Mi okozza az égbolt kiégését?

2019. 02. 28. | Szalay Krisztián

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

A jelenséget egyszerű megérteni, ha a fény terjedését vesszük alapul. Az égbolt felől közvetlenül érkeznek a fotonok nagy mennyiségben, a talajról viszont csak egy részük verődik vissza. A fényképre gyakorolt hatás szempontjából a kép egyik fele sokkal több fényt kap mint a másik. Különösen napos, tiszta időben jelent igazán nagy gondot, amikor a Nap fénye kimondottan erős.

Felmerül a kérdés, hogy ilyen helyzetben hogyan kell beállítani a fényképezőgépet. Amennyiben az égboltra mérünk fényt, és ahhoz állítjuk be az expozíciós értékeket, akkor az eredmény alulexponált, azaz túl sötét talaj lesz. Ha a talajra mérünk, akkor elkerülhetetlenül kiég az égbolt, tehát csak egy fehér foltot fogunk látni. Értelemszerűen következtethetnénk, hogy akkor biztos a kettő között lesz a jó megoldás. Nem egészen.

Ha így tennénk, akkor a talaj nem lenne annyira sötét, és az égbolt kevésbé égne ki, viszont ez még nem hozza meg a várva várt eredményt. Fenti lehetőségek közül a talajra mérést kell alkalmaznunk, ahhoz kell igazítanunk az expozíciót, és szükségünk lesz egy további eszközre is, amivel az égbolt erős fényét mérsékeljük. Ez az eszköz az átmenetes semleges szűrő.

NiSi Filters Medium Nano IR GND 8 lapszűrő. Forrás: http://daschu-media.de

Az átmenetes semleges szűrő (GND – Graduated Neutral Density) elnevezése jól illusztrálja funkcióját. A szűrő egyik fele sötét, a másik nem, a kettő között pedig fokozatos az átmenet. Ahol sötétebb a szűrő, a kép azon részét aláexponálja, azaz sötétíti, míg a másik felét nem módosítja. A semlegesség azt jelenti, hogy csak a fény mennyiségét korlátozza, a színekre nincs hatással. Tehát ennek a szűrőnek az a célja, hogy a képmező egyik oldala sötétebb legyen. Itt jön a lényeg.

A szűrőt helyezzük úgy az objektívre, hogy a sötétebb rész legyen felül, így az égbolt erős fénye máris gyengébbé válik, ezáltal elkerülhetjük annak kiégését. A talaj pedig azért nem sötétedik, mert a filter alsó része átengedi a fényt teljes egészében. Így fogunk helyes expozíciót kapni.

HOYA GND 10 szűrővel készült kép. Forrás: hoyafilter.com

Az átmenetes semleges szűrőt nem csak tűző napon lehet használni. Amikor a kiégés veszélye nem fenyeget, akkor is látványosabb eredményt kaphatunk használatával. Tájképekhez, városképekhez és tágas tereket ábrázoló kültéri felvételekhez ideális választás. Létezik lapszűrő, menetes szűrő, és zselatin szűrő kivitelezésben is. Kínálat van bőségesen, válaszd azt, amelyik számodra praktikus.

Örömteli fényképezést kívánok!

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Hogyan kezdjünk el látni?

Bizonyára te is tapasztaltad, hogy bizonyos esetekben egészen élesen és konkrétan, élénk színekben látod a világot, máskor meg homályos, tompa, elmosódott látvány tárul eléd. Mi lehet a titka annak, hogy meglátjuk-e azt, ami az orrunk előtt van, és hogy érzékeljük-e egy adott látvány szinte objektív, harsogó élményét?

Olvass tovább

Tónusok és kontraszt

Vonatkoztassunk el a fénykép témájától, a fotón megjelenő színektől, az alkalmazott kompozíciós technikáktól, és egy egészen érdekes, mindent átható jelenséggel találjuk szembe magunkat, ami alapvetően határozza meg a kép jellegét.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató