Az alapobjektív

2020. 12. 05. | Szalay Krisztián

Amit a szemünkkel látunk, ahogyan a perspektívát érzékeljük, azt tekintjük a legtermészetesebbnek, hiszen ehhez a látványhoz szoktunk hozzá születésünk óta. Azok a fényképek, melyek megközelítőleg ugyanezt a térérzetet nyújtják, természetes hatást keltenek.

 Az alábbi cikk az objektíveket tárgyaló cikksorozat első részére épül. Az abban leírtak elengedhetetlenül szükségesek ezen írás megértéséhez. Amennyiben még nem olvastad az első részt, ezen a hivatkozáson eléred.

Alapobjektívnek, standard vagy normál objektívnek nevezzük azt az objektívet, aminek látószöge megegyezik az emberi szem látószögével. Megközelítőleg ez 46 fokos képszöget jelent. A normál látószöget úgy kapjuk meg, hogy a szenzor vagy a „filmkocka” képátlóját felmérjük gyújtótávolságnak. A kisfilm, illetve a fullframe méretű szenzor képátlója 43.27 mm, tehát a 40-50 mm körüli gyújtótávolságú objektíveket tekintjük normál objektívnek.

Minél kisebb egy fényképezőgép érzékelője, értelemszerűen annál rövidebb a képátlója is. A belépő kategóriás és hobbigépekben népszerű APS-C szenzor mérete 24x16mm. Pitagorasz-tétellel kiszámítható a képátló hossza, ami 30.5 mm. Ekkora gyújtótávolság ad normál képszöget APS-C szenzor esetén.

A cikksorozat első részében említettem, hogy a kisfilm/fullframe jelenti a szabvány méretet. Éppen ezért, ha fullframe-től eltérő (pl. APS-C vagy Micro 4/3) alapobjektívet vásárolsz, azon nem a tényleges, fizikai gyújtótávolság értéket tüntetik fel, hanem a fullframe szabvány méretére átszámított, azzal egyenértékű (ekvivalens) számát, tehát ott is az 50mm körüli érték jelzi számodra a normál látószöget.

Az alapobjektív és a kitobjektív

Az alapobjektív nem keverendő össze a kitobjektív fogalmával. Utóbbi a készletben, kitben, a fényképezőgép vázával együtt árusított objektívet jelenti. Ezek az eszközök univerzálisan használhatók viszonylag nagy látószög tartományuk végett, de sajnos minőségük rendkívül gyenge. A fényképezőgéppel és a fényképezéssel való ismerkedés fázisában mégis érdemes megvásárolni a géppel együtt, hogy megtapasztald a különböző perspektívák nyújtotta képi világot. Miután kiismerted magad kellőképpen, ráérsz minőségi objektívet vásárolni.

Ugyan a kitobjektívek többségének is van normál tartománya, ahol az alapobjektív képszögével dolgozhatunk, mégis amikor kifejezetten alapobjektívről beszélünk, akkor egy olyan optikai eszközt értünk alatta, amit kimondottan a normál térérzetet nyújtó felvételek készítésére hoztak létre.

AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G alapobjektív a Nikon kínálatából. Egyik legmegfizethetőbb általános célú objektív nagyon szép rajzolattal.
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art professzionális, kiváló képminőségű objektív.

Az alapobjektív a legegyszerűbb felépítésű optikák közé tartozik, lencsetagjainak száma alacsony, tehát kevesebb lencsén keresztül áramlik át a fény, így kisebb a lencsehibákból adódó minőségromlás esélye is. A torzítása is viszonylag csekély, és rendszerint nagy fényerővel rendelkeznek. Összességében elmondható, hogy a normál objektívvel készült képek minősége messze felülmúlja a kitobjektívek által alkotott képekét.

Természetesség és sokoldalúság

Az alapobjektívet természetes térérzete miatt bármilyen témához használhatjuk, hiszen a normál látószög univerzális felhasználást biztosít. A fotóművészek kedvelt eszköze, számtalan fotográfus esküszik ennek az optikának az időtlen, örök érvényű értékére. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány felvételt, mely bizonyítja, hogy az egyszerűség, amit az alapobjektív képvisel, milyen varázslatosan jelen van a legkülönbözőbb kompozíciókban.

© photographylife.com. Nikkor Z 50mm f/1.8 alapobjektívvel készült felvétel. Klasszikus normál térhatás. A fényerős objektívvel lehetőség van arra, hogy a hátteret életlenné tegyük, ami remek vizuális eszköz a fotóalany kiemelésére.

 

© formedfromlight.com. Canon EF 50mm f/1.2L USM alapobjektívvel készült fotó. Kis mélységélességnek nevezzük azt, amikor a fókuszban lévő téma előtti és mögötti terület életlen. Minél nagyobb az objektív fényereje, annál jobban eléletlenítheted a hátteret.

 

© Phillip Reeve, phillipreeve.net. Sony FE 50mm f/1.8 alapobjektívvel készült felvétel. Bár tájképek fényképezéséhez inkább a nagylátószögű optikákat használjuk a térérzet növelése végett, viszont az univerzális alapobjektívet tájfotózásnál is bevethetjük. A fenti két képpel ellentétben itt a mélységélesség nagy, azaz a kamerához közeli és távolabbi területek is élesek. A mélységélesség növeléséhez az objektívben található fényrekeszt kell szűkíteni, azaz számszerűen magasabb értéket választani.

 

© Mark Edward Harris, markedwardharris.com. Az alapobjektív az utcai életképek, azaz a street art meghatározó eszköze. A zsánerképek szintén igénylik a normál térérzetet, tehát ha művészkedni van kedved, jó társad lesz az alapobjektív.

Bátran használhatod a normál objektívet tárgyfotózáshoz, készíthetsz vele szép fényképeket ételekről, portrézhatsz kedvedre, családi fotóknál és gyermekek fényképezésénél is nagy hasznát veszed, közgyűrűvel együtt pedig a makrófotózás is igen élvezetes lesz.

A cikkben ugyan említettem, hogy a fényképezéssel való ismerkedés kezdeti szakaszán nem érdemes drága objektívekre költeni, viszont egy fényerős alapobjektív jó társad lehet a kitobjektív mellett. Készíthetsz minőségi képeket úgy, hogy egyáltalán nem kell vagyonokban gondolkodnod. Kétségtelen, hogy a professzionális eszközök ára borsos, mégis az alapobjektívek között találhatod meg leginkább a megfizethető termékeket. Gyönyörű, éles rajzolattal rendelkeznek, éppen ezért egy belépő szintű gépből is kihozzák a lehető legtöbbet. Biztos vagyok benne, hogy ha egyszer rákapsz az ízére, nem akarod elengedni.

Borítókép: © Mark Edward Harris, markedwardharris.com.

(A cikksorozat következő részét hamarosan olvashatod)

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató