A hisztogram értelmezése

2019. 11. 07. | Szalay Krisztián

A fotográfiában elsődleges célunk, hogy felvételünk helyesen exponált legyen. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a kép nem túl sötét, nem túl világos, hanem olyan, amilyennek láttatni szeretnénk, valamint részletgazdag a fényes és árnyékos területeken is. Ennek ellenőrzésére kiváló eszköz a hisztogram.

A hisztogram egy grafikon, ami visszajelzést ad számunkra az elkészült kép tónustartományáról, azaz a tónusok mennyiségéről. A tónustartományt öt részre szokás felosztani. Ahogy haladunk a legsötétebbtől a legvilágosabb tónusig, úgy beszélünk árnyékokról, sötét tónusokról, középtónusokról, világos tónusokról és csúcsfényekről. Ezek az elnevezései a teljes tartomány egyes részeinek. A hisztogramot is ezek alapján értelmezzük.

A hisztogram

A grafikon vízszintes tengelye a tónustartományt, a függőleges tengelye pedig a mennyiséget jelöli. Az ábráról könnyedén leolvashatjuk, hogy az egyes tartományokból mennyit tartalmaz a kép. Értelemszerűen minden egyes felvételnek egyedi a hisztogramja. A helyes expozíció szempontjából a két legszélső tartományt, azaz az árnyékokat és a csúcsfényeket érdemes alaposabban megvizsgálnunk.

Akkor kaptunk helyes expozíciót, ha a grafikon görbéje a teljes tónustartományon belül marad, azaz véget ér az árnyékok, illetve a csúcsfények zónájában. Mindegy, hogy ezt milyen meredeken teszi, a lényeg, hogy a teljes görbének látszania kell. Abban az esetben, ha egyik vagy másik oldalon nem ér véget a görbe, azt jelenti, hogy azon a területen képi információkat veszítünk. Ha a hisztogram bal oldalán, az árnyékoknál látjuk ezt, akkor túl sötét, azaz alulexponált képet kapunk, jobb oldalon a csúcsfényeknél pedig túlexponálásról, kiégésről beszélünk, amikor a világos területek válnak részlettelenné. Mindegy, hogy a grafikon területén belül milyen alakzat rajzolódik ki. Az sem baj, ha a görbe nem tölti ki a teljes mezőt. A hisztogram rajzolata úgyis a kép jellegétől, tónusaitól függ. A legfontosabb az, hogy ne veszítsünk képi információkat.

Helyesen exponált kép

Helyesen exponált kép hisztogramja
A hisztogramról leolvashatjuk a helyes expozíciót. A grafikon görbéje “nem lóg ki” egyik oldalon sem, azaz nincsenek elvesztett képi információk, és a kép teljes területe részletgazdag.

Túlexponált kép

Túlexponált kép hisztogramja
A túlexponálást úgy jelzi a hisztogram, hogy a grafikon görbéje a jobb oldalon nem ér véget. Ezt nevezzük kiégésnek. A világos területek egybefüggő, részlettelen fehér területté váltak.

Alulexponált kép

Alulexponált kép hisztogramja
Az alulexponált kép hisztogramján a grafikon görbéje a bal oldalon nem ér véget. Ebben az esetben az árnyékos területek váltak részlettelenné, amit bebukásnak vagy foltosodásnak nevezünk.

Gyakran előfordul, hogy a kép jellege szinte megköveteli, hogy egyes részei alá- vagy túlexponáltak legyenek. Történhet például éjszakai felvételek esetén, mikor az égbolt egybefüggő, részlettelen fekete területként jelenik meg. Havas tájat érdemes egy kicsit túlexponálni, hogy a hó ragyogó fehérnek látszódjon, így viszont biztosan számíthatunk egy kis kiégésre. Sziluettképek esetén, főleg mikor a napkorong is látszik a felvételen, mindkét jelenséggel találkozhatunk. Ezeket ugyanúgy mutatni fogja a hisztogram. A lényeg, hogy felismerjük, hogy adott helyzetben kell-e korrigálnunk, vagy sem.

Az expozíción könnyen változtathatunk. Automata vagy félautomata üzemmódban az expozíció korrekció funkciót használjuk. Túlexponálás esetén a negatív irányba módosítsunk, ha pedig alulexponált lett a kép, akkor a pozitív irány lesz a megoldás. Manuális módban pedig e három tényező áll rendelkezésünkre az expozíció megváltoztatásához. Amennyiben erről részletesen olvasnál és szeretnéd érteni mélységében is a fényképezést, akkor jó szívvel ajánlom ezt a könyvet, vagy akár a könyvvel együtt az online tanfolyamot!

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség a hisztogramra, mikor a fényképezőgép kijelzője úgyis megmutatja a végeredményt. Sajnos az elkészült kép gyakran köszönő viszonyban sincs a kijelzőn megjelenített változattal. Ha jártál már úgy, hogy számítógépre feltöltve, nem azt látod mint a kijelzőn, akkor tudod, hogy miről beszélek. A hisztogramra viszont bátran támaszkodhatsz.

A legtöbb digitális fényképezőgép rendelkezik ezzel a funkcióval. Ha nem tudod, hogyan jelenítsd meg, akkor bátran olvasd el a használati útmutató erre vonatkozó részét. Tudom, hogy ez a könyv nem tartozik a népszerű irodalmi művek közé, és sokan előbb olvassák el a Háború és békét, kétszer. Azonban nem fog megártani, ha néha egy-egy funkciót alaposabban is megismersz, és gyakorlatot szerzel használatában. Ezek az eszközök érted vannak, használd őket bátran!

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Legfrissebb bejegyzések

A súrlófény

A fotográfiában a megvilágítás az elsődleges és legfontosabb tényezőnk, hiszen egy felvétel elkészítésekor a környezetről visszaverődött fénysugarakat tudjuk csak rögzíteni gépünkkel, éppen ezért kiemelt szerepet játszik a fény jellege, intenzitása, iránya, színhőmérséklete. A súrlófény képre gyakorolt hatása meghatározó jelentőségű a fotográfiában.

Olvass tovább

Speciális objektívek

A speciális objektívek rendeltetése eltér az általános célú felhasználástól. A legtöbb fotótéma besorolható az általános célú objektívek hatáskörébe, azonban léteznek olyan feladatok, melyeket csak specializált eszközzel lehet végrehajtani.

Olvass tovább

A teleobjektív

A távolban lévő fotótémák megörökítésének eszköze a teleobjektív. Látszólag közelre hozza a messzi témát, ami igen hasznos természet- és sportfotózásnál, valamint minden más esetben, ahol a szűk tér látványára szeretnénk kompozíciónkat építeni.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató