A Rembrandt háromszög

2019. 05. 14. | Szalay Krisztián

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt.

Névadója festményein megfigyelhetjük, hogy a portré alanyának arcán az árnyékos oldalon a szem alatt egy fény háromszög rajzolódik ki. Ezt illusztrálja a cikk borítóképe. Ahogyan erről korábban írtam a tónusok című cikkben, azáltal, hogy az arcon váltakozik a fény és az árnyék, plasztikusságot, térbeliséget kapunk. Ez a lényege ennek a technikának. Szokták nevezni háromszög világításnak is az imént említett rajzolat elnevezéseként.

A karakteres férfiportrén markánsan jelenik meg a háromszög világítás eredményeként létrejött fényfolt, melyet az orr vetett árnyéka és a derítetlen arc oldalán lévő árnyék határol.
A kép forrása: www.photoblog.com/learn/rembrandt-lighting

A Rembrandt világítás egyetlen fényforrással is megvalósítható. A lámpa megközelítőleg 45-60 fokos szöget zárjon be a fotós és a fotóalany tengelyével, és a fény kb. 35-45 fokban érkezzen felülről. Mindez természetesen csak kiindulópont, elnagyolt érték, és a valóságban finomítást igényel a beállítás.

Az összhatást módosíthatja az alany testtartása, fejének pozíciója és az arc karakterisztikája, hiszen nem sík felületről beszélünk, a „kiálló alkatrészek” árnyékot vetnek. Különösen az orr játszik szerepet az arcon megjelenő fény és árnyék rajzolatában. Nem tudnád ugyanabból a helyzetből ugyanúgy lefényképezni Mátyás királyt és Pinokkiót, valamelyest változtatnod kellene a fényforrás helyzetén és irányán.

Miért is fontos ennyire ez a nyavalyás háromszög? Fontosnak nem fontos, de baromi jól néz ki. Méghozzá annyira, hogy ezt a fajta világítást tartják a klasszikus portréfényképezés alapjának. Azáltal, hogy az arcnak van egy világosabb (derített), és sötétebb, árnyékos (derítetlen) fele, megkapjuk a fej térbeli rajzolatát. Ezt a plasztikus hatást tovább erősíti, hogy a derítetlen oldalon is jelenik meg fény, ami ráadásul az arc karakterét tovább hangsúlyozza. Ez pedig nem egy rendezetlen, alaktalan folt, hanem egy szép háromszög.

A Rembrandt, avagy a háromszög világítás nem csak a stúdiófényképezés során valósítható meg, kinn a szabadban is segítségünkre lehet. Amikor a napfény alacsonyabb szögből érkezik, és a fotóalanyt kissé oldalról éri, akkor is megkaphatjuk a kívánt eredményt. A háromszög még abban az esetben is kivehető lesz, ha a Nap sugarait vékony felhőréteg szűri, bár sokkal kevésbé lesz kontúros a forma.

A szórt fény ellenére is érzékelhető a Nap állása, a fény iránya, és az arc derítetlen oldalán megjelenő háromszög rajzolat. Bár közel sem annyira kontúros mint az előző esetben, mégis plasztikussá teszi az arcot.

A cikkben igyekeztem a végletekig leegyszerűsíteni a technika ismertetését, amivel pusztán csak egy kiindulópontot szerettem volna adni. Arra biztatlak, hogy kísérletezz bátran! Fedezd fel, hogy mi történik akkor, ha más és más szögből éri a fény az alanyt. Figyeld meg az árnyékok és a fények játékát az arcon, és alkoss kedvedre!

Borítókép: © Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató