Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Török Ági

Köszönöm a választ Krisztián. Egy másik fotós ismerősöm is közben azt mondta nekem hogy d7100-at ne, mert elrontották az érzékelőjét, és nem jó. Hát én még nem olvastam ilyet, de

nagyon hálás lennék ha D7100 tulajok ehhez hozzászólnának. :)

Így hátha észrevehetőbb :) Egyébként örülök, hogy van róla pozitív vélemény is, mert nagyon belezúgtam :) Amúgy egy másik jó barátom ajánlotta nekem ezt, és ő se hallott még ilyenről.
Igen, úgy érzem ha váltok, akkor legyen értelme a váltásnak. A D60-ra ráadásul csak olyan objektívet vehetek, amiben van motor, tehát ebben is kissé korlátolt.
Még a D300S-et javasolta az, aki leszólta a D7100-at, de az már húzós.
Attól függetlenül felteszem a kérdést, hogy a kettő közül melyiket javasolnád?
Köszönöm,
Ági

2015-03-27 17:22:49 • Török Ági

Szalay Krisztián

Szia Ági! Üdv a Fórumban! Azt a bemozdulásos dolgot én sem értem. Éppen ellenkezőleg, egy robusztusabb gépet sokkal könnyebb megtartani, sokkal biztosabban lehet vele exponálni. A bemozdulás elkerülése végett érdemes a reciprok szabályt betartani, a gépet minél stabilabban megtartani, és ennyi.

Az általad kinézett vázak valóban nagy lépésnek számítanak, de ez teljesen rendjén van. Minek vásárolnál csak kicsivel jobb eszközt? Nem lenne értelme. Nem kell félned a váltástól. Ha megvennéd a jelenleg kapható legprofibb vázat, azzal is könnyen elboldogulnál. Csak biztatni tudlak!

2015-03-27 11:20:14 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Gábor, megtisztelsz vele! A Képalkotás alapjai címűt javaslom első körben, ami a komponálást vesézi ki. Bármilyen géppel nekifuthatsz. Ami pedig az obit illeti, egyetértek Ádámmal és Lászlóval, univerzálisabban tudod használni a DX-es vázzal mint az 50-est. Közeli portrékhoz az 50-es jobb, ha viszont erről le tudsz mondani, akkor valóban jó megoldás lesz számodra a 35-ös. Ráaduásul nem kell azt sem lecserélned, ha komolyabb vázat vásárolsz a későbbiekben.

2015-03-27 11:12:23 • Szalay Krisztián

Hegedűs Gábor

Kedves Ádám és László!

Nagyon köszönöm a segítséget! Számomra meggyőzőbb az olyan vélemény, ami a gyakorlati tapasztalatokra alapszik :)
Most az 50 mm-esre hajlok inkább, de előbb utóbb beruházok egy nagyobb látószögűre is, de lehet, hogy akkor már inkább egy 28 mm-est fogok beszerezni, hogy belső tereket (pl. templomoknál) vaku nélkül is le tudjam fotózni.

Üdv: Gábor

2015-03-27 08:29:24 • Hegedűs Gábor

Fodor László

Sziasztok!
Gábor, kiegészíteném Ádám hozzászólását.
Nekem DX-es vázhoz van mindkét szóban forgó fix objektívem, azaz egy 35mm 1.8 DX és egy 50mm 1.8 (FX). Azt kell eldöntened, mit akarsz fotózni inkább! Ha a nagyobb látószög kell, pl: épületek, természet, stb. akkor a 35mm-es objektív, ami Neked kell! Ha portré, vagy egyéb téma, amihez elegendő a kisebb látószög, akkor az 50mm-es.
Neked DX-es vázad van/lesz. Azaz a 35mm kb.44 fokos látószöget ad, míg az 50mm-es az kb. 75mm-esnek felel meg és az kb.31 fokos látószög. Én mindkettőt használom, témától függően.
Mindkettőnek gyönyörű a képe, a rajzolata, teljesen meg vagyok velük elégedve. Hogy neked melyik a jobb választás, kérdés az, mit fotóznál vele.
Kis technikai szösszenet még:
35mm DX: DX-es érzékelő miatt tág blende mellett hamarabb fellép vignettálás a képek sarkánál. Illetve pl: portrénál ügyelni kell a fotózandó tárgytávolságra, mert könnyen torzíthat a kép, ha ezt rosszul választod meg. Természetfotókra, épületekre, bulifotókra, stb. tökéletes objektív, ahol kell a nagyobb látószög.
50mm FX: DX-es vázon a vignettálás szinte 0, mivel kisebb a gépben az érzékelő mérete, s ez levágódik. Én ezt kimondottan tárgyfotóra, portréfotóra használom, vagy bármire ahol elegendő a 31fokos látószög.
Összefoglalva: mindkét objektív jó választás, a 35mm-esnek nagyobb a látószöge (ami sokszor jól jön), de az 50mm-es DX-es vázon kisebb látószöge ellenére kevesebb hibával rendelkezik, valamint ha később FX-vázra váltanál, akkor ezt használhatod azon is, míg a 35mm-esre ez nem mondható el.
Remélem kivehető a fogalmazásomból, mi is a mondanivalóm. :) Akármelyikre is esik a választásod, a képminőség tetszeni fog! :)
Üdv, Laci

2015-03-26 22:41:14 • Fodor László

Török Ági

Sziasztok!! Nagyon szuper a fórum! Rengeteg a hasznos info és biztosan volt már erről szó, sőt, láttam is, de az első 6 oldal végigolvasása után feladtam, hogy teljesen végigolvasom. :)
Belépőszintű Nikon gépem van, egy D60. A kitobjektív mellé vettem egy 50mm és 1,8-as alapot, azt használom általában. Portré, család fotók, néha természet, kutyák, amit éppen érek, de általában emberek a téma. Eljutottam oda, hogy érzem a korlátait az öreglánynak, úgyhogy le szeretném cserélni egy haladó verzióra. A Nikon nálam marad, hogy kicsit az alap témához hozzászóljak, nincs tapasztalatom Canonnal, rövid időre volt csak a kezemben és annyi érzésem volt, hogy FURA :D Hiszen Nikonhoz szoktam, de sokan használnak canont ismerősök és attól függetlenül ugyanúgy tetszenek a képeik, mint a nikonos fotósoké, általában nyilván nem ezen múlik.
Na hogy a lényegre is térjek. D7000-ret vagy 7100-at néztem ki. Természetesen szeretnék majd jobb objektíveket is, de hát minden pénz függvénye. Hallottam ismerős fotóstól egy olyan véleményt, hogy a d60-hoz a d7000 is erős váltás, és hogy eleinte elkeseredett leszek mert sok lesz a bemozdult képem, a 7100-nál meg főleg, mert az még több megapixel. Nem nagyon értem, hogy hogy lesz több rossz képem egy 100x jobb géppel mint ami most van? Ezt megmagyarázná nekem valaki? :)

És természetesen úgy általánosságban is kérdésem, hogy melyiket válasszam? Szoktam ismerősöknek meg nem is annyira ismerősöknek is fotózni, nem csak saját célra, de mindig is hobbi marad.

2015-03-26 15:51:04 • Török Ági

Tolnai Ádám

Szia Gábor! Nekem is egy ilyen Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G-obim van, amikor lehetőség engedi ezzel az obival fényképezek, nagyon szép képet ad, nagyon szép a rajzolata is. Én a helyedben ezt venném, mert az ötvenes, ha jól tudom fullframe-re való, tehát az 50mm-ből 75-lesz ha DX-es vázon használod! Remélem tudtam segíteni! :)

2015-03-26 15:19:48 • Tolnai Ádám

Hegedűs Gábor

Eszembe jutott még egy kérdés: a Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G lehet jó választás az 50mm-es helyett?

2015-03-26 12:51:22 • Hegedűs Gábor

Hegedűs Gábor

Kedves Krisztián!

Sokra értékelem a segítséged! Gondolom a helyes vaku- és szűrőhasználathoz is rengeteg gyakorlásra van szükség :) Komolyan fontolóra vettem az oktatási lehetőségeid valamelyikének kihasználását. Még áttanulmányozom a lehetőségeket és jelentkezem :)

2015-03-26 12:49:35 • Hegedűs Gábor

Szalay Krisztián

Nagyon jó döntés! A vakuhoz valami fényformálót is javaslok, példul pici szoftboxot, amit tépőzárral lehet rögzíteni. Széepn lágyítja a fényt, nyugodtan televillanthatod az arcát az alanynak, vagy rávakuzhatsz közvetlen a fotózandó témára.

Érdemes még pár szűrőt is beszerezni, ami nagyon jól jöhet akár tájképnél, akár portrézásnál. Ilyen például a cirkuláris polár és az átmenetes semleges szűrő. Ez utóbbi a kültéri felvételeknél csodát tud művelni.

2015-03-26 12:33:46 • Szalay Krisztián

Hegedűs Gábor

Kedves Krisztián!

Amint újra elindul a képértékelő, a fejleményekről ott fogok tudni leginkább beszámolni :)

2015-03-26 12:33:38 • Hegedűs Gábor

Hegedűs Gábor

Kedves Krisztián!

Köszönöm a gyors segítséget! Legalább nem költök el feleslegesen 50 ezer forintot :) Inkább hozzáteszek még "egy keveset" és veszek egy SB900-as vakut beltéri fotózásra, hogy a 18-140-es objektívet jobban ki tudjam használni. Mi erről a véleményed?
Üdv: Gábor

2015-03-26 12:30:39 • Hegedűs Gábor

Szalay Krisztián

Szia János!

Kezdem a végéről. Szerintem ebből az árból nem fog menni az, amit tervezel. Ahhoz legalább ennyi kéne még. Az alapján amit leírtál, nekem úgy tűnik, hogy nem is feltétlenül lenne szükséged tükörreflexes fényképezőgépre. Írtad, hogy fontos a kis méretű könnyű váz. MILC gépen gondolkodtál már? A Nikonnak is ott vannak a kis fehér csodagépei és lenyűgöző ereményt produkálnak.

A kérdésedre visszatérve, igen van különbség az 5xxx és 7xxx sorozat gépei között. Lehet, hogy nem minden esetben szembetűnő, de ha tesztképeket nézünk, ott láthatóvá válik az eltérés. Keress rá a neten a tesztképekre, nagyon sokat fogsz találni, és az alapján látni fogod, hogy mit várhatsz el az egyes típusoktól. Ha már tesztképek, ténylegg nézz körül a Nikon 1-es széria produkciói között is.

2015-03-26 11:36:45 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Kedves Gábor!

Köszönöm szépen, jó érzés, ha visszaköszön a munkám ilyen formában is! Mielőtt a kérdésedre válaszolnék, szeretnélek megnyugtatni, hogy annak ellenére, hogy a 7xxx-es sorozat valóban jobb minőségileg, mégsem ez számít hobbifotózásnál igazán, hanem az alkotás öröme.

Az 1.4-es objektív tény és való, hogy nem véletlenül kerül kétszer annyiba mint az 1.8-as testvére. Azonban ez a különbség szinte észrevehetetlen, ha a képet egy hobbi váz rögzíti. Ha mindkét obival készítenénk képet, és a fotókat egymás mellé tennénk, lehet, hogy látszana a különbség, de véleményem szerint felesleges lenne erre beruháznod. Az 1.8-as bőségesen elegendő. Ami pedig a blendét illeti, 1.8-nál is olyan pici a mélységélesség, hogy az már szinte zavaró. 1.4-nél meg pláne. Ha a jövőben vásárolsz komolyabb gépet, ahhoz is tökéletesen fogod tudni használni az 1.8-at is. Csodálatos képe van, fogod majd látni.

Nagyon örülnék, ha beszámolnál a fejleményekről! :)

2015-03-26 11:29:07 • Szalay Krisztián

Nagy János

Sziasztok, Szia Krisztián!

A tanácsotokat szeretném kérni. Én egy hobby fotós vagyok, eddig egy Canon 60D gépet használtam egy 24-105 L objektívvel. Gyönyörű képeket készítettem, nagyon elégedett voltam. A cuccomat eladtam és most szeretnék egy új gépbe és objektívbe beruházni. Viszont most Nikon gépet szeretnék venni, valahogy jobban tetszenek nekem a Nikonnal lőtt képek, mint a Canonosak.
Amire használom a gépet :
Nyaralásokkor főleg gyönyörű tájak fotózására, de szeretnék vele közeli portré fotókat is készíteni.
Fontos a kis méretű és könnyű váz, ezért 2 gép között vacillálok. D5300 vagy D7100-es gép között szeretnék majd választani és ehhez kapcsolódna az első kérdésem. Ami nekem nagyon fontos, a gyönyörű képminőség és hogy szerintetek van-e különbség a 2 gép képminősége között? Érdemesebb-e megvenni a 7100-asat vagy ugyanazt a minőséget tudja a D5300-as is?

A másik kérdésem pedig az objektivvel kapcsolatos. Még a Canonnál egyértelműek a profi objektívek jelölései, addig a Nikonnál nem igazán tudom hogy milyen objektívet válasszak.
Mindenképp teleobjektivben gondolkodom, nem szeretnék több objektívet, viszont valami olyat szeretnék, minőségben mint a 24-105L-es volt.
Mit tudtok ajánlani ami legalább olyan képminőségben mint amilyen a Canon L-es obi volt?
Nem feltétlenül ragaszkodom Nikon objektivhez, szóba jöhet más márka is, egy a lényeg, a gyönyörű képek és hogy beleférjen kb. 200-250.000 Forintba.

Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!

Üdv.

Jani

2015-03-26 11:06:09 • Nagy János

Hegedűs Gábor

Kedves Krisztián!

Én is ma leltem rá erre a fórumra és egyvégtében végig is olvastam :) Csak gratulálni tudok hozzá!
Sok olyan információhoz jutottam itt egy helyen koncentrálva, ami nagyon nagy segítség a hozzám hasonló kezdő hobbifotós számára. Nemrégiben szereztem be életem első tükörreflexes fényképezőgépét egy D5300-as vázat és hozzá egy 18-140-es "utazó" objektívet. Ha előbb olvasom el ezt a blogot, akkor lehetséges, hogy most egy 7000-es szériás gépem lenne, de a jelenlegi masinám is akkora ugrás az előző
fényképezőgépeim után, hogy egyenlőre "megelégszem ennyivel" :) Ahogyan itt olvastam, azért ezzel már el lehet kezdeni komolyabban fotózni és kellő gyakorlatra szert téve lehet az irány valamelyik Nikon FX széria. Most viszont szeretném a segítséged kérni a fix objektív kiválasztásában.
A Nikkor AF-S 50mm f/1.4 G és a Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G között vacillálok. A konkrét kérdésem az lenne, hogy ennél a váznál megéri-e a kétszer olyan árú nagyobb fényerejű objektívbe befektetni?
Magamat ismerve, ha a jövőben tudok venni egy komolyabb profi gépet akkor, úgyis új objektíveket fogok hozzá beszerezni annak megfelelően, hogy a fotózás melyik iránya, vagy irányai érdekelnek.
Válaszod előre is köszönöm!

2015-03-25 12:52:37 • Hegedűs Gábor

Szalay Krisztián

Valamennyit biztosan számítanak ezek a tényezők. Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy mégiscsak a belépő kategória, tehát nem fognak profi eredményt nyújtani. A timelapse is akkor fontos, ha ilyen irányba akarsz elmenni. Az AA filtert egyre több gépből kihagyják, elképzelhető, hogy emiatt jobb képet ad. Érdemes megnézni ezt az oldalt. Elég jól körbejárja a gépet.

2015-03-25 09:25:58 • Szalay Krisztián

Krommer Ákos

A következők szempontok ezen a szinten, ezekben a gépekben szerinted mennyire relevánsak a választáskor? Mennyire érdemes ezeket komolyan venni? Ezek alapján jobb döntés lehet D3300?
D5200: jóval több AF-pont, és keresztszenzor, timelaps recording, valamivel jobb dinamikus tartomány
D3300: panoráma mód, jobb akkuidő, anti-aliasing filter hiánya, valamivel jobb szinmélység, EXPEED4, újabb szenzor

Köszi!

2015-03-24 11:49:45 • Krommer Ákos

Szalay Krisztián

Kedves Marianna! Kérdezz bátran, ezért van a fórum. Az említett közgyűrűsorok közül bármelyiket megvásárolhatod, mindkettő jó lesz a gépedre. Ha nekem kéne választanom a kettő közül, akkor a Kenko márkájúra esne a választásom.

2015-03-24 10:35:49 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Szia Ákos!

Nagyon szépen köszönöm a dicséretet! Igyekszem is olyat produkálni, ami hasznos. Persze ez nélkületek nem menne, tehát mondjuk bátran, hogy csapatmunka.

A kérdésed pedig nagyon jó. D3300 még nem volt a kezemben, a másik igen, így tényleges tapasztalatot nem tudok mondani a kettőről. Megnéztem a specifikációkat, és nekem az az érzésem, hogy az említett két modell kísértetiesen hasonló eredményt produkál. Az 5200-as pár milliméterrel nagyobb és 10 grammal nehezebb, ami ugyan nem számottevő, de mégis stabilabban lehet emiatt megtartani a gépet.

A döntés a te kezedben van, én csak a privát véleményemet tudom hozzáfűzni. Szerintem a kedvező árú gépet nyugodtan megveheted, hiszen úgyis le fogod idővel cserélni, ahogy változnak az igények és egyre többet tanulsz. Az árkülönbözetet pedig érdemes inkább olyan dolgokra költeni, aminek később is hasznát veszed.

2015-03-24 10:31:30 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató