Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Svenkelés

2019. 01. 29. | Szalay Krisztián

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél.

A svenkelés kifejezés a filmiparból származik, és a kamera vízszintes elfordítását jelenti egy adott pozícióból oly módon, hogy miközben fordul a kamera, leköveti a felvétel tárgyát. Például egy elhaladó autót. Sportesemények közvetítésénél gyakran viszontláthatod ennek a technikának az alkalmazását. Mindezt hogyan alkalmazzuk a fotográfiában?

Amikor mozgásban lévő dolgot fotózunk, két lehetőségünk van. Befagyaszthatjuk a mozgás egy adott pillanatát vagy bemozdulással érzékeltethetjük azt. Mindkét esetben a záridő lesz az elsődleges kulcsfontosságú tényező, és a további expozíciós értékeket ehhez rendeljük hozzá. Ahhoz, hogy minden tökéletesen érthető legyen, olvasd el a fényképezés összetevői, valamint az élesség és életlenség című cikkeket is mielőtt tovább haladnánk.

A fotográfiában a svenkelés technikájához a bemozdulás elengedhetetlen. Azonban nem a mozgásban lévő objektumot mozdítjuk be, hanem a hátteret. Ezt úgy érjük el, hogy a mozgó tárgyat a fényképezőgéppel lekövetjük oly módon, hogy az lehetőség szerint a képmező ugyanazon részén tartózkodjon. Mivel a tárgy és a fényképezőgép együtt mozog, ezért a felvételen az állóképként jelenik meg, a háttér pedig elmosódik.

Ennek a jelenségnek a megértése végett képzeld el, ahogy az autópálya egyik sávjában autózol, a melletted lévő sávban pedig pontosan ugyanakkora sebességgel halad egy másik autó is. Ha erre a másik gépkocsira nézel, úgy fogod látni mintha az állna. Ellentétben a háttérrel, ami csak úgy suhan. Ez a jelenség játszódik le svenkeléskor.

Elegendően hosszú záridőt érdemes választani, hogy jól érzékelhető legyen a mozgás a bemozdulás által, de azért ne annyira, hogy ne tudd lekövetni a mozgó objektumot. Ez a gyakorlatban megközelítőleg 1/4 – 1/15 másodperc körüli időt jelent. Amíg a zár nyitva van, addig minden felvételre kerül. Minél hosszabb ideig van nyitva a zár, annál nagyobb lesz a háttér bemozdulása, azonban annál nagyobb a valószínűsége annak is, hogy nem tudod a képmező ugyanazon részén tartani a mozgásban lévő dolgot, ezért az is bemozdul. Némi gyakorlással rá fogsz jönni, hogy milyen értékekkel tudsz leginkább dolgozni.

Svenkelésnél rendkívül fontos, hogy csak akkor exponálj, amikor a kamera már mozgásban van. Tehát kezdd el a lekövetést, majd amikor már bizonyos vagy benne, hogy a kamera együtt mozog az objektummal, akkor nyomd meg az exponáló gombot, továbbra is követve a tárgyat. Sőt, miután hallod, hogy az exponálás befejeződött, akkor se kapd el hirtelen a gépet.

A svenkelésnek van még egy jótékony hatása a dinamizmus érzékeltetésén kívül. Kiemeli a kép témáját azáltal, hogy a háttér bemozdulásos életlensége és a lekövetett tárgy viszonylagos élessége között különbséget teremt. Hasonlóan egy portréhoz, ahol az alany éles, a háttér pedig életlen. Portré esetében a kis mélységélességgel érjük el a háttér életlenedését, svenkelésnél pedig az erőteljes bemozdulással.

A svenkelés nem nehéz technika, de azért kell hozzá egy kis gyakorlás. Ne ess kétségbe, ha az első próbálkozások nem hozzák a várva várt eredményt. Ezzel nincs semmi baj. Sőt, az lenne meglepő, ha nem így lenne. Egyébként pedig pont az benne a szép, hogy lépésről lépésre egyre kompetensebbé válsz a fényképezésben.

Örömteli alkotást kívánok!

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató