Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Flaisz Tamás

Szervusz Krisztián, és minden olvasó.
Egy kérdésem lenne, ami több fórumon is böki a csőröm…
Objektiv gyútávnál miért hivatkozik szinte mindenki a fullframe-s méretre?
" az 50mm valójában 80, a 18 igazábol 27… " és a többi..
Szerintem 50 amatőr DSLR fotósból 48 DX gépet használ,
És az 50mm az 50mm marad, pont fele mint a 100. A gyutáv szorzó létező dolog, okés, de csak akkor van jelentősége szerintem, ha a kész képet egy fullframe-essel hasonlitjuk össze. Ami alapbol bukott dolog, mert két abszolutt külön kategória a gét gép…
Hogy az 50mm-essel mennyi látszik egy képen, azt meglátja ha kattint, utánna feltesz egy 80mm-est, látja mennyivel szükebb. De közben az első volt a 80mm-es, a másik már 120…
Röviden: Szerintem felesleges a Fullfr gyujtávval számolni, ha valószinűleg sosem használja a polgár…
Dx körökben az csak egy plussz adat, amit nem használ semmire, csak tudja…
Pl fotós oldalakon sem irják ki hogy : készült 50mm, F2.8 ( valójában 80mm )
Bocsi előre, nem leosztónak szántam, csak nem tiszta, miért kell hasonlitani a kettőt…

2014-01-02 20:57:42 • Flaisz Tamás

Blahó Erzsébet

Kedves Krisztián!
Köszönöm a válaszodat!

2013-12-30 18:25:53 • Blahó Erzsébet

Szalay Krisztián

Kedves Erzsébet!

Jót kérdeztél, erre talán nem is olyan egyszerű a válasz. Nézzük először a tényeket. A professzionális optikának megvan a maga professzionális ára is. Ráadásul neked DX formátumú géped van. Ha ehhez vásárolsz profi lencsét, az valószínűleg FX formátumhoz való, tehát 1,6-os gyújtótávolság szorzóval kell számolnod. Például a 17 mm-es gyútáv 27 mm-esként fogja a képet rajzolni. Ilyen optikához már elkelne a fullframe-es váz is. Tehát vagy zsebbe kell nyúlni, házat, kutyát, macskát behiteleztetni és lecserélni a szerelést, vagy marad a meglévő a kitobival, vagy esetleg körülnézel a MILC kamerák között. Ott is ki lehet fogni jó cuccokat.

Van még valami, amit nem árt tudni. Minél kisebb a szenzor mérete, annál rövidebb a gyújtótávolság is. Az érthetőség kedvéért elmondom egy egyszerű példán. FX formátum esetén, ahol a szenzor mérete 24x36 mm, 50mm-es gyújtótávolság ad normál látószöget (ami megközelítőleg megfelel az emberi szem látószögének). Ezért is nevezzük alapoptikának. Ugyanez az 50mm-es optika egy DX formátum esetén már 80mm-es teleobjektívként funkcionál, hiszen a szenzor mérete kisebb. Ha meg akarjuk tartani a "normál" látószöget, csökkenteni kell a gyújtótávolságot (ezt nevezzük viszonyított vagy ekvivalens értéknek). Itt jön a lényeg. Minél rövidebb a gyújtótávolság, annál nagyobb a mélységélességi tartomány is. Ezért nem lehet például egy mobiltelefonnal vagy egy kompakt fényképezőgéppel kis mélységélességű képeket készíteni.

Ha ennyire fontos a profi kép, véleményem szerint ne add alább a jelenlegi felszerelésednél. Érdemes lecserélni a vázat egy FX formátumra, és ahhoz lehet vásárolni az általad leírtak közül.

2013-12-29 17:01:21 • Szalay Krisztián

Blahó Erzsébet

Kedves Krisztián! Hobbifotós vagyok.
Véletlenül találtam rá a honlapodra. Lehet, hogy ez lesz a megoldás a dilemmámra. Van egy Canon 500D fényképezőgépen 18-55-ös kitobival, és van egy 50-es 1,4-es fixem is. Hol ezt, hol azt használom. Legszívesebben az 50-est használnám mindig, de a nagy látószög miatt kell a kit is főleg belső térben. Nagyon szeretnék egy jobb minőségű, sőt kiváló minőségű nagylátószögűt, lehetőleg zoom-ot, hogy "művészkedni" is lehessen a saját kedvemre. Azonban fontos lenne a fényerő is (pl.belső, teremben csoportkép). De nem tudom, melyik passzol a gépemhez, és hogy melyikre érdemes beruháznom, mert elég drágák.Kinéztem a 17-40 f4 L-t, a 24-105 f4 L-t, a horror árú canon 17-50 f2,8-at, a Sigma 17-50 f2,8-at, a Sigma új de hosszú és nehéz (810 gramm) 18-35 f1,8-át. De még egyiket sem próbáltam a géppel. Végső tanácstalanságomban még a gépváltás is eszembe jutott, de akkor újra kezdődne az objektív-harc. Már arra is gondoltam, hogy hagyom a csudába a tükörreflexeseket, amúgy is öregszem és kényelmesedem, és veszek egy könnyű valami nagyon jót. De mit? Itt tartok.  véleményedet szeretném kérni.
És persze mások tapasztalatait is szívesen meghallgatom.
Köszönöm!

2013-12-28 21:15:29 • Blahó Erzsébet

Szalay Krisztián

Kedves Tamás!

Először is nagyon örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt. Általános fényképezésre valóban a nagy fényerejű fix ovikat szoktam ajánlani. Amire te használnád, ott szükség van nagylátószögre is, tehát elképzelhető, hogy engedned kell a minőségből és keresni valami gyengébb minőségű, de nagyobb látószög tartományt átfogó optikát.

A Nikon D3200 egy DX formátumú gép, tehát az 50-es alapobi 80-as teleként funkcionálna, ami a városrészek fényképezéshez nem túl szerencsés. A 35 mm-es obi még lehet megoldás erre, viszont természetfotózáshoz nem ez az ideális eszköz. Nézz körül a Sigma újabb típusai között, mert kezdetnek találhatsz ott áthidaló megoldást. Nem tudnék olyan határt mondani, hogy mennyi az az érték, amitől jó egy obi fényereje. Minél tágabbra tudod a rekeszt nyitni, annál jobb.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy belépő géppel és egy kitobival (vagy egy jó alapobival) nem tudjuk a világot megváltani. Valami valaminek a rovására fog menni. Tehát vagy egy jó fix obit veszel vagy egy "nagyobbat látó", gyengébb obit. Viszont a döntésnek nem kell véglegesnek lennie, mert idő közben tudsz vásárolni hozzá, ahogy pénzed engedi. Induláshoz pedig válassz olyat, ami a céljaidnak a legmegfelelőbb.

2013-12-28 17:29:21 • Szalay Krisztián

Tóth Tamás

Kedves Krisztián!
Először is köszönöm ezt az oldalt. Csak ezen topikból többet megtudtam a fényképezőgépekről, mint a nemrég vásárolt szakkönyvből. :)
Hamarosan szeretnék belépni a DSLR-használók világába. Anyagi körülményeim sajnos nagy beruházást nem engednek meg. Egy Nikon d3200-as masinát fogok venni, ez már fix. Csak az objektív nem. Amint olvastam korábbi hozzászólásaid csak a vázat veszem meg s ahhoz egy lehetőleg fix objektívet. Annyi gondom van csak ezzel, hogy elsősorban városfotózásra szeretném használni, nem nagy városrészeket, hanem a város 1-1 mozzanatát szeretném elkapni. Ezen kívül pedig félig-meddig portréfotózás, de főleg a természetben, de a kép szinte csak a modellről szólna.
Az általam eddig kiszemelt objektívek:
- Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G
- Nikon Nikkor 35 mm f/1,8G AF-S DX
- Nikon 50mm f/1.4G AF-S
- használtan tudnék hozzájutni: Tokina AF 16-50mm f/2.8 AT-X Pro DX (Nikon)

Csak egy objektívre futja így elsőre. Viszont a zoom hiányáért nagyon vérezne a szívem.
Mi az a rekeszérték, amitől már azt mondod, hogy jónak nevezhető hobbi szinten egy objektív? Alsóbb kategóriában a zoom objektívekben az f2.8 a legjobb. Mi a véleményed erről az értékről?

Válaszod, tanácsaid előre is köszönöm!

2013-12-25 22:37:55 • Tóth Tamás

Szalay Krisztián

Kedves János!

Nagyon jó a gondolatmenet. Sajnos személyes tapasztalatom nincs sem a Nikon D3100-zal, sem pedig a D3200-zal. Tezstekből, leírásokból tájékozódom én is. Azt pontosan nem tudom, hogy az erősebb képzajt a nagyobb felbontás okozza, de az biztos, hogy egy jpbb optika segíthet a dolgon. Ha le tudsz mondani a kitobiról, sokkal jobban jársz helyette képminőség szempontjából egy fix, nagy fényerejű alapobival. Látványos a különbség. Vagy, ha 45-50 ezres különbség még belefér, akkor a kit mellé célszerű egy ilyet megvenni. Esetleg még a Sigma új típusai között érdemes körülnézni, elég jók lettek ezek az obik.

Ha a két gép közül kéne választanom, én mindenképpen a Nikon D3200-at választanám a tesztek alapján. Persze, ha van valakinek ezzel tapasztalata, szívesen venném én is, ha leírná.

2013-12-25 12:03:01 • Szalay Krisztián

Mayer János

Kedves Krisztián!

Nemrég adtam el szeretett CANON 400D gépemet, és most nagy keresésben vagyok az utódot illetően. Rengeteg tesztet elolvastam a szóba jöhető gépek közül, bementem boltba megfogni őket, és jelen pillanatban a NIKOND3200 tűnik a befutónak. (Mármint abból a szempontból leginkább, hogy mit enged meg a pénztárcám :)) Nem tudom mennyire ismered a típust, van-e vele személyesen tapasztalatod, vagy valamelyik fórumtársnak, én mindenesetre most erről a gépről kérném ki a tanácsodat.

Alapvetően minden érvem mellette szól, kivéve egyet, a 24 megapixeles felbontást… Egyelőre KIT-ben venném, a hozzá adott objektívvel. Nézegettem tesztképeket, és bizony már kicsit magasabb ISO érték esetén is láthatóan zajosabb a kép. Én úgy gondolom, ez egyértelműen a magasabb megapixel-szám miatt van, és lehet, hogy megoldás lenne a problémára egy jobb objektív, de egyelőre azt meg nem engedhetem meg magamnak.

Most azon forgok, hogy lehet jobb lenne venni inkább egy D3100-at, bár úgy meg azt a békát kellene lenyelnem, hogy elesek az utódba pakolt többi fejlesztéstől.

A kérdésem, hogy te hogy látod, mennyire "komoly" az aggályom, tényleg rosszabb attól a D3200, mert 24 megapixeles és nem 16? Mennyire tartod ezt jó gépnek, mi az amire inkább használható, és mi az amire kevésbé?

Illetve ha esetleg ajánlasz alternatívát, bármilyen gyártótól, ami megfontolásra érdemes, szintén megköszönöm.

Békés, boldog ünnepeket, és üdv.: János

2013-12-23 01:53:05 • Mayer János

Pergel Áron

Lenne nekem itt még egy kérésem az ,hogy voltam gépeket nézni egy áruházban és azt vettem észre hogy (egy fajta gépet ugye több különböző objektívvel is kiállítanak ebből jó párat ki is próbáltam) az egyik objektív fajtánál a kereső világos volt míg a másiknál sötétebb ( tükörreflexes gép volt ) és ez mitől van és esetleg lehet-e orvosolni ? A választ előre is köszönöm !

2013-12-03 17:21:27 • Pergel Áron

Szalay Krisztián

Nagyon jó döntés volt, gratulálok hozzá! :) Amikor kategóriát ugrasz, akkor kb így érzed magad. Nyomjad csak, hajrá! :)

2013-11-25 19:56:39 • Szalay Krisztián

Lojkó Gábor

Tegnap este leraktam végleg a voksom a Nikon mellett :) Megvettem a kicsikét. Hiába volt eddig az egyik legjobb bridge gépem, kis túlzással mondhatom, hogy mindent lehet elölről kezdeni :) De tudtam, hogy ez így lesz. Elképesztő, hogy mennyire más világ a DSLR :) Olyan fényviszonyok között, amikben a bridge gép képtelen mankó nélkül jó képet csinálni (álvány vagy vaku), a DSLR vaku nélkül, kézből olyan képet csinál, hogy csak pislogtam :)) A bridge után úgy érzem magam a Nikonnal a kezemben, mint aki életében először fog gépet a kezében :)

2013-11-23 21:53:17 • Lojkó Gábor

Szalay Krisztián

Kedves Henriett, szerintem más nézőpontból kéne megközelíteni a kérdést. Nem gondolnám, hogy a fényképezési eszközöket mennyiségben kéne mérni. A minőség sokkal fontosabb. Azt érdemes megnézni, hogy mit tud az objektív. Mekkora a fényereje, milyen tartományt fog át a zoomja. Ettől függetlenül simán elképzelhető, hogy a rendelkezésre álló választékból - ebben a kategóriában - a két obis kit lesz a nyerő választás, de először mindenképp a minőség oldaláról közelítsünk. Így érdemes.

A Canon kínálatát nem ismerem, a Nikonnak viszont vannak új modelljei ebben a kategóriában. Korábbi hozzászólások között találsz adatokat az új cuccokról, érdemes visszaolvasni ezeket.

2013-11-23 09:34:57 • Szalay Krisztián

Papinót Henriett

Sziasztok. Én éppen ebben a cipőben járok,hogy gépváltás előtt állok és fogalmam sincsen, hogy melyiket válasszam. Jelenleg egy bridgem van, Nikon Coolpix P510. 1 év alatt megpróbáltam a lehető legtöbbet kihozni belőle amatőr szinten, de megrekedtem, hiszen nem tudom bővíteni semmivel,így a kezdetleges "sikerélményeim" után hónapok óta nem tudok továbbfejlődni. Szóval a csere esedékes. Canon-t nem ismerem, eddig Nikonban gondolkodtam. Árkategóriában D 3100, D3200, D5200 jöhet szóba, eleve olyat szeretnék valamelyikből vásárolni, amiben 2 objektív ára is benne van. D7000-t néztem még, de ezt csak 1 objektívvel tudnám megvásárolni. Kérdésem, hogy Canon-ból ezen árkategóriában mit tudnátok ajánlani. Illetve milyen jelentős különbségeket láttok a fent említett gépek között. Melyik éri meg jobban ár-érték arányban? előre is köszönöm.

2013-11-22 19:56:24 • Papinót Henriett

Szalay Krisztián

Még csak közelről sem láttam a Polaroidnak ezt a cuccát, de még hasonlót sem használtam. Sőt, a makrózásban sem vagyok járatos, úgyhogy érdemesebb lenne valaki olyanra hallgatni, akinek van ebben tapasztalata. Makróztam párat régen közgyűrűvel, meg volt nálam anno egy kihuzat is, de az előtétlencsék kimaradtak az életemből. :)

2013-11-15 13:57:52 • Szalay Krisztián

Lojkó Gábor

Ez a Polaroid cucc nagyon megnyerő így elsőre, laikusként! Az 52mm stimmel az én leendő AF-S 35mm-es obimhoz :) Kiváncsi lennék Krisztián véleményére ezzel a cuccal kapcsolatban. Érdemes-e megvenni. Nem az ára miatt, mert az nem tétel, hanem használtál-e már ilyet még bakfis korodban? :))

2013-11-15 13:46:56 • Lojkó Gábor

Szalay Krisztián

Abszolút jó választás! Néztem én is ezt az új típust és messze a legjobbnak találom ebben a kategóriában. Az objektívtől professzionalizmust ne várj, de arra tökéletes, hogy megtanulj vele fotózni és készíts vele szép képeket. Elég szép nagy tartományt átfog az objektív, de fényre szükséged lesz bőven. :) Neked is azt tudom javasolni, hogy egy nagy fényerejű fix alapobit szerezz be, ha van rá lehetőséged a kiválasztott obi mellé.

2013-11-15 10:43:36 • Szalay Krisztián

Pergel Áron

Kedves Krisztián ! Én már lassan több mint egy éve foglalkozok komolyabban a fotózással. Rengeteget olvastam a gépek működéséről, friss híreket, fejlesztéseket, praktikákat ... stb. Szóval már mondhatni,hogy szinte jól tudom az elméletet ezzel csak egy "baj" van, hogy nem tudom kihasználni ,mert van nekem egy kis nikon coolpix l810-em csak nincs manuális beállítások rajta így elveszik az az igazi fotós hangulat ,hogy mindent magamnak komponálok meg hanem a technikára vagyok bízva ami nem mindig úgy alkotja meg a képet ahogy én szeretném. Na ,de úgy nézz ki ,hogy sikerült kiválasztani a megfelelő "utódot" vagyis egy belépő szintű dslr gépet.Ez a frissen bejelentett nikon d5300 ugyanis olyan újításokat hozott ami számára jobban megéri ezt venni mint a d5200-at .( Nálam egyértelműen a nikon-t választottam hisz olyan funkciókat tud amit én maximálisan ki tudnám használni nem úgy mint a nagyából azonos szintű canon eos 700d. ) Ezt a gépet egy nikkor 18-140 f/3.5-5.6 ED VR-rel szeretném venni ugyanis az árából is már lehet rá következtetni meg az időjárásálló kialakításból ,hogy nem annyira gyenge cucc. Többekközött mivel viszonylag kezdő fotós vagyok szerintem tökéletes objektív lehet arra amire én használnám vagyis megtanulni fotózásra meg szinte mindenre. Persze majd szeretnék esti képeket készíteni de akkor majd veszek hozzá nagy fényerejű fixet a makróhoz meg beszerzek pár makró előtét lencsét ugyanis a Polaroid nem rég kihozott egy szettet ami 10-15 ezer körül mozog ami nem is rossz ahhoz képes hogy egész jól produkál és nem kell méregdrága objektívet venni.( Ha valakit érdekel bővebben itt tud olvasni róla :http://pixinfo.com/cikkek/polaroid_macro_set ) Na szóval azt szeretném kérdezni, hogy szerinted egy viszonylag kezdő fotósnak szerinted jó választás lehet-e ?
Ja és nem most fogom megvenni hanem nyáron addigra úgy is lemegy az ára.
A választ előre is köszönöm !

2013-11-14 20:52:09 • Pergel Áron

Szalay Krisztián

Köszönöm, de nekem is tanulnom kell folyamatosan, és ami a legfontosabb, hogy az alapjait kell a legjobban elsajátítani a fényképezésnek. Nem tudok nyilatkozni erről az akcióról, mert nem ismerem egyáltalán. Ha van valaki, aki tud róla szólni, szívesen venném. Nekem az a véleményem, hogy kezdj el fotózni, koncentrálj először az alapokra, mert arra épül minden más is. Tanuld meg az exponálást, a komponálást, és csináld addig, amíg már a könyöködön jön ki. Aztán még egy kicsit. Ne dőlj be olyanoknak, akik azt mondják, hogy csak csúcstechnikával lehet jó képeket készíteni, mert ez nem igaz. Persze, a jó technika sokat számít, de a fotózási ismeretek sokkal fontosabbak.

2013-11-13 16:24:14 • Szalay Krisztián

Lojkó Gábor

Hát igen. Így beszél egy profi :) Köszönöm!
Szerinted érdemes megvárnom a Nikon bemutatót? Mennyire ismered ezeket a Nikon turnékat? Ezeken a ‘nyílt napokon" szoktak akciózni is az adott boltban vagy hagyjam a fenébe és rendeljem meg a cuccost?

2013-11-13 14:49:42 • Lojkó Gábor

Szalay Krisztián

Igen, pontosan. Amikor Photoshoppal megnyitsz egy RAW fájlt, kapsz egy panelt, amin beállíthatod, hogy milyen paraméterekkel töltse be a szoftver a nyers képet. Ott van egy fül, ami alatt lehetőséged van a képet korrigálni. Amikor rányomsz a megnyitásra, akkor a beállított paraméterekkel és korrekcióval tudod utána a képet tovább szerkeszteni vagy elmenteni más formátumokba.

A Lightroomnál kicsit egyszerűbb a dolog, az képes a nyers állománnyal dolgozni. Illetve máshogy oldja meg. Én azt azért szeretem jobban, mert ott a nyers képnek tudom egyes részeit módosítani (például egy derítetlen arcot korrigálni) úgy, hogy a nyers állományból dolgozik. Ez fontos a minőség szempontjából.

Amúgy meg nem egyszerre kell a Mount Everestet megmászni. Nem szükséges, hogy azonnal mindent tudj. Tanulj annyit, amennyivel kényelmesen érzed magad. Aztán gyakorold addig, hogy ne is kelljen gondolkodnod, hogy hogyan csinálod, mert egyszerűen csak csinálod. Aztán tanulj még valamit és azzal ugyanígy. Nem lesz megterhelő, nem lesz kényszer és tovább el fogsz tudni vele jutni mint azt gondolnád.

2013-11-13 13:22:38 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató