Sziasztok!
Pillanatnyilag Pentaxom van, és cserélni szeretném, kissé a belépő kategória felett, több okból is, amikre többen csak legyintenek, hogy "nem fontos". Ilyen például a kihajtható LCD. Nekem nagyon hiányzik. Rendszeresen fotózom fej fölé emelt géppel (rendezvények, utcaképek áramló tömeggel, stb.) aminél nagyon hiányzik. Szintén szeretek makrózni, amihez sokszor a sárban kell magamat hasravágni, ami igen kellemetlen. :) Szóval, nekem elengedhetetlen lenne, ezért ugrott is a D90, pedig nagyon tetszene.
Mozgóképet is szeretnék rögzíteni, természetesen minél jobb minőségben. Megint egy pont a Canonnak, hiszen a 60D tudja a full HD-t, míg a D90 nem.
Ami szintén nagyon "idegesít", az a Nikon magyarul "nem tudása". Igen, láttam, hogy sajnálatos, ha valakit ez zavar, így én az ilyen sajnálatos kategóriába tartozom. Engem egyszerűen felháborít, hogy egy ilyen jóhírű gyártó veszi a bátorságot, és évtizede úgy hozza a hazámban forgalomba drága készülékeit, hogy - szerintem minimális befektetéssel - nem magyarítja a menürendszert. Mondhatnám úgy is, hogy önérzetemben sért meg. Ha kritikusabb kívánnék lenni Önmagammal, fogalmazhatnék úgy is, hogy miért vagyok olyan béna, hogy nem tanulok meg angolul, de én a könnyebb megoldást keresem, és a Nikont kárhoztatom. Arról nem beszélve, hogy nem egy-két, hanem rengeteg kifejezést rejt egy menürendszer, és hiába fotózom évtizedek óta, hiába ismerem azért valamennyire angolul is a kifejezéseket, ha egy villámgyors beállításnál kihagy az agyam. Összegezve, "ennyi pénzért" hadd válasszam már meg, hogy angolul, törökül, vagy magyarul kívánom-e tanulmányozni a menüpontokat.
Lehet, hogy én érzem úgy (ezért kérdés is), de mintha a 60D autofókusza, sebessége, meg összességében a mindenre reagálása is gyorsabb lenne. Igaz, hangosabb is a működése minden téren.
Ismerősöm elmondása szerint viszont a Nikon kevésbé hajlamos a meghibásodásra, kevesebb a szervizigénye, mint a Canonnak… és összességében mégis csak a Nikon a "világelső" (mondja Ő).
Szóval, határozatlan vagyok. "Haladó nem profi" gépre lenne szükségem, ami nem fókuszál zajosan fél percekig, nem kell minden egyes képet expozició-kompenzálni, így 2-3-szor elkészíteni, de mégis megfizethető. Ha valaki tényleg használt mindkettőből (és nem csak az általam megemlített két tipusból), az írhatna tanácsot.
2013-02-18 10:54:42 • Pataki Péter