Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Tollat a tyúkudvarból

Kelemen Zoltán
Kelemen Zoltán

Tollat a tyúkudvarból

A kép Pentax K-R géppel és auto chinon 1:19 50mm manuális objektívvel készült. Lovastábor alatt két kislány beszaladt a tyúkudvarba tollért, amikor az egyik kijött és sietve indult többi táborozó közé megmutatni szerzeményét, megkértem egy pillanatra, hogy álljon meg. Amerre a kislány néz, egy fehér falú épület van, az árnyékot sok éves diófa adja. A kérdésem, hogy témáját tekintve elegendő információt közvetít egy szemlélőnek? Megragadja-e, kíváncsivá teszi a tekintetet egy pillanatra a kép összessége? A kislány felsőtestéből többet kellet volna fényképeznem, és inkább hangsúlyosabban balra kellett volna elhelyezni, hogy a tekintete egy tágabb térbe nézzen?

Értékelés

Egy felvételen a szemlélő tekintetét a világos területek irányítják. Mindig azt a részt vesszük észre elsőnek, ami a legvilágosabb. Ebben az esetben a kislány nyakát és a hátát. Bár nagyon szépek a tónusok az arcon, mégis dominánsabb a közvetlenül megvilágított testrész.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a kislány arca mellett kellett volna több helyet hagyni, amivel egyet is értek, hiszen abba az irányba réved a tekintete. Másik megoldásként az álló formátum jöhetett volna szóba, és úgy valóban több látszana a testből is.

Azt mellékesen jegyzem meg, hogy az eredeti oldalarányt jobb lett volna megtartani. Így nagyon látszik a felvételen az utólagos vágás. Mindezekkel együtt nagyon szép és hangulatos a felvétel.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató