Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

A harmónia megteremtése

2019. 01. 20. | Szalay Krisztián

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot.

Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban? Először is nézzük meg, pontosan mit jelent a harmónia. A Magyar Értelmező Kéziszótár valakik vagy valamik közötti összhangként definiálja. Az összhang szóra pedig az alábbi meghatározást adja.

Különböző dolgok, tényezők közötti zavartalan, egymást kiegészítő vagy segítő viszony.

Ez a lényeg, és ez a legfőbb célja a komponálásnak. Nem véletlen nevezik képalkotásnak is, hiszen a képet azelőtt kell megalkotnunk, mielőtt elkattintjuk az exponáló gombot. Harmóniát kizárólag előzetes tervezéssel fogunk tudni elérni. Még akkor is, ha erre pusztán néhány másodperc áll rendelkezésre.

Gyakorlatban azonban nem mindig egyértelmű, hogy mely tényezőkre figyeljünk, éppen ezért nem árt, ha némi rendszert viszünk a tervezésbe. Az alábbiakban leírtak segíthetnek átlátni a helyzetet. Nem kell görcsösen magadra erőltetni egyiket sem, pusztán útjelzőként szolgálnak. Minél több szempontot veszel figyelembe, annál jobb eredményre számíthatsz.

Arányok és arányosságok

Az arányok helyes alkalmazása látványos eredményt nyújt, szembetűnően emeli a kompozíció minőségét. Azonban ugyanilyen látványosan rontja az összhatást, ha azok felborulnak, vagy túl statikussá válnak. Utóbbi alatt értjük a túlzott egyensúlyt, ami szintén nem egy kívánatos dolog, mert mozdulatlanságot eredményez. A felvételen kell, hogy némi feszültség jelenjen meg, ez adja a dinamikát a fotónak. Meg kell találni a szimmetria és az asszimmetria közötti megfelelő arányt.

Az arányok többek között jelenthetik a fénykép oldalarányait, kép fő részeinek egymáshoz viszonyított méretét, az egyes képi elemek méretét, azok elhelyezését, a fő motívum pozícióját a képmezőben, a markáns vonalvezetés helyét, és még sorolhatnám vég nélkül. Neked kell az adott szituációban észrevenni, hogy mit és hogyan kell a képre komponálnod, hogy azok arányossága harmóniát ébresszen a nézőben. Az aranymetszéshez és a harmadolás szabályához mindig fordulhatsz.

A kép mondanivalója és a képi elemek egysége

Azért fényképezünk, hogy a felvételen keresztül üzenjünk képi formában. Ha nincs üzenet, a kép semmitmondó. Márpedig az a célunk, hogy igenis kommunikatív produkciót hozzunk létre. Tehát mindent ehhez a célhoz kell felsorakoztatni.

Az üzenetet a lehető legegyértelműbben kell kifejezni. Minek nehezítenénk a dolgunkat azzal, hogy megjelenítünk bármi olyat is, ami nincs összefüggésben a mondanivalóval? Ami a képre kerül, azt a néző látni fogja. Kerüljük az egymásnak ellentmondó, vagy a kép kommunikációját gátló objektumokat, és csak az egymáshoz tartozókat tegyük a kép részévé!

A képen megjelenő színek együttes hatása

Meglepő módon legtöbben a színharmónia szerepét és fontosságát becsülik alá. Pedig a színek az arányokhoz hasonlóan erőteljesen javítják vagy rontják a felvétel összhatását. Nézzünk egy hasonlatot. Egy zeneműben a disszonáns, egymáshoz nem illeszkedő hangok még a zenében kevésbé járatosakban is kellemetlen érzést ébresztenek, mert hallják, hogy valami nem stimmel. Vizuálisan a színek bírnak hasonló jelentőséggel. A lényeg, hogy érzékszerveink számára kellemes érzetet árasszon a felvétel. Minél befogadhatóbb, annál valószínűbb, hogy sikere lesz az alkotásnak.

Ezért sem szabad az igazi művészetet összekeverni a kortárs jelzővel illetett, mesterségesen felkapott, a nagyközönség számára érthetetlen, befogadhatatlan produkciókkal. Megjegyzem, hogy ezzel a kortárs művészet mint fogalom is le van járatva, mert attól még, hogy kortárs, nem kellene ellenérzést kiváltania. A művészet nem egy szűk réteg kiváltsága, hanem egyfajta minőség, ami meg kell, hogy jelenjen hétköznapi életünkben, bármiről is legyen szó. Amikor szépségről, harmóniáról, esztétikáról beszélünk, akkor művészetről beszélünk.

Visszatérve a színekre, ez egy óriási terület, és nem foglalható össze néhány mondatban. Viszont a 101 Fotótipp sorozatban a színekről, valamint a szürkeárnyalatos képekről öt részen keresztül írtam kimerítően, nagyon sok példával, ami segíti a gyakorlati alkalmazást. Ott mindent megtalálsz róla.

Konklúzió

A fent leírtak az oka annak, amiért egy fénykép sikere elsődlegesen az alkotón múlik, a technika – bár fontossága nem elhanyagolható – csak másodlagos szerepet játszik. Az alkotás, a fénykép létrejötte élvez elsőbbséget. Jobb elkészíteni a képet szerényebb minőségben, mintha egyáltalán nem fényképeznénk. Ugyanakkor kövessünk el mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel az elérhető legjobb megjelenést biztosítsuk.

Ezért hangoztatom amilyen gyakran csak tudom, hogy igyekezzünk eleve úgy elkészíteni a felvételt, hogy a lehető legkevesebb utómunkára legyen szükség, vagy ami még jobb, egyáltalán ne szoruljon a kép utólag korrekcióra. Az utómunka maradjon az, ami a rendeltetése, hogy a jó kép összhatását tovább erősítse. Erről pedig ebben a cikkben írtam részletesen.

Minden kompozíciós szabályt, beleértve a színharmónia legfontosabb megjelenési formáit is, megtalálsz a 101 Fotótipp sorozatban, rengeteg példafotó és illusztráció kíséretében. Javaslom, hogy iratkozz fel a tippsorozatra, akár újra és újra. Mert bár egyszerű szabályszerűségekről van szó, igazán úgy fogod hasznát venni, ha egyre inkább részévé teszed munkáidnak. Ez nem egycsapásra történik, hanem egy folyamat. Az alkotás csodálatos útja.

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató