Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Tóth Melinda

Kedves Krisztián!

Először is nagyon köszönöm,hogy csatlakozhattam ehhez a remek,színvonalas honlaphoz.
Nagyon boldog vagyok,hogy a mai napon rá találtam. :)
Úgy érzem itt nagyon sok információt,tudást tudok majd elsajátítani.

Mint ahogyan itt sokan én is fényképező vásárlás előtt állok.Ehhez kérném nagyon szépen a javaslatokat és a tanácsokat.
Nagyon lelkes,kezdő amatőr vagyok. ;)Jelenleg egy Fuji HS20 exr géppel büszkélkedem.A "problémám",hogy kezdem "kinőni" a kicsikét. :)Szeretnék egy kicsit komolyabb gépbe beruházni.
Elképzelésem: Tükörreflexes gép,típusok közül valamiért a Nikon áll hozzám a legközelebb,
természet és a portréfotózás tudománya érdekel a legjobban ,de igazából minden .
Néztem Nikon D5200-at és Nikon D5300-at is.
Igazából nem tudom.Teljesen tanácstalan vagyok. :)

Várom a tanácsokat válaszokat,minden szívesen fogadok.
Szép estét! :)

2014-11-17 19:16:04 • Tóth Melinda

Pusztai Attila

Szia István !
Picture Control beállítás között van néhány plus beállítás
Általános, Semleges, Élénk.
Monokróm.
Portré  > a természetes bőrtónus elérése érdekében
és.tájkép mód.
Kicsit ezzel is lehet játszani. De szerintem az egyéni színhőmérséklet rá ér szerkeszteni ütő munkával.

2014-11-16 15:46:07 • Pusztai Attila

Deffent István

Szia Attila!

Köszi a választ, én is néztem már az Nikon 5200-t.
A pixinfo tesztjét végignézve, a negatívumok között csak egy pont van, ami foglalkoztat.
"Nincs egyéni színhőmérséklet"
Ez mennyire hiányozhat a későbbiekben?

Köszi

2014-11-16 14:25:44 • Deffent István

Pusztai Attila

Deffent István, talán ez a teszt segít a választásban, de az 5300-as is jó választás lehet ebben az árban. Expozíció sorozatot is tudja, én most vettem az 5200 -ast szerintem jó választás volt. Már csak jó objektívet kell még hozzá vennem .  Az alap kit elé átlagos de használható. Itt lehet teszt képeket keresgélni objektív+gép típussal.

2014-11-14 21:59:53 • Pusztai Attila

Deffent István

Sziasztok!

Gépvásárlás előtt állok és szeretném a segítségeket kérni.
Azért ebbe a fórumba írok, mert az alapkérdés már eleve az, hogy Canon vagy Nikon.
Kezdő fotós vagyok, de nem akarok abba hibába esni, hogy veszek egy belépő szintű gépet, és utána váltani akarok, mert nem tud minden fontos funkciót (pl: expozíció sorozat)
Ezek a szempontjaim:
- Témák: Portréfotózás, rendezvényfotózás, műtermi ételfotók, épületfotózás, tájkép
- Kihajtható LCD nem feltétel, de jó, ha van
- Ára: 300.000 Ft, de ebben a gépváz + objektívek + kiegészítőket is értem

Nagy segítség lenne, ha az általatok ismert konkrét márkákat, típusokat írnátok, meg hogy milyen obikat ajánlotok hozzá.
Sokat olvastam már ebben a témában és még mindig nem tudok dönteni.
Az eddig olvasottak alapján a Nikon talán jobb választás lenne, de kicsit tartok a csak angol nyelvű leírástól. Annyira nem kenem az angol szakkifejezéseket, inkább magyar nyelvű oktatásokon voltam, magyar könyveket olvastam.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2014-11-14 09:02:21 • Deffent István

Szalay Krisztián

Szia Attila! Remek! Kíváncsian várom a fejleményeket! Azért a fix alapobit mindenképpen próbáld ki, ha lehetőséged van rá. Aztán meséld el, hogy mit tapasztaltál!

2014-11-08 23:34:14 • Szalay Krisztián

Pusztai Attila

Szia Krisztián ! Végül sok dilemma után a D5200 -ast (18-55 alap kittel ) rendeltem meg. Sajnos nagyobb optikára most nem tellett,tavaszra tervben van mellé  egy Nikon AF-S 50mm -es. Szerencsére baráti körben hozzájuttok pár optikához addig is. Sok tesztet és teszt fotót nézegettem a D3300 vs D5200 elég nehéz volt a választás.Tesztek és a képek alapján nem volt egyértelműen kimagasló különbség.Volt ahol a D3300 képei tűntek jobbnak. Egy utazó zoom az igényeimnek lehet jobb lett volna ,de most pár napig fényképezgettem egy D 3100-as géppel alap kit obival. Szerintem az egyenlőre elég lesz az is amig bele tanulok , egy fix obit meg kapok kölcsön. Valószínű kedden érkezik addig is türelmetlenül várom :)

2014-11-08 09:34:17 • Pusztai Attila

Szalay Krisztián

Természetesen megértem a dolgot, és biztos vagyok benne, hogy valamikor össze fog jönni a dolog. A lényeg, hogy gyakorolj sokat, kísérletezz bátran, hiszen a saját tapasztalataid a legfontosabbak. A könyv pedig készül. ;)

2014-11-02 13:34:14 • Szalay Krisztián

Fodor László

Helló Krisztián!

Próbáltam mindenben azt nézni, hogy ha már belenyúlok, akkor tényleg elégedett legyek a termékkel. Ilyen termékekkel tudom, hogy minden rajtam múlik. Úgyhogy a fejemet kell tágítani, minél több elméleti és gyakorlati dolgokkal. :) 
A kurzusoddal kapcsolatban tisztában vagyok vele, hogy nagyon baráti az ár egy 4 órás konzultációhoz.. Meg azt is, hogy rengeteg olyan információ hangozhat ott el, amit csak kamatoztatni tud mindenki.. Ha pesti lennék, már most sem hagynám ki.. De egyelőre a távolság miatt most még meghúzom a nadrágszíjat.. Az állvánnyal nem kalkuláltam előzetesen, úgymond "váratlan kiadás" lett… De nagyon várom, hogy megérkezzen..
Figyelni fogom mikor lesz ilyen kurzusod legközelebb, s akkor már lehet, hogy találkozni fogunk. :) Hogy őszinte legyek, a könyved megjelenését is érdeklődéssel várom. :)
Kellemes estét!

2014-11-01 22:21:17 • Fodor László

Szalay Krisztián

Novemberben már szokott sok akció lenni, hiszen a fotográfiai cikkek ott vannak a legnépszerűbb ajándékozási áruk között. Valami biztosan lesz.

2014-11-01 22:11:14 • Szalay Krisztián

Pusztai Attila

Krisztián ,addig nem tudok dönteni amíg a régi kompakt gépem nem tudom eladni mert az a plusz 20 ezer jó lenne. November végén december elején venném meg.
De valószínű a D 3300 lesz18-105 mm VR kit objektival.
Ha addig az elkövetkező hetekben netán olcsóbb lenne az 5200-as akkor azt , ugyan ebben az összeállításban. Minden héten ment lejjebb az ára már 200 alatt van :) talán az ünnepekre lesz valami akció is.

2014-11-01 21:08:31 • Pusztai Attila

Szalay Krisztián

Attila, ha teheted, vedd meg az újabbat. Ha már kinn van az új konstrukció, akkor kár lenne nem azt választani. Tudom, hogy nem ingyen dobálják, azonban, ha megvan rá a zsé, akkor vedd meg inkább azt. Végül melyik obi mellett döntöttél?

2014-11-01 19:35:08 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Laci, nagyon jó döntés volt, örülök, hogy ezt választottad! Ami pedig az előadást illeti, megértem a dolgot. Legközelebb viszont mindenképp ott a helyed!

2014-11-01 19:32:40 • Szalay Krisztián

Pusztai Attila

Közben visszaolvasgatva a KIT objektívre megtaláltam a választ már csak az a kérdés maradt megéri-e hobby szinten a D 5200 váz a 3200-as helyett. Nekem nem fontos a kihajtható kijelző, Meg nem tudom menyivel lenne jobb a 39 AF-pont a 11 helyett ?

2014-10-30 22:48:51 • Pusztai Attila

Pusztai Attila

Kedves Krisztián ! Abban kérném a véleményed, hogy most állok DSL fényképezőgép vásárlás előtt. Idáig Ultra kompakt gépem volt. Igazából csak szeretnék kicsit belekóstolni a tükrös gépek világába - turista és családi fotókat készítenék jobb minőségben mint idáig.
Amit kinéztem az a Nikon D 3200 vagy 3300 18-105 mm VR kit objektival.
Az ár elégé behatárolt max 160 e.  De minap találtam ezen az áron egy most akciós D 5200 -as 18 -55 mm kit obival. Tudom a 18- 105-os jobb lenne. De sajnos ez a típus azzal még elég drága. Megéri megvenni a jobb vázat kisebb obival, egyáltalán mire jó az alap objektiv ? Később majd biztos vennék nagyobbat -anyagiaktól függően. vagy amatőr fotózásra jó-e a d3000 széria ? Az összehasonlító teszteken nekem nem tűnik ki annyira a különbség. A nagyobb felbontás és a magyar menü miatt venném az újabb típust (D 5100 helyett ) mert szeretnék későbbiekben akár poszter méretben kinyomtatni képeket.
Üdv Attila

2014-10-30 21:03:17 • Pusztai Attila

Fodor László

Helló Krisztián!

Köszönöm most is a tanácsod.
Megmondom őszintén, hogy a fórumra való írásom előtt azért már körbenéztem a kínálatok között és én is a Manfrotto-hoz jutottam.. Csak nem irányítottan akartam kikérni a véleményed. Mikor megláttam, hogy ezt ajánlanád Te is, akkor egyből döntöttem. :)
Manfrotto MK190XPRO3 állvány + 496RC2 gömbfej—Ez lett a megrendelt tétel. Volt drágább is, olcsóbb is, de ezt elég univerzálisan lehet használni úgy láttam..

Nagyon köszönöm a jó véleményt, illetve az invitálást. De sajnos ez most már nem fér bele a költségvetésembe ilyen szűkös időn belül. Azért van egy olyan érzésem, hogy egy kis idő elteltével lehet erre alkalom. :) (Mert gondolom ilyen alkalmak szoktak lenni időközönként)
Főként azért, mert a "célozz és lőj" az fogjuk rá, hogy jól megy (amatőr szinten), de a manuális beállítások terén nincs tapasztalatom, s ott mondhatni a 0-ról indulok.. S ez lenne pedig az igazi a fotózás…
No, ez már a jövő, addig is próbálom tágítani a kobakom könyvekből, esetleges oktató videókból! :)

Köszönöm még egyszer segítséget a gép és az állvány kiválasztásában is.
Természetesen folyamatosan fogom követni az oldalad, mert nagyon tetszik az egész felépítés, hozzáállás, a beküldött fotók, a megjelenő könyved, stb.. :)

Szép estét!

Üdv:
Laci

2014-10-29 21:22:09 • Fodor László

Szalay Krisztián

Szia Laci!

Először is gratulálok! :)
Állvány tekintetében nagyon elfogult vagyok. Régóta Manfrottot használok, mert korábban megszívtam a gyenge minőségű cuccokkal. Fontos, hogy ha megpakolod a géped, akkor is stabilan álljon a gép. Ugyan nem olcsó dolog, de meghálálja magát a jó eszköz. A Gitzo is minőségi termékeket gyárt, és biztosan vannak még olcsóbb, jó állványok, viszont azokkal nincs tapasztalatom. Kereskedésekben érdemes megkérdezni (megnézni, kipróbálni), és ha van valaki, aki tudna ajánlani jó statívot, és megírná a tapasztalatát róla, annak én is örülnék.

Laci, gyere el az előadásra most november 15-én! Van egy ilyen nagyszerű cuccod, és mivel a hozzáállásodból jól látszik, hogy igényes ember vagy, itt annyi mindent fogsz tanulni, hogy még jobb képeket fogsz csinálni. Gyere el feltétlenül!

2014-10-29 15:02:16 • Szalay Krisztián

Fodor László

Kedves Krisztián!

Elmondhatom, hogy hosszú évek után végre a mai napon a kezembe vehettem a saját DSLR gépem! :)
Mondanom sem kell, hogy az izgatottság a tetőfokon volt/van. :) Bár sajnos még nem minden hozzávaló érkezett meg (pl: vaku), de ettől az érzés leírhatatlan. :) Természetesen egy pár kép komponálásán már túl vagyok, s abszolút jó választás a gép, így utólag is köszönöm a véleményed/véleményetek. Most jön majd a feladat: megpróbálni felnőni a géphez tudásban/gyakorlatban.. :)

De ismét kérdéssel fordulnék hozzád: összecsukva 40-60cm, maximálisan 150-170cm magasságú 3 lábú állvány után nézelődnék, mert amim van, nem igazán célnak megfelelő.. :(
Milyen terméktípust ajánlanál, ami ár/érték arányban egy jól használható termék volna.. (masszív, könnyen mozgatható le-fel-oldalra, s mozgatás közben is tartja stabilitását (ezt csak azért is, mert akkor talán kamerázáshoz is jó lenne?!))
Illetve milyen kialakításút érdemes nézni? (pl: gömbfej, érdemes-e vízimérték, stb.)
Egyéb tulajdonság, amit érdemes szem előtt tartani vásárlás előtt?
Itt azért árban annyira nem szeretnék elrugaszkodni, de azt sem szeretném, hogy sokat mérgelődjek esetleg az állvány minőségén.. :)

Köszönöm segítséged!
Üdv, Laci

2014-10-28 22:39:43 • Fodor László

Szalay Krisztián

Szia Bianka!

Így a leírtak alapján neked is azt tudom javasolni, hogy a Nikon D5100 (vagy bármelyik az 5xxx-es sorozatból) egy 18-105-ös objektívvel. Hobbi célra ez így pont tökéletes. Valószínű jó a Canon is, de azt nem ismerem annyira, így nem tudok hiteles információval szolgálni. A belépő szintű Nikonokkal több a tapasztalatom. Szerintem ezzel az összeállítással járnál a legjobban.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni.

2014-10-22 22:22:27 • Szalay Krisztián

Múcska Bianka

Szia Krisztián és Üdv mindenkit!
Első sorban nagyon örülök, hogy rá találtam az oldalra, mert úgy érzem rengeteg hasznos tanácsot megtudhatok itt. Hobbijaim közé tartozik a fotózás, nagyon szeretek fotózni, igyekszem minden pillanatot megörökíteni..kimondottan minden, ami természet azt nagyon szeretem megörökíteni azon kívül minden téren nyitott vagyok, szeretnék nagyon sokat tanulni és a fotózás összes fortélyát elsajátítani, hogy akár profi fotós váljon belőlem. Témák közül ami leginkább vonz az a természet-táj-víz-évszakok-felhők-virágok stb..,pocakfotózás, baba-gyermekfotózás, család fotózás. Meg minden pillanat, ami elmulaszthatatlan és meg kell örökíteni :) Igazából most gép vásárlása előtt állok és szeretnék tanácsot kérni e téren. Rengeteg oldalt már átrágtam, statisztikák meg stb..és ami megfogott az Canon EOS 1OOD illetve 6OOD meg Nikon D32OO és D51OO..Szeretném a tanácsod kérni, hogy melyiket ajánlanád? Válaszod előre is köszönöm.

2014-10-21 23:27:26 • Múcska Bianka

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató