Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Hullócsillag és villám fotózás

2016. 07. 25. | Szalay Krisztián

A hullócsillagok és a villámok fotózása az egyik legnépszerűbb fényképezési téma azok között, akik egy kicsit is többre vágynak a céltalan kattintgatástól. Villámot és hullócsillagot nem lehetetlen küldetés lencsevégre kapni, de azért igényel némi fotográfiai jártasságot. Ez a cikk alapvető információkat közöl a témában.

A fent említett égi jelenségek fényképezését olyan fényképezőgéppel érdemes megörökíteni, amelyen kézi vezérléssel állítható a fényérzékenység, a záridő és a fényrekesz nyílása. Ez a három összetevő alkotja magát az expozíciót. Abban az esetben, ha ezzel a három tényezővel nem vagy tisztában, olvasd el most A fényképezés összetevői című blogbejegyzést, hogy a cikk a továbbiakban érthető legyen számodra. A fényképezőgépen túl szükséged lesz egy olyan állványra is, ami tökéletesen stabilan tartja a gépet akár több percig is anélkül, hogy a legcsekélyebb mértékben bemozdulna.

Első lépésként a fényképezőgépet az állványon abba a pozícióba kell állítani, ahol feltételezzük a jelenség létrejöttét. Ez nem feltétlenül egyik pillanatról a másikra történik, azonban egy kis megfigyeléssel elébe mehetünk a dolognak. A legjobb helyszín a hullócsillag vagy a villám fotózására olyan hely, ahol nincs úgynevezett fényszennyezés, azaz nem szűrődik be semmilyen nem kívánt fény még akkor sem, ha a fényképezőgép zárszerkezete igen hosszú ideig nyitva van. Mindezt persze éjszaka végezzük, de ez a fentiekből egyértelműen következik.

Hullócsillag és villám fotózás
Forrás:  dpreview.com

A fenti felvétel esetében a blende f9 értékre lett állítva 100 ISO fényérzékenység mellett, valamint 30 másodpercig volt nyitva a zár. Ez a fél perc elegendő idő volt arra, hogy a lecsapó villám minden egyes részlete kirajzolódjon a képen. Ha nem szűrődik be semmilyen fény a gépbe, akkor mindegy, hogy mennyi ideig exponálunk. Csak a fény fog lenyomatot képezni.

Fényképezhetünk “B” idővel is, azaz addig hagyjuk nyitva a zárat, ameddig az exponáló gombot lenyomva tartjuk. Ezzel csak annyi a gond, hogy ha távkioldó hiányában kézzel működtetjük az exponáló gombot, akkor könnyen bemozdíthatjuk a fényképezőgépet, ami bemozdulásos életlenséghez vezethet. Tehát inkább válasszunk hosszabb időt, például 30 másodpercet. Ha gyakrabban csap le a villám, akkor természetesen kevesebb idő is elegendő lesz.

Hullócsillag és villám fotózás
Forrás:  pixabay.com

Mivel a lecsapó villáms és a hullócsillag is szerencsés esetben elég távol van tőlünk, ezért manuálisan állítsuk végtelenre a fókuszt, így ezzel már nem kell bajlódni az exponálás során. A kép megfelelő pozícióba állítása és az állvány rögzítése után jöhet is az első exponálás. Ha nem elég világos és markáns rajzolatot kapunk, akkor első lépésként a fényrekesz nyitásával engedjünk be több fényt a gépbe. Ha erre nincs lehetőség, akkor a fényérzékenységet kell fokozatosan emelni addig, ameddig megfelelő expozíciót nem kapunk. Ha viszont túl világos a kép, akkor a blende szűkítése megoldja ezt a problémát.

Érdemes kísérletezni a fentiekkel, mert igen látványos eredményeket lehet elérni, és kiváló képességfejlesztő gyakorlatnak is minősül egyben. Jó fotózást kívánok!

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató