Lépésről lépésre 1. rész

2022. 01. 22. | Szalay Krisztián

A fényképezéssel való ismerkedés kezdeti szakaszában rendre felmerül a kérdés: merre induljak, és hogyan tovább? Hogyan hozhatunk létre megalapozott stratégiát, amire valóban lehet építkezni, és hogyan győződhetünk meg arról, hogy tényleg fejlődünk, és nem csak hamis illúziókat kergetünk? Milyen további lehetőségek állnak még rendelkezésünkre a fotográfia mélyebb megértéséhez?

A fenti kérdések megválaszolására írom ezt a cikksorozatot azzal a céllal, hogy útmutatóként szolgáljon és kikövezzen egy járható utat. Az egyes cikkekben nem konkrét technikák fognak szerepelni. Arra ott vannak a szakkönyvek, a tanfolyamok, és más egyéb tudásanyagok. Az írásokban a főbb pillérekről lesz szó, melyek alapvető alkotóelemei a fotográfia tárgyának.

Sikerélmény minden mennyiségben

Szinte lehetetlen túlbecsülni a sikerélmény szükségességét, főként a kezdeti lépések megtételénél. Az átélhető siker adja meg azt a magabiztosságot, ami egyrészt értelmet ad az egész tanulási folyamatnak, másrészt pedig elég erőt kölcsönöz az esetlegesen felmerülő nehézségek leküzdéséhez. Olyan ez mint az első randi: ha sikeres, az önbizalmat ad a továbbiakhoz.

A fényképezés nem bonyolult tevékenység, bárki képes megérteni és magáévá tenni, ugyanakkor fel kell rá készülni, hogy jár némi kihívással az alapismeretek megértése és gyakorlati alkalmazása. Furcsa is lenne, ha nem így lenne.

A sikerélmény akkor tölti be szerepét a legteljesebb mértékben, ha rendszeresen megtapasztalható. Nem hosszú évek kemény erőfeszítésének eredményeként, hanem a lehető leggyakrabban. Nem katartikus élményeket kergetünk, hanem általános jó érzéssel, valamint a felfedezés és megismerés örömével tevékenykedünk. Egyfajta könnyedséget tapasztalunk, annak bizonyosságát, hogy az ismeretlen megismerhető.

A fotográfiát számtalan céllal és eszközzel gyakorolhatjuk. Fényképezhetünk telefonnal, automata géppel, tükrös vagy tükör nélküli konstrukcióval, vagy akár filmes kamerával. Eltekintve attól a ténytől, hogy a fényképezés egyazon alapelven nyugszik, kezelésüket és a használatukhoz szükséges ismereteket tekintve a gépek nagymértékben eltérnek egymástól. Éppen ezért a kezdetekkor érdemes a fényképezésnek azon területeit tanulmányozni, melyek függetlenek a használatos eszköztől, a lehető legkönnyebben alkalmazhatók, és azonnali sikerek érhetők el általuk.

Az első lépés: a képalkotás

A képalkotás, vagy másik népszerű nevén a komponálás az első és talán legfontosabb szegmense a fotográfiának. Végtelen egyszerűséggel összegezhetjük lényegét: azért komponálunk, hogy alkotásunk kommunikatív legyen és jól nézzen ki. Ehhez szükségesek a képalkotás szabályainak ismerete és átültetése a gyakorlatba. A jó hír, hogy ezen szabályok alkalmazása szinte gyerekjáték, az eredmény mégis látványos, és ha valamivel instant siker érhető el, hát a komponálással mindenképpen. Ezért javaslom elsőként ezekkel a szabályokkal való ismerkedést.

Sajnálatos módon messze alulbecsült a komponálás szerepe egészen addig, amíg próbára nem fogják. Pedig ennek hiányában messze nem kapunk olyan eredményt, mint amit könnyűszerrel elérhetnénk. Azonban megízlelve nagyszerűségét, már az első szabályok alkalmazása is megörvendezteti az alkotót és a szemlélőt egyaránt.

A képalkotás elsődleges szerepe a kommunikáció.

Amikor üzenetről, a kommunikáció szükségességéről beszélek, sokakat kiver a víz, mondván minek a fényképezésbe beleerőszakolni még egy ilyen megfoghatatlan dolgot, miért nem elég pusztán csak elkattintani a gépet?

A fénykép arra való, hogy üzenetet közvetítsen, gondolatokat ébresszen a nézőben. Vizuális kommunikáció. Szavak helyett képekben adjuk át mondanivalónkat. Ellenkező esetben semmitmondó lesz a végeredmény, a kép értéktelenné válik. Mi pedig pont az ellenkezőjére törekszünk, és ezért lényeges, hogy képesek legyünk átjuttatni üzenetünket a néző részére.

Üzenet alatt nem elvont filozófiai fogalmakat kell érteni. Bármit kommunikálhatunk, csak legyünk tisztában vele. Ha első nekifutásra nem egyértelmű, hogy mi az, tedd fel magadnak a kérdést: miért akarod a képet elkészíteni? Mi fogott meg benne? Mi az, amit megörökítésre méltónak találsz? Na, az lesz az üzenet.

Amint az üzenet megfogalmazásra került, jöhet a kivitelezés. Meg kell terveznünk, hogy honnan fogjuk a képet elkészíteni, mit fogunk megörökíteni, miket komponálunk a képre, vagy éppen mit hagyunk le róla. Hova fog kerülni a fő téma, mekkora részét fogja kitölteni a képnek? Nem árt, ha ügyelünk az arányokra, a vonalvezetésre. Kellő dinamikát is adhatunk a képnek, ha a téma és a lehetőségek megengedik. Mindezt hogyan? Erről szólnak a képalkotás szabályai. Ezek azok a szabályok, amiket alkalmazva - akár csak egyet-egyet közülük - azonnal látványos eredményt adnak, neked pedig sikerélményt és lelkesedést a további lehetőségek megismeréséhez. Ezért is kézenfekvő a képalkotással megismerkedni és összebarátkozni elsőként.

A képalkotás szabályai

Nem írtam volna ennyit a képalkotás szerepéről, ha nem tudnék biztosítani hozzá tudásanyagot. A kompozíciós szabályokról azt kell tudni, hogy egyszerűek, de viszonylag sok van belőlük, számtalan felhasználási móddal. Éppen ezért nem szabad egyszerre nekiugrani, fontos a lépésről lépésre történő haladás. Erre több lehetőség is adott.

  1. A teljesen ingyenes 101 Fotótipp sorozat kizárólag a komponálási technikákra épül. Az első részében az általánosan használatos szabályokkal ismertet meg, később konkrét témákon mutatja be azok alkalmazását. Feliratkozást követően heti két tippel gazdagodsz, melyek garantáltan nem fogják megfeküdni a gyomrodat.
  2. A képalkotás alapjai vezetett online tanfolyam nyolc leckén keresztül ismertet meg a legfontosabb komponálási technikákkal. Ez már nem ingyenes szolgáltatás, viszont minden leckét személyesen megnézek, és visszajelzést adok rá. Tehát nincs elengedve a kezed, és segítek korrigálni az esetlegesen felmerülő hibákat.
  3. A Bevezetés a fotográfia világába kétkötetes szakkönyv ötödik fejezete csak a kompozícióval foglalkozik. Ez ugyan korántsem olyan részletes mint a 101 Fotótipp sorozat, de a vezetett online tanfolyam közel teljes anyagát tartalmazza. Természetesen a könyv a fotográfiai alapismeretek egészére kiterjed.

A fényképezés alkotó tevékenység. Minden megértett és megtapasztalt dolog fejleszti kreativitásunkat, minden egyes kép elkészítésével szinte észrevétlenül válunk szakavatottá, és az esztétika, valamint a művészi kifejezőeszközök is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak fényképeinken. Amint a művészet megjelenik hétköznapjainkban, garantáltan más színben fogjuk látni a világot. Elképzelhető, hogy ez az egyik legfelemelőbb tevékenység?

A cikksorozat második része ezen az oldalon olvasható.

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató