Kedvtelésből fotózni tanulni

2020. 04. 10. | Szalay Krisztián

Fényképezni jó dolog, ahogyan az elkészült munkáinkat megosztani másokkal is az. Ha a többieknek ráadásul még tetszik is amit látnak, akkor igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Természetesen sokat tehetünk a siker érdekében, hiszen szerencsénk kovácsa mi magunk vagyunk.

Az aktuális cikket elsősorban azoknak írtam, akik semmiféle jártassággal nem rendelkeznek a fényképezés területén, és nem is kívánnak óriási energiát fordítani a szakma elsajátítására. Nincs is rá szüksége annak, aki pusztán kedvtelésből kattintgat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy apránként, emészthető lépésekben ne lehetne az alkotást tudatosabbá, a fényképeket harmonikusabbá, látványosabbá, ezáltal élvezhetőbbé tenni mások és magunk számára is.

Minden a „hogyan vágjak bele?” kérdéssel kezdődik, és sajnos gyakran itt véget is ér a történet, mert bár számtalan lehetőség kínálkozik az indulásra, annál kevesebb lendít át a kezdeti nehézségeken. Ha már az elején érthetetlen információk áradatát zúdítjuk magunkra, az bizony próbára teszi kitartásunkat. Márpedig aki hobbinak tekinti a fotózást, érthető módon nem fogja az idejét a fényképezés technikai hátterének boncolgatásával tölteni, hiszen addig elrepül a méhecske a virágról, oda a pillanat. Egyszerűségekre van szükség, ami azonnali, kézzelfogható eredményt hoz. A képalkotási szabályokkal való ismerkedés tökéletes megoldást jelenthet.

Kompozíció mindenek előtt

A fényképezésnek van egy objektív technikai oldala, és egy szubjektív, ami az alkotón és látásmódján múlik. A kompozíció ez utóbbi kategóriába sorolandó. Függetlenül attól, hogy szubjektivitásról beszélünk, a képalkotás a technikához hasonlóan szabályokon alapul, és természetesen ugyanúgy megismerhetők, megtanulhatók, és alkalmazásukkal a felvételek vizuális értéke nagyságrendekkel növelhető. Még akkor is, ha telefonnal fényképezel, vagy abszolút csak az automatikára hagyatkozol.

Mit is jelent a komponálás? Annak a módját jelenti, hogyan építsd fel a képet. Utat mutat arra vonatkozóan, hogy mit hogyan helyezz el a felvételen, milyen arányban, honnan fényképezz és merre tartsd a fényképezőgépet, mit komponálj a képre és mit ne. Minél több szabályszerűséget ismersz meg és alkalmazol, annál nagyszerűbb képeket fogsz készíteni. A kompozíciós technikáknak az egyszerűségük ellenére óriási a jelentőségük. Amint kipróbáltad, bizonyosságod lesz róla, és nagy valószínűséggel valóban élvezni fogod az alkotást.

Csokorba szedve minden a rendelkezésedre áll. A 101 Fotótipp sorozat tartalmazza a képalkotáshoz szükséges tudnivalókat, végtelen egyszerűséggel és rendkívüli érthetőséggel. Elsődlegesen nem fotográfus szakembereknek írtam, hanem anyukáknak, háziasszonyoknak, buszsofőröknek, szakácsoknak, kozmetikusoknak, ácsoknak, rendőröknek, tűzoltóknak, szobafestőknek, víz- gáz- és fűtésszerelőknek, kertészeknek, mozdonyvezetőknek és vasutasoknak. Meg mindenki másnak, aki szeret fényképezni. Ráadásul ingyen van, elejétől a végégig. Használd egészséggel!

A fotótipp sorozat mellett hasonló egyszerűséggel tárgyalt, speciális témákra vonatkoztatott blogbejegyzések is a rendelkezésedre állnak, mint például a tájképekkel vagy a portrékkal kapcsolatos írások. Ezek is mind segítséget nyújthatnak számodra az alkotásban.

A leggyakoribb csapda

Sajnos túl gyakran találkozom egy a köztudatban igen népszerű, ugyanakkor a végletekig semmitmondó kinyilatkoztatással. A „mások szerint van érzékem a fotózáshoz” önigazoló állítás nem más mint önámítás és jókora csapda. Nem a kijelentés igazságtartalmát kérdőjelezem meg, hiszen nagyon is lehetséges, hogy kifejezetten jó érzék birtokában van az illető, hanem azt a tényt, hogy aki ezzel a gondolattal él, tudat alatt elzárja magát a tanulástól, az új nézőpontok megismerésétől, hiszen ő már mindent tud, van érzéke, mások is megmondták. A valóság ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Aki érdeklődik, aki hajlandó akár csak a kíváncsiság kedvéért is megnézni, hogy mi újat tartogathat számára egy adott terület, az egy igazán sikeres ember.

A fényképezésre vonatkoztatva azt jelenti, hogy veszünk egy számunkra befogadható adatot, egy képalkotási szabályt, vagy bármit, ami éppen aktuális, igyekszünk minél átfogóbban megismerni és megérteni, a legjobb tudásunk szerint alkalmazni, megfigyelni az eredményt, és ha azt kedvezőnek találjuk, akkor egy újabb értékes tudásra tettünk szert. Mindezt a legszerencsésebb hozzáállással:  vajon mi újat ismerhetek meg, és mindezt hogyan hasznosíthatom? Ez a fajta tudatosság számít igazán.

A kompozíciós technikákban az a nagyszerű, hogy végtelenül egyszerűek, könnyedén alkalmazhatóak egy kezdő számára is, és még a legkisebb szabályszerűség is sikert hozhat. Márpedig a sikerélmény elengedhetetlen. Főleg a kezdetek kezdetén. Ha nem látod a tanulásba fektetett energiád gyümölcsét, nagy eséllyel kudarcként megélve, keserű szájízzel hagyod magad mögött az egészet. Kezdd a lehető legegyszerűbb technikákkal! A fényképezés egy igazán felemelő tevékenység, amiből nagyon sok örömöd származhat. Kívánom, hogy bőséggel legyen benne részed!

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató