Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Szalay Krisztián

Kedves Zsuzsa!

Attól tartok, hogy csak nagyon nagy általánosságban tudok a kérdésedre válaszolni, ugyanis olyan sok tényezőtől függ, hogy azt szinte képtelenség lenne itt kitárgyalni. Ami fontos, hogy az optimális legjobb technikai minőséget nyújtanod kell, mivel kereskedelmi céllal fotózol. Ami még ennél is fontosabb, az az, hogy tudj fényképezni. Nem csak technikai értelemben értem, hanem szubjektív vonatkozásában is.

Ami pedig a képértékelőt illeti, kb mostantól két hónap múlva fogom újra elindítani.

Szóval, a helyedben megalapoznám ezt az egészet egy elfogadható vázzal (az obid megvan hozzá), és a képzéseket is javasolnám mindenképpen! Kicsit hazabeszélek ezzel, de tény, hogy a tudás többet ad mint a puszta technika.

2015-05-14 08:40:58 • Szalay Krisztián

Németh Zsuzsanna

Kedves Krisztián!

Ismét egy kérdéssel fordulok hozzád. Egyre inkább kezd megtetszeni a fotózás, a jelenlegi d3200-vel és fix 50-es obival is sikerült már a körülményekhez képest szép képeket készítenem.
Már rengeteg honlapot és fórumot böngésztem át, hogy egy fotós hogyan is szokott a pályán elindulni, de sikeresek 99%-a ezt nem igazán osztja meg, így nagy dilemmában vagyok, hogy hogyan is kellene a technikai hátteret felépíteni. Mivel sajnos nem mindegy pár százezer ide vagy oda, így ha a jelenlegi gépemet vagyis inkább egy másik DX-est igyekeznék obikkal felszerelni, akkor az egész táramat cserélhetem le majd, ha eljön az FX ideje. Bár őszintén úgy vettem észre, hogy hivatásosnak mondottak sem full frames géppel rohangálnak zömében… Mondjuk nem is tudom, hogy vannak-e olyan szépek a képeik mint amit én elvárok egy hivatásostól.
Tehát a kérdésem az lenne, hogy milyen géppel "szabad" fotózást vállalni vagy te hogyan csinálnád egy kezdő helyében?  (az elején inkább csak baba és párfotózások, mintsem esküvő és egyéb mozgalmas események megörökítése lenne a cél) . Az persze evidens nálam, hogy nem a váz hanem az obik és maga a fotós teszi a képet szebbé, de azért csak van különbség az FX és DX gépek között hamár az árban ekkorát ugranak.

Továbbá arra lennék kíváncsi, hogy a képértékelő mikor indul el újra?

Előre is köszönöm a segítséget!

2015-05-12 15:01:32 • Németh Zsuzsanna

Gyuricza Ferenc

Szia Krisztián. Azt szeretném kérdezni tőled és a többi látogatótól hogy melyik Nikon objektíveket ajánlanád/ajánlanátok tájkép illetve makró fotózáshoz. Előre is köszönöm a választ :)

2015-05-10 18:15:55 • Gyuricza Ferenc

Szalay Krisztián

Ági, gratulálok a géphez, és nagyon örülök, hogy tudtam segíteni! Mindenképp számítunk az élménybeszámolóra, és persze arra is, hogyan boldogulsz az új családtaggal.

2015-04-28 15:47:31 • Szalay Krisztián

Török Ági

Ugyanez a helyzet nálam is, mint Mariannál! Megvettem a d7100-asomat :) Remélem sikerül kiismernem minden csínját bínját :) Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, majdnem sikerült elriasztani tőle, de itt is meg egy két ismerős révén, aki használja meg lettem győzve, hogy jó vázat vásároltam :)
Köszönöm még egyszer. Ha lesz kérdésem, biztosan jelentkezem :)

2015-04-28 10:16:56 • Török Ági

Szalay Krisztián

Kedves Mariann!

Gratulálok a géphez, és nagyon örülök, hogy tudtam segíteni! A céljaitoknak megfelelően a lehető legjobb gépet vettétek meg. Biztos vagyok benne, hogy hosszú ideig fogjátok tudni használni.

2015-04-16 08:01:28 • Szalay Krisztián

Kocsisné Bognár Marianna

Kedves Krisztian!

Par hete kertem a segitsegedet,hogy melyik gepet valasszuk es sok segitseget nyujtottal ebben.Megvettuk a Nikon D7100-at es nagyon meg vagyunk vele elegedve! Nagyon koszonom a segitsegedet, nelkuled biztosan nem lenne egy ilyen jo gepunk! :-)))

2015-04-15 11:31:15 • Kocsisné Bognár Marianna

Szalay Krisztián

Zsuzsanna, nagyon szívesen, örülök, ha tudtam segíteni! Annyit érdemes tudni ezekről a szorzókról, hogy ez a szenzor méretek különbségéből adódik. A fullframe kifejezés arra utal, hogy a szenzor mérete megegyezik a kisfilm méretével, azaz pontosan 36x24 milliméter. A DX méret pedig ennél kisebb. Az objektív a szenzorra kirajzol egy képet. Ha ezt kisebb felületen rögzítjük, akkor értelemszerűen lesznek olyan részek, ami lemarad a képről. Ez pedig látszólag azt a hatást eredményezi, mintha szűkebb szögben látna az objektív, azaz hosszabb lenne a gyújtótávolsága. Ez az alapja a szorzó tényezőnek.

2015-04-13 16:12:57 • Szalay Krisztián

Németh Zsuzsanna

Nagyon szépen köszönöm a választ. Már komolyan azt hittem, hogy annál is fel kell szoroz, de nem igazán láttam értelmét akkor a külön megjelöléseket az obikon. Megnéztem megint miket ír a könyvem és ott tényleg azt állítja hogy a DX-es obit is fel kell szorozni… Nem is értem, félre biztos, hogy nem olvasom, mert közel anyanyelvi szinten vagyok németből, de akkor viszont megdöbbentő, hogy a könyvben az összes obinál ezt csúnyán elírták. :/
Még egyszer köszi a választ :)

2015-04-13 15:09:01 • Németh Zsuzsanna

Szalay Krisztián

Kedves Zsuzsanna!

Semmi ok az aggodalomra, a DX-es objektívet a DX-es vázhoz találták ki, nincs semmilyen szorzó. Valószínűnek tartom, hogy a könyv arra utalt, hogy egy DX-es objektíven feltüntetett gyújtótávolság csak számított érték, ami igaz is. De ami rá van írva az obira, azt már nem kell tovább szorozni. Ez csak akkor van, ha a kisfilmes (fullframe) objektívet használod DX-es vázzal.

2015-04-12 20:02:07 • Szalay Krisztián

Németh Zsuzsanna

Kedves Krisztián! (vagy bárki aki tudja a választ a kérdésemre)

Van egy D3200-es gépem amihez elolvastam egy jó vaskos német nyelvű könyvet. Elérkeztem az obik tárgyalásához, mikor azt állította, hogy abban az esetben is ha egy DX jelölésű obit veszek hozzá, fel kell szorozni1,5-tel ! Most nem az a lényege egy DX obinak, hogy az pont akkora átfogású lenne a gépemen mint ami rá van írva? Vagy ez a gép még a DX-en belül is kisformátumnak számít vagy a könyv írta rosszul (többször is). Bocsánat, ha vmi kifejezést rosszul írtam, de mivel az összes szakszóval németül találkoztam csak igy kb érzésre használom a magyar szavakat most :D
Ezt azért is szeretném tudni, mert épp több obi között vacilálok (18-105, 18-140, 55-200) de ha ezt a 1,5 szorzót is bele kell még számolnom, akkor újra kell gondolnom az egészet.

Előre is köszönöm a segítséget

2015-04-12 11:19:32 • Németh Zsuzsanna

Szalay Krisztián

Szia Balázs!

Húúúú, hát nagyon szépen köszönöm ezt a gesztust! Nagyon örülök, hogy felajánlottad! Nem ígérem, hogy mostanában élni tudok vele, mert így is betemet a munka mennyisége, amit a készülőben lévő könyv tesz ki, de amint ezzel végeztem, esélyes, hogy sort kerítünk rá. :)

Amúgy pedig nagyon gratulálok hozzá, és öröm olvasni, hogy ilyen szeretettel vagy a géped iránt! Ez nagyon jó hozzáállás, csak így tovább! ha bármiben tudok segíteni, írj nyugodtan!

Nagyon köszönöm még egyszer a felajánlást!

2015-03-31 14:34:01 • Szalay Krisztián

Dániel Balázs

Szia Krisztián!

Pár hete én is a tanácsodat, illetve a segítségedet kértem gépválasztás céljából. Több okból kifolyólag már akkor is a D3300 felé húzott a szívem (nem utolsó sorban bestbuy kit 200ezer Ft alatt), de sajnos nem tudtál róla tapasztalati infókat adni. Kb. két hete elég jó áron hozzájutottam egy akció keretén belül egy új géphez (18-105-ös objektívvel) és azóta tesztelgetem, gyártom a "lomtárfotókat", habár már most elkaptam pár szép pillanatot. Nagyon meg vagyok elégedve a géppel, mivel első gépem, így nincs összehasonlítási alapom, de egyenlőre nagyon oda vagyok érte!
Nem tervezem, hogy az elkövetkező hónapokban akárkinek is a kezébe adjam a féltett drágaságom, de kétlem, hogy Te rosszul bánnál vele, így amennyiben kíváncsi vagy mire is képes ez a váz és szeretnéd, úgy kipróbálhatod. :)

Üdv: Balázs

2015-03-30 21:43:41 • Dániel Balázs

Nagy Marcell

Értem , köszönöm szépen!

2015-03-30 15:39:19 • Nagy Marcell

Szalay Krisztián

Szia Marcell!

Semmilyen tapasztalatom nincs ezen a téren, így én is csak rákerestem a neten, hátha akad valami olyan cucc, ami megoldást jelenthet számodra. Találtam is valamit:
Celestron T-Mount SLR Camera Adapter for Nikon F-Mount

Nézd meg, hátha ez az, amire szükséged van.

2015-03-30 15:35:34 • Szalay Krisztián

Nagy Marcell

Kedves Krisztián! Tudom , hogy nem igazán ideillő a kérdés, de nem találtam rá választ sehol. Van egy Nikon D3200 vázam, és össze szeretném csatlakoztatni egy Celestron Ultima 80 teleszkóppal, olvastam , hogy erre vmilyen adapterrel van lehetőség. Pontosan milyen adapterrel lehetséges ez? Köszönöm előre is!

2015-03-30 14:28:03 • Nagy Marcell

Szalay Krisztián

Minden olyan helyzetben használhatod, ahol lágy fényre van szükséged. Portréknál, zsánerképeknél (életképek), családi fotóknál, tárgyak fényképezésénél, bárhol. Valamennyivel csökkenti a fény erejét, tehát valószínűleg korrigálnod kell a vakut.

2015-03-28 13:19:12 • Szalay Krisztián

Török Ági

Ismét köszönöm a válaszokat! Neked is Ádám! A reggelizős képedtől megéheztem :) Én is így gondoltam, de az ember ekkora értékű gépnél (legalábbis nekem ez megviseli a pénztárcám) jobb ha minden kétséget kizár. Örülök a válaszotoknak, mert nagyon beleszerelmesedtem :) Valószínűleg erre fog esni a választásom. Kaptam ismerőstől egy kicsi softboxot, mert neki egyrészt nem volt jó a vakujára a méret amit kapott, másrészt használta, csak teletekerte barna ragasztószalaggal, amitől úgy néz ki a dolog, hogy ki akarta dobni. Na most én leszedtem a ragasztószalagot, egy fél tubus körömlakklemosóval letisztítottam a ragacstól és most tökéletes, ráadásul az én vakumra pont jó. Milyen szituációban javasolt használni? Én gondoltam minden esetben ha vakuzok, mert az csak jó, ha lágyítva van a fénye, de azért kérnék segítséget :)


Remélem jól betettem a linket, nem vok benne biztos. :)

2015-03-28 09:49:08 • Török Ági

Szalay Krisztián

Ági, ez nekem sem tűnik valós problémának. Nem gondolnám, hogy konstrukció hibás lenne ez a típus. Éppen ellenkezőleg, csak dicséretet hallottam róla. Vannak páran, akik ilyen géppel jönnek egyéni képzésre,  látom a gépeket működés közben és véleményem szerint egy kifejezetten jó hobbigép lett. Ádámnak megint osztom a véleményét, szívemből szólt.

A másik, hogy kifutó gépet nem biztos, hogy érdemes megvenni, ha van helyette újabb, jobb abban az árkategóriában. A D300S már nincs a Nikon fő palettáján. Tehát mindenképpen a D7100-at vagy a D7200-at javaslom.

2015-03-28 08:22:09 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Szia Ági!
Nekem is D7100 típusú vázam van. Nagyon meg vagyok vele elégedve, első tükrös gépem, szóval nincs nagyon viszonyítási alapom, de ez a szenzormizéria kicsit (nagyon) nekem kacsának hallatszik. Ha egy ekkora gyártó egy ekkora értékű gépnél (tudom ez nem a márka csúcsa) valamit elront, nem hiszem, hogy elkezdenék árusítani! Persze ettől még simán lehet hogy igaza van az ismerősödnek, aki úgy látszik annyira tájékozott, hogy nap mint nap a fórumokat bújja és az összes vázról megmondja, hogy mi jó mi nem jó bennük. Szerintem menj fel egy online fotóalbumba, írd be a keresőbe, hogy D7100 és ott meg tudod nézni, hogy mikre képes a gép, és azt mindenki eldönti magának, hogy hibás e a szenzora vagy nem. :) Ha visszatekersz egy két oldalt, ott van egy link az egyik hozzászólásomnál, ott meg tudod nézni a géppel készült képeket!

2015-03-27 21:32:53 • Tolnai Ádám

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató