Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Szalay Krisztián

Üdv a Fórumban!

Felsoroltál jónéhány gépet, de ha tényleg komolyabban akarsz foglalkozni a dologgal, akkor kapásból kiesik ezek közül néhány. Akár Nikon, akár Canon, nem érdemes DX formátumban gondolkodni, csak fullframe (FX) méretben. Nikon esetében jelen pillanatban ez a D600, D800, D3, D4. A Canon aktuális palettáját nem ismerem, úgyhogy ha van valaki, aki kifejtené, megköszönném.

A Nikon tapasztalataim szerint valóban jobban kezeli a kevesebb fényt mint a Canon, főleg egy nagy fényerejű, profi optikával. Mielőtt gépet választasz, érdemes körülnézni, hogy milyen obik vannak hozzá. Elsősorban az objektívtől függ, hogy milyen képet fogsz kapni. El kell dönteni, hogy mit szeretnél fotózni leginkább és ahhoz érdemes objektívet választani.

Mindkét gyártó profi cuccokkat kínál, ettől függetlenül nekem is a Nikonhoz húz a szívem. A filmes korszak után a legelső DSLR gépem Nikon D80 volt. Vettem hozzá egy 80-200-as F2.8-as obit és csodás dolgokat művelt.

Mit fotóznál leginkább? Úgy kicsit könnyebb gépet és obit ajánlani. :)

2013-08-11 08:37:18 • Szalay Krisztián

Horváth Barbara

Ááááááá, úgy örülök, hogy rá(d)tok találtam :) Üdv, Mindenki!
Pár hónapja rejtett rabul a fotózás gyönyöre. Azóta csak kattintgatok, amit csak érek,érzek.
Rengetek jóleső visszajelzés után úgy döntöttem beruházok egy komolyabb gépre , na itt jött képbe az örök dilemma " Nikon vagy Canon" ?
Kaptam már pár tippet és véleményt de kutatok tovább, így a Ti véleményetek is nagyon érdekel.
Esti képekhez, event photography-hoz Nikont javasoltak. Sport fotózáshoz Canon 1d mk4,  studio, street fotozáshoz: 5d mk2 vagy 1ds mk3. Mi gondoltok? Az új Nikon d800e-t elég jól összerakott kamerának titulálták, bár a D700 szebb képeket csinál.
A szívem valamiért (csak érzés) Nikon felé húz, D90 felkeltette az érdeklődésem és nem tudom megéri-e a D800E-t választani?!
x

2013-08-11 03:01:45 • Horváth Barbara

Szalay Krisztián

Profi célokra szeretnéd használni a gépet vagy csak kedvtelésből fotózol? Ha az előbbi, akkor valószínű, hogy egy kicsit magasabb kategóriában érdemes nézelődni. Az objektívet illetően mindenképpen. Az előző gépem a D90 elődje, a D80 volt. Volt hozzá egy 2.8-as 80-200-as obim, azzal portréztam. Csodaszép képeket alkotott. Az objektíven múlik elsősorban az eredmény.

2013-08-07 15:14:14 • Szalay Krisztián

Antal Andrea

Sziasztok! Kérdéssel fordulnék felétek. Előző gépem egy Olympus E400 volt. Most váltani szeretnék. A Nikon D90 és D3200 -között vívódok. 18-105 obival. Portré, makró, esemény (rendezvények, esküvő, keresztelő, stb.) fotózásra használnám. A D3200 felé a magyar menü miatt hajlanék. De nem 1-2 évre tervezek gépet vásárolni. Várom véleményeteket :)

2013-08-06 22:08:23 • Antal Andrea

Szalay Krisztián

Igen, a D3100 a Nikon legelső belépő szintű gépe. A 120 ezres keret valószínűleg kevés lesz komolyabb felszereléshez. Főleg, ha szeretnél makrózni és portrézni is. Makrózni tudsz úgy is, hogy egy kitobihoz vagy egy alapobihoz veszel használtan egy Nikon bajonettes kihuzatot, így viszonylag szerényebb keretek között is tudsz jót produkálni. Portrézáshoz viszont jó, ha van egy nagy fényerejű portréobjektíved. Ez utóbbi nem két fillér. Ha belépő szintű gépben gondolkodsz (ami nem feltétlen baj), akkor ajánlok hozzá egy nagy fényerejű alapobjektívet. Ar/érték arányban ezzel készíted a legszebb képeket.

2013-06-29 12:54:49 • Szalay Krisztián

Kecskés Anita

Sziasztok!
Új fényképezőgépet szeretnék vásárolni, de nem tudok dönteni. Sajnos a keret csak maximum 120ezer forintig enged, ezért nem tudok felső kategóriás gépekben gondolkodni. Kb. 2008 óta foglalkozok a fotózással komolyabban, mint egy átlagos ember. Eddig egy Sony H50 tükörreflexes gépet használtam, ami sajnos nem cserélhető objektíves. Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen gépet vásároljak. Általában növényekről és tárgyakról készítek makro felvételeket, ezt továbbra is szeretném folytatni, valamint szeretek tájképeket készíteni, és egy új célom a portré fotózás. Ezen elvárásokhoz keresek tehát tükörreflexes, cserélhető objektíves gépet. Amit mostanában nézegetek, az a Nikon 3100D. Ez belépő kategóriás gép? Én szeretnék kicsit magasabb szintre lépni. Milyen gépet válasszak? Előre is köszönöm!

2013-06-29 12:13:36 • Kecskés Anita

Szalay Krisztián

Az 5100 egy nagyon jó kis belépő szintű gép. Az, hogy belépő szintű nem azt jelenti, hogy azzal nem lehet megtanulni fényképezni. Egy nagy fényerejű, jó objektívvel csodákra képes. Igaz, hogy a szenzora nem olyan mint a felső kategóriás gépeké, de nem is az a cél, hogy az legyen.

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy amikor kezdtek elterjedni a DSLR gépek, ilyen tudással még egyik sem rendelkezett. Emlékszem, hogy amikor még az Olympus Camedia bridge egy kimagasló szerkezet volt, az oktatóm azzal nyomta a Cinema magazinba a cipős tárgyfotózást. Azóta jelentős változások vannak. Viszonyíthatunk ehhez is. Persze, mindig van jobb és jobb, ettől függetlenül tökéletes kis gép az említett Nikon D5100.

2013-06-12 14:32:39 • Szalay Krisztián

Aranyi Zoltán

Egy hete használom, a Nikon D5100-ast, összeszokóban vagyunk. Több cikket is olvastam, egy alapvetően Canon párti srác tesztelte a gépet, csak jót írt róla, igaz hozzá tette, hogy ezzel a géppel nem lehet igazán megtanulni fotózni.
Ezzel mondjuk nem tudok teljesen egyet érteni. Én egy Bridge Nikon Coolpix L 810-es gépről váltottam. A választásom azért esett erre a gépre, mert véleményem szerint egy kezdő számára az 5100 rengeteg segítséget nyújt, a különféle programjaival, tele van olyan dolgokkal amikkel egy kompakt, vagy bridge gépet használó már ismerhet,  így nem annyira szokatlan és erőteljes a gép váltás mégis érezni, hogy nagyot léptünk előre.
Természetesen a gépet teljesen manuális beállításokkal is lehet használni, ezért is gondolom, hogy igenis meg lehet rajta tanulni fényképezni.
A gépben a D7000 Nikon szenzorja van ami megint csak sokat tesz hozzá a kép minőségéhez. Az alap objektívet 18-55 nem dicsérték agyon, én egy nagyobb 18-105-öst választottam hozzá, igaz így már kicsit többe került, de megérte.

2013-06-11 22:00:20 • Aranyi Zoltán

Somogyi Dorina

Sziasztok!

Épp vásárlás előtt állok, és szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek a Nikon D5100-ról? :)
Sajnos körülbelül a pénztárcám is egy ilyen kategóriát engedhet meg… :)

Előre is köszönöm a segítséget.

2013-05-09 17:30:13 • Somogyi Dorina

Kovacs Astron

Kértétek a véleményt a Nikon d3100 ról, így elmondom a tapasztalataimat 1,5 év után.

Jó fogású,a canon 1000-1100 as gépeknél jobb minőségű váz. Életem első DSLR gépe,de a menüje értelmes,könnyen megismerhető-egyszerűen használható.
Felesleges rajta a guide mode,hiányzik róla a bracketing.Nem bánnám ha a mikrofon sztereó lenne rajta. Különben képminőségben is jobb mint a konkurenciája.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/664|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/270|0/(brand2)/Canon

hátrány: ISO800 felett érezhető a dinamika és színvesztés.

2013-05-04 13:42:29 • Kovacs Astron

Szalay Krisztián

Így van, az a legjobb, amikor élőben megtapizod, megfogdosod és sokkal könnyebb a választás. Természetesen azért jó előre tájékozódni a technikai specifikációkat illetően.

2013-03-18 16:57:09 • Szalay Krisztián

Kapusňák István

Sziasztok!Nehezen tudtam dönteni a két márka közül mert mindkettő jó.Sokat olvastam melyiket is vegyem és végül arra a döntésre jutottam,hogy el kellett döntenem menyi a költség amit gépre szánok a második mire is van szükségem és a harmadik ami döntött bementem a boltba és megfogtam a gépeket,kipróbálni nem lehetett,de viszont mikor a Nikon D90 megfogtam nem birtam elengedni.Meg is vettem.Lehetett volna Canon is,ha pont az ragadja el a szivemet.Nincs jobb se rosszabb.Kit melyik fogja meg a gép is választ embert.

2013-03-18 13:51:12 • Kapusňák István

Tajti Krisztián

Igazán nincs mit! :)

2013-02-19 17:25:59 • Tajti Krisztián

Pataki Péter

Hja, és a Nikon honlapján olvastam az 5200-as nyelvi készségeiről. Meg persze az új Nikon D600-aséról is, de az már nem az én árkategóriám. Hiába, a magnézium ötvözet viszi a pénzt! :)

2013-02-18 23:29:33 • Pataki Péter

Pataki Péter

Igen, bár az én "kis" Pentax k-200-asomon (ritka, később le is spórolták) meglehetősen megszoktam, hogy a státusz kijelző végett nem kell minden beállítás változtatásnál a szemem elé kapkodni a gépet. A zárszerkezet strapabírásáról pedig éppen ma olvastam egy hosszabb cikket, ebben is igazad van, legalábbis, ha az embernek szerencséje van, de akkor "jót lehet" spórolni. Amúgy meg valóban sokkal masszívabb, kézre állóbb a 60-as, "minőségi fogása" megkérdőjelezhetetlen. A nagy súlyt meg már megszoktam a fél kilós fixemmel megfejelt páncél-pentaxnál. :) A 600-ashoz képest előny lehet még a DIGIC 5, meg egypár apróság. Kíváncsi lennék, ez menyit lendít rajta. Még egyszer köszönöm a tanácsokat!

2013-02-18 23:23:34 • Pataki Péter

Tajti Krisztián

Ha jól tudom akkor a NIkonnál csak a nemrég megjelent D3200-ban van magyar nyelv!A fölső kijelző az a státusz kijelző ahol néhány fontosabb dolgot tudsz állítgatni anélkül,h.a menüt használnád.hasznos dolog de szerintem ez csak a fél profi gépektől van így a belépő szintűeknél nincs ilyen kijelző.Viszont ami nem mindegy,h.amíg a 4 és 3 számjegyű canon gépek kb.40-50ezer expot bírnak zárcseréig addig egy 60D mondjuk kb.100ezret!Nem utolsó szempont az sem,h.mekkora a tenyered!Mert egy nagyobb vázon kényelmesebb fogás esik ami nem hátrány egy hosszabb fotózás esetén…A 650D talán csak abban különbözik a 600D-től,h.érintőképernyős az lcd kijelzője…Viszont drágább is kb.40ezerrel!

2013-02-18 19:14:59 • Tajti Krisztián

Pataki Péter

Nagyon köszönöm, kedves Krisztián! Közben vizslatom a masinákat: Nikon D5200: kihajtható LCD, 24,1 megapixeles CMOS-érzékelő; Full HD D-videó; 39 pontos AF-rendszer; ISO 100–6400. Azt mondja, hogy tud magyarul is. Amit én néztem egy szaküzletben, az nem tudott. Ahány bó‘t, annyi Nikon? Aztán nincs rajta felül LCD-panel. Engem ez is idegesít. Van valakinek ezzel a géppel tapasztalata?

Meg a Canon 650D… ebben már DIGIC 5-ös van, míg a 60D-ben 4-es. Olvastam egy tesztet, hogy az új "jóval" gyorsabb, miegymás. Meg hát olcsóbb. Persze már kézben tartva is érezhető az olcsóbb volta nagytestvéréhez képest. Valakinek esetleg erről véleménye?

Mindenkinek köszönöm!

2013-02-18 18:40:41 • Pataki Péter

Tajti Krisztián

Én egy 60D-t használok!Nekem ez volt a kézreálló és még a pénztárcám is elbírta az árát.Igaz,h.videózásra nem használom de ez még változhat.A kihajtható,forgatható LCD számos esetben jól tud jönni!Hátrányként a Nikon D90-nel szemben csak az árkülönbséget tudnám felróni!A -2 fókuszpont szerintem nem oszt-nem szoroz.Nincs 850kép egy feltöltéssel?Ezt megcáfolom…Nagyon jó az aksija a 60D-nek!Nálam simán megy egy feltöltéssel a 800-900 kép(persze ezek a számok a körülményektől is függenek) Az meg,h.620 vagy 675 gramm szerintem már csak részletkérdés!Egyáltalán nem bántam meg,h.rá esett a választásom(mondjuk én csak Canonba gondolkoztam)!Ami esetleg még a Canon márka mellett szólhat,h.valamivel olcsóbbak az obijaik mint a"nagy riválisnál"!

2013-02-18 17:43:07 • Tajti Krisztián

Pataki Péter

Hát, közben olvasgatok. A 220 volt a D90 és a 60D összehasonlításban összegez is, így:

"...Előnyök:
12.3 helyett 18 MegaPixeles felbontás
920,000 helyett 1,040,000 pixel felbontású kijelző
HD helyett FullHD felbontású videófelvétel
4.5 helyett 5.3 kép/mp sorozatfelvétel sebesség
Kihajtható LCD kijelző
Külső mikrofon csatlakozási lehetőség
Hátrányok:
11 helyett csak 9 fókuszpont az élesebb képekért
620 helyett 675 gramm
Nincs 850 kép egy felöltéssel
60 000 Ft-al drágább…"

Az a 60 rugó persze nem mindegy. :)

2013-02-18 12:09:36 • Pataki Péter

Pataki Péter

Sziasztok!

Pillanatnyilag Pentaxom van, és cserélni szeretném, kissé a belépő kategória felett, több okból is, amikre többen csak legyintenek, hogy "nem fontos". Ilyen például a kihajtható LCD. Nekem nagyon hiányzik. Rendszeresen fotózom fej fölé emelt géppel (rendezvények, utcaképek áramló tömeggel, stb.) aminél nagyon hiányzik. Szintén szeretek makrózni, amihez sokszor a sárban kell magamat hasravágni, ami igen kellemetlen. :) Szóval, nekem elengedhetetlen lenne, ezért ugrott is a D90, pedig nagyon tetszene.

Mozgóképet is szeretnék rögzíteni, természetesen minél jobb minőségben. Megint egy pont a Canonnak, hiszen a 60D tudja a full HD-t, míg a D90 nem.

Ami szintén nagyon "idegesít", az a Nikon magyarul "nem tudása". Igen, láttam, hogy sajnálatos, ha valakit ez zavar, így én az ilyen sajnálatos kategóriába tartozom. Engem egyszerűen felháborít, hogy egy ilyen jóhírű gyártó veszi a bátorságot, és évtizede úgy hozza a hazámban forgalomba drága készülékeit, hogy - szerintem minimális befektetéssel - nem magyarítja a menürendszert. Mondhatnám úgy is, hogy önérzetemben sért meg. Ha kritikusabb kívánnék lenni Önmagammal, fogalmazhatnék úgy is, hogy miért vagyok olyan béna, hogy nem tanulok meg angolul, de én a könnyebb megoldást keresem, és a Nikont kárhoztatom. Arról nem beszélve, hogy nem egy-két, hanem rengeteg kifejezést rejt egy menürendszer, és hiába fotózom évtizedek óta, hiába ismerem azért valamennyire angolul is a kifejezéseket, ha egy villámgyors beállításnál kihagy az agyam. Összegezve, "ennyi pénzért" hadd válasszam már meg, hogy angolul, törökül, vagy magyarul kívánom-e tanulmányozni a menüpontokat.

Lehet, hogy én érzem úgy (ezért kérdés is), de mintha a 60D autofókusza, sebessége, meg összességében a mindenre reagálása is gyorsabb lenne. Igaz, hangosabb is a működése minden téren.

Ismerősöm elmondása szerint viszont a Nikon kevésbé hajlamos a meghibásodásra, kevesebb a szervizigénye, mint a Canonnak… és összességében mégis csak a Nikon a "világelső" (mondja Ő).

Szóval, határozatlan vagyok. "Haladó nem profi" gépre lenne szükségem, ami nem fókuszál zajosan fél percekig, nem kell minden egyes képet expozició-kompenzálni, így 2-3-szor elkészíteni, de mégis megfizethető. Ha valaki tényleg használt mindkettőből (és nem csak az általam megemlített két tipusból), az írhatna tanácsot.

2013-02-18 10:54:42 • Pataki Péter

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató