Bakonyi túrázás

Bogdán István
Bogdán István

Bakonyi túrázás

A kép Nikon D60 géppel készült, M módban. Rekesz F11, fókusz 18 mm, a záridő 1/1.6, ISO 100. Borongós időben készült a Cuha-szurdokban, ND szűrőt használtam. A képet állvánnyal készítettem, a kövek között, patakban állva. Mivel még tanulom a fotózást, így nem tudom eldönteni, a kép élessége megfelelő-e?

Értékelés

Nagyon jó a felvétel, gyönyörűen érzékelteti a mozgást a hosszú záridő. Ilyen esetben a legjobb megoldás az élességállítás tekintetében, ha a hiperfokális távolságot használod. Nem szeretek úgy írni bármiről is, ha azt nem magyarázom el, de most kénytelen vagyok. Úgyhogy csak a lényegét írom le.

A hiperfokális távolság lényege, hogy a mélységélesség tartományát hozzáadod a végtelen fókuszhoz, és így megkapod a lehető legnagyobb élességi zónát. Erre remek kalkulátorok léteznek, meg van képlete is, ami alapján lehet számolni.

Ebben az esetben (APS-C méret, f11 rekesz, 18mm gyújtótávolság) a hiperfokális távolság 1.45 méterre van. Ha tehát erre az értékre állítod az élességet a fenti paraméterekkel együtt, akkor az úgy a lehető legjobb.

Ezt persze lehet még növelni a rekesz zárásával, mondjuk f22-re. Hiszen ha állvány van nálad, akkor bármeddig tudsz exponálni. 22-es értékű fényrekesz állásnál a hiperfokális távolság 0.73 méter lesz.

Hozzászólások

Bogdán István

Kedves Krisztián!
Nagyon köszönöm a részletes magyarázatot, igyekszem tanulni belőle. Szeretnék idővel egy komolyabb objektívet is beszerezni, addig a meglévő felszereléssel gyakorolok:) További szép napot! István

2018-06-28 06:28:03 • Bogdán István

Szalay Krisztián

István, nagyon szívesen! Addig is, amíg a kitobival fényképezel, alkoss ilyen szépeket!

2018-06-28 14:01:48 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Bogdán István további fényképei

Mindjárt itt a vihar

Ebben az esetben teljesen jó választás volt a fókuszt a végtelenre állítani, hiszen abban a tartományban látható a téma. A másik képednél a hiperfokális távolságot ajánlottam, viszont itt nem lett…

Bakonyi túrázás

Nagyon jó a felvétel, gyönyörűen érzékelteti a mozgást a hosszú záridő. Ilyen esetben a legjobb megoldás az élességállítás tekintetében, ha a hiperfokális távolságot használod. Nem szeretek úgy írni bármiről is,…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató