Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.
Fórum / Egyéb / A TFCD fotózás áldás vagy átok?

A TFCD fotózás áldás vagy átok?

Létrehozta: Szalay Krisztián5 hozzászólás

Szalay Krisztián

Igen, ha így számolunk, akkor bizony nem egyszerű. A TFCD fotózásban a csere a lényeg, hogy értékes legyen mindkét fél számára a munka. Ha a fotósnak értékes a modellről készült kép, és fordítva is, akkor megállja a helyét a dolog.

A korábban említett Facebook csoportban kifogásolták, hogy egyik vagy másik fél esetleg sokat keres belőle. Véleményem szerint ennek semmi köze a TFCD megállapodáshoz. Más kérdés, hogy ha valakinek valóban nagy haszna származik, akkor etikus dolog juttatni a másik félnek is valamennyit, azonban van különbség egy webáruházas próbálkozás és egy jól működő, profit orientált kereskedelmi tevékenység között.

2014-06-04 12:40:07 • Szalay Krisztián

Aranyi Zoltán

Nehéz megtalálni a határt, hogy hol van az a pont amikor már valaki fizet valakinek az idejéért és a munkájáért.
Engem főként a portré fotózás vonz viszont nehéz jó alanyt találni. A közösségi hálót használom arra, hogy találjak valakit mindig leírom, hogy kezdő fotós vagyok és nincs milliós felszerelésem. Több alakalommal is sikerült így egy jó fotózást összehozni. Olyan is akadt amikor egyértelműen megírták, hogy ő bizony csak pénzért hajlandó vállalni a fotózást.
Oké rendbe van nincs ezzel semmi gond, bennem mégis felmerül a kérdés, hogy ki fizessen kinek, mert ha teszem azt nekem van egy több milliót érő felszerelésem esetleg fent tartok egy mütermet aminek van egy rezsi/óra bére stb.
Akkor a fotó alany fizessen nekem hiszen amortizálódik, használódik a felszerelésem fizetem a borsos számlákat szervizeléseket stb, vagy én fizessek a modellnek mert hajlandó pár órát a fotózásra áldozni. Szerintem ez egy nagyon nehéz kérdés és nehéz megtalálni azt az arányt, hogy mikor és, mennyit, és kinek fizessenek.
Mivel én jelenleg hobbinak szánom a fotózást, így nincs lehetőségem sminkest és profi modellt megfizetni.
Ha egy sima portrézásról van szó akkor szerintem kezdők szintjén beleférhet, de ez persze nézőpont kérdése.

2014-06-03 21:54:01 • Aranyi Zoltán

Szalay Krisztián

A gyakorlásból végzett munka teljesen helyén való. Hiszen hogyan máshogy szerezne tapasztalatot egy kezdő fotós? Ez a legjobb módja annak, és semmi baj nincs ezzel.

A webáruházas fotózásnál egy 22 éves, divattervező lány kért segítséget, hogy be tudja indítani a dolgot. Ugyan nem beszéltem vele, de gondolom azért TFCD-ben próbálkozott, mert a semmiből építkezik. Véleményem szerint ez rendjén van. Nem várhatjuk el tőle, hogy milliókkal rendelkezzen az indulásnál. Hangsúlyozom, 22 éves! Most került ki a suliból.

Én sem vagyok híve az ingyen melóztatásnak, de különbséget kell tudni tenni a kihasználás és a között, amikor valaki az induláshoz kér segítséget. Nem beszélve arról, hogy ezt tisztességesen leírta. Úgy gondolom, hogy ez a lehetőség akár kezdő fotósnak, akár sminkesnek, akár a modellnek kiváló gyakorlást jelenthet. Az már egy másik dolog, hogy ha beindult, akkor a továbbiakban már nem etikus TFCD-ben nyomni.

2014-06-03 15:43:11 • Szalay Krisztián

Konkoly Tibor

Alapvetően egyetértek, Sajnos valóban sokan próbálják félre vinni a TFCD fotózást, de szerintem mindig van érvek mellette is:

Pl: Az első esküvőt amit fotóztam TFCD alapon vállaltam el, mert amúgy nem lett volna fotós, így nekem jó volt gyakorlásnak. Azaz nem elvettem valaki elől a "munkát" mert ha nem megyek nem lett volna fotójuk max pár rokoni kép kompaktokkal..
Viszont ha pl valaki feltesz egy hirdetést, hogy TCFD alapon keres esküvő fotóst az már valóban necces mert akkor akar képeket, csak nem akar fizetni, de ahogy a kép is mutatja tuti lesz rá jelentkező.

Egy webáruházas sztori is szerintem hasonló. Ha egy lány/modell elvállalja mert még sose készült róla jó fotó, szerintem az ok, mert lesznek magáról ingyen képei amiért máshol fizetnek, sőt szerintem sokan még külön örülnek is neki, mert viszontlátják magukat egy weblapon és tudják mutogani az ismerősöknek. Az meg egy másik dolog, hogy nem referencia portfolioba megy az anyag, hanem egy weblapra. A referencia fotókkal a fotós magát adja el, ha csinál egy webáruházat a fotóival, akkor meg a termékeit.

Ami szerintem már nem illendő, ha valaki külön megkeres egy modellt, akiről látott már nagyon sok jó képet, és megkérdezi, hogy vállalja TFCD alapon.

2014-06-03 15:24:06 • Konkoly Tibor

Szalay Krisztián

A TFCD (Time for CD) vagy a TFP (Time for Pictures) fotózás elsődleges célja az volt, hogy a modell az idejét (munkáját) adja azért, hogy cserébe képeket kapjon. Gyakorlatilag egy kölcsönös, egymás segítésén alapuló megállapodásról van szó. Eddig még nem is volna ezzel probléma. A gond ott kezdődik, hogy egyre jobban összemosódik az ingyen munka a valódi TFCD-vel. Felvet bizonyos etikai kérdéseket is, hogy mi az, ami még belefér a TFCD fotózás kereteibe, és mi az, ami már kihasználásnak minősül.

A Facebookon az egyik TFCD csoportban nemrég arra lettem figyelmes, hogy egy induló webáruházhoz egy fiatal divattervező lány kért TFCD alapon segítségét. Többen kifogásolták, hogy ez már nem TFCD, hanem ingyen akar nyerészkedni. Volt persze a másik tábor is, aki semmi kivetni valót nem talált benne, hiszen korrekt volt a kiírás, aki szeretne ilyenben részt venni, az felnőtt módjára képes saját maga meghozni a döntését. Nekem is ez volt a véleményem, és a mai napig is így gondolom, hogy ez rendjén van.

Kíváncsi vagyok azonban, hogy kinek mi erről a véleménye. Indulatból senki ne írjon, mert arra nem vagyok kíváncsi, hanem kizárólag megfontolt, gondolatokkal alátámasztott nézőpontok érdekelnek. Hol a határ, ami még belefér a TFCD alapon történő fotózásba?

2014-06-03 13:12:12 • Szalay Krisztián

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató