A Rembrandt háromszög

2019. 05. 14. | Szalay Krisztián

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt.

Névadója festményein megfigyelhetjük, hogy a portré alanyának arcán az árnyékos oldalon a szem alatt egy fény háromszög rajzolódik ki. Ezt illusztrálja a cikk borítóképe. Ahogyan erről korábban írtam a tónusok című cikkben, azáltal, hogy az arcon váltakozik a fény és az árnyék, plasztikusságot, térbeliséget kapunk. Ez a lényege ennek a technikának. Szokták nevezni háromszög világításnak is az imént említett rajzolat elnevezéseként.

A karakteres férfiportrén markánsan jelenik meg a háromszög világítás eredményeként létrejött fényfolt, melyet az orr vetett árnyéka és a derítetlen arc oldalán lévő árnyék határol.

A Rembrandt világítás egyetlen fényforrással is megvalósítható. A lámpa megközelítőleg 45-60 fokos szöget zárjon be a fotós és a fotóalany tengelyével, és a fény kb. 35-45 fokban érkezzen felülről. Mindez természetesen csak kiindulópont, elnagyolt érték, és a valóságban finomítást igényel a beállítás.

Az összhatást módosíthatja az alany testtartása, fejének pozíciója és az arc karakterisztikája, hiszen nem sík felületről beszélünk, a „kiálló alkatrészek” árnyékot vetnek. Különösen az orr játszik szerepet az arcon megjelenő fény és árnyék rajzolatában. Nem tudnád ugyanabból a helyzetből ugyanúgy lefényképezni Mátyás királyt és Pinokkiót, valamelyest változtatnod kellene a fényforrás helyzetén és irányán.

Miért is fontos ennyire ez a nyavalyás háromszög? Fontosnak nem fontos, de baromi jól néz ki. Méghozzá annyira, hogy ezt a fajta világítást tartják a klasszikus portréfényképezés alapjának. Azáltal, hogy az arcnak van egy világosabb (derített), és sötétebb, árnyékos (derítetlen) fele, megkapjuk a fej térbeli rajzolatát. Ezt a plasztikus hatást tovább erősíti, hogy a derítetlen oldalon is jelenik meg fény, ami ráadásul az arc karakterét tovább hangsúlyozza. Ez pedig nem egy rendezetlen, alaktalan folt, hanem egy szép háromszög.

A Rembrandt, avagy a háromszög világítás nem csak a stúdiófényképezés során valósítható meg, kinn a szabadban is segítségünkre lehet. Amikor a napfény alacsonyabb szögből érkezik, és a fotóalanyt kissé oldalról éri, akkor is megkaphatjuk a kívánt eredményt. A háromszög még abban az esetben is kivehető lesz, ha a Nap sugarait vékony felhőréteg szűri, bár sokkal kevésbé lesz kontúros a forma.

A szórt fény ellenére is érzékelhető a Nap állása, a fény iránya, és az arc derítetlen oldalán megjelenő háromszög rajzolat. Bár közel sem annyira kontúros mint az előző esetben, mégis plasztikussá teszi az arcot.

A cikkben igyekeztem a végletekig leegyszerűsíteni a technika ismertetését, amivel pusztán csak egy kiindulópontot szerettem volna adni. Arra biztatlak, hogy kísérletezz bátran! Fedezd fel, hogy mi történik akkor, ha más és más szögből éri a fény az alanyt. Figyeld meg az árnyékok és a fények játékát az arcon, és alkoss kedvedre!

Borítókép: © Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Hogyan kezdjünk el látni?

Bizonyára te is tapasztaltad, hogy bizonyos esetekben egészen élesen és konkrétan, élénk színekben látod a világot, máskor meg homályos, tompa, elmosódott látvány tárul eléd. Mi lehet a titka annak, hogy meglátjuk-e azt, ami az orrunk előtt van, és hogy érzékeljük-e egy adott látvány szinte objektív, harsogó élményét?

Olvass tovább

Tónusok és kontraszt

Vonatkoztassunk el a fénykép témájától, a fotón megjelenő színektől, az alkalmazott kompozíciós technikáktól, és egy egészen érdekes, mindent átható jelenséggel találjuk szembe magunkat, ami alapvetően határozza meg a kép jellegét.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató