Fórum / Általános fényképezés / Tükörreflexes vagy MILC?

Tükörreflexes vagy MILC?

Létrehozta: Kövesi Zoltán227 hozzászólás

Király Zoltán

Kedves Krisztián!
Első sorban én is gratulálnék az oldalhoz! :)
Gép vásárlás előtt állok és igazából mivel első gépem lenne ezért a tanácsodat kérném.Ár érték arányban vagy tudásuk szempontjából melyiket válasszam…..nagyon nagy ár különbség nincs a kettő között szerintem :)
Nikon d3300kit (18-105mm VR) vagy Nikon d5200kit (18-105mm VR) között vacilálok.Esetleg ha rosszul gondolkoznék kezdő gép esetében vagy te mást ajánlanál? :)
Válaszodat előre is köszönöm….és csak igy tovább :)

2016-03-20 21:20:36 • Király Zoltán

Szalay Krisztián

Zoltán, köszönöm szépen a segítséget! Nagyon jól jött a hozzászólásod, mert épp most érdeklődtek hasonló témában. Továbbítom is.

2016-03-10 15:02:06 • Szalay Krisztián

Szabó Zoltán

Sárának annyiban tudok segíteni, hogy tavaly november vége óta vagyok egy Canon M3 tulajdonosa, így sok tapasztalatom van első kézből. Az M3 egy kiváló kis szörnyeteg, a képminősége kiváló, szerintem a Canon egyik legjobb aps-c szenzora dolgozik benne, a Digitális fotómagazin tesztjében a szerző azt írja, szerinte jobb a képminősége mint a 7D MKII-nek. A zajszűrése is remek, sokkal jobban bírja a magas ISO-t mint a korábbi cropos Canon vázak, szerintem az ehhez adott kit objektív is remek, azért ez nem az a minőség amit a DSLR-hez adnak, fém bajonettes és fém házas, külön majdnem 90.000ft. Viszont amire a hölgynek fel kell hívnom a figyelmét, hogy ugye ez EF-M bajonettes, egyrészről még nincs hozzá sok natív objektív, bár már a Tamron és a Samyang is gyárt hozzá lencséket, előbbi kiváló manuális fixeket, viszont használt piaca gyakorlatilag nem létezik. Én is vettem hozzá egy gyári EF/EF-M konverter gyűrűt, hogy a tükrös objektíveket is feltudjam rá rakni, de ez még pluszba 42.000ft! Szóval ha ennyire szűkös a pénztárca a gépvásárláshoz, akkor inkább a 750D mellett döntenék a helyében, vagy ha M3 akkor azzal tisztában kell lenni, hogy a jövőbeni bővítésekor szinte csak új, teljes árú objektívek jöhetnek szóba, de ha ez még se gond, akkor én M3-at vennék :)

2016-03-06 22:10:47 • Szabó Zoltán

Szalay Krisztián

Kedves Sára, ha videózni is akarsz, akkor tényleg kell új gép. Azért az árért nagyon megéri az említett típus. A kitobitól azonban csodát ne várj! Még ez a legjobb választás kitobik közül, de a minőségével tisztában kell lenned, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

2016-02-15 11:22:51 • Szalay Krisztián

Cselényi Sára

Esetleg egy keveset használt, újszerű, de már nem garanciális Canon - EOS 700D + 18-135 mm IS STM Kit 180 ezerért jó lehetne? Elég jókat írnak erre az objektívre, sokoldalú, nagy teljesítményű zoom….

2016-02-13 22:09:18 • Cselényi Sára

Cselényi Sára

Kedves Krisztián!
Köszönöm szépen gyors válaszodat! :) Az az igazság, elgondolkozva azon, hogy maradnék a régi gép mellett, azért rögtön beugrott, hogy nem ártana, ha videófelvételre is képes lenne, meg nem ártana egy kihajtható kijelző sem, mert sok esetben az nagyon hiányzik. Szóval inkáb új gépet szeretnék… Az újabb gépeknél meg eleve jobbak még a kitobjektívek is, képstabilizátorosok, meg talán a fényérzékenységük is jobb, stb. Árban esetleg 150-200ezer közt gondolkoznék. A Canon M3 is felmerült, vagy esetleg Canon 700D, 750D? Vagy esetleg valami más ötlet még?
Köszönöm válaszodat! :)

2016-02-13 19:37:34 • Cselényi Sára

Szalay Krisztián

Kedves Sára!

Először is nagyon szépen köszönöm az elismerést! Való igaz, hogy rengeteg idő megy bele, amit egyáltalán nem bánok, hiszen ez is a munkám része. Most készül az új honlap, ami sokkal átláthatóbb és olvashatóbb lesz mobilon is, tableten is.

Ami a kérdésed illeti, eléggé összetett a dolog. Némi kompromisszumot kell kötnöd ahhoz, hogy jó eredményt kapj. Véleményem szerint nem kéne gépet cserélned, elegendő lenne egy jó objektív. Mondjuk egy 35 vagy 50 mm-es fix, nagy fényerejű. Utóbbit inkább portrékhoz javaslom. Milliószor szebb rajzolata van mint a kitobinak.

Sokat segít az is, ha nyers fájlformátumban fényképezel, és mellette a helyes expozícióra is figyelsz. Nem beszélve a bemozdulásos életlenség és a fókuszálási életlenség elkerüléséről. Ezek mind kellenek a szép, éles rajzolathoz. Azt abszolút megértem, hogy a kitobi kevés. Nem csodálkozom rajta. A nagy fényerejű alap (vagy akár rövidebb gyújtótávolságú) obi adja a legszebb képet, ezért is ezt javasoltam. Azt is tudni kell, hogy a fix gyújtótávolságú objektívek sokkal szebb rajzolatot adnak mint a zoom obik. Ha igazán szépet akarsz, akkor a fix nagyon jó szolgálatot fog tenni.

Ha nincs kedved cserélgetni az obit, akkor minőségi zoom optikát is választhatsz, de ami igazán jó, az nagyon drága. Tehát itt jön képbe a valamit valamiért.

2016-02-13 14:01:20 • Szalay Krisztián

Cselényi Sára

Kedves Krisztián!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra és minden elismerésem. hogy mennyi energiát, időt fektetsz a munka, és az oldal szerkesztése mellett az itt feltett kérdések megválaszolására is! Gondolom, tudom, 1000 hasonló kérdést tettek fel itt neked és köztük lehet az én kérdésemre is a válasz, de talán biztosabb nekem is tanácsodat kérni a konkrét igényeimet, elképzeléseimet leírva.

Mindig is nagyon szerettem a fotózást és a visszajelzések alapján van is érzékem hozzá, bár nem fejlesztettem fel eléggé a tudásomat. Eddig főleg tükörreflexes gépeim voltak, de a belépő kategóriából. Most egy Canon EOS 1000D-m van kitobjektívvel. Sajnos igazán jó gépekre, objektívekre nem volt elegendő fedezet, ennek megfelelően, sokszor csalódást okoz a képek minősége. Legtöbbször a témák hirtelensége miatt inkább automatán fényképeztem, objektív cserélgetés nélkül családi eseményeken, kirándulásokon, nyaralásokkor, gyerekek, kutyák játékakor a természetben, kertben. Továbbra is ezek lennének a főbb témáim, de ha időm, helyzet engedi, szívesen használom a manuális beállításokat, játszom a záridővel, mélységélességgel. Szeretnék képminőségbeli, élességbeli ugrást a képeknél, de nem tudom, milyen gépre lenne érdemes váltanom. Továbbra sincs túl sok pénzem, de a technika fejlődött és egyre jobb gépek érhetők el ugyanazon az áron. Szóval a gyors eseményeknél, általános családi képeken is jó minőségben dolgozzon automatán, de ha akarom és időm, lehetőségem engedi, akkor manuális beállításokkal még művészibb, tökéletesebb képeket is csinálhassak vele (mivel sok téma érdekel, természet, gyerek, állat, portré, makró, tudom sajnos, hogy mindenre való gép egyben, kompromisszumok nélkül nem lehetséges).

Gondolkoztam újabb dslr gépben is, milcben is. Alap objektívvel, automatán fényképeznék a legtöbbet, de az legyen tényleg jó minőségű, de kellenek a beállítási, variációs, manuális lehetőségek is. Melyik az a gép és objektív, ami erre leginkább megfelelhet nekem? Egyelőre kb. 150ezres kategóriában gondolkoznék, aztán talán majd be tudnék szerezni hozzá újabb objektíveket, de az a tapasztalatom, hogy gyakran arra sincs időm, kedvem, hogy hurcoljam, előkapkodjam, cserélgessem az objektíveket. Persze jó makróhoz, portréképhez az kellene, de akkor eleve ahhoz készülnék és nem általános fotókat kattogtatnék, amikor nem tudok cserélgetni objektívet.

Előre is köszönöm segítségedet!
Sára

2016-02-13 12:41:04 • Cselényi Sára

Szalay Krisztián

Szia Zsolt!

Nem haragszom a magzádósáért, de a tegeződés szerintem könnyebb. Ha nincs ellene kifogásod, akkor folytatnám tegezőbe, és bátorítalak ugyanerre. :)

Az említett MILC-ről elég jókat olvastam, és láttam néhány meggyőző fényképet, amit azzal készítettek. Igaz, nem volt ilyen típusú gépem, de az jól látszik a felvételekből, hogy igényli az elegendő mennyiségű fényt. Persze ez a gépek jelentős többségéről elmondható. Szerintem nyugodtan beleugorhatsz a vásárlásba, hozni fogja azt az eredményt, amit a gyártó megnevez.

2016-02-10 09:10:02 • Szalay Krisztián

Újvárosi Zsolt

Tisztelt Szalay Krisztián!

Bocs a magázásért, ha gond, akkor legközelebb tegezlek.
Nekem már volt sok fényképezőgépem. Különböző márkájú és fajtájú. A legújabb előtti egy Canon 300D volt, ami a mai napig megvan. Most viszont úgy döntöttem, hogy beruházok egy MILC fényképező gépbe.
Mivel ezen a területen még nem volt tapasztalatom és még nem igazán kiforrott technológiáról van szó, ezért a nem drága kategóriából választottam. A gép Típusa: PENTAX Q-S1 kit obival (5-15mm f/2.8-4.5 ED AL IF objektív). Plusz most veszek hozzá egy (Pentax Standard Prime 8.5mm F1.9 AL [IF]) alap objektívet.
Amit eddig használtam, nem találok nagy különbséget a Canon 300d-hez képest.
Kérdésem az lenne, hogy neked mi a véleményed a gépről és a vele készített képekről mint MILC?! Plusz van-e valami tanácsod ezzel kapcsolatban.
Válaszodat előre is köszönöm.

2016-02-09 13:29:35 • Újvárosi Zsolt

Szalay Krisztián

Kedves Mónika!

Nagyon jó a kérdésed, szépen összeszedted, hogy mire szeretnéd használni és mik a fonsak. Ez alapján egyértelműen a NIkon J1-et javaslom. Az egy MILC gép. A tükörreflexesek felejtősek akkor, ha fontos a méret és a könnyű kezelhetőség. Ráadásul a Nikon J1-nek csodálatos képe van. Véleményem szerint az lesz számodra a befutó.

A böngészéshez pedig jó szórakozást kívánok! :)

2016-01-18 12:39:32 • Szalay Krisztián

Halász Mónika

Kedves Krisztián!

Igyekeztem a lehető legtöbb információt begyűjteni az oldaladról a gépválasztással kapcsolatban, de rájöttem a tanácsaid teljesen egyénre és igényre szabottak, így felteszem ugyanazt a kérdést századszorra amit már előttem sokan megtettek. Alap (belépő) szintű tükörreflexes avagy Milc?! Hobby fotózásra szeretném használni, de a normál kompakt gépet azonnal kizártam. Jelenleg telefont használok e célra, viszont ha gép kerül a kezembe késztetést érzek, hogy csak egyéni beállításokkal fotózzak. A méret fontos szerepet játszik illetve a "csendes" működés is, ezért gondoltam a Nikon 1J 1-re. Ráadásul árban is elég kedvező az alap szett dupla objektívvel: Nikkor VR 10-30 és 30-110. A másik kiszemelt a Nikon D3200, viszont az ár miatt itt már csak 1 objektív jöhetne számításba. Ahhoz hogy a különböző beállításokat illetve a komponálást "rutinná" gyakoroljam megfelelő lenne az 1J 1 vagy esetleg teljesen mást javasolnál?
ui.: nagyon örülök, hogy rátaláltam a honlapodra (ugyan csak 3 napja, de azóta napi 2 órát böngészek itt)

2016-01-17 23:38:46 • Halász Mónika

Szalay Krisztián

Szia Róbert!

Az Olympusnak van egy nagyon baráti árú MILC gépe, egészen konkrétan az Olympus E-PL6, amit kitben két objektívvel 110eFt körül megvehetsz. Persze nem csak ez a típus létezik, és nem csak Olympus kapható, de a célnak tökéletesen megfelel.

Ugyanazt minimum tudja mint a belépő szintű DSLR gépek. Sőt, van benne sok olyan kényelmi funkció, ami megkönnyíti a hétköznapi fényképezést.

2015-12-14 09:40:16 • Szalay Krisztián

Emmert Róbert

Szia Krisztiàn és Àdàm! Köszönöm szépen a véleményeteket és a segítséget! Esetleg tudnàtok ajànlani, hogy milyen kompaktot vagy Milc-et érdemes megvenni? Előre is köszönöm! Üdv!

2015-12-13 13:20:32 • Emmert Róbert

Szalay Krisztián

Szia Róbert!

Ha a három közül kéne választani akkor a legutolsót, de ahogyan Ádám is írta, nem feltétlen ez a jó választás arra a célra, amire akarod használni. Tökéletesen igaza van Ádámnak, én is ezek közül ajánlanék. A lényeg, hogy kicsi legyen, viszonylag gyors legyen, és ne kelljen a fókuszálással és az expozícióval bajlódni. Vagy jó minőségű kompaktot vegyél erre a célra, vagy MILC-et.

2015-12-12 14:30:17 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Szia Róbert!
Szerintem nem szükséges tükörreflexes gépet venned, inkább egy jó kompaktot. A sima otthoni felhasználásra és a nyaralásokhoz, érdemesebb, és kényelmesebb egy kompakt vagy, ha kicsit "babrálni" is akarod a beállításokat, akkor egy Milc.
Zárójelben hozzáteszem, amit én hallottam, az az hogy a milc-ek közül sokan dícsérik az Olympus fényképezőit.
Remélem tudtam segíteni.

2015-12-11 21:02:44 • Tolnai Ádám

Emmert Róbert

Szia Krisztiàn!
Szetretnélek megkérni, hogy melyik gépet ajànlanàd a legjobban az alàbbiak közül?
Canon Eos 1200D (18-55mm IS II)
Nikon D3200 (18-55mm VR II)
Nikon D3300 (18-55mm VR II)
Sima otthoni felhasznàlàsra hasznàlnàm, meg ha nyaralni megyek.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv! Robi

2015-12-11 17:14:41 • Emmert Róbert

Szalay Krisztián

Kedves József!

Nagyon szívesen! Ha bármiben tudok segíteni, írj nyugodtan! Sok sikert kívánok a gép megvásárlásához és a fényképezéshez!

2015-11-28 08:04:47 • Szalay Krisztián

Antal József

Kedves Krisztián!

Köszönöm szépen a kimerítő válaszodat! Valamelyik tükörreflexes gép beszerzésének gondolata felé hajlok inkább (amelyekről beszéltünk), sokat segítettek a leírt szempontok, az angol nyelvű blog! :)

További jó munkát!

2015-11-27 15:17:36 • Antal József

Szalay Krisztián

Az előző posztban a J5-re gondoltam, amit írtál, csak figyelmetlenségből J1-nek neveztem. :)

2015-11-16 11:29:27 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató