Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Tar Csilla

18-105mm f/3,5-5,6 G AF-S DX VR ED, ezt találtam hozzá. Nekem az is tetszik, hogy az d5200-ből van vörös is, és így igazi csajos :)

2016-03-01 20:31:31 • Tar Csilla

Tar Csilla

Szép estét neketek!

Köszönöm a válaszod, utána nézek akkor ennek az objektívnek. :)

2016-03-01 20:12:32 • Tar Csilla

Istók Lóránt

Kedves Krisztián!

Nemérg akadtam a holapodra, nagyon hasznos tanácsokat olvastam eddig. Éppen fényképezőgép vásárlás előtt állok. Jelenleg egy Fuji s6500fd bridge gépem van. Nyárra várjuk kisbabánk születését és úgy gondoltam, hogy eljött annak az ideje, hogy profibb fényképezőgéet vásároljak, hogy majd jó képeket tudjak csinálni a picurról. Alapvetően benti és kinti gyerekfotózásra használnám, de sokat utazunk, és ott is sokat szoktam fotózni. Jelenleg egy Nikon d3300-at néztem ki, ami a büdzyébe is beleférne. Két objektiv között vacilálok, egyik az AF-P 18-55 VR kit objektív, vagy a 18-105 VR. Melyiket javasolnád hozzá? Vagy esetleg valami más megoldást ebben a kategóriában? Mindkettő még a fájdalomküszöbön belül van, úgy gondolom, hogy tanulásnak, kezdetnek jó lenne, majd idővel lehet tovább fejleszteni. Segítséged előre is köszönöm!
Lóránt

2016-03-01 12:26:28 • Istók Lóránt

Szalay Krisztián

Szia Csilla!

Nagyon jó kis gép, vedd meg nyugodtan! Annyit javaslok, hogy a 18-105-ös objektívet válaszd hozzá, az jobb szolgálatot fog tenni neked a természetben. Ezek a számok a látószögre utalnak. A 18-as állásban tágas tereket, míg a 105-ös állásban "közelre hozva" látod a témát. A 18-55 nem tud ekkora tartományt átfogni.

A memóriakártyában pedig érdemes a gyorsabbat választani.

2016-02-29 15:24:38 • Szalay Krisztián

Tar Csilla

Kedves Krisztián!

Szeretném megvenni életem első komolyabb gépét. Főleg természet fotózásra és állatok fotózására szeretném használni. Amit kinéztem a Nikon D5200 + 18-55mm VR II Kit. Ahogy olvasgattam az elvárásaimnak megfelel. Kérdésem az lenne, hogy szted milyen memoriakártyát érdemes vennem bele?SD (Secure Digital) vagy UHS-I-kompatibilis SDHC-/SDXC-memóriakártyát? Gondolom az utóbbit érdemes gyorsaság miatt? Mi a véleményed a gépről? Valaki azt mondta nekem, hogy nincs magyar menüje, de a tánmogatott nyelvek között szerepel a magyar, így azt gondolom ez téves infó! Ez az objektív megfelelő kezdésnek sztem ?! Köszönöm a válaszod.

2016-02-29 11:41:56 • Tar Csilla

Szalay Krisztián

Kedves Benjamin!

Teljesen rendben van a két gép amit kinéztél. A részletgazdagság elsősorban az optikán múlik, tehát megfelelő minőségű objektívet vagy objektíveket érdemes választanod az említett témáknak megfelelően. Legolcsóbb megoldás egy fix 35-ös vagy fix 50-es 1.8-as obi. Ugyan zoom nincs, de a rajzolat nagyon szép. Megközelítőleg az emberi szem látószögét fogod megkapni eredményül.

2016-02-24 12:30:40 • Szalay Krisztián

Kristóf Benjamin

Szia Krisztián!

Épp fényképezőgép vásárlás elött állok eddig ami megfogott az a Nikon d5200 VR
és a Canon eos T5/1200D
Föbb kategoriák amit szeretnék fényképezni és videozni is autók és természet. Számomra elég fontos lenne a részletesség. Esetleg tudnál írni róluk egy két szót vagy ,ajánlani valami hasonló ár kategóriás fényképezőgépet ami nagyon részletgazdag képeket készit ? Előre is köszönöm a válaszodat.

2016-02-23 19:51:44 • Kristóf Benjamin

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen!

2016-02-10 20:27:49 • Szalay Krisztián

Jáksó Bence

Köszönöm!

2016-02-10 13:57:54 • Jáksó Bence

Szalay Krisztián

Bence, a használt cucc okozhat meglepetést. Igaz az új is, de arra van garancia. Nem csak az expo szám számít. Az a legfontosabb, hogy ki hogyan kezelte azt a gépet. Nekünk eddig elég nagy szerencsénk volt több használt gép vásárlásánál is, sőt az ismerettségi körben sem volt különösebb gond ilyen téren.

Ha használt gépet vásárolsz, nézd meg azt is, hogy kitől veszed meg. Sokat elárul a gép állapotáról a tulajdonosa. Illetve lehet szervizhez fordulni, hogy nézzék át a gépet, viszont az időbe és pénzbe kerül, ellenben nincs kínos meglepi.

2016-02-10 09:04:14 • Szalay Krisztián

Jáksó Bence

Arra is gondoltam mar h egy alapobi kezdesnek. 50mm f/1.4 meg a keretbe benne is van. Lenne meg egy utolso kerdesem, ha szabad! Nem tudom ki hogy van vele de en nem merem bevallalni a hasznalt gep vasarlast. Ha megis erre vennem a fejem a vaznal obinal mit kellene megfigyeljek? Vaznal annyit tudok h 10 ezer alatt legyen az expo ha minden igaz valahol ilyet olvastam.

2016-02-08 16:59:57 • Jáksó Bence

Szalay Krisztián

Ha általános célra akarod használni, akkor javasolnék egy jobb vázat a belépő szinttől egy 1.8-as alapobival. Azt univerzálisan tudod használni. Sportra akkor jó, ha a téma nincs messze. Ellenkező esetben profi teleobi kell, ami árban messze meghaladja a keretet. Az alapobi (nem a kit!) szép képet ad, csodás portrékat fogsz tudni vele készíteni.

2016-02-08 16:33:40 • Szalay Krisztián

Jáksó Bence

Portre, sport ezek elsodlegesen, de amugy minden. Ha Nikon mellett döntenék ki is néztem a szerintem megfelelo objektivet portrezashoz egy Nikon 85mm 1.8G. Objektivek teren tudom milyen temahoz milyen objektiv kell. Tanakodas azon van hogy kozepkategorias vaz valasztas kitobival vagy egy alapobival, masik pedig beleposzintu vaz de akkor kitobit elhagyhatnam es viszonylag jo optikat vehetnek.(~200-250 ezerert)

2016-02-08 03:55:49 • Jáksó Bence

Szalay Krisztián

Szia Bence!

Nagyon jól gondolkodsz, és az is nagyon jó, hogy nem kapkodod el a választást! Ha meg kellene határoznod, hogy mi az a néhány fő téma, amire elsődlegesen használnád a gépet, mi lenne az?

Mindezek mellett, ha valakinek van mélyebb tapasztalata a két gép összehaosnlítását illetően illetően, megköszönöm, ha ír róla néhány sort!

2016-02-07 19:48:56 • Szalay Krisztián

Jáksó Bence

Szia Krisztián!
Tudom, hogy nem vagy jártas a Canon gépei között, viszont hátha valaki tudna nekem választ adni! Adott 400 ezer forint amit rászánnék a "fotózásra". Nagyon fontos szempont nálam, hogy minőségi képet tudjak késziteni. Canon eos 70d nagyon megtetszett nekem, viszont mivel 400 ezer a plafon, ezért csak kitobival tudnám megvenni, ezért elkezdtem nézelődni belépőszintű gépeket és maradt a 700d kiszemeltnek. Bujom folyamatosan az internetet, hogy miért érné meg a jobb váz, mikor egy összehasonlitásban, egy 70d és egy 700d ugyanolyan objektivvel(kit) semmi különbség nem volt látható képminőségben. Minden téma érdekelne, viszont sportfotózásnál a 70d jobban érvényesülne a 700d-vel szemben(gyors af 19keresztszenzor). Esetleg szóba jöhetne a nikon d7100 ami nagyjából 50ezerrel olcsóbb és akkor máris többet tudnék obira költeni és nem kellene kitobi, viszont nem tudom miért, de Canont szeretnék. Szóval nem tudom miért kerül 2szer annyiba a 70d 700dvel szemben ha igazából a képminőség ugyanaz, videózás terén persze jobb a 70d a dualpixel af miatt, de inkább a fényképezés érdekel, mintsem a videózás. 200-250 körül tudnék venni objektivet(ami tudom ,hogy nem egy profi szint, viszont kitobinál sokkal inkább jobb), ha 700d vázat veszem. Jó képminőséghez tudom, hogy sokat kell befektetni, viszont mivel teljesen kezdő vagyok igy a 400 ezer forint nem kevés pénz, és nem szeretném elhamarkodni a vásárlást.

2016-02-07 11:15:05 • Jáksó Bence

Szalay Krisztián

Kedves Tünde!
Nagyon szívesen!

2015-12-10 09:30:35 • Szalay Krisztián

Bogya Tünde

szia Krisztián!
Igen erre! Nagyon köszönöm, hogy elküldted, és hogy gyors voltál!
Tünde.

2015-12-09 14:56:06 • Bogya Tünde

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

Találtam neked egy hasonlót. Konkrétan ezt.
Erre gondoltál?

2015-12-05 18:16:54 • Szalay Krisztián

Bogya Tünde

sziasztok!
Szeretnék többet megtudni a fényképezőgépekről, hogy melyik milyen kategóriába sorolható és melyik évben gyártották. Itt (https://hu.wikipedia.org/wiki/Nikon) találtam egy jó kis érthető táblázatot a Nikonról a lap alján. Tudna írni valaki egy hasonlót a Canonról is? Nagyon nagy segítségemre lenne!
Köszönöm!
Tünde.

2015-12-03 17:35:34 • Bogya Tünde

Szalay Krisztián

Szia Nikoletta!

Köszönöm kérdésed, először is azt javaslom, hogy olvasd el azt a blogbejegzyést, amit pár hózzászólással korábban ajánlottam Ramónának. Abban átfogóan minden benne van, amit tudnod kell a gépválasztás kapcsán.

A váz teljesen jó, már csak az objektív a kérdés. Ezzel kapcsolatban is olvasd el a cikket, mert ott kifejtem, hogy mit várhatsz el a leendő eszközödtől. Ha hobbi célra kell, akkor a 18-105-ös kitobit vásárold meg hozzá. Ha fontosabb a jobb kép, akkor mélyen zsebbe kell nyúlni, mert csak az optika lesz 400ezer környékén arra a feladatra, amihez neked kell.

Mindenképpen érdemes megtapizni a gépeket élőben, hiszen sokat számít az első benyomás. Valamelyik jobban fog tetszetni, és válaszd majd azt. Ha azonos kategóriában hasonlítasz össze márkákat, megközelítőleg ugyanazt várhatod el mindkettőtől. Túl nagy különbség nincs. Főleg a hobbi gépeknél.

2015-11-26 08:12:21 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató