Fórum / Analóg (filmes) fényképezés / Középformátumú fényképezés instant filmre

Középformátumú fényképezés instant filmre

Létrehozta: Szalay Krisztián8 hozzászólás

Szalay Krisztián

Polaroidot nem érdemes üzleti alapon szemlélni. Ha így néznénk, akkor egy drága, vacak valami lenne. Fílingje van, ahogy a művelt bolgár mondaná. Emlékképeknek kiváló, kézzel fogható. Persze, deigitálist is lehet papírizálni, de amikor odaadod az exponálást követő percekben valakinek még ott a helyszínen, az azért más életérzés.

2013-07-24 11:36:34 • Szalay Krisztián

Parsberg Erich

Érdekes ez a Polaroid téma, mi annak idején arra használtuk, ha valami azonnal kellett(létezett kisfilmkiszerelésben és egy érdekes szerkezettel lehetett a pusztaközepén pár perc alatt elővarázsolni a latens képet), de próbázásra nem használtam és nem is tenném, mert a tényleges érzékenysége nem éri el a névlegeset,(ahogy sajnos az itthon vásárolt egyéb filmeké sem, a 100-as az jó esetben 70-80 ASA) továbbá a színvilága is eltérő és nagyban befolyásolja a hőmérséklet, hívási idő. Tulajdonképpen, hogy máig életben maradt abban nagy részük van a gyártóknak, bár már azt hiszem csak a Fuji van a színpadon. Nagyon sokat öltek bele, hogy legyen egy külön művészeti irányzat a fotográfián belül a Polaroid, voltak kiállítások wörksopok, leginkább külföldön, és ezek húzták egy kicsit a fogyasztást is, de mint üzlet, végül is befulladt, ma már az igazolványképek is digitálisan készülnek az ocsmány-irodákban (ma voltam, szerintem a proszektúrán is jobbat lehetett volna csinálni) Ha az érzelmi oldalát nézem, szeretem, ez 20 évvel ezelőtt, nagyon izgi volt, hogy azonnal látod és nem rágod egy órán át egy kávéházban a körmödet, amíg sül a filmed a laborban. Sajnos mivel roncsolásos technológia, a hívási folyamat sohasem fejeződik be igazán, így az élettartama is kérdéses. Egy kis adalék: Az amúgy színvak, André Kertész, öregkorában készített igen sok színes Polaroid képet, de ennek is inkább az volt az oka, hogy már nem volt biztos benne, hogy megéri mire kihívják a filmjeit. Az biztos, hogy nagyon sokakat megérintett és érdekel, aminek az is lehet az oka, hogy egyedi és megismételhetetlen. Időtálló alkotás akkor lesz igazán belőle,ha nagyítjuk, vagy transzferként, használjuk.

2013-07-22 20:05:51 • Parsberg Erich

Szalay Krisztián

Vanessza, nagyon jól látod. Polaroidra fényképezni egy más világ. Művészeti célokat szolgál első sorban, bár néha még azok a profik is használják, akik síkfilmre fényképeznek műszaki kamerával. A Polaroidon látszik az eredmény, és ha az megfelelő, akkor ki lehet exponálni filmre is. Szóval, praktikus is és hobbi célra is megfelelő.

2012-12-10 15:11:47 • Szalay Krisztián

Szabó Vanessza

Szia :) Nekem nagyon tetszik az ötlet ,hogy foglalkozzunk a polaroid korszakkal. Bár sok ellenérve van ... Többek közt költséges az alapanyag és a digitális világ kiszorította a piacról az effajta megoldást. Gondolom ezért is álltak le a gyártással. Viszont ha valaki mélyebben belemerül mint mellékvágányra biztosan sok értékes tapasztalatot szerezhet. Egy egészen másfajta megközelítése ez a fotográfiának. Nincs igazán alkalom kattogtatni majd a számítógépen kiszelektálni 100 képből 25 öt . De nagyon kreatív és ötletes dolgokat lehetne kihozni ebből a műfajból. Inkább kísérletezőknek tudom elképzelni, de szerintem nagy jövője sajnos nincs . Azt tudnám elképzelni, hogy (csak elméleti szinten írok) kihirdetnek egy pályázatot melynek lényege hogy ezzel a technikával készítsenek a résztvevők egy portfóliót, vagy pályaművet. Szerintem sokunk meglepődne micsoda megoldások születnének és mire képes lehet az ember egy ilyen géppel a kezében. Tömören, szerintem inkább egy művészeti mellékpálya amivel igazán nagyszerű művészi alkotásokat lehet készíteni ,de sajnos nem állhat a mai digitális világban az elsők közé. :) De bármire is jutsz ebben a témában, nagyon szívesen megnézném a végeredményt.

2012-11-26 21:46:32 • Szabó Vanessza

Szalay Krisztián

Persze felmerülhet a kérdés, hogy van-e értelme foglalkozni ezzel. Mennyire létezhet jelene és jövője az instant filmes fényképezésnek, mikor a legnevesebb gyártó 2008-ban leállította a gyártását a Polaroid filmeknek. Tegnap olvastam MLZphoto blogjában, hogy van egy csapat, aki még évekkel ezelőtt megvásárolta a Polaroidtól a gyártó gépsort és új ruhában továbbra is gyártják az instant filmeket. Ráadásul szépen bővül a paletta, rendszeresen hoznak ki újabb típusokat is.

Akit ez mélységeiben érdekel, annak ajánlom figyelmébe a The Impossible Project honlapját.
http://www.the-impossible-project.com/

2012-10-23 08:44:48 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Az instant film az, amin azonnal (majdnem azonnal) megjelenik a kép. Tulajdonképpen nem is igazán film, hanem fotópapír. A Polaroid vált nevezetessé az instant filmes gépeiről.

2012-10-22 20:05:20 • Szalay Krisztián

Nagy György

Mi az az instatnt film?

2012-10-22 19:58:04 • Nagy György

Szalay Krisztián

A Polaroid korszak ugyan kimaradt az életemből, de az instant filmre történő fényképezés egyre jobban vonz. Persze nem a digitális helyett, hanem mellette. Jövőre tervben van egy középformátumú gép, és ehhez egy Polaroid magazin is. Mivel semmi tapasztalatom nincs ezen a téren, így most én kérek segítséget. Ha van valaki, aki fotózott már ilyen felszereléssel, szívesen venném, ha megosztaná a tapasztalatait. Köszönöm!

2012-10-22 19:44:30 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató