Fórum / Általános fényképezés / Tükörreflexes vagy MILC?

Tükörreflexes vagy MILC?

Létrehozta: Kövesi Zoltán227 hozzászólás

Szalay Krisztián

Kedves István!

Kategóriájában egy nagyon jó darab, minőségi optikával pedig pláne.
A megjelenéshez pedig gratulálok!

2018-12-01 18:01:49 • Szalay Krisztián

Murányi István

Kedves Krisztián! Köszönöm, a választ. A kérdés feltevésem óta időben folyamatosan gyűjtöttem az információkat. El is döntöttem, hogy az én felhasználási területre megfelelő a GX80 (most szettben lement az ára bő 200 E Ft-ra), de lehet, hogy majd vásárlok hozzá egy fényerősebb fix objektívet. Egyébként a GX7-el készült képek, egy túra leírás keretében nemsokára megjelennek egy magazinban.

2018-11-30 18:12:54 • Murányi István

Szalay Krisztián

Kedves István!

Olyan szépen összeszedted az általad lehetségesnek tartott szetteket, hogy nem is nagyon tudok mit hozzáfűzni. A kínálat persze, hogy óriási, és ez egyre nagyobb lesz. Nem gondolom, hogy kategóriához kellene ragaszkodni. Nézd meg, hogy mit lehet kapni azon az áron, amennyit szánsz a termékekre, és nézd meg az azokkal készült fotókat. Rengeteget találsz a neten. Lesz néhány, aminek kifejezetten fog tetszeni a képe. Azokat nézd át alaposan, és ha a paramétereit rendben találod (azaz megfelel az elvárásaidnak), akkor meg is találtad a számodra ideális gépet. Nem nagyon tudok javaslatot tenni, mert ez egyrészt szubjektív, másrészt pedig olyan nincs, hogy a legjobbb gép a kategóriájában. Mindig viszonyítás kérdése, hogy mitől számít legjobbnak. A személyes véleményem az, hogy a GX80 jó optikával szépen teszi a dolgát, bátran ajánlom.

2018-11-30 14:04:53 • Szalay Krisztián

Murányi István

Kedves Krisztián!
Az év elején már kaptam tanácsot tőled, akkor vásároltam egy használt, de jól működő Panasonic GX7-et egy kit obival és egy telével. Sajnos, nem tervezett módon váltam meg a szettől…
Most szükségem lesz egy új rendszerre. Amire használom az teljesen általános fotózás: család, kirándulás. Továbbra is fontos, hogy könnyen hordozható legyen a gép, de azért jó minőségű képeket tudjak készíteni. Olvastam, hogy nemrégiben hasonló célra ajánlottad a Panasonic LX100 II-t. Arra lennék kíváncsi, hogy vajon, hogy teljesít egy Panasonic GX80-al szemben? (Engem a kisméretű gépvázak nem zavarnak, mert viszonylag kicsi a kezem.) A GX80-n úgy látom a nyers adatokat tekintve, hogy nagyjából a GX7 tudását vitte tovább (..sajnos az EVF-t is, amiért nem voltam oda), bár egyel alacsonyabb kategória.
Ha a Milc vonalon vezetem tovább a gondolatsort, akkor más típusok is érdekelhetnek, ha ajánlod őket. A GX80 szett 12-32 kit obival és 35-100 tele (bár a 100-at kicsit kevésnek érzem egy teléhez) most 240 E Ft alatt is megkapható. A Sony Alpha 6000 a 16-50 kit obival és 55-210 telével is 250 E Ft alatt van, de nem tudom, hogy egy ilyen régi gép megér-e ennyit. (Ha egy kategóriát lépek, akkor a GX8K 14-42-vel szintén kijön 240 E Ft-ból, de akkor még nincsen telém….Alpha 6300 16-50 kb. 280 E Ft…) Esetleg valamelyik Olypmus, vagy Fuji..? A hatalmas kínálatból azt sem tudom, hogy melyik illik ebbe a kategória szintbe.
Légy szíves mondd el a véleményed a témában, ami ad még egy kis lökést, hogy melyik gép, gépkategória felé mozduljak.
üdv: István

2018-11-28 20:39:39 • Murányi István

Szalay Krisztián

Szia Melinda!

Az expo szám is egy tényező, bár nem feltétlenül következtethető a gép állapota. Van aki legyilkolja hamar, van akinek hosszú ideig, rengeteg kattintás után is tökéletesen működik. Emberi tényező is szerepet játszik benne, hogyan bántak vele. Egyébként a külső nyomok is árulkodnak róla.

A zár elállítódhat. Ahhoz, hogy ezt észlelni tudd néhány exponálás alatt, ahhoz már komoly gond szükséges. Alapvetően ehhez műszeres mérés szükséges. Azt meg tudod nézni, hogy az objektív élességállítása rendben van-e. Azt valamennyire még látod is a gép kijelzőjén. Persze, közel sem annyira mintha számítógépen néznéd, de valamennyit árulkodik róla.

2018-11-06 07:22:37 • Szalay Krisztián

Sulyok Melinda

Szia Krisztián!
Nyáron szerettem volna venni egy BRIDGE gépet, ami végül elmaradt. Azon gondolkodom, hogy veszek egy használt DSLR és 1-2 objektívet. Az objektíveknél néztem már, hogy a lencse por, karc és gomba mentes, meg persze a csatlakozása is megfelelő legyen. Erről még videókat is találtam, hogyan érdemes használtat venni. A vázzal kapcsolatban viszont vannak homályok. Egyelőre csak így lehetne egy bridge árán dslr gépem.
Sokan írják, hogy x - expo szám, néhányan azt is, hogy kb mennyire van kalibrálva a gép.
Mire érdemes figyelni használt gép vásárlása esetén? Nem a külső, használati kopásokra gondolok, hanem olyanokra, amiket egy-egy próba alatt észre lehet venni.
Köszönöm!

2018-11-05 15:04:07 • Sulyok Melinda

Szalay Krisztián

Kedves Zalán!

Jól sejtem, hogy ez egy webáruházhoz kellene? Ahhoz, hogy minőségi eredményt elő tudj állítani, egy kicsit szűk a keret, és még a megfelelő világításról is gondoskodni kell. Szerintem bármelyik MILC-et megveheted, amit ebből az árból megkapsz.

2018-10-27 13:48:20 • Szalay Krisztián

Walter Zalán

Kedves Krisztián!

Fényképezőgép vásárláshoz szeretném a tanácsodat kérni. A géppel beltérben szeretnék ruhákat fotózni, állványról. Ehhez keresem a legmegfelelőbb gépet. Keret 130 ezer ft. Milyen gépet ajánlanál?

Köszönöm!

2018-10-26 18:49:50 • Walter Zalán

Szalay Krisztián

Erika, nagyon szívesen!

2018-10-10 20:03:48 • Szalay Krisztián

Csiba Erika

Krisztián nagyon kedves vagy , köszönöm szépen a tippet :)
további jó munkát kívánok ! szia

2018-10-10 17:47:32 • Csiba Erika

Szalay Krisztián

Szia Erika!

Valószínűleg akkor valóban egy csúcsminőségű kompakttal járnál a legjobban. Van több is, de szerintem ami az egyik legjobb - figyelembe véve az általad leírt követelményeket - a Panasonic Lumix DC-LX100 II. Nem olcsó, de nagyon jó. Nézz utána, érdemes! Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a minnőségnek ára van.

2018-10-09 21:26:53 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Szia József!

Szerintem teljesen jó választás. Attól, hogy valaki más szokott-e utólag vágni, nem jelenti azt, hogy ne törekedhetnél a tökéletesre. Sokkal szebb eredményeket fgosz elérni.

2018-10-09 19:10:07 • Szalay Krisztián

Csiba Erika

Szia Krisztián !
Be kell vallanom , hogy a MILC-ekről még nem is hallottam ,  vajmi keveset tudok ..... :/
A lényeg nálam a kép minősége lenne , tiszta és éles fotókat szeretnék ,a végső  szó úgyis a LIGHTROOMé .Kiránduláskor természetet , épületeket , annak részleteit ,  vízesést és környezetes portrét fotózok. Az nem baj ha a gép nagyobb csak ne legyen nehéz cipelni !!! Így elmondva tudnál valamilyent ajánlani ?
köszönöm előre is üdv.

2018-10-09 18:00:37 • Csiba Erika

Hegyi József

Szia Krisztián!

Köszi a gondolatokat. Hát még a profi (sport)fotósok is használják a croppolást. Persze, ha nekem is megvan a megfelelő eszközöm (teleobjektív+telekonverter+átkapcsolás APS-C-re), akkor nem kell vágni.
Ha Milc akkor Sony A7III+24-105/f4+középkategóriáa állvány. Ezen az áron tudnám megvenni a D850-et és akkor csak nézegetem, mert obi még nincs hozzá. Ma megyek Budapestre, megnézem az új Canon EOS R-t és veszek egy "eszközparkot". Ha tükrös, akkor nem tudom, hogy mi lenne az igazi, valószínűleg egy Canon 5d mark IV.+ egy obi.

2018-10-09 03:54:42 • Hegyi József

Szalay Krisztián

Szia Erika!

Nem csodálom, hogy meguntad a cipelését. Kérdésem, hogy mennyire akarsz pici gépet? Tényleg nagyon kompaktot szeretnél, vagy MILC is szóba jöhet, amit egy övre fűzhető tokban elbírsz? A kompaktoknak az az előnyük a MILC-cel szemben, hogy kisebbek méretben, zoom tartományuk viszont sokkal nagyobb tud lenni. A MILC-ek a nagyobb szenzor és nagyobb optika végett jobb képet adhatnak, de azért méretben nagyobbak. Ezena téren mi az elképzelésed?

2018-10-08 09:11:58 • Szalay Krisztián

Csiba Erika

Szia Krisztián !
Gazdája vagyok egy NIKON D 7200 18-140 mm gépnek ..... amit nagyon jól tudok kezelni és a Lightroom ban utó munkázni ....viszont mostanság sokat túrázunk , reggeltől estig .Beelégeltem cipelni ezt a nagy gépet , mert délutánra fáj a nyakam és a derekam , ezért szeretnék venni vmilyen nagyon jó  kompaktot , ami minőségben vetekszik egy tükör reflexes géppel .Kérdés milyet ?????? tudnál esetleg ajánlani ? köszönöm szépen

2018-10-07 17:02:15 • Csiba Erika

Szalay Krisztián

Szia Józsi!

Így már értem a koncepciót. Semmiképp ne gondolkodj abban, hogy utólag ki kell vágnod egy kép részletét! A lehető legrosszabb dolog, amit tehetsz. A minőség romlás mellett nem fogod megkapni azt az optikai hatást, mintha kitöltötted volna a teret. Inkább használj telekonvertert, és a fényveszteséget pótold hosszabb záridővel vagy magasabb fényérzékenységgel (a D850 kimagaslóan jó ezen a téren).

Ha én lennék a helyedben, akkor a Nikont vásárolnám meg, mert ahhoz nagyon jó áron lehet kapni hihetetlen jó minőségű nagylátót (is), amilyeneket például a Samyang vagy az Irix palettáján találsz. Alapnak a jól bevált 50-es (f1.4, vagy ha van rá bőven keret, akkor a Sigma alapját ajánlom). Teleobjektívek terén is nagyobb a mozgástered.

Persze a döntés a tiéd.

2018-09-20 13:57:21 • Szalay Krisztián

Hegyi József

Szia Krisztián!
- nagylátószög: kevés fény melletti épületbelső fotózás ( a cél elsősorban a szerkezeti hibák fotózása, másodsorban esztétika), épület homlokzatok fotózása közelről. (Itt jól jönne egy T-S lencse), tájképek.
-teleobjektívnél a probléma a madarak, állatok fotózása, ahol nem tudok kellően közel menni. Egy kisebb fókusztávolságú lencsével a fotóalany kisebb lesz, de szeretném ha jól kitöltené a képet, ezért nagyítanom kell, ami minőség romlásával jár(hat). Hosszabb gyújtótávolságúnál kellően nagy lesz a fotóalany, így nem kell nagyítanom, kivágnom. Ha azonban egy 40 Mp-es gépre teszek egy rövidebb telét, akkor, ha nagyítanom is kell, talán nem megy a minőség rovására. Tehát két alternatíva van számomra:
a. 40 MP-es gép "rövidebb", olcsóbb objektívvel,
b. 24 MP-es gép "hosszabb", drágább lencsével.
Kérdés: melyik a jobb választás a jobb nyomtatott kép eléréséhez?
Köszi.
Józsi.

2018-09-20 11:45:45 • Hegyi József

Szalay Krisztián

Szia József!

Az addig oké, hogy fullframe a cél. Viszont onnan kiindulva, amit írtál, nem lehet eldönteni, hogy melyik a jobb. Objektívet mindig az adott témának megfelelően kell választani. Mit szeretnél fotózni? Meg tudod határozni, hogy melyek a legfőbb témák, ami miatt az egész kategória váltást végre akarod hajtani?

2018-09-20 10:29:28 • Szalay Krisztián

Hegyi József

Szia Krisztián!

A véleményedet szeretném kérni a következő témában.
Full frame-s gépre szeretnék váltani. Nagylátószögű, teleobjektívre és egy "normál" zoom objektívre lesz szükségem. melyik a jobb választás: 24 MP-es gép egy 200-500-as objektívvel vagy egy 42 MP-es egy 70-300-as lencsével? A 42 MP-es géphez még némi anyagi forrás kellene. A 42 MP-es érzékelőnek nem csak nyomtatásnál, hanem a "cropolásnál"- rövidebb gyújtótávolság esetén- is van jelentősége. Sony A7III/Sony A7RIII (Nikon D850). A D850 azért is jöhetne szóba, mert a meglévő négy lencsét (D7100) tudnám használni, míg eladom a D7100-as "kollekciómat".
Köszönettel: Józsi.

2018-09-20 07:41:24 • Hegyi József

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató