Lépésről lépésre 2. rész

2022. 06. 23. | Szalay Krisztián

A digitális fényképezés a maga kényelmével, gyorsaságával és viszonylagos korlátlanságával jelentősen megkönnyítette mindannyiunk életét. Ugyanakkor a milliónyi funkció zavarba ejtő lehet, melyek egyre csak szaporodnak. Nem csoda, hogy sokaknak elveszi a kedvét és az önbizalmát a fényképezés alaposabb megértése.

Az előző részben szót ejtettünk a képalkotásról, mely kortól, nemtől, géptől független, és szabályainak, szabályszerűségeinek megfigyelése kezdeti lépésnek is kiváló, hiszen azonnal látható eredményt és sikerélményt biztosít. Amint késztetést érzünk mélyebb vizekre evezni, nem ússzuk meg a fényképezőgép működésének alaposabb megértését, beleértve magát a fényképezés folyamatát is. Rendszerint itt kezdünk falakba ütközni.

Elkészülnek az első művek, melyeket többnyire nem kitörő lelkesedéssel fogadunk. Miután túltettük magunkat azon meggyőződésünkön, hogy telefonnal jobb képeket készítettünk, igyekszünk megoldást találni a minőség javítására. Ha meg is fogalmazódik bennünk, hogy min kellene változtatni, akkor is elveszettnek érezhetjük magunkat a beállítások és funkciók tengerében. Mit csinálunk ebben az esetben?

Agyalunk, töprengünk rajta, nézegetjük az eszközt elölről, hátulról, oldalról. Bátorságunk függvényében minden létező gombot megnyomunk rajta többször is, hátha történik valami az elképzelésünk szerint. Mi lesz a következő lépés, ha nem vezet eredményre? Kutatunk a neten hosszan, órákon keresztül. Ha még így sem jutunk dűlőre? Ismerőseinknél kezdünk érdeklődni. Ha már minden kötél szakad, és sehogy sem megy? Elolvassuk a gép használati útmutatóját, a felhasználóknak íródott szent kézikönyvet.

Használati útmutató a megvilágosodáshoz

Kezünkbe véve a könyvek könyvét, bizakodunk abban, hogy nem felesleges olvasmánnyal akart minket traktálni a gyártó. Azonban hamar rájövünk, hogy a mű kiolvasása, valamint az értelmezésére tett erőfeszítéseink remek lehetőségnek bizonyulnak a fotográfia iránti ellenszenv kialakításához. Ha eddig úgy érezted, hogy a fényképezés neked való, a felhasználói kézikönyv majd elveszi a kedved eme nemes gondolat dédelgetésétől. Végülis a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

Viccet félretéve, az a gond a használati útmutatóval, hogy feltételezi, tudod mit keresel benne. A szakavatott szakik esetét leszámítva nem tudod, hogy mit keresel benne. Aki azért vesz fényképezőgépet, hogy megtanulja azt kezelni és megértse a fényképezés folyamatát, nincs tisztában azzal, hogy mi mire való, tehát a kézikönyv javarészt semmitmondó lesz számára. Eleinte biztosan az lesz. Ugyanakkor a felhasználói kézikönyvnek nem is az a feladata, hogy megtanítsa a kezelőjét a fotográfia alapismereteire. Nem arra való. Azért írták, hogy megtudd belőle, hogy amit keresel, azt hol találod. De mi az, amit valójában keresnél benne?

A használati útmutató használati útmutatója, avagy a fényképezés technikai alapismeretei

Technikai alapok alatt azokat az elemi tényezőket értjük, melyek feltétlenül szükségesek egy fénykép létrejöttéhez. A végletekig leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy minden felvételhez kell elegendő mennyiségű fény és kellő élesség. Ez a két alapvetés minden esetben kulcsfontosságú szerepet játszik fényképezéskor. Minden egyes kép esetében. Elsősorban ennek megértésére törekszünk mind elméletben, mind pedig a gyakorlati alkalmazásban.

Meg kell tehát ismerkednünk a fotózás elméletével. Semmiképpen sem túlbonyolítva, csak annyira, hogy képben legyünk a lényegével. Amint tisztán látjuk az összefüggéseket, tudjuk azt is, hogy mit miért keresünk, így máris érdemi információt nyerhetünk az útmutatóból. Következésképp a kézikönyv önmagában kevés a boldoguláshoz.

Fotográfiai alapismeretek

A fotográfiai alapismeretek megértése nélkülözhetetlen a tudatos, szakszerű fényképezéshez, és ezek megismeréséhez szerencsére bőséges tudásanyag áll rendelkezésünkre. Számos szakkönyv született a témában, megannyi képzés kínálja bájait, és természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni az Internet csudálatos világát sem. Modern korunkban csak az nem jut hozzá, aki nem akar. A tengernyi lehetőség mellett az alábbiakban felsorolom, hogy általam milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe, ha lelkesedésed megtartva szeretnél a technikai alapokhoz hozzájutni.

  1. A FotóMester sorozat teljes egészében a fotográfiai alapismeretkre épül. Alapvetően ez egy gusztustalan, száraz, tankönyvszagú anyag lenne, de sikerült belőle ízletes, fogyasztható csemegét főznöm. A FotóMester péntekenként korán megérkezik hozzád, így a reggeli kávé mellett olvasgatva kifejezetten feldobja a napod.
  2. A Bevezetés a fotográfia világába kétkötetes szakkönyv első négy fejezete a fényképezés eszközeivel, az alapvető összefüggésekkel és annak technikájával foglalkozik, kellő részletességgel a teljes megértés érdekében. (A könyv jelen pillanatban nem kapható, de lesz majd következő kiadás valamikor.)

Bárhonnan is szerezz információkat, nézd egyszerűségüket és gyakorlati hasznukat! A hivatásszerű fotózás ugyan széles körű ismereteket igényel, de hétköznapjainkban csupán töredékére van csak szükségünk. Azért nem érdemes bemagolni valamit, hogy a tudás illúzióját keltse. Csak annyira fontos a technikai jártasság, hogy képesek legyünk megvalósítani általa elképzeléseinket és képek formájában tudjunk kommunikálni a világgal. Ez a fotózás lényege.

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató