Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Szalay Krisztián

A 35-ös nagylátószögű obi, míg az 50-es alap. Azért alap, mert kb annyit lát mint az emberi szem. Azon a vázon, amit kinéztél a 35-ös fog alapként üzemelni. Ennek okát már leírtam ebben a topikban többször is, érdemes visszaolvasni. A vaku ráér, állványt pedig válassz valami jó stabilat. Mondanám, hogy a Manfrotto termékei közül válassz, de az hobbi célra megfizethetetlen. Érdemes bemenni egy fotós boltba, ahol az eladó ajánl valamit a gépedhez. Gagyi, műanyag cuccokat ne vegyél, ami nyeklik-csuklik, mert azt hamar be fogod vágni a sarokba.

2014-03-27 22:42:46 • Szalay Krisztián

Hajzer Alexandra

Rendben. Nagyon szépen köszönöm!
A 35 és 50 között mi a különbség; vagy mindegy melyiket választom?
Szerinted az elején kell, hogy vásároljak külső vakut, vagy az ráér ha már jobban benne vagyok a dolgokban? Ha igen, melyiket ajánlod?
Az állványt mindenképpen meg szeretném vásárolni a géppel együtt, abból melyiket válasszam?

Köszi!

2014-03-27 20:46:41 • Hajzer Alexandra

Szalay Krisztián

Alexandra, a legjobban akkor járnál, ha vennél egy olyan kitobit, ami a lehető legnagyobb tartományt átfogja, van benne nagylátószög és hosszú tele is. Pl. 18-140. Igaz, a minőségétől nem fogsz elájulni, de arra meg kitűnő, hogy gyakorolj, megismerd a fotózást. Fogod tudni gyakorolni a perspektívákat, mélységélességet, térhatást, meg amit még kell. Ha van zsé, akkor vegyél hozzá egy 35-ös vagy 50-es nagy fényerejű obit is. Az fix látószöget ad, viszont a kép minősége nagyságrendekkel jobb lesz. Ezzel a párosítással kellő rálátásod lesz, hogy majd a jövőben mit, mivel, hogyan. Szerintem ez lenne a legjobb.

2014-03-27 12:54:32 • Szalay Krisztián

Hajzer Alexandra

Kedves Krisztián, az lenne még a kérdésem, hogy mit gondolsz, ha csak a vázat venném, s nem egy kitobit hozzá, hanem egy minőségibbet. Milyet tudnál nekem ajánlani, amit széles körben ki lehet használni? Fix vagy zoom obit válasszak? Vagy vásároljam meg a gépet az adott obival, s vegyek hozzá egy eltérő tulajdonságút?
Kezdőként tanulásnál mindenfélét fotóznék, hogy meglássam melyik irány érdekel.
Biztosan lesz sok kérdésem, mert nagyon az elején vagyok.
Egyébként nagyon jó az oldal!

Köszönöm előre a választ!

2014-03-27 12:00:40 • Hajzer Alexandra

Szalay Krisztián

Kedves Zsuzsa!

Az említett obi egy úgynevezett kitobjektív, ami azt jelenti, hogy kitben, azaz készletben adnak a vázhoz, magához a fényképezőgéphez. A kitobik nem a minőségükről nevezetesek, inkább a praktikusságukról. Ez esetben az a nagy előnye, hogy a zoom tartománya viszonylag nagy, a nagylátószögtől (18mm) egészen a 105 mm-es teléig lehet vele fényképezni.

A kis mélységélességhez két dolog kell: minél hosszabb gyújtótávolság és minél nagyobb fényerő. A fényerő az objektív legtágabb fényrekesz értékét jelenti. Ebben az esetben f5.6 105mm állásban. Ez az érték nem túl jó, de a 105mm-es gyújtótávolság lehetővé teszi, hogy csekélyebb mélységélességgel készíts képeket.

Tehát hobbi célra, és arra, amit írtál, tökéletesen megfelel.

2014-03-26 08:58:45 • Szalay Krisztián

Détári Zsuzsa

Kedves Krisztián!

Van egy Nikon D5100-as gépem Nikon 18-105/F3.5-5.6 AF-S DX ED VR obival:))
A kérdésem az lenne, hogy ez milyen típusú obinak számít?
Teljesen kezdő vagyok ezen a téren, a gépet is nem olyan régen kaptam.
Azt tudom, hogy a szocio, természet fotók, részletképek tetszenek, esetleg nyaralás során a családomat fogom fotózni, a várost….ezen kívül szerintem a kis mélységélességgel készült fotók szuperek, és az irányban szeretnék mozdulni.
Ezekre lehet használni ezt az obit? Ha szeretnék (majd ha megtanultam az alapokat) venni egy másik obit,  melyiket ajánlanád még?

Kösziiiiii

Zsuzsa

2014-03-24 22:41:03 • Détári Zsuzsa

Szalay Krisztián

Kedves Péter!

Az obikkal kapcsolatban visszakérdezek: milyen célra szeretnéd használni? A három felsorolt obi gyújtótáv tartományban különbözik, ami a látószögre van hatással. Fényerőben mindegyik ugyanazt tudja. Makrózáshoz vagy közgyűrűt vagy kihuzatot, vagy makróoptikát érdemes használni. Ha sport témát is fotózol, akkor 18-140-est érdemes választanod. Helyetted nem tudok dönteni, azt neked kell.

Sajnos azt sem tudom megmondani, hogy észreveszed-e a különbséget DX és FX formátum között. Azt csakis te tudod. Minden attól függ, hogy milyen végeredményt szeretnél. A jobb minőség mélyebb zsebbe nyúlást igényel.

2014-03-24 10:57:20 • Szalay Krisztián

Németh Péter

és a legutólsó kérdés :)

Most olvasgattam kicsit a fullframe dologról, érdemes nekem ezzel foglalkoznom? Kezdőként észrevenném a különbséget a fullframe és nem fullframe kép között ?

Sok kérdés, de szeretem körbejárni a témát nagyon, ha már ennyi pénzt kiadok rá!

Előre is köszönöm!

2014-03-23 20:27:51 • Németh Péter

Németh Péter

És még egy verzió, vegyek inkább 5300 -ast 18-140 -el és ezen kívül még egy külön optikát a makrónak?
vagy Dörr Makró közgyűrű sorral (12/24/36 (Nikon) D323004) oldjam meg? A keretem 330000 körül van (áfa nélkül ), és nem nagyon tudom túllépni és a közeljövőben szerintem nem tudom bővíteni sem.

2014-03-22 10:10:14 • Németh Péter

Németh Péter

Kedves Krisztián,

Nagyon úgy néz ki, hogy a d7100 -es mellett döntök. Egy dolgot szeretnék még megkérdezni.

Melyiket érdemesebb, és miért?

AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II
AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
AF-S DX NIKKOR 18–140 f/3.5–5.6G ED VR

A munkahelyemen inkább makrók készítésére használnám ( mikro repedések, törések fotózására )
Otthon pedig családi eseményekre és kirándulásokon tájéképekre, épületekre vagy sportesemény fotózására.

van-.e olyan objektív amelyik mindegyik igényemet kielégíti, vagy vegyek inkább külön optikákat és ha igen milyet? A felsorolt 3- ból melyik lenne a legcélszerűbb.

Elnézést a sok kérdésért, de azért számomra nem kis pénzről van szó, és szeretnék a lehető legjobban dönteni.

Köszönöm az eddigi segítségét is!

2014-03-21 21:17:13 • Németh Péter

Szalay Krisztián

Ez így van. Csak kattintgatni bármivel lehet. Ha viszont ki akarjuk használni a gépek lehetőségeit, érdemes olyat választani, aminek a kezelése egyszerű. A belépő gépeknél macerásabb a manuális funkciókat gyorsan használni. Minél inkább megyünk feljebb a kategóriákban, annál inkább felhasználóbaráttá kezdenek válni a gépek. A Nikon D7100 az alsóbb kategóriás gépek között jónak minősül..

2014-03-20 11:54:53 • Szalay Krisztián

Hajzer Alexandra

Köszönöm én is az információkat. Nagy a valószínűsége, hogy a 7100-nál maradok. Még most tanulási szakaszban vagyok, de nagyon komolyan érdekel a fotózás. Ezért is szeretnék az elején kicsit komolyabb gépet, nem egy belépőset. Aztán, majd jön a többi. Nem csak egy kattintás ez a dolog, attól jóval több. Hosszú folyamat a tanulás, de szerintem megéri.

2014-03-20 11:18:24 • Hajzer Alexandra

Szalay Krisztián

Kedves Péter!

Semmi gond :)

A Nikon D7100 egy magasabb kategória, még akkor is, ha korábbi kiadás mint a D5300. Lentebb írtam Alexandrának pont erről, hogy nem érdemes mindig a legújabb típusokat keresni. Ettől még elképzelhető, hogy jobb az új, de ne azzal a céllal keressük, hogy újabb. Számottevően nincs túl sok különbség a kettő között. Ha nekem kéne a kettő közül választani a D7100 mellett döntenék. Kb ugyanazt nyújtja mindkettő. A D7100 váz a D5300 vázhoz képest nagyobb, valamennyivel nehezebb is. Ha más miatt nem is, de a fogása, tartása jobb mint a Nikon D5300 váznak. Ja, és ha jól tudom, ebben már van szervomotor, ami képes meghajtani azokat az obikat, amikben nincs motor.

Gépvásárlás előtt mindig érdemes elmenni egy szaküzletbe, ahol meg lehet fogni, ki lehet próbálni, lehet tekergetni, és akkor garantáltan azt fogod választani, amelyik jobban elnyerte tetszésed.

2014-03-20 09:27:01 • Szalay Krisztián

Németh Péter

Kedves Krisztián!

Elnézést kérek, eltévesztettem a nevét. Köszönöm az információkat.

Most képbe került még egy D7100 -as is, ez már ugye egy egy éves modell, ha ez képbe kerül. 5300 vs 7100 kérdésben merre mozdul a mérleg? Mert ahogy nézegettem az 5300 -as pár paraméterben jobb mint a 7100. Csak én nem tudom eldönteni, hogy azok a paraméterek fontosak-e?

2014-03-19 18:28:55 • Németh Péter

Szalay Krisztián

Kedves Péter! Hallgatok én a Tamás névre is. ;) Ami a D3300-as modellt illeti, az egy alacsonyabb kategóriás gép, de ez persze nem jelenti azt, hogy azzal ne lehetne fényképezni. Ezen az oldalon találod a Nikon gépeinek táblázatát. Megnézheted az egyes gépek specifikációit, hogy mi mit tud.

2014-03-18 11:22:47 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Kedves Gábor! Hobbi célra teljesen megfelel a gép. Belépő szintű masináról van szó, tehát professzionális eredményt nem érdemes tőle várni, de amire használnátok, arra tökéletes. Ha számítógép vásárlás előtt álltok, válasszátok a Macintosht. Hálásabb gép mint a Windows-os oprendszeres PC-k.

Köszönöm a megtiszteltetést a könyvemmel kapcsolatban! A megrendelést ezen az oldalon tudjátok leadni. Külföldre is kézbesíttetünk könyveket, természetesen.

2014-03-18 11:19:03 • Szalay Krisztián

Németh Péter

Kedves Tamás,

Köszönöm a válaszokat!

NIKON D3300 + AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR

Rosz választás lenne?

Köszönöm előre is!

2014-03-17 23:02:39 • Németh Péter

Halász Gábor

Szia! Feleségem születésnapjára szeretnék venni neki egy fotós szettet. Kinéztem egy összeállítást a véleményedet szeretném kérni róla. Amatőr fotós, ami érdekli a gyerek és portré fotózás. Olvastam, hogy készítettél egy oktató fotós könyvet, ezt hol tudom megvásárolni?( Külföldön élünk) Az is érdekelne, hogy mit gondolsz arról, hogy a PhotosShop használatához elég egy erősebb laptop, vagy inkább egy középkategóriás Macintosh.
Nikon D3200 SLR-Digitalkamera (24 Megapixel, 7,4 cm (2,9 Zoll) Display, Live View, Full-HD) inkl. AF-S DX 18-105 VR schwarz
Yongnuo YN560 III 2.4Ghz Wireless Flash
Nikon WU-1a Funkadapter für D3200
CamRepublic 52mm Blume Gegenlichtblende für Nikon
Köszönöm előre is válaszodat!

Üdv: Gábor

2014-03-17 21:09:25 • Halász Gábor

Szalay Krisztián

Kedves Péter!

Először is nagyon örülök, hogy tetszik a fórum, és örülök annak is, hogy sok hasznos dolgot találtál benne. Ami gépeket illeti, ha választanom kéne, akkor a negyedik összeállítást választanám, hiszen a négy közül az nyújtja a legtöbb tudást. Az optikák fényereje ugyanakkorák, túl nagy minőségbeli különbség nincs. Érdemes akkor már a nagyobb zoom tartományút választani, hogy minél több célra tudd használni.

A 18-55 mm nagylátószög és alap, a 18-140 nagylátószög és tele állás tartományt fog át. Utóbbival tudsz szépen portrézni, és nem utolsó sorban természetben állatokat fényképezni. Ezek a DX-es hobbi objektívek nem a csúcstechnika képviselői, de tanulni, és általános hobbi célra használni tökéletesek.

2014-03-16 22:38:10 • Szalay Krisztián

Németh Péter

Kedves Krisztián!

Szeretnék egy DSLR gépet venni, egyenlőre a Nikon mellett tettem le a voksom.

Szeretném használni makró képek készítésére, de ugyan úgy tájképek és videók készítésére is.

NIKON D3300 + AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II
NIKON D3300 + AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
NIKON D5200 + AF-S DX NIKKOR 18–140 f/3.5–5.6G ED VR
NIKON D5300 + AF-S DX NIKKOR 18–140 f/3.5–5.6G ED VR

Ezt a négy verziót választottam ki, (árban 180-300 -ig ).

Kérdésem, hogy melyiket javaslod. Van-e 120.000 forint különbség a D3300 és D5300 tudása és az objektív tudása közt?

Mi a lényeges különbség 18–55mm és 18-140mm között, az említett céljaimra melyiket ajánlod?

Várom válaszod, köszönettel!

Nagyon tetszik a fórum, nagyon sok érdekes és hasznos dologgal foglalkoztok!

2014-03-16 08:27:36 • Németh Péter

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató