Havas táj exponálása

2019. 12. 07. | Szalay Krisztián

Az igazán szép havas táj fényképezése egy kicsit eltér a helyesen exponált képek készítésétől, ugyanis jellegéből adódóan a hótakaró akkor nyilvánul meg igazán a fényképen, ha az tükrözi valós megjelenését.

Mikor nyújt tetszetős látványt egy havas tájról készült felvétel? Leginkább akkor, ha a hó fehér, de az a legjobb, ha hófehér. A borzalmas szóvicc megközelítőleg leírja, hogy miről szükséges gondoskodnunk a kép készítésekor, függetlenül attól, hogy automatika vezérli a fényképezőgépet, vagy magunk választunk értékeket.

A természetes fényviszonyok közül fényerő szempontjából a napsütötte havas táj mondható a legerősebbnek. Még a nyári nappalok sem adnak akkora megvilágítást mint a hóval fedett táj, ugyanis a talaj nem tudja elnyelni a napfényt, hiszen a hótakaró visszaveri annak jelentős részét, és ez bizony hatással van az expozícióra is. Mielőtt tovább olvasol, vedd szemügyre alaposan az alábbi képet!

Tételezzük fel, hogy a automata üzemmódban fényképezel, például egy telefonnal, ahogyan ezt a fenti kép alkotója is tette. Az automatika tökéletes expozíciót hozott létre, azaz az árnyékos a világos területek is részletgazdagok, sehol nem égett ki vagy bukott be a kép. A szabályos expozíció pedig egy csodálatos szürke hótakarót eredményezett. Vagy azért el tudsz képzelni szebb havat is?

A kamera fénymérője a hótakarót, ami a napfényt erőteljesen visszatükrözi, fényforrásnak érzékeli, és azért, hogy elkerülje a kiégést, aláexponálja, azaz sötétíti a felvételt azáltal, hogy kevesebb fényt enged be a gépbe, így kevesebb fény éri a szenzort vagy analóg technika esetében a filmet. A sötétebb felvétel pedig sötétebb tónusokat is eredményez, és ezért szürkül be a hó. Ebből már a megoldás is kezd kibontakozni. Ha a kevesebb fény okozta a sötétedést, akkor a világosodást, a világosabb tónusokat, és ezzel együtt a hó fehérségét a több fény fogja eredményezni. Több fényt kell beengedni a gépbe, hogy a hó inkább nézzen ki fehérnek mint szürkének.

Akkor viszont szembe fogjuk találni magunkat egy problémával. Ha a gép automatikája a kiégés elkerülése végett szabályozta le a bejutó fény mennyiségét, mi meg nem akarjuk, hogy ezt megtegye, akkor túlexponált lesz a felvételünk és ki fog égni a kép?

IGEN.

Ahogyan ez a fenti képen is megfigyelhető. Nézd meg a gyerkőc mellett a havat, és látni fogod, hogy a legvilágosabb részei egybefüggő fehér területet alkotnak. Ez a kiégés. Alapvetően ez az a jelenség, amit kerülnünk kell, ha szabályosan akarunk exponálni, azonban havas táj megörökítésekor a hó látványának hű visszatükrözése érdekében megengedhetünk ennyi technikai szabálytalanságot. A túlexponálás szerencsére nem ütközik törvénybe, valószínűleg egyik vallás sem tiltja, úgyhogy ne csinálj belőle problémát te sem! Tudd, hogy ez velejárója ennek a témának.

A fényképezőgép beállítása

Automatika vagy félautomatika esetében a legegyszerűbben úgy tudsz világosabb képet készíteni, ha az expozíció korrekció funkcióval a pozitív irányba korrigálsz annyit, amennyi éppen szükséges az adott látványhoz. Nem a kiégés a lényeg, hanem az, hogy a hó lehetőség szerint visszanyerje eredeti világos tónusát, vagy legalábbis megközelítse azt.

A hisztogram a túlexponálást mutatni fogja, ahogyan az itt látható ábrán is látszik. Ez a grafikon egyébként az előző síelős kép hisztogramja. Abban az esetben, ha nem ugrana be, hogy mi az a hisztogram, vagy segítséget szeretnél kapni a leolvasásához, mindenképp olvasd el ezt a cikket, ami véletlenül pont erről szól. Majdnem véletlenül.

Túlexponált hisztogram görbéje

Teljes automata vezérléssel mindent a gépre bízol. Ugyan meg tudod neki mondani a fent említett módon, hogy sötétebb vagy világosabb legyen a kép, de mást nem igazán tudsz kontrollálni. Jobban jársz, ha legalább a motívumprogramok közül választod ki az adott helyzetnek megfelelőt. Mozgás esetén a sport programot, tájkép esetén az azt szimbolizálót.

Némi jártassággal félautomata üzemmódban is fényképezhetsz. Amennyiben csak tájat fotózol, válaszd a rekesz-előválasztást, míg mozgás esetén az idő-előválasztás lesz a megoldás. Az előválasztás azt jelenti, hogy te határozod meg vagy a blende értékét, vagy az időt. Ezt a témához kell igazítanod, és ebben a bejegyzésben találsz hozzá segítséget.

Amennyiben abszolút manuálisan vezérled a gépet, feleslegessé válik minden további magyarázat, mert úgyis kened-vágod a témát.

Összegzés

A havas táj fényképezésél a cél, hogy a havat lehetőség szerint a valós tónusában örökítsük meg. Ehhez elegendő mennyiségű fényt kell a gépbe engedni, ami nagy valószínűséggel itt-ott kiégést fog eredményezni. Ebben az esetben ez nem baj, mert a látvány többet ér mint a technikai értelemben vett szabályos expozíció. Ha a gép sötét képet készít, szólj neki, hogy csináljon inkább világosabbat. Ehhez használhatod az automatikát korrigáló funkciót, vagy megadhatod saját magad a konkrét expozíciós értékeket.

Vannak természetesen kivételek. Nem szükséges minden egyes havas képből kipréselni a hófehér paplan látványát. Naplemente idején, borongós időben, esti szürkületben az adott látvány fogja meghatározni az expozíciót. A cikk kimondottan a napsütötte téli táj tetszetős felvételeihez kíván segítséget nyújtani. Mindez csak irányadó. Az a lényeg, hogy te magad tapasztald meg a fényképezést, annak minden fázisát.

Kísérletezz bátran és alkoss kedvedre!
Ja, és vigyél magaddal kesztyűt!

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Legfrissebb bejegyzések

A súrlófény

A fotográfiában a megvilágítás az elsődleges és legfontosabb tényezőnk, hiszen egy felvétel elkészítésekor a környezetről visszaverődött fénysugarakat tudjuk csak rögzíteni gépünkkel, éppen ezért kiemelt szerepet játszik a fény jellege, intenzitása, iránya, színhőmérséklete. A súrlófény képre gyakorolt hatása meghatározó jelentőségű a fotográfiában.

Olvass tovább

Speciális objektívek

A speciális objektívek rendeltetése eltér az általános célú felhasználástól. A legtöbb fotótéma besorolható az általános célú objektívek hatáskörébe, azonban léteznek olyan feladatok, melyeket csak specializált eszközzel lehet végrehajtani.

Olvass tovább

A teleobjektív

A távolban lévő fotótémák megörökítésének eszköze a teleobjektív. Látszólag közelre hozza a messzi témát, ami igen hasznos természet- és sportfotózásnál, valamint minden más esetben, ahol a szűk tér látványára szeretnénk kompozíciónkat építeni.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató