A súrlófény

2021. 08. 24. | Szalay Krisztián

A fotográfiában a megvilágítás az elsődleges és legfontosabb tényezőnk, hiszen egy felvétel elkészítésekor a környezetről visszaverődött fénysugarakat tudjuk csak rögzíteni gépünkkel, éppen ezért kiemelt szerepet játszik a fény jellege, intenzitása, iránya, színhőmérséklete. A súrlófény képre gyakorolt hatása meghatározó jelentőségű a fotográfiában.

Elnevezése a súrol igéből származik, utalva arra, ahogy a fény érint egy felületet. Súrlófény esetében a beeső fénysugarak majdnem párhuzamosak a felülettel, tehát egy oldalsó irányból érkező megvilágításról beszélünk. Az oldalról történő világítás több szempontból is kedvez a képnek. Ezeket nézzük most meg részletesen.

Térbeliség és plasztikusság

Mindkét fogalom a háromdimenziós formának a megjelenésére utal. Lényege, hogy egy alakzatot ne csak egy síkban, hanem mélységileg is érzékeljünk. Ahogyan a tónusokról és a kontrasztról szóló cikkben már említést tettem, ahhoz hogy térbeliséget kapjunk, szükség van árnyékokra és fényekre is, azaz sötét és világos tónusokra. Ezek váltakozása teremti meg a térhatást. A klasszikus portrévilágításnál is pontosan erre törekszünk, hiszen az arc akkor szép igazán, ha térben jelenik meg.

Súrlófény esetében a megvilágított objektum azon az oldalon lesz derített, azaz világos tónusú, ahonnan a fény érkezik, ellentétes oldalon pedig árnyékot vet. A világos és a sötét tónusok váltakozása pedig térbeliséget eredményez. Az alábbi két felvétel kiválóan szemlélteti a súrlófény és az egyenletes megvilágítás közötti különbséget.

© Dave Caleb. Az egyenletes, szórt fényben a felületek térbelisége kevésbé kivehető.
© Dave Caleb. A súrlófény növeli a térhatást, kiemeli az anyag textúráját.

Direkt fénynek nevezzük azt a megvilágítást, amikor a fotózandó tárgyat szemből éri a fény. Ebben az esetben a térbeliség sokkal kevésbé érzékelhető, hiszen a felületnek - például egy arcnak - mindkét fele egyenlő mennyiségű világítást kap, nincs jelentős különbség a tónusok között. Gondolj csak a szemből vakuzott igazolványképekre! Természetesen a direkt világításnak is van szerepe, de most csak a súrlófény vonatkozásában, az azzal való összehasonlítás kedvéért tettem róla említést.

A textúra látványa

Egy anyag mintázatának, felületi érdességének, azaz a textúrájának érzékelhetősége szintén a térbeli megjelenésen, a fények és árnyékok összhatásán múlik. Ahogyan egy arcot is térbelivé varázsol az oldalról érkező fény, ugyanúgy az arcbőr mintája is láthatóvá válik a legapróbb részletekig. Említhetnénk egy textil szövetét, egy vakolt fal érdességét, a fatörzs kérgének mintázatát, és bármi mást, aminek felülete nem teljesen sík.

Megfigyelhető, ahogyan az oldalról érkező napfény a kidomborodó formák jobb oldalát megvilágítja, az azzal ellentétesre pedig árnyékot vet. Ugyanez a jelenség játszódik le minden egyes kavics esetében is, ez teszi a textúrát látványossá.

Hosszú árnyékok játéka

Szintén a súrlófénynek köszönhetjük egy tárgy vetett árnyékának hosszanti rajzolatát. Minél alacsonyabb a fénysugarak beesési szöge, azaz minél laposabban éri a felületet, annál hosszabbak az árnyékok is. Napkelte és napnyugta időszakában, valamint az őszi, a téli és a kora tavaszi hónapokban napközben is sokat gyönyörködhetsz bennük.

© Scott Ramsey. A súrlófény hosszanti árnyékokat rajzol, valamint kiemeli a járdának és az épület falainak mintázatát.
© Vaidotas Mišeikis. A kép önmagáért beszél. A lemenő Nap fénye alacsony szögből éri a talajt, ami a homokos part mintázatát kiemeli, kifejezetten hangulatossá és látványossá teszi.

A súrlófény a kontrasztos megjelenésnek köszönhetően drámaibbá, hatásosabbá teszi a felvételt. Kiemeli a textúrát, karakteres, jól kivehető rajzolatot biztosít tájaknak, épületeknek, embereknek, állatoknak, növényeknek, tárgyaknak. Járj nyitott szemmel, figyeld a fények és árnyékok játékát, nézz a világra ebből a szemszögből is, fényképezz, alkoss örömmel!

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató