Hullócsillag és villám fotózás

2016. 07. 25. | Szalay Krisztián

A hullócsillagok és a villámok fényképezése igen közkedvelt fotográfiai témák, hiszen ezeknek a látványos égi jelenségeknek különleges látványviláguk van, melyek megfigyelésére csak néhány másodperc áll rendelkezésünkre. Mindezt fényképen megörökítve, kifejezetten hatásos eredményt érhetünk el.

A feladat megkíván némi jártasságot a fényképezésben, de nem kell tőle megijedni, egy kis gyakorlással minden menni fog. Az expozíciót alkotó tényezőkkel viszont meg kell ismerkedned. Ebben lehet segítségedre ez a cikk.

Az egyéni jártasságon túl ennek a témának vannak technikai igényei is, már ami a fényképezőgépet illeti. Egyrészt szükséges az alapvető expozíciós értékek manuális beállításának lehetősége, továbbá szerencsés, ha a gép magas fényérzékenységen is elfogadható eredményt produkál. Másrészt pedig szükséged lesz egy olyan állványra, ami tökéletesen stabilan tartja a gépet akár több percig anélkül, hogy a legcsekélyebb mértékben is bemozdulna.

Első lépésként a fényképezőgépet az állványon abba a pozícióba kell állítani, ahol feltételezzük a jelenség létrejöttét. Olyan helyszínt kell választanunk, ahol az éjszakai égboltot nem éri fényszennyezés, de ha valamennyi mégis jelen van, annak fénye ne dominálja túl fényképünk témáját.

Hullócsillag és villám fotózás
Forrás:  dpreview.com

A fenti felvételen jól látszik, hogy a lecsapó villámon kívül semmilyen más fény nem zavarta meg a témát. Ha korom sötét van, mindegy, hogy milyen sokáig exponálunk, kizárólag csak a jelenség fénye fog lenyomatot hagyni a gépben.

Villámok fényképezésekor még nem is annyira fontos a magas fényérzékenység mint a meteorrajok esetében. Az előző kép 100 ISO fényérzékenységgel, f/9 fényrekesszel és 30 másodperces záridővel készült. Ez a fél perc elegendő idő volt arra, hogy a lecsapó villám minden egyes részlete kirajzolódjon a képen. Ha gyakrabban csap le a villám, akkor természetesen kevesebb idő is elegendő lesz.

Az előző példa jó kiindulási alapot adhat az expozíciós értékeket illetően. Ha a jelenség nem rajzolódna ki elég fényesen, nyissunk a blendén (számszerűen minél kisebb “f” érték), illetve növeljük a fényérzékenységet (magasabb ISO érték). Amennyiben ennek pont az ellenkezője történne, hogy a villám fénye miatt túl világos lesz a kép, akkor a fényrekesz szűkítése lesz a megoldás.

Továbbá nyugodtan kapcsoljuk ki az autofókuszt, úgysem vesszük túl sok hasznát ebben az esetben. Egyszerűen manuálisan állítsuk végtelenre az élességet az objektíven.

Hullócsillag és villám fotózás
© Paul Van Allen. A fénykép Nikon D5 fényképezőgéppel, 8-15mm gyújtótávolságú halszemoptikával, 30 másodperc záridővel, f/3.5 blendével és 6400 ISO fényérzékenységgel készült. Forrás: nikonusa.com

A hullócsillagok fényképezése már jobban feladja a leckét. Ennek két oka van. Az egyik, hogy a meteor fénye jóval csekélyebb a villámokhoz képest, tehát nem tud olyan mértékben lenyomatot hagyni a szenzoron. A másik oka, hogy rendkívül rövid ideig látható. Ez szintén kevesebb lenyomatot eredményez. Azért, hogy mégis legyen látványunk, az egekbe kell emelni a fényérzékenységet. Mit is jelent ez a gyakorlaban?

A Nikon honlapján találtam egy cikket, ahol két asztrofotográfus, Diana Robinson és Paul Van Allen oszt meg kiváló információkat az éjszakai égbolt fényképezéséről, melybe a Tejútrendszer és a meteorrajok is beletartoznak. Mint írják, a felvételek készítését manuális módban, tágra nyitott blendével (f/2.8), 4000 ISO fényérzékenységgel, 20 másodperces záridővel érdemes kezdeni, és a fehéregyensúlyt 4000 Kelvin értékre állítani a megfelelő színek kedvéért. Mindezt nagylátószögű objektívvel. Természetesen a fentiek csak kiindulási pontot képeznek, és az expozíciós értékek a látvány függvényében, és az egyéni ízlés tekintetében megváltoztathatók.

Kísérletezzünk bátran, minden egyes exponálással gazdagabbak leszünk, és természetesen kiváló képességfejlesztő gyakorlat is egyben. Tapasztalatot szerzünk, megfigyeljük az egyes értékek képre gyakorolt hatását, és ezzel egyre nagyobb jártasságra teszünk szert a fényképezésben. Örömteli alkotást kívánok!

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató