petruska Tamás

Szalay Krisztián

Kedves Tamás!

A középformátumú analóg fényképezést kiváló ötletnek tartom. Ha valami igazán fényképezés, hát az az. Természetesen nem lebecsülve más technikákat sem. Rolleicord-ot még a kezemben sem fogtam soha, így nem tudok kimondottan arról a gépről nyilatkozni, de a hasonló rendszerű eszközök számomra is idegenek kicsit. De ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne megszokni. A Pentaconhoz volt szerencsém, és nagyon szerettem. Objektíveket is könnyen be tudsz szerezni hozzá. Mármint viszonylag könnyen. Ha a kettő közül kellene választanom, utóbbi mellett döntenék.

Viszont amiket még mindenképpen érdemes megnézned, az a Hasselblad 501, és a Mamiya RB/RZ 67. Ha megfordult a fejedben az instant film, akkor az utóbbira pláne nézz rá! Ha van 46 másodperced, akkor erre is:
https://vimeo.com/70263041

2018-10-19 11:21:22 • Szalay Krisztián

Petruska Tamás

Tisztelt Krisztián!
Egy kis tanácsot kérnék Tőled.Középformátumú gépet szeretnék venni. Most kipróbáltam egy Rolleicord 6x6 gépet, viszont a tüköraknás megoldás egy kicsit macerás számomra. Páran a Pentacon Sixet javasolják. Mi a véleményed erről a gépről, illetve te mit ajánlanál?

Köszönöm Tamás.

2018-10-18 15:35:22 • Petruska Tamás

Szalay Krisztián

Szia Tamás!

Az egy klasszikus gép, az biztos. Analóg tanfolyamot egyelőre nem indítok., viszont érdemes lenne Török Györgyöt megkeresned ebből a célból. Google pillanatok alatt megadja az elérhetőségét.

Az infra fotózásban nem vagyok jártas, úgyhogy biztos választ nem tudok adni. Régebben találkoztam a témával egy fórumban, ahol írták, hogy digitális esetén szükséges a szenzorról az úgynevezett "hot mirror" réteg eltávolítása. Vagy veszel a Nikonba majd infra filmet, és IR szűrővel filmre fényképezel. Így megkíméled magad a berheléstől.

2017-11-13 08:49:50 • Szalay Krisztián

Belovics Tamás

Szia Krisztián!
Kiszemeltem magamnak a legendás Nikon F2AS gépet. Igaz, kissé ódzkodom az ára miatt, de egyre közelebb kerülök ahhoz, hogy az álom vásárlássá váljon :) Érdeklődni szeretnék, hogy a jövőben nem tervezel-e tanfolyamot indítani analóg fotózás + labormunka témában.
Volna egy másik kérdésem az infrafotózással kapcsolatban. A végeredményt illetően mi a különbség a között, ha sima infra szűrővel készül a fotó vagy eleve infrává átalakított fényképezőgéppel? Ugyanis van egy kevésbé használt micro 4/3-os Olympus vázam, és találtam egy szakembert, aki fényképezőgépek átalakításával foglalkozik. Érdemes átalakítani a gépet infrafotózás céljából?
Köszönöm a válaszod.
Üdv. Tamás

2017-11-12 21:36:31 • Belovics Tamás

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

Mivel új filmes gépeket nem igazán kapsz (a Nikon F6-ot és a Nikon FM10-et leszámítva), így marad a használt piac. A használt vásárlásnak van kockázata, de ezzel számolni kell. Objektívnél ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint a digi gépeknél. Nem a márka a döntő, hanem a gép működése és műszaki állapota. Nekem volt több Zenitem, Prakitcám, Minolta X-700-am, most van itthon Nikon F-501, kifogástalanul működik. Mondjuk a Zenithez már azért nem térnék vissza, de ami most van, tökéletesen teszi a dolgát. Persze még ezer másik lehetőség van. Nézz körül, nézd meg mi a kínálat, és ha találsz szimpatikusat, vedd meg és fényképezz vele. A filmhívás árakról pedig kiindulópontnak veheted ezt az oldalt.

Egyébként a másik topikban írtad, hogy épp befejezted a könyvem kiolvasását. Ha visszalapozol a második fejezethez, ott találsz nem kevés infót a filmes technikáról is.

2017-08-12 15:55:54 • Szalay Krisztián

Bogya Tünde

szia Krisztián!
Egyre többször eszembe jut, hogy szeretném kipróbálni a filmes fotózás a jövőben…

Milyen márkát ajánlsz? objektívet?
Érdemes használtat vásárolni?
A film előhívása kb.mennyibe kerül?

Köszönettel,
Tünde.

2017-08-10 13:57:16 • Bogya Tünde

Horváth Álmos

Szia Evelyn!

Jövőhéten, ha minden jól megy, nekem is lesz egy ilyen gépem. Tudnál írni róla, hogy megéri-e, vagy inkább vegyek kicsit drágábban valami jobbat?

Előre is köszönöm!

2017-02-24 16:39:17 • Horváth Álmos

Szalay Krisztián

Szia Evelyn!

Igen, lehetséges, bár azt élőben kellene látni. Próbáld meg a szigetelőszalagos megoldást. Ha úgy eltűnik a fényfolt, akkor az okozta. Ha hosszú távra tervezel filmre fényképezni, érdemes szervizben megjavíttatni, vagy cserélni.

2017-02-23 22:04:37 • Szalay Krisztián

Sárkány Evelyn

Szia!
Nemrég beszereztem egy Zenit 12XP-t, most hívattam elő a vele készült első kupac fényképet. Sajnos a film valahol fényt kap, a képeim két szélén látni. Azt a tippet kaptam, hogy a gép hátulját szigszalagozzam le, mert kissé lötyög az ajtaja.
Viszont a képek bal alsó sarkában nem csupán egy világos folt látható, hanem csíkos is (ránézésre talán úgy néz ki, mint egy fényszóró - ennél jobban nem tudom körülírni:) ). Mi a véleményed, ez is az ajtó rossz záródása miatt lehet? (Ha tokban hagyva fotózom, akkor is megjelenik, bár lényegesen kisebb területen)
Előre is köszönöm a válaszod!

2017-02-22 19:16:40 • Sárkány Evelyn

Szalay Krisztián

Gyönyörű gyűjtemény! Csak így tovább! :)
Rendicsek, hívd nyugodtan majd.

2017-02-14 16:50:49 • Szalay Krisztián

Nagy Bence István

Igen-igen gyűlnek egyre jobban. Most 7 darabból áll a gyűjtemény. Van itt slr, több távmérős, tlr. Név szerint:
Zenit E, Smena 8M, FED 5B, Zorki 10, Lubitel 166B, Yashica MG-1 és most már ez a Voigtlander is. :)

Akkor lehet majd felhívom, de először inkább a szomszéd városban nézek szét, Budapest nekem kicsit messze van.

2017-02-13 18:01:04 • Nagy Bence István

Szalay Krisztián

Szia!

Látom, gyűjtöd a csoda masinákat! :) Helyes, helyes! Ennek gépnek a zárszerkezete még elég kezdetleges, nem kell felhúzni. A blendének is van három állása, és ennyi.

Domonkos honlapján ott van a mobilszáma. Nem tudom, hogy levelekre válaszol-e, én soha nem írtam neki, nem ismerem őt. Látom, olvasom, hogy rendkívül jó szakember, jók a visszajelzések, ezért ajánlottam őt.

2017-02-13 14:40:14 • Szalay Krisztián

Nagy Bence István

Szia!

Újabb géppel jelentkezem, családból került elő egy Voigtlander Brillant még a 1930-as évekből mivel ez még fémvázas. Ez már második kiadású, 1933-ból. Sajnos mostani állapotában nem használható, csupa por mindkét objektív. Domonkost már nem lehet elérni emailben? Csak mert kerestem volna más ügyben már. Annyi volna a kérdésem, hogy ezt nem kell felhúzni? Csak mert láttam videót amin csak a zársebességet állították és utána el lehetett sütni.

2017-02-12 15:42:48 • Nagy Bence István

Szalay Krisztián

István, nagyon szívesen!

2017-01-26 08:49:01 • Szalay Krisztián

Tar István

Köszönöm szépen!

2017-01-25 16:56:58 • Tar István

Szalay Krisztián

Kedves István!

Sajnos ezt nem tudom megmondani, mert színes hívóval még nem hívtam fekete-fehér filmet, és nem vagyok annyira járatos a vegyszerekben, hogy erről biztosat tudjak mondani. Továbbra is ajánlom Török Györgyöt. Ő keni-vágja a témát, biztosan meg tudja mondani, hogy mire lehet számítani a C-41 esetében.

2017-01-22 23:21:43 • Szalay Krisztián

Tar István

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Még azért megkérdezném, mi történne, ha a színes fotó negatívhoz való c41 eljárást alkalmaznám a fekete fehér fotó negatívon. Abszolút laikus számára elfogatható végeredmény születne belőle, tehát utána szkennelve (digitalizálva a szalagot) laikusok számára (nem művészi szemmel tekintve meg) elfogatható lenne a végeredmény, vagy totális avária lenne belőle?

2017-01-22 17:33:06 • Tar István

Szalay Krisztián

Kedves István!

A C-41 színes negatívhívási eljárás, fekete-fehérhez inkább a hozzá való eljárást érdemes alkalmazni. Ha biztosra akarsz menni, kérdezd meg Török Györgyöt, hogy mit ajánl. Ha jól tudom, ő még ki is keveri neked a vegyszereket, ha kéred. Érdemes beszélni vele.

2017-01-15 18:13:37 • Szalay Krisztián

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató