Svenkelés

2019. 01. 29. | Szalay Krisztián

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél.

A svenkelés kifejezés a filmiparból származik, és a kamera vízszintes elfordítását jelenti egy adott pozícióból oly módon, hogy miközben fordul a kamera, leköveti a felvétel tárgyát. Például egy elhaladó autót. Sportesemények közvetítésénél gyakran viszontláthatod ennek a technikának az alkalmazását. Mindezt hogyan alkalmazzuk a fotográfiában?

Amikor mozgásban lévő dolgot fotózunk, két lehetőségünk van. Befagyaszthatjuk a mozgás egy adott pillanatát vagy bemozdulással érzékeltethetjük azt. Mindkét esetben a záridő lesz az elsődleges kulcsfontosságú tényező, és a további expozíciós értékeket ehhez rendeljük hozzá. Ahhoz, hogy minden tökéletesen érthető legyen, olvasd el a fényképezés összetevői, valamint az élesség és életlenség című cikkeket is mielőtt tovább haladnánk.

A fotográfiában a svenkelés technikájához a bemozdulás elengedhetetlen. Azonban nem a mozgásban lévő objektumot mozdítjuk be, hanem a hátteret. Ezt úgy érjük el, hogy a mozgó tárgyat a fényképezőgéppel lekövetjük oly módon, hogy az lehetőség szerint a képmező ugyanazon részén tartózkodjon. Mivel a tárgy és a fényképezőgép együtt mozog, ezért a felvételen az állóképként jelenik meg, a háttér pedig elmosódik.

Ennek a jelenségnek a megértése végett képzeld el, ahogy az autópálya egyik sávjában autózol, a melletted lévő sávban pedig pontosan ugyanakkora sebességgel halad egy másik autó is. Ha erre a másik gépkocsira nézel, úgy fogod látni mintha az állna. Ellentétben a háttérrel, ami csak úgy suhan. Ez a jelenség játszódik le svenkeléskor.

Elegendően hosszú záridőt érdemes választani, hogy jól érzékelhető legyen a mozgás a bemozdulás által, de azért ne annyira, hogy ne tudd lekövetni a mozgó objektumot. Ez a gyakorlatban megközelítőleg 1/4 – 1/15 másodperc körüli időt jelent. Amíg a zár nyitva van, addig minden felvételre kerül. Minél hosszabb ideig van nyitva a zár, annál nagyobb lesz a háttér bemozdulása, azonban annál nagyobb a valószínűsége annak is, hogy nem tudod a képmező ugyanazon részén tartani a mozgásban lévő dolgot, ezért az is bemozdul. Némi gyakorlással rá fogsz jönni, hogy milyen értékekkel tudsz leginkább dolgozni.

Svenkelésnél rendkívül fontos, hogy csak akkor exponálj, amikor a kamera már mozgásban van. Tehát kezdd el a lekövetést, majd amikor már bizonyos vagy benne, hogy a kamera együtt mozog az objektummal, akkor nyomd meg az exponáló gombot, továbbra is követve a tárgyat. Sőt, miután hallod, hogy az exponálás befejeződött, akkor se kapd el hirtelen a gépet.

A svenkelésnek van még egy jótékony hatása a dinamizmus érzékeltetésén kívül. Kiemeli a kép témáját azáltal, hogy a háttér bemozdulásos életlensége és a lekövetett tárgy viszonylagos élessége között különbséget teremt. Hasonlóan egy portréhoz, ahol az alany éles, a háttér pedig életlen. Portré esetében a kis mélységélességgel érjük el a háttér életlenedését, svenkelésnél pedig az erőteljes bemozdulással.

A svenkelés nem nehéz technika, de azért kell hozzá egy kis gyakorlás. Ne ess kétségbe, ha az első próbálkozások nem hozzák a várva várt eredményt. Ezzel nincs semmi baj. Sőt, az lenne meglepő, ha nem így lenne. Egyébként pedig pont az benne a szép, hogy lépésről lépésre egyre kompetensebbé válsz a fényképezésben.

Örömteli alkotást kívánok!

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató