Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Anett! A váz nagyon jó (a legjobb a hobbi kategóriában), viszont a hozzá adott kitobjektív csak ideális fényviszonyok között jó a gyors mozgásoknál. Gyakorolni tudsz vele, de minőségi munkára nem alkalmas. Ezt kell mérlegelned. A vázzal nincs gond, csak az obi nem az igazi.

2014-12-01 18:32:38 • Szalay Krisztián

Újfalusi Anett

Kedves Krisztián!

Először is köszönöm a válaszod.
Jártam a hétvégén egy üzletben ahol ezt a variációt ajánlották:
D7100 + 18-140 AF-S VR KIT            
Szerinted ez alkalmas gyorsmozgás (táncverseny,gyerekek fogócska,egyéb hirtelen mozgás) szép rögzítésére?

2014-12-01 07:34:31 • Újfalusi Anett

Szalay Krisztián

Kedves Anett!

Gondolom a legfőbb oka annak, amiért alacsonyabb szintű gépet akarsz venni, hogy ne a drága gép mechanikáján kísérletezz. Ez esetben azt mondom, hogy a D5xxx-es sorozat valamelyik gépét érdemes megvenned egy 18-105-ös kitobival, és ha szép képet szeretnél, akkor egy fix 35-ös vagy fix 50-es alapobival.

Érdemes visszaolvasnod ezt a topikot, mert már oda-vissza kiveséztük ezt a témát, és nagyon sok hasznos információt fogsz találni benne.

2014-11-29 14:31:20 • Szalay Krisztián

Újfalusi Anett

Kedves Krisztián!

Szeretném a segítségedet kérni,szeretnék vásárolni egy gép vázt és optikát,akár talán kitet.Elsősorban szeretnék belerárózdni a gép használatába és a különböző fotós technikák alkalmazásába még mielőtt egy profi gépet vennék.Elsősorban mindent fotóznék vele :),de legfőképpen gyerekekeimet,természeti jelenségeket,épületeket stb.Szóval fontos volna,hogy egy-egy szituációt gyorsan megörökíthessek,de nem kompakt gépre szánnám rá magam.Nikon az elképzelés jelenleg a D750 tetszik,de ennek előtte szeretném ha lenne egy jó gyakorló szettem és nem ezzel indítanék.Hogy látod mi jöhetne szóba tükörreflexes kategóriából ártól függetlenül?

2014-11-28 15:09:36 • Újfalusi Anett

Pusztai Attila

István! Egyszer régebben volt a kezemben egy pentaprizmás D90-es ott biztos világosabb volt a kereső képe, de csak konkrét összehasonlítással észrevehető a különbség ,így hogy most nincs mihez viszonyítanom azt mondom megfelelő sötétben is. De azért ez még mindig egy belepőszintű gép ne is várjunk tőle többet.

2014-11-23 18:13:50 • Pusztai Attila

Deffent István

Sziasztok!

Most látom, hogy az Nikon 5200-ben pentatükör van, nem pentaprizma. Ez kicsit lehangolt, mert már nálam is célkeresztben volt ez a gép. Mennyivel sötétebb a kereső képe? Nem is jó fényviszonyok között, hanem mondjuk alkonyatnál. Azt olvastam nehezebb a manuál fókusz a sötétebb kép miatt. 
Köszönöm

2014-11-23 15:37:29 • Deffent István

Gyuricza Ferenc

Sziasztok, Szia Melinda!
Én októberben vettem meg az első DSLR-m ami egy D5300 +18-105mm obi. Gyönyörű képeket lehet vele csinálni és makrózásnál igen jól jön a kihajtható kijelzője. Ajánlani tudom csak. Imádom. Én azért vettem ezt mert nem kerül sokkal többe mint az 5200 és mégis újabb fejlesztés.

2014-11-21 20:26:15 • Gyuricza Ferenc

Tóth Melinda

Sziasztok!
Köszi Attila,sajnos ott a használt kerül annyiba,mint a médiában az új. :)

2014-11-21 16:31:28 • Tóth Melinda

Pusztai Attila

Melinda   A MediaM… elég drága üzlet ott is..itt is nézz köröl .http://www.amazon.de/gp/offer-listing/B00A3847YY/ref=sr_1_1_olp?ie=UTF8&qid=1416512586&sr=8-1&keywords=nikon+d5200+18-105&c

2014-11-20 20:46:47 • Pusztai Attila

Tóth Melinda

Sziasztok!
Az sajna itt kint nem így van.
Akkor lehet,hogy megveszem ezt. :
Ha már lúd legyen kövér…
http://www.mediamarkt.de/mcs/product/NIKON-D-5300-18-105mm-VR-schwarz,48353,464098,1054661.html?langId=-3
A belinkelt vakuhoz mit szóltok?Még nem volt külső vakum,utána olvasgattam erről elég jókat írnak.

2014-11-20 20:23:23 • Tóth Melinda

Tóth Melinda

Sziasztok!
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Szerintem ez a variáció marad:
http://www.mediamarkt.de/mcs/product/NIKON-D-5200-18-55mm-VR-II-schwarz,48353,464098,1146439.html?langId=-3

http://www.mediamarkt.de/mcs/product/NIKON-AF-S-DX-18-105mm-ED-VR,48353,464105,317153.html?langId=-3

http://www.mediamarkt.de/mcs/product/NIKON-SB-700,48353,464112,224319.html?langId=-3

Tényleg köszönöm!
Szép estét! ;)

2014-11-20 17:29:38 • Tóth Melinda

Szalay Krisztián

Laci, dehogy írtál badarságot, tökéletesen összefoglaltad! Azt vallom én is, hogy a fix alapot mindenkinek meg kell tapasztalnia. Mivel ez áll a legkevesebb lencsetagból, ennek a legegyszerűbb a felépítése, így ennek van a legkevesebb torzítása is. Oké, a kisebb szenzoros gépeken nem azt a látószöget adja mint amire tervezték, de ettől még csodaszép képet alkot, és főleg portrézáshoz az ideális.

Szinte kivétel nélkül mindenkit rábeszélek erre az objektívre. Eddig nem találkoztam olyannal, aki ezután szívesen tette volna fel a kitobit. A kitobi azért jó, ha van, mert viszonylag nagy tartomány átfog, és sok esetben jól jön, ha például tudsz nagylátószöggel is fényképezni. Laci szépen vázolta, hogy ebbe az árba jelenleg mi fér bele. Melinda, amit leírtál, arra én is ezt tanácsolnám.

2014-11-19 10:05:09 • Szalay Krisztián

Fodor László

Sziasztok, Szia Melinda!

Bár én is kezdő vagyok a fotózás terén, de gondoltam leírom a személyes "tapasztalatom", álláspontom. Talán ebből is lesz számodra olyan információ, amit hasznosnak találsz.
D5200, vagy D5300? Én is agyaltam a két termék között.. Tulajdonképpen itt tényleg nincs számottevő különbség. Az újabb 5300-as, valószínűleg szoftveresen lett felturbózva kicsit, valamint kapott egy Wifi-t (képeket tudsz küldeni közvetlenül telefonra/tabletre/stb.) és egy GPS helymeghatározót. Ezen tulajdonságokkal, meg hogy újabb modell, így kerül kb. 50eFt-tal többe. Mivel a két váz szinte azonos, kérdés, hogy ez a 3 tulajdonság megér-e számodra ennyivel többet. Vagy mondjuk, választod az olcsóbbat, s így szinte ezzel meg is spóroltad és bírsz venni egy 50mm-es 1.8-as fix objektívet ebből az árkülönbségből. Ugye ez portrézáshoz egy jó választás. Az objektív az, ami fontosabb, a két váz szinte azonos, a kép minőségét az objektív fogja meghatározni.

Egyetértek Attilával, azaz:
Ha 300eFt a plafon, akkor én tuti D5200-at vennék, 18-105 kitobival, egy 50mm 1.8 fix obival, így a maradék 50-60eFt vakura, s esetleges kiegészítőkre maradna.. Táska, újratölthető elem (vakuhoz), szűrő, napellenző a kitobihoz, stb. Ha ezen kiegészítők is kellenek, akkor lehet kicsit átléped a kiszabott határt, de 320-340eFt-ba talán már kiegészítőkkel együtt is beleférnél a fenti termékekkel.

Persze lehetne ezt tovább ragozni (D5300, vagy 18-140mm-es objektív, jobb vaku, stb), de az kérdés mennyire felel meg a Te elképzelésednek, s persze ez anyagiakban egyből ugrást jelentene.. Szóval talán a fentebb említett készülékek a legoptimálisabbak a rendelkezésre álló pénzösszeghez.

Kis megjegyzés: a fix objektívet semmiképp sem hagynám ki a "buliból"!!! Ledöbbensz a képek minőségén, én is azt tettem/teszem.. :)
Későbbi tervben meg szerintem is a 70-300mm (vagy netán olcsóbban: 55-300mm) obi lehet egy jó választás.

Remélem számodra használható információ is van a mondanivalómban. :)
Ha meg valahol badarságot írtam volna, ott Krisztián biztos kijavít! :)

Üdv, Laci

2014-11-19 00:27:04 • Fodor László

Pusztai Attila

Melinda ! Legyél határozottabb ne bizonytalanodj el ! Ha van elég pénz rá akkor Nikon D5300-as, de szerintem elég az 5200-as + 18—105 mm kit obi , hozzá egy nikkor 50mm 1 8 tárgyakhoz és portréhoz később meg egy 70-300 mm objektív természet fotózáshoz jó választás lehet.

2014-11-18 20:19:23 • Pusztai Attila

Tóth Melinda

Kedves Krisztián és Attila !
Köszönöm a válaszokat.
Legfőképpen a természet és a portréfotózás érdekel.Egyszóval beltéren és kültéren egyaránt használnám.
Igazából érdekel más típus is.Azért is írtam. :)
Igen ,olvastam az előző hozzászólásokat ezért elbizonytalanodtam.Ki erre ,ki pedig arra esküszik.
Az összeg amit most rászánnék 300 ezer Ft ,de ezt vakuval és objektívvel gondolom.
Bármilyen jó ötletet,javaslatot szívesen fogadok.
:)

2014-11-18 18:41:20 • Tóth Melinda

Szalay Krisztián

Egyetértek Attilával, a jó objektív sokkal fontosabb. Függően attól, hogy mire szeretnéd leginkább használni, érdemes a 35mm-es 1.8-as, vagy az 50mm-es 1.8-as obit megvenni hozzá. Ha általános célra kell, akkor az előbbit, ha portréznál vele sokat, akkor az utóbbit javaslom. Nagyon szép képet alkotnak.

2014-11-18 17:54:00 • Szalay Krisztián

Pusztai Attila

Kedves Melinda ! Én most vásároltam a D5200-ast szerintem ebben a kategóriában ár / érték arányban ez a jó választás. 5300-ast akkor érdemes megvenni ha kell az a néhány +újdonság amit inkább csak szoftveresben frissítetek. Nézegettem a teszt fotóit szerintem nem tud észrevehetően többet mint az elődje. Inkább vegyél az 5200-as mellé egy jó objektívet.

2014-11-18 17:08:52 • Pusztai Attila

Szalay Krisztián

Kedves Melinda!

Nagyon köszönöm a dicséretet! Ördögöd van - ahogy szokás mondani - mert pont az előtted lévő hozzászólásokban van szó a Nikon D5200 és D5300 típusokról. Elsősorban azt kell tudni, hogy mire is szeretnéd használni igazán. Ehhez érdemes vázat és objektívet választani.

2014-11-18 14:05:25 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Kedves István és Attila!

Köszönöm a kérdéseket, és a válaszokat is! Pont ezek azok az információk, amik jó, ha eljutnak az érdeklődőkhöz. Nyilvánvalóan, aki rendelkezik a szóban forgó gépről, több dolgot tud róla elmondani. Örülök, hogy ilyen konkrétumokról is esik szó.

2014-11-18 14:03:15 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató