Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Bakonyi túrázás

Bogdán István
Bogdán István

Bakonyi túrázás

A kép Nikon D60 géppel készült, M módban. Rekesz F11, fókusz 18 mm, a záridő 1/1.6, ISO 100. Borongós időben készült a Cuha-szurdokban, ND szűrőt használtam. A képet állvánnyal készítettem, a kövek között, patakban állva. Mivel még tanulom a fotózást, így nem tudom eldönteni, a kép élessége megfelelő-e?

Értékelés

Nagyon jó a felvétel, gyönyörűen érzékelteti a mozgást a hosszú záridő. Ilyen esetben a legjobb megoldás az élességállítás tekintetében, ha a hiperfokális távolságot használod. Nem szeretek úgy írni bármiről is, ha azt nem magyarázom el, de most kénytelen vagyok. Úgyhogy csak a lényegét írom le.

A hiperfokális távolság lényege, hogy a mélységélesség tartományát hozzáadod a végtelen fókuszhoz, és így megkapod a lehető legnagyobb élességi zónát. Erre remek kalkulátorok léteznek, meg van képlete is, ami alapján lehet számolni.

Ebben az esetben (APS-C méret, f11 rekesz, 18mm gyújtótávolság) a hiperfokális távolság 1.45 méterre van. Ha tehát erre az értékre állítod az élességet a fenti paraméterekkel együtt, akkor az úgy a lehető legjobb.

Ezt persze lehet még növelni a rekesz zárásával, mondjuk f22-re. Hiszen ha állvány van nálad, akkor bármeddig tudsz exponálni. 22-es értékű fényrekesz állásnál a hiperfokális távolság 0.73 méter lesz.

Hozzászólások

Bogdán István

Kedves Krisztián!
Nagyon köszönöm a részletes magyarázatot, igyekszem tanulni belőle. Szeretnék idővel egy komolyabb objektívet is beszerezni, addig a meglévő felszereléssel gyakorolok:) További szép napot! István

2018-06-28 06:28:03 • Bogdán István

Szalay Krisztián

István, nagyon szívesen! Addig is, amíg a kitobival fényképezel, alkoss ilyen szépeket!

2018-06-28 14:01:48 • Szalay Krisztián

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Bogdán István további fényképei

Mindjárt itt a vihar

Ebben az esetben teljesen jó választás volt a fókuszt a végtelenre állítani, hiszen abban a tartományban látható a téma. A másik képednél a hiperfokális távolságot ajánlottam, viszont itt nem lett…

Bakonyi túrázás

Nagyon jó a felvétel, gyönyörűen érzékelteti a mozgást a hosszú záridő. Ilyen esetben a legjobb megoldás az élességállítás tekintetében, ha a hiperfokális távolságot használod. Nem szeretek úgy írni bármiről is,…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató