Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Molnár Gábor

Attila, Krisztian nagyon koszonom!
Leirnam, hogy az elmult egy het ( aminek a vazat ez a forum adta ) alatt hogyan alakultak a preferenciak:
Ket kerdesem lenne: jo lett e a vegkifejlet? Illetve, Ti hol alltatok volna meg?
D5300 18-55
D5300 18-55 ,  50/1.8
D5300 18-105,  50/1.8
D7000 18-105
D5300 18-140
D7000 35/1,8 vagy 50/1.8 es kesobb talan egy 18-140
Hat itt tartok most.
Koszonom

2015-01-24 23:19:44 • Molnár Gábor

Szalay Krisztián

Szia Gábor! Attila tökéletesen összefoglalta a dolgot. Én is ezen a véleményen vagyok. Hiába az újabb típus, ha teheted, válassz magasabb kategóriát! A 7xxx-es sorozat gépei nagyon jók ebben a kategóriában. Nem utolsó szempont a beépített motor, amit Attila is említett.

2015-01-24 20:52:40 • Szalay Krisztián

Pusztai Attila

Gábor
D 7000 képfeldolgozó processzor, az EXPEED 2 ez régebb de a vázban fókuszmotor van így szélesebb az obi választék.(5300 -ban csak a hozzávaló  optikában )
D 7000 pentaprizmás kereső  - ez is jobb mint a p. tükör. Képérzékelő mérete kb egyforma csak a 5300-ban nagyobb a pixelszám Szerintem mindezek ellenére valamivel jobb kategória mint az 5000-es de nem biztos hogy képminőségben annyival sokkal jobb lenne , a 5000 széria előnye még a kisebb hordozhatóbb méret és a kihajtható kijelző.
Komolyabb képekhez 7000 , hobbynak meg inkább az 5000 széria -de ez az én szubjektív véleményem.

2015-01-24 11:31:24 • Pusztai Attila

Molnár Gábor

Sziasztok!
Fenykepezogep vasarlas elott allok. Atolvasva az osszes itteni hozzaszolast azt mondhatom, hogy nullarol ( fogalmam nincs mit vegyek ) eljutottam kb 90-ig ( mar majdnem meg van) a 100-as skalan! Es ez jo!:) Viszont van meg egy-ket dilemmam. Ugy nez ki, hogy d5300 lesz. Viszont talaltam akcioban kozel azonos arban d7000-est. ha jol tudom az 5300 ujjabb kiadas , viszont a 7000-es csak 7-sel kezdodik. Lehet, hogy buta a kerdes de melyik eri meg jobban?
Koszonom

2015-01-22 22:03:38 • Molnár Gábor

Szalay Krisztián

Kedves Péter! Nagyon szívesen! Bízom benne, hogy mielőbb sikerül kiválasztani a számodra legmegfelelőbb gépet!

2015-01-20 09:06:09 • Szalay Krisztián

Szarvas Péter

Kedves Krisztián!

Nagyon köszönöm a választ. :)

2015-01-19 16:53:33 • Szarvas Péter

Szalay Krisztián

Kedves Péter!

Nagyon szívesen mondanék pro-kontra véleményeket, de mivel a Nikont ismerem inkább, így csak egyoldalúan tudnék választ adni. Azt el tudom mondani, hogy mind a kettő belépő szintű gép, és kb ugyanazt lehet elvárni a két modelltől. Ebben a topikban nagyon sok tapasztalat hangozz már el, érdemes rászánni egy kis időt és visszaolvasni az elejéig.

Azt még mindenképpen hozzátenném, hogy nézd meg élőben mindkét gépet olyan helyen, ahol meg kézbe is tudod venni. Sokat számít, ha kézbe fogod, még akkor is, ha kipróbálni nincs lehetőséged. Amúgy meg én is szívesen venném, ha írna valaki a Canon EOS1200D-ről tapasztalatokat.

2015-01-18 17:32:25 • Szalay Krisztián

Szarvas Péter

Kedves Krisztián!

Most jött el az idő, hogy szeretnék váltani a kompakt fényképezőgépemről egy tükörreflexesre. Nézegettem már véleményeket és teszteket a belépő szintű gépekről és végül 2 között vacillálok: a Nikon D3200 vs. Canon EOS 1200D. Jellemzően "családi fotózásra", tájképek, portrék készítésére használnám a gépet. Tudnál esetleg segíteni, hogy milyen érvek és ellenérvek lennének egyik-másik mellett, amivel elősegítenéd a döntést?

2015-01-18 12:28:05 • Szarvas Péter

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! :) Örülök, ha tudtam segíteni! Ha megvetted, írhatnál róla néhány szót, hogyan vált be.

2015-01-06 15:22:04 • Szalay Krisztián

Nyitrai György

Köszönöm válaszod igazán sokat segített,További szép fényeket! :D

2015-01-06 10:21:16 • Nyitrai György

Szalay Krisztián

Értem. Ebben az esetben jó szívvel ajánlanám a Nikon D7100 + Nikkor 70-200/F4 AF-S G ED VR kombinációt. A váz a DX formátumban az egyik legjobb, az obi fix 4-es fényerejével pedig egy elég jó megoldás. Közelfényképezéshez (1-2 méter) nem fogod tudni használni, arra egy fix 1.8-as 50-es vagy 35-ös obit tudnék ajánlani. Ezekre mind rá kell számolni a DX/FX különbségből adodó szorzót, ami megközelítőleg 1,6-szorosára növeli a gyújtótávolságot.

A telezoom objektív jelenleg 345 és 355 eFt között mozog. A váz ára most 260 eFt, az 1.8-as alap pedig 50 eFt. Ez így azért egy elég szép összeállítás, és a lehetőségekhez képest a céljaidat kiaszolgálja.

2015-01-06 09:56:14 • Szalay Krisztián

Nyitrai György

szeretnék minél jobb minőségben fotózni, viszont ezeket a képeket NEM eladásra szánom csupán magamnak .A mostani gépemnek (fuji hs10) 720mm a vége ezt általában nem használom mert az af itt sűrűn téved.A távolság változó kb 2 től 15-20 m -ig.

2015-01-05 12:21:52 • Nyitrai György

Szalay Krisztián

Szia György! Mennyire fontos a professzionális minőség? Azért kérdezem, mert a leírásod alapján kinőttél a hobbi kategóriából, és nagyon nem mindegy, hogy milyen objektívvel akarsz dolgozni. A nem lesből fényképezés mit jelent távolság szempontjából?

2015-01-05 10:59:44 • Szalay Krisztián

Nyitrai György

sziasztok a nevem Nyitrai György a segítségeteket szeretném kérni most készülök tükörreflexes rendszerre váltani.Nikon d7100 vagy Canon 70d?Fotóznék vele portrékat,vadfotózni is szeretnék(nem lesből) ,makróznék is ezért szimpatikusabb a canon a kihajtható lcd miatt (a régi kompaktom is kihajtható és hiányozna)viszont a nikon mellett szól a jobb képminőség.Kb 5-600e forintot tudnék a rendszerre szánni megköszönném ha ajánlanátok megfelelő obijektíveket is.Válaszaitokat előre is köszönöm.

2015-01-04 13:51:41 • Nyitrai György

Deffent István

Szia Attila!

Rendben, majd megírom a tapasztalatokat, egyelőre csak ismerkedem a géppel, szokjuk egymást. :)
18-105-ös obival vettem, a portrék miatt. A közeljövőben tervezem egy 50-es alapobi vételét is, Krisztián nagyon dicsérte :) Bár ez az obi nem csúcsminőségű, az eddigi kompakt gép után már a gyorsan előtt képek is látványosan szebbek.
Az LCD-re gyorsan vettem egy védőfóliát, mert alapból nem volt rajta.
Nekem a beépített vaku is elég jónak tűnik családi fotózáshoz, rosszabbra számítottam.

2014-12-07 21:16:21 • Deffent István

Szalay Krisztián

Kedves Attila és István!

Először is köszönöm a dicséretet, és örülök, hogy megosztjátok tapasztalataitokat! Egyetértek azzal, amit Attila írt. István kérdésére válaszolva, azért kerül annyiba az említett obi, mert mégiscsak egy professzionálisabb kivitelezés. Nem volt a kezemben az a konkrét típus, viszont utánaolvastam, és DX formátumú kivitelezése mellett szép képet rajzol, a vignettálás elhanyagolható, makrózni lehet vele szépen, kicsi a közelkép tartománya, tehát egy jó konstrukció.

2014-12-07 11:46:35 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Anett, amit én tartanék ideálisnak erre a célra, az 300-400eFt körül mozog. Illetve ettől feljebb. Ehhez viszont érdemes már FX-es vázat is használni. Gondolom, ez az ára miatt nem jöhet szóba, tehát marad a gyengébb objektív. Azt kell szem előtt tartani, hogy a minőséggel az ár is változik, méghozzá drasztikusan. Belépő, hobbi szintű eszközöktől nem várhatjuk el azt, amit a felső kategóriás gépektől, objektívektől.

Ha tehát ebben az árkategóriában akarsz maradni, akkor marad az a választás, amit ajánlottak a géphez. Ha nem fontos a márkahűség, akkor köztes megoldásként talán van még egy javaslatom számodra, ami jobb képet produkál mint a kitobijektív. Ez a Tamron objektív megfelelő a céljaidra, bár az ára ennek sem kevés, viszont fényerőben jó.

2014-12-07 11:42:30 • Szalay Krisztián

Pusztai Attila

Deffent István !
Gratula a gépedhez, én is ezt választottam. Ha van kedved néha megoszthatnád te is ezzel a géppel kapcsolatos tapasztalataidat. Milyen Obit választottál-vettél hozzá ? Én alap kittel vettem 18- 55 mm. Általános dolgokhoz elég, most párnapig tesztelgettem egy kölcsön kapott nikkor 35mm 1.8 fix obit is vele. De azt mégsem fogok venni mert úgy érzem az 50 mm -es jobb választás lesz.
Jó a 35 mm-es is de mégsem az igazi, sok mindent lehet az alap kit obival is aránylag jól fotózni.
36 mm -es jó  " általános " portékhoz, meg közeli tárgyakhoz de szerintem az 50 mm jobb választás lesz.Sajnos a mélységélesség a penta tükörben nem igazán látszik ezért sok gyakorlás kell még mit mivel fotózzak :) Általában mindig lépek egyet a rekesz értéken hogy végül elérjem a megfelelő értéket a jó képhez. Azt szeretem ebben a gépben ,hogy a kijelző befelé behajtható így nem sérül mikor nyakban hordom a gépet meg szinte nem is kell használni ha tudom már mit akarok fotózni. Én most rendeltem egy olcsóbb kategóriás Hama állványt hozzá és vettem egy utánagyártott távirányított.

2014-12-05 22:35:14 • Pusztai Attila

Deffent István

Szia Krisztián!

Először is gratulálok az oldalhoz, a fórumhoz. A Canon vs. Nikon fórum alapján döntöttem végül márka és típus mellett is (Nikon D5200).

Lenne hozzád egy kérdésem:
Azt értem, hogy az 50mm-es alapobi, 1,8-as fényerővel, az DX-es vázzal kb 75mm-esnek felel meg a kisebb szenzorméret miatt. Akkor miért van szükség egyáltalán DX-es obikra?
Miért nem gyártanak csak fullframe-es obikat, amiket persze a DX-es gépeket tekintve fel kellene szorozni? Vegyük pl a 50MM alapobit, ami 56 ezer Ft körül van és gyönyörű a képe elmondásod szerint. Akkor a következő obi miért kerül 140 ezerbe, mikor a fényereje is kisebb?
AF-S DX Micro Nikkor 85 mm / 3.5G ED VR
Tehát miért lenne érdemes DX-es obikat vennem a DX-es gépemhez, ha azok később nem használhatók a fullframe-hez? Jobbak valamivel?
Remélem érthetően fogalmaztam.
Köszi

2014-12-05 11:22:23 • Deffent István

Újfalusi Anett

Kedves Krisztián!

Ebben az esetben te melyik obit tartod ideálisnak?Ez az obi gyári vakuval sem tud minőségi fotókat készíteni?(Egyébként nem ragaszkodok hozzá,csak gyárilag ez volt hozzá az árlistában,gondolom az eladó ezért ezt javasolta).

2014-12-05 08:05:16 • Újfalusi Anett

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató