Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Melankólia

Benkőné Biró Enikő
Benkőné Biró Enikő

Melankólia

Hobbifotósként nagyon szívesen fényképezem a házi kedvenceket. Van egy fekete kutyánk és három fekete macskánk. És mindig meggyűlik a bajom velük. Vagy a háttérrel túl nagy a kontraszt, vagy egyszerűen kivehetetlen az arcuk például. Már ha egyáltalán sikerül a mozgó állatokat egy-egy nyugodt állapotban elcsípni. Erre van esetleg 1-2 jó tanácsod? Ez a sok próbálkozás közül még egy jobban sikerült kép, Nikon D7000-es géppel készült, egy 18-140-es objektívvel.

Értékelés

Az általad is felvetett probléma igen gyakori jelenség. Ennek az az oka, hogy az alany - jelen esetben a kutya - kevesebb fényt kap mint a háttér. Így vagy a téma lesz sötét és részlettelen, vagy a háttér ég ki. Megoldás több is van.

A legegyszerűbb, amikor te magad választasz olyan helyszínt, ahol a kutya nincs fedett, árnyékos helyen, vagy te fotózol a fény forrása felől. Ebben az esetben a kutya mögül. Igaz, hogy akkor nem a feje látszana. Na, de a viccet félretéve, amikor tudod, hogy fényképezni fogsz, elcsalogathatod az árnyékból.

A másik megoldás a vakuzás, persze lágy fénnyel. Lehet kapni úgynevezett softbox-ot, amit akár a beépített vakura, akár rendszervakura is rögzíthetsz, és azon keresztül fényképezel. Ekkor szépen, lágyan lesz megvilágítva az alany, és részletgazdagabb lesz a kép.

Hozzászólások

Benkőné Biró Enikő

Köszönöm szépen a tanácsokat!

2018-07-02 12:32:21 • Benkőné Biró Enikő

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Benkőné Biró Enikő további fényképei

Tavasz

Abszolút van létjogosultsága ennek a fajta kreativitásnak. Sőt, sokkal természetesebb hatás kelt, mintha utómunka során árnyaltad volna. Azonban még jobb lenne az eredmény, ha nem lenne a kép alulexponált. Azaz…

Melankólia

Az általad is felvetett probléma igen gyakori jelenség. Ennek az az oka, hogy az alany - jelen esetben a kutya - kevesebb fényt kap mint a háttér. Így vagy a…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató